marți, 25 august 2009

Ion Radu Zilişteanu: Cum distorsionează statul clientelar politic piaţa muncii

În discuţie de mai bine de şase luni şi subiect de constrângeri din partea Fondului Monetar Internaţional, legea unică a salarizării din sistemul bugetar se lasă moşită foarte greu. Cu o puzderie de legi speciale de salarizare, multe dintre ele menite să satisfacă clientela politică a celor aflaţi vremelnic la guvernare, naşterea unei asemenea legi a născut presiuni imense tocmai din partea celor care voiau să-şi păstreze privilegiile.

Salariile din justiţie, umflate de fel de fel de sporuri aberante, au fost apărate chiar în justiţie, justiţiabili fiind cei din sistem, iar cauzele fiind judecate chiar de de colegii celor care intentaseră acţiunea şi care erau direct interesaţi de efectele soluţiilor date.

Mulţi parlamentari fiind profesori universitari, cei mai mulţi la universităţi obscure, au avut grijă să voteze majorări substanţiale de salarii doar pentru profesorii universitari, producând o alterare a scării de salarizare pentru cadrele didactice universitare.

Autorităţile de reglementare şi supraveghere a diverselor pieţe, pretinzând că se finanţează din taxele percepute jucătorilor de pe respectivele pieţe, şi-au fixat salarii nesimţit de mari, uitând că pretează un serviciu public.

Ce care s-au aflat şi se află la guvernare, datori să plătească datoriile politice celor care i-au susţinut să capete puterea, au recurs la fel de fel de articificii imorale pentru schimbarea predecesorilor din fruntea serviciilor deconcentrate, ignorând concursurile prin care au fost ocupate respectivele posturi şi statutul de funcţionari publici ale celor care le ocupau.

Dacă am privi statul român ca pe o afacere, ea ar fi fost demult falimentară. Dacă întreprinzătorii privaţi ştiu să-şi gestioneze resursele, cu atât mai mult în timp de criză, managerii statului, în frunte cu guvernul, ar duce spre faliment orice afacere privată, într-un timp extrem de scurt.

Acest stat ineficient, condus de manageri incompetenţi, creează o distorsiune gravă pe piaţa muncii, care va avea efecte serioase în viitor. Dintre cei 4,5 mil. salariaţi din România, 1,5 mil. salariaţi sunt în sistemul bugetar. Formarea salariilor ca rezultat al cererii şi ofertei pe piaţa muncii nu funcţionează după legi de piaţă, ci, măcar în proporţie de o treime, pe baza principiilor economiei de comandă.

La rândul lor, sindicatele din România, măcinate de orgolii şi lupte interne, nu au fost niciodată, în România ultimilor douăzeci de ani, o forţă cu adevărat redutabilă. Din rândul sindicatelor, s-au recrutat politicieni de mai mult sau mai puţin succes, iar activitatea lor principală a constat din proteste sociale, uneori motivate iraţional, constituie ca elemente de presiune, mai ales de natură mediatică, asupra guvernanţilor incompetenţi.

În toate aceste condiţii, cu piaţă a muncii distorsionată de acţiunea statului politic, incompetent şi dornic să răsplătească clienţii politici, corupţia are mediul cel mai prielnic de dezvoltare. Iar piaţa muncii clădită pe baze fragile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: ING:”Strategia MFP s-ar putea dovedi păguboasă, nevoile de lichiditate fiind foarte ridicate”

“MPF a respins toate ofertele pentru licitatia la un an in incercarea de a trimite un semnal clar de scadere a randamentelor maxime platite sub 10,50% sau chiar sub 10,25% (pentru ca este greu de presupus ca nimeni nu licitat macar 10,25%). Aceasta strategie s-ar putea dovedi paguboasa avand in vedere ca nevoile de lichiditate ale MFP sunt foarte ridicate chiar si prin utilizarea partiala a banilor de la FMI. O abordare prudenta ar fi de dorit avand in vedere nervozitatea pietelor externe si imposibilitatea excluderii unor scaderi ample in viitor”, se arata in Raportul financiar de azi al ING.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Ar trebui statul să îi ajute pe cei care nu îşi mai pot plăti restanţele la bănci?

Sunt convins ca in lunile urmatoare, problema restantierilor la banci va deveni din ce in ce mai prezenta in peisajul economic si social romanesc, iar specialistii si politicienii vor analiza pe toate partile posibilitatea/oportunitatea ca Statul roman sa ii ajute intr-o forma sau alta pe debitori pentru ca acestia sa nu ajunga in postura de executare silita.

Toata lumea este de acord ca somajul va continua sa creasca, iar mai multi someri inseamna de fapt mai multi restantieri. Chiar daca in acest moment bancile stau confortabil din punctul de vedere al ponderii restantelor in total portofoliu de credite, evolutia acestei ponderi este destul de ingrijoratoare.

In acest context, iata ce declara presedintele uneia dintre bancile straine prezente in Romania:

Rata creditelor neperformante nu este inca la un nivel critic, insa evolutia este ingrijoratoare, mai ales in cazul creditelor ipotecare si a celor pentru companii. Statul ar trebui sa intervina pentru a nu aparea o problema sociala in urma executarii silite a celor ce nu-si mai pot plati rata la imprumutul ipotecar si care risca sa-si piarda casa in care locuiesc. sursa: saptamana financiara

Desi este adevarat ca domnul Ghetea, presedintele ARB, declara ca in acest moment nu se pune problema unui asemenea demers, la fel de adevarat este ca pana in acest moment, am avut extrem de putine executari silite care sa presupuna aruncarea in strada a unora dintre debitori. Cu alte cuvinte, Guvernul nu s-a confruntat cu un pericol social, insa ma intreb ce se va intampla daca lucrurile vor degenera.

Pana in 2007, BNR a avut o politica extrem de buna in ceea ce priveste gradul de indatorare, nivelul maxim acceptat fiind de 35% in cazul creditelor ipotecare si de 40% cel general, clientii bancilor nepunand astfel sa se imprumute atat de mult pe cat probabil si-ar fi dorit.

La inceputul lui 2007, din motive care imi scapa, BNR a permis bancilor sa urce gradul de indatorare pana la 65 sau chiar 70% din venit, iar clientii atat au asteptat. Zeci de mii de persoane au contractat credite ipotecare sau de nevoi personale garantate cu ipoteca indatorandu-se pana peste cap, unii dintre ei umflandu-si chiar artificial veniturile pentru a lua o suma cat mai mare, iar acum, cand veniturile lor scad si nu mai pot plati ratele, cine ar trebui sa ii ajute?

Cine se face vinovat pentru aparitia unor asemenea situatii? Bancile ca le-au acordat clientilor credite aceptand un grad de indatorare prea mare, BNR ca a lasat bancile de capul lor, sau clientii care s-au indatorat fara masura?

Ar trebui sa ii ajute Statul pe cei aflati in dificultate, sau aplicam teoria selectiei naturale?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat infracţionalitatea în ultimii 20 de ani

Parca niciodata mass-media nu s-a folosit atat de mult de infractionalitate pentru a castiga puncte de rating, culmea grotescului fiind atinsa odata cu relatarile legate de accidentul de la Iasi, unde au murit 13 oameni.

Daca ne uitam la televizor sau citim ziarele, am putea fi tentati sa credem ca niciodata nu au existat mai multe accidente de circulatie, mai multe crime, furturi sau mai multe persoane certate cu lega. Am fi tentati sa credem ca am ajuns o natie de infractori.

Dincolo de isteria mass-media insa, infractionalitatea se masoara in cifre. Iar cifrele sunt urmatoarele, cu mentiunea ca ultimele date ale INS se opresc in 2007, suficient insa pentru a ne da seama cum stau lucrurile de fapt.

1. Numarul persoanelor condamnate definitiv aflate in penitenciare a fost in 2007 de 26.443, in scadere pentru al cincilea an consecutiv. In 2002 numarul a fost de 37.448;

2. Numarul persoanelor condamnate pentru omor (febletea televiziunilor) a fost de 756, comparativ cu aproape 1500 in 1997;

3. Numarul minorilor condamnati a fost in 2007 de 5000, in scadere drastica fata de 1997, cand era in jurul a 12.000;

4. Rata criminalitatii, respectiv numarul persoanelor condamnate definitiv la 100.000 de locuitori a fost in 2007 de 214, comparativ cu 496 in 1998;

5. Numarul accidentelor de circulatie a fost de 8505 in 2007, in usoara crestere fata de 2006 sau 2005, insa egal cu cel inregistrat in urma cu zece ani. Daca raportam evolutia numarului accidentelor la evolutia numarului masinilor care circula in Romania, raportul este chiar bun.

In cazul mortilor in accidente rutiere, numarul acestora a fost in 2007 mai mic decat in 1991 spre exemplu, cand existau de doua ori mai putine masini.

Conform tuturor acestor date, punctul maxim al infractionalitatii a fost atins in perioada 1997-2000, in timp ce in ultimii ani, cifrele au evoluat exact in sens invers comparativ cu mediatizarea de care s-au bucurat cei care incalca legea.

Ma intreb unde s-ar fi ajuns acum daca in urma cu zece ani, presa ar fi fost la nivelul actual de dezvoltare.

Pentru a vedea cum au evoluat cifrele dupa 1990, click pe graficele de mai jos.

1. Numarul persoanelor condamnate definitiv si numarul persoanelor aflate in inchisoare.2. Numarul persoanelor condamnate pentru omor si al minorilor condamnati


3. Rata criminalitatii la 100.000 de locuitori


4. Accidentele auto


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Mediatorul bancar francez a reuşit să “smulgă” băncilor circa 1,4 miliarde de euro

In vara acestui an, peste 15.000 de companii franceze au apelat la Ombudsmanul bancar Rene Ricol, pentru a`si rezolva problemele cu bancile. Din cei 15.000, circa 65 % au castigat lupta cu institutiile financiare, astfel ca bancile au fost obligate sa le puna la dispozitie 1,39 miliarde de euro.

La noi, in ciuda promisiunilor ARB (datand de prin 2006), inca nu avem Ombudsman.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Bernanke ar putea fi azi reconfirmat pentru un nou mandat

Presedintele american Barack Obama il va confirma azi pe Ben Bernanke pentru cel de`al doilea mandat de presedinte al Rezervei federale, scrie presa americana, citand surse apropiate Casei Albe.

Obama, aflat in prezent in vacanta pe insula Martha’s Vieneyard (Massachusetts, nord-estul SUA), va face azi anuntul la ora 9,00 (ora locala, adica 15,00 GMT), mai spun responsabilii citati de media americana.

Bernanke, numit in februarie 2006 in fruntea FED, este foarte apreciat de actualul sef al SUA, fiind considerat unul dintre artizanii iesirii din criza ai Americii. Imaginea lui in SUA e aproape la fel de buna ca cea a lui Mugur Isarescu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Bursa de Valori Bucureşti şi economia – încotro?

In ultimele luni Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a trecut printr-o perioada foarte buna, reusind sa mai recupereze din piederile din anul trecut si de la inceputul acestui an. Desi inca mai are foarte mult de recuperat, BVB a ajuns ieri la maximul acestui an si pare ca nimic sa nu o opreasca sa creasca mai departe.

Ca investitor (destul de mic) pe Bursa nu pot mereu sa nu ma las influentat de ceea ce spun altii (asa cum ne invata cartile) si se intampla de multe ori ca multe din ceea ce citesc sa ma influenteze intr-un fel sau altul. Pentru cei care urmaresc Bursa, cred ca este la fel de hilar ca si pentru mine sa citeasca parerile unor jurnalisti de business, cu interese sau nu, care, in functie de un trend pe termen scurt incearca sa arate bravitatea lor si inteligenta in ceea ce priveste tranzactiile bursiere. Pe la inceputul saptamanii trecute, cand Bursa de Valori scadea destul de abrupt apareau in presa numeroase articole precum ca piata de capital a crescut foarte mult si ca scaderile acelea sunt doar inceputul “marii prabusiri” care ne va duce la minimele din martie, daca nu chiar mai rau. Bursa atinsese noi maxime anuale iar “prezicatorii” spuneau ca economia o duce atat de rau incat e absolut imposibil ca totul sa nu se naruiasca.

Iata ca nu a trecut bine o saptamana si BVB-ul recupereaza toate pierderile de zilele trecute, ba chiar ajunge aproape de maximul ultimelor 10 luni. Iar perspectivele sunt bune in continuare. Cel putin pentru Bursa. Poate nu multi au bagat de seama anul trecut, cand economia “duduia” si prognozele economice se intreceau in cifre pozitive, Bursa scadea zi de zi, putin cate putin, atingand minime dupa minime. Cuvantul “criza” in Romania a inceput sa fie pronuntat timid abia prin octombrie anul trecut si imi amintesc oameni importanti din stat care ne indemnau sa cumparam case in America, intrucat criza a trecut. :) Slava Domnului ca nu administreaza si afacerile Citroen din Romania la fel de prost si ca are un manager inteligent pentru asta… :)

Una peste alta, se stie ca Bursa este motorul unei economii dar este si cea mai buna oglinda a economiei, care arata cu mult inainte ceea ce se va intampla in economia reala. Tocmai de aceea nu oricine reuseste sa aiba fler si suficienta tarie de caracter pentru a ramane pe Bursa, cei mai multi din cei care investesc renuntand dupa ce si-au pierdut aproape tot portofoliul. In primul semestru al anului trecut Bursa scadea cu peste 30%, iar companiile anuntau rezultate foarte bune si economia mergea mai mult decat bine. In primul semestru al acestui an Bursa creste cu peste 100%, iar companiile se zbat sa supravietuiasca, anunta rezultate negative si concediaza oameni pe banda rulanta.

Eu cred insa ca aceasta perioada este pentru toti o mare oportunitate. Multi au “cantat” scaderea preturilor apartamentelor pana la nivelul unui kg de cartofi, dar piata arata ca in ultimele luni, cel putin in Bucuresti, preturile au inceput din nou sa creasca. Si mai multi (inclusiv oameni de afaceri bogati si bancheri respectabili) au “preconizat” prabusirea leului si un euro la 5 RON, dar piata le-a aratat ca s-au inselat. Exista analisti in domeniul bursei care vedeau indicele american S&P pe la 200 de puncte, iar acum e 1000.

Ideea pe care vreau sa o retineti din acest articol este ca niciodata sa nu credeti altceva decat ceea ce ganditi voi insiva. Fiecare om are o agenda ascunsa, care uneori ne poate face rau, alteori poate fi in favoarea noastra. Cititi ziarele, dar incercati pe cat posibil sa analizati datele la rece, vizionati emisiunile, dar faceti tot posibilul sa cantariti ceea ce auziti sau vedeti. In definitiv e mult mai usor de digerat o pierdere pe rationamentul vostru, tinand cont ca data viitoare puteti invata din acea greseala, dar e destul de dificil sa accepti ca ai pierdut la “sfatul” altcuiva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

Mihai Marcu: Câtă valoare s-a distrus de fapt în imobiliare?

Aflam din Ziarul Financiar ca 45% din santierele bucurestene sunt blocate.

In afara de intrebarile normale - cine va suporta pierderile, la ce valoarea se vor lichida, care e valoarea reala a creditelor neperformante, mai exista o intrebare care nu se pune prea des: cata valoare si cat de mult am pierdut prin creditarea excesiva in domeniul imobiliar?

Conform datelor BNR, creditarea totala pentru investitii in imobiliare este de 41,7 miliarde RON la data de 30 iunie 2009 (indicator CRBCL_IMOB). O parte din aceasta suma este ingropata in betoanele santierelor din primul paragraf, cu sanse reduse de recuperare.

Cate alte proiecte de investitii au fost ignorate din cauza creditarii disperate in domeniu? Balonul imobiliar adica valorizarea gresita a activelor imobiliare a dus la alocari eronate de resurse. In loc ca bancile sa finanteze societati viabile, care ar fi produs valoare adaugata, comportamentul de turma a facut ca creditele ieftine sa fie indreptate excesiv spre sectorul imobiliar.

Ceea ce ar distruge si mai multa valoare ar fi un faliment necontrolat si o lichidare rapida a garantiilor.

Bilanturile bancilor si cifrele reduse ale restantelor la credite se bazeaza pe iluzia recuperarii garantiilor. Merita spus ca actualul inghet in creditare este un raspuns natural al bancilor la numarul considerabil de credite neperformante existent in sistem.

Problema trebuie rezolvata intr-un fel sau altul - teoria economica ar cere solutii drastice gen faliment sau lichidare, dar realitatea romaneasca ne poate oferi surprize: preluarea pierderilor de catre stat, intr-o institutie gen AVAS, asa cum s-a intamplat si in 1999, chiar daca intr-un alt context.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP