joi, 27 august 2009

Dan Popa: Romtelecom, te pup! Eşti campionul meu.

Draga Romtelecomule, sunt un client al tau pe telefonie fixa, date si tv. Adica ce dai tu la tot cartierul.
La Dolce am abonament de tip Variety Special. Eram multumit, campionule. Imi mai pica netul, imi pica uneori si semnalul tv, da` astea sunt chestii trecatoare. Ca mine, ca tine, campionul meu.
Azi, fie`ti numele binecuvantat, m`am trezit cu o scrisoare in cutia postala. In scrisoare sunt anuntat ca din 24 septembrie mi se scot 5 canale tv(AXN CRIME, AXN SCI-FI,TCM, MTV,VH1) si ca daca le vreau inapoi, mai trebuie sa`ti platesc. Mai mult, musai sa fac si abonament pe doi ani (eu nu stiu daca mai traiesc atata, campionule, cum sa ma angajez inca doi ani sa iti platesc?).
Sa recapitulam. Inchipuie`ti campionule, ca mergi la un restaurant si ca ceri o friptura cu cartofi, pe care o si platesti. Chelnerul vine, ti`o aseaza in fata, dupa care iti ia inapoi friptura si`ti spune ca daca totusi o vrei, mai trebuie niste extra-cash. Ti se pare normal si corect?
Te`am sunat in seara asta si am vorbit cu o angajata de`a ta. Poate ca aveti si inregistrarea discutiei…m`ati ajuta sa dati de ea si s`o faceti publica. Am intrebat`o pe domnisoara daca am inteles eu bine, ca mi se ia ceea ce am platit si ca, pentru a mi se da inapoi, mi se mai cer bani. Mi`a raspuns dezarmant, ca da, asa e. Excelenta, Romtelecoame, prietene, cum sa`ti zic?…e aberant ce faci.
In rest, campionul meu, sunt bine sanatos, ceea ce`ti doresc si tie, Hai Romtelecom! Poti mai mult! Astept sa ma suni pe mobil, cum mi`ai promis.
Romtelecom, te pup. Sa ma pupi si tu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O întrebare...

Initial, mi`am pus aceasta intrebare ieri, citind comunicatul BCR. Am renuntat sa scriu despre asta intrucat mi`am zis ca poate mi se pare mie ca e ceva in neregula. Dar azi mi`a scris un bancher. Si m`a intrebat asa : “Cat de etic este ca Alex Ciobanu, presedinte al RBL si HVB BpL sa fie numit sef la BCR BpL. Cat de etic este sa iei presedintele celor doua (din trei) banci de locuinte, si sa-l faci presedinte la a treia? Ma gandesc ca Ciobanu nu doar ca stie pe de rost piata asta, ci o are in laptop pe de`a`ntregul”.

Chiar asa, cat de corecta e o asemenea miscare? Etic, moral, legal…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: De ce sunt medicamentele mai scumpe în România decât în Grecia?

Fiind în vacanţă în Grecia, am constatat că medicamentele sunt mult mai ieftine acolo decât în România. Bunăoară, aspirina Bayer este cu 30-50% mai ieftină.

În aceste zile, se discută pentru a nu ştiu câta oară diferendele între distribuitorii de medicamente, farmacii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii. Există restanţe uriaşe de plată către farmacii şi distribuitorii de medicamente, care datează de câţiva ani. Mai mult, CNAS şi MS plătesc medicamentele furnizate spitalelor, ca şi cele compensate şi gratuite, la un curs al euro mult mai mic decât cursul curent. De aici, blocaje întregi pe filierele de distribuţie a medicamentelor.

Spitalele de stat au acumulat datorii imense la furnizorii de medicamente şi de materiale sanitare. Nu de puţine ori, pacienţii trebuie să-şi aducă de acasă pansamente, alcool sanitar şi medicamente. Managementul spitalelor de stat, în ciuda transformărilor din ultimii ani, a rămas defectuos şi, nu de puţine ori, hoţ.

La rândul lor, distribuitorii de medicamente şi farmaciile, ca să-şi scoată pârleala pierdută din preţul impus al medicamentelor compensate şi gratuite, îşi pun adaosuri comerciale uriaşe la produse parafarmaceutice şi medicamente necompensate, cum ar fi şi cazul aspirinei.

Desigur, în toată această poveste, există o complicitate ticăloasă între toţi participanţii menţionaţi mai sus. După informaţiile mele, piaţa medicamentelor din România se învârte în jurul a 2 mld.€ anual. O sumă aptă să stârnească interesul tuturor.

Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, a declarat pentru Mediafax că distribuitorii au fost obligaţi să pună filtru la distribuţia medicamentelor. "Farmaciile care au datorii mai mari de 120-150 de zile nu mai primesc medicamente. La fel, spitalele care au datorii mai vechi de şase luni. Din păcate, suntem şi noi presaţi de producători. Noi nu avem bani pentru că nu ne-au plătit spitalele sau farmaciile cu care avem contract. Unele datorii au peste un an", a continuat el.

La rândul său, Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a declarat că, din păcate, situaţia actuală nu este încurajatoare. "Suntem supuşi la multe presiuni. Cerem doar respectarea circuitelor financiare. Avem cele mai mici preţuri la medicamente şi tot nu primim banii", a explicat Zaharescu. El a mai spus că banii de la farmacii trebuie livraţi în 60 de zile, pentru programele naţionale în 30 de zile, pentru spitale în 90 de zile, dar că sunt şi cazuri în care pot fi daţi în 180 de zile.

Pentru deblocarea situaţiei tensionate, potrivit site-ului paginamedicala.ro, Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă un nou mecanism financiar, cel de factoring, prin care farmaciile să poată cesiona facturile către distribuitori, dar şi prin care distribuitorii să poată garanta cu aceste facturi credite bancare. Acest sistem va fi implementat în România în septembrie sau octombrie 2009, potrivit directorului de comunicare al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Desigur, factoringul se foloseşte pe scară largă în practica comercială internaţională. În România, se foloseşte pe o scară mult mai restrânsă. Manevra Ministerului Sănătăţii este de a îmbrăca într-o formă aparent sofisticată neputinţa unui sistem de a performa decent. În fond, este vorba de ascunderea gunoiului sub preş.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Sunt Florentina şi am câştigat într-o lună 20.000 de euro fără să fac nimic...

Probabil ca in ultimele saptamani, multi dintre voi ati fost bombardati cu e-mailuri prin care erati indemnati sa donati 5 euro pentru a castiga averi.

Pentru ca fenomenul pare sa ia amploare din moment ce am primit multe e-mailuri si am sters o gramada de comentarii care faceau publicitate sistemului, m-am gandit ca ar fi bine sa scriu despre asta, nu de alta dar poate ii fac sa se razgandeasca pe unii dintre cei care cred ca un astfel de sistem poate functiona.

Mesajul primit pe e-mail incepe printr-un fel de bla bla motivational in care autorul iti explica faptul ca “ceea ce iti propun este o extraordinara sansa pentru a putea face bani de acasa“. Aceasta metoda de a face bani tocmai a fost tradusa din engleza pentru ca ”nu mi se pare corect sa faca bani numai americanii si englezii“, iar daca nu te grabesti, pierzi posibilitatea de a castiga ”un sac de bani” intr-un timp foarte scurt.

Dupa ce ai fost motivat suficient, ti se spune ce trebuie sa faci pentru a castiga in cateva saptamani mai multi bani decat castiga unii in 10 ani.

Deci, iti faci un cont la o firma care transfera bani, donezi 5 euro, trimiti 50 de e-mailuri si te-ai scos. Mai jos, explicatia detaliata a sucesului in viata:

Dupa ce o sa ai contul… (la firma respectiva n.a.), trimiti imediat 5 EURO la prima adresa de email din lista succesiva de mai jos

1. ilaria***@yahoo.it
2. geo***@yahoo.it
3. bir***@gmail.com
4. asist**@gmail.com
5. gra**@yahoo.com

Dupa ce ai trimis 5 EURO la prima adresa de email din lista de mai sus se va intampla ceva foarte simplu, O sa-ti de-a certitudinea ca acest sistem functioneaza (singura certitudine este ca vei ramane fara cinci euro n.a.). Ai probat Tu, pentru a fi convins ca acest sistem functioneaza! Exista un numar foarte mare de persoane care vor citi acest mesaj si vor face ceea ce ai facut tu.Urmatorul pas este sa copiezi aceasta pagina pentru a putea face publicitate si a putea sa o trimiti prin email cum am facut si eu la cel putin 50 de persoane.In copia ce o vei face, adresa de pe locul unu(1) o stergi,astfel adresa de pe locul doi(2) va fi locul unu(1),locul trei(3) va fi locul doi(2),locul patru(4) va fi locul trei(3),locul cinci(5) va fi locul patru(4) iar pe locul cinci(5) vei scrie adresa Ta de email.

ATENTIE nu incerca sa pui emailul tau repede pe locul 1 crezand ca ajung banii mai repede, pentru ca nu functioneaza asa.Adresa ta o sa fie stearsa si nu o sa ajugi niciodata la mii de persoane pentru a atinge o suma mare.


Iata cum functioneaza (omul face aici cateva greseli de calcul care nu conteaza n.a.): cand tu trimiti e-mail-uri adresa ta se gaseste in postul numarul 5 din lista, daca tu trimiti 50 de emailuri circa 25% vor rapunde hai sa zicem 12,5% daca din 40 numai 5 se inscriu (12,5%din40=5) din acel moment adresa ta de email se gaseste in pozitia numarul 4. Calculam cele 5 persoane care fac la fel si ele, trimit 40 email ajungand la o cifra in jur de 200 de persoane (12,5%din 200=25) acum emailul tau trece la pozitia 3, in aceasta pozitie se ajunge in jur la 1000 de persoane din care 12,5% deci alte 125 de pers, acum emailul tau se gaseste in pozitia 2, in care cele 125 de persoane trimit 40 de email sa ziceam, ajungem la 5000 de persoane din care 12,5% raman 625 care poarta emailul tau in prima pozitie si ei trimit emailuri tu ajungi in jur la 25000 de persoane din care 12,5%=3125 persoane care iti trimit fiecare 5 euro tie. In acest punct facem 3125X5=15625 euro.


O sa intre in cateva saptamani sa nu zicem 15625 dar in jur la 10000 pe contul tau bani reali care o sa poti sa-i cheltuiesti oriunde sau poti sa ii transferi pe cartea ta de credit dupa care poti sa ii scoti in bani lichizi, sau simplu de ai transfera in contul tau din banca. Succes si la multi bani!

Cum oamenii reprezinta cheia succesului in business, sunt mentionate si cateva povesti de succes:

Sunt Florentina ….Ce pot sa zic? Multumesc foarte mult !! Am trimis 50 de emailuri cum era explicat in instructiuni dupa care au trecut ceva zile si am uitat complet de aceasta treaba. Oricum credeam ca nu o sa se intample nimica, dar in momentul cand am intrat sa imi verific contul, o saptamana dupa, am gasit aproape 5000 eur. Dupa 30 de zile aveam, mai mult de 20000 euro in cont, nu imi venea sa cred, am zis tuturor amicilor de pe mess si acum toti fac bani.

Salutare eu sunt Adrian si sunt din Timisoara, dupa trei saptamani aveam mai mult de 13000 de euro la inceput am crezut ca e ceva eroare in contul meu. Numai acum cateva luni cateva persoane sau pus sa citeasca aceste fraze cum faci tu acum, dar sau decis sa urmeze pasii care sunt redati mai jos si nici nu iti imeginezi ce obiective au atins. Nu ai nimic ce sa pierzi e numai de castigat, urmareste instructiunile cu atentie si pregateste-te sa primesti cateva mii in urmatoarele 30 de zile.

Acum, sa analizam putin lucrurile (trecem peste ridicolul logicii pe care se bazeaza sistemul): este evident ca se merge pe principiul unei scheme tip Caritas, unde primii care intra in sistem sunt platiti din banii pe care ii cotizeaza urmatorii, iar totul se darama atunci cand se vor fraierii se termina. Cu alte cuvinte, foarte putini castiga, foarte multi pierd. Este adevarat ca nu pierzi decat 5 euro, insa pici de fazan.

Ni se spune ca, daca trimitem 50 de e-mailuri, aproximativ 10% dintre persoanele spamate in acest mod vor raspunde pozitiv, acceptand sa doneze 5 euro. Retineti, 10%!!! in conditiile in care stim ca si 0.1% (unu la mie) este mult. Hai sa zicem ca spamul are succes si ca vor dona 1% dintre cei contactati. Cu alte cuvinte, ai un donator la o suta de e-mailuri trimise. Cum tu nu trimiti decat 50, ai jumatate de donator, ceea ce inseamna ca poti avea unu sau niciunul.

In ritmul asta, niciodata “NU vei ajunge pe locul I pe lista de e-mailuri” si, cum nu ai voie sa sari peste rand pentru ca “adresa ta o sa fie stearsa si nu o sa ajugi niciodata la mii de persoane pentru a atinge o suma mare” (cum o sa ti stearga adresa nu se spune si trebuie sa fii prost sa nu te treci pe locul I din prima) naivii se vor termina inainte ca tu sa ajungi sa primesti bani.

Pentru a acumula 1000 de euro, trebuie ca 200 de oameni sa doneze cate 5 euro. Cum rata de succes a spamului am hotarat ca este peste asteptari (1%), pentru a avea 200 de donatori trebuie sa spamezi 20.000 de casute postale (intre noi fie vorba, probabil ca 100.000 este o cifra mai aproape de realitate).

Florentina si Adrian (povestile de succes mentionate mai sus) au castigat impreuna 33.000 de euro, ceea ce inseamna ca aproape un milion de casute postale au fost deja spamate. Daca te grabesti, poate mai prinzi si TU niste naivi :-)

PS: a dat careva 5 euro?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: ING:”E posibil să vedem un leu mai slab către finalul sesiunii de tranzacţionare”

“Avand in vedere presiunile de depreciere a leului s-ar putea ca BNR sa nu organizeze nici astazi repo. Insa, incercarile de a proteja in acest fel leul ar putea afecta cererea de titluri de stat.

Probabilitatea organizarii unei operatiuni repo vineri a crescut, depinzand in continuare de evolutia cursului de schimb”, se arata in Raportul financiar zilnic al ING Bank.

“Asa cum ne-am temut, moneda nationala a pierdut in fata EUR ieri in pofida unui inceput bun si a datelor pozitive atat din zona euro, cat si din SUA. Se pare ca investitorii sunt exagerat de prudenti dupa circa cinci luni de cresteri pe pietele globale si ca teama privind o corectie a pretului actiunilor se amplifica. Evolutia EUR/RON a fost in ton cu cea din regiune si perechea a inchis la 4,2280.
Bursele asiatice au scazut peste noapte, insa in China acestea si-au mai revenit pe final chair daca guvernul chinez a anuntat masuri de prevenire a supraincalzirii. In consecinta, EUR/RON a deschis la 4,2270 si acum este la 4,2250. Cu toate acestea, e posibil sa vedem un leu mai slab fata de EUR catre finalul sesiunii de tranzactionare”, se mai spune in document.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Preşedintele FED, “făcut” la contul din bancă

Cel mai puternic bancher al lumii, cum e considerat presedintele FED Ben Bernanke, a ramas fara 850.000 de dolari din cont, dupa ce un hot i`a furat geanta sotiei, in care aceasta isi tinea carnetul de cecuri, scrie Newsweek.
In zilele urmatoare, hotul s`a prezentat la banci dandu`se drept Ben Bernanke si scotand in medie cate 50.000 de dolari pe zi si facand cadouri prietenilor.

Totul a inceput in vara trecuta, cand madam Bernanke a iesit la cumparaturi, ramanand fara geanta in urma unui banal furt. In geantase afa si carnetul de cecuri “lipit” de contul familial al familiei sefului FED. La cateva zile, din conturile familiei Bernanke au inceput sa se evapore sume consistente de bani. Desi Newswek precizeaza ca nu se stie cu exactitate paguba suferita de seful FED ci numai cuantumul total al fraudei hotilor (2,1 mil dolari furati de la 10 persoane), media americana da ”pe surse” faptul ca cel mai pagubit a fost Bernanke, din ale carui conturi ar fi disparut 850.000 de dolari.

Intr`un comunicat semnat de purtatorul de cuvant al FED, Bernanke recunoaste ca a fost victima unei escrocherii. “Furtul de identitate este un delict serios care atinge milioane de americani in fiecare an. Familia noastra nu este decat una dintre familiile afectate de aceasta retea de infractori”, spune Bernanke.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: În sfârşit, are şi domnul Geoană o idee inteligentă

Domnul Geoana este cunoscut drept un politician care uneori vorbeste mai repede decat gandeste, insa propunerea domniei sale legata de amanarea cu un an a platii catre banci a principalului la creditele contractate de catre IMM-uri este una interesanta, care merita analizata ceva mai in detaliu.

Spuneam cu putin timp in urma, ca in Romania nu am asistat la nici un faliment rasunator, nici o firma cu adevarat mare nu si-a inchis portile, ceea ce este oarecum neobisnuit avand in vedere severitatea scaderii PIB. Acest lucru nu s-a intamplat pentru ca firmele mari sunt in majoritatea lor multinationale, care nu au probleme in relatia cu bancile, care au forta financiara de a trece peste un an de criza.

Sectorul IMM insa nu a fost la fel de norocos, multor firme ajungandu-le cutitul la os din cauza scaderii afacerilor si lipsei de finantare. Creditele pentru dezvoltare sau pentru asigurarea derularii operatiunilor luate in anii trecuti trebuie returnate, salariile trebuie platite, taxele si impozitele catre stat la fel, dar cum sa faci asta cand clientii tai intarzie plata facturilor, iar tu nu mai ai acces la finantare? Iti platesti la randul tau facturile cu intarziere si de aici rezulta un cerc vicios care a facut ravagii in economia anilor `90.

Bancile nu au nici un interes sa isi omoare clientii pentru ca traiesc de pe urma lor, iar un client mai putin inseamna un profit mai mic in anii urmatori. In plus, daca ii vor executa pe cei care nu isi vor mai putea plati ratele, au toate sansele sa nu isi recupereze in intregime banii, inregistrand astfel pierderi.

Pe de alta parte, criticii pot spune ca mentinerea intr-un mod artificial in viata a unora dintre IMM-urile cu probleme, nu reprezinta altceva decat ascunderea gunoiului in pres, un articol bun pe tema asta gasiti aici.

Spuneam ca ideea domnului Geoana este buna, insa va deveni extrem de proasta daca aceasta miscare va presupune garantia statului. In acest moment, se vorbeste despre un moratoriu intre banci si IMM-uri, BNR si guvernul actionand ca mediatori.

Daca intr-un fel sau altul se va ajunge in situatia ca statul sa garanteze datoriile firmelor care intra in aceasta schema, lucrurile se complica extrem de mult pentru ca garantia statului inseamna de fapt o invitatie pentru patroni sa nu isi mai plateasca datoriile catre banci.

Ce poate reprezenta acest moratoriu? Poate fi o gura de oxigen pentru IMM-urile viabile, care insa se confrunta in acest moment cu dificultati financiare, oferind patronilor timp pentru a isi reveni. Ce nu va rezolva? Nu va rezolva problema IMM-urilor care au pierderi din activitatea de baza si a caror afaceri sunt conduse prost.

Vom vedea in zilele/saptamanile urmatoare daca si cum va fi pusa in practica aceasta idee.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: E nevoie în România de falimentul persoanelor fizice?

America beneficiaza de cea mai generoasa legislatie in domeniul falimentelor personale. Europa a avut mereu o pozitie mai retrograda in acest sens, dar noile evenimente economice ne fac sa ne intrebam : de ce discriminam intre persoanele fizice si cele juridice in domeniul falimentului.

Falimentul personal e o idee profund potrivita spiritului american - ai dreptul sa gresesti fara consecinte terminale. Legea iti permite sa o iei de la inceput.

In Europa a existat o stigma asupra falimentelor personale. Persoanele juridice au dreptul sa incerce si sa greseasca (iar cimitirele sunt pline, dar noi auzim doar povestile unui mic de numar de supravietuitori), in timp ce persoanele fizice vor purta toata viata jugul datoriilor si vor raspunde cu toate veniturile viitoare pentru datorii.

Veti spune - s-au indatorat, sa plateasca! Rationamentul este partial corect, deoarece falimentul personal are ca principal rol sa corecteze o eroare a pietei. Dogmele despre "pietele eficiente" sunt cel mult amuzante, daca le mai crede cineva. Cand vorbim de o persoana fizica ce nu mai poate rambursa datoriile exista si un aspect de esec al pietei - cel care a acordat creditul a facut poate o greseala, intentionata sau nu.

Falimentul personal poate corecta greselile celor care au dat credite in stil "hit and run" doar pentru a incasa un comision. Falimentul personal poate forta bancile sa fie mult mai atente la standardele de creditare iar bulele de active generate de creditarea iresponsabila sa se sparga mai repede.

Desigur, exista mult loc pentru abuz, iar aceste detalii trebuie stipulate in lege. Falimentul personal poate avea mai multe aspecte:

- reabilitarea debitorului;
- obligatii de restructurare a datoriei in conditiile unei legi si nu a unei negocieri cu banca;

In Ungaria deja s-au luat masuri in acest sens - detalii aici.

Pentru Romania, falimentul personal ar fi util pentru ca ar acorda drepturi in plus consumatorilor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Răzvan Pascu: Interviu live, azi, ora 12.00, despre pensii

Mihai Bobocea, secretarul general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), va raspunde intrebarilor voastre legate de pensiile obligatorii, pensiile facultative si diferenta dintre acestea si asigurarile de viata cu componenta de pensie.

Daca vreti sa aflati cat de sigure sunt fondurile de pensie din Romania, daca merita sau nu sa aveti un astfel de produs de economisire, cum se investesc banii vostri si ce comisioane se percep, la ce profituri te poti astepta si de ce e bine sa ai un astfel de produs – intra incepand cu ora 12 pe blog (timp de o ora) si intreaba-l pe Mihai tot ceea ce nu stii si vrei sa afli.

Mihai Bobocea a fost jurnalist la Ziarul Financiar si Media XPRIMM, iar din ianuarie 2009 este secretarul general al APAPR. Asociatia este finantata de fondurile de pensii din Romania si de bancile depozitare si urmareste sa apere interesele investitorilor din acest domeniu. Mai multe despre “cei 4 piloni de pensii” din Romania, aflati in articolul de ieri.

Pentru a pune o intrebare, lasati comentariul vostru mai jos, iar Mihai va raspunde tuturor. Indiferent daca sunteti sau nu de-acord, va invit pe toti la un limbaj decent, mai ales ca este in interesul vostru sa aflati ceea ce altii nu v-au spus pana acum. Discutia va fi moderata de mine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP