duminică, 30 august 2009

Dan Popa: Indicele Bunăstării Nete, un indicator menit să înlocuiască PIB-ul

Paradoxul lui Easterlin (banuiti ca e autorul care l`a pus in circulatie) se refera la faptul ca o crestere a PIB nu e insotita in mod necesar de o imbunatatire a nivelului de trai ( e legat si de paradoxul abundentei, asupra caruia ma voi opri cu o alta ocazie).
Ei bine, respectivul paradox l`a determinat pe Andrew Sharpe, seful Centrului de Studii asupra Standardelor Vietii din Canada sa calculeze un indicator similar PIB`ului care, in opinia sa, nu mai e reprezentativ pentru economia de azi.
Sharpe a „inventat” asadar Indicele Bunastarii Interioare Nete.

El e format din
-consumul mediu (care pondereaza 20 % in calculul indicelui), care include un algoritm care combina cheltuielile private cu publice
-egalitatea sociala (40%), care include nivelul saraciei, ecartul salarial, ocuparea cu caracter partial a fortei de munca
- securitatea economica (30 %) : nivelul somajului si durata lui medie , cheltuielile de sanatate
-valoarea capitalului uman (10 %) : nivelul educatiei, poluarea …
Indicele mai e apoi ponderat cu nivelul increderii populatiei si in final comunicat public.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Africanii îşi pun guvernatori noi în băncile centrale

*Mallam Sanusi Lamido Sanusi, noul guvernator al Bancii Centrale a Nigeriei a obtinut demisiile celor 5 bancheri care `au opus nominalizarii sale. Cum pana la urma a fost ales in functie in 14 august, Mallam Sanusi… a „ras” capetele Afribank Plc, Intercontinental Bank Plc, Union Bank of Nigeria Plc, Oceanic International Bank Plc si Finbank Plc. Ceilalti bancheri au trimis probabil la timp scrisori in care isi manifestau via adeziune pentru alegerea lui Mallam.

*In Ghana a fost numit un nou Guvernator al Bancii Centrale. Amissah Arthur a preluat mandatul de la Dr Paul Acquah, al carui mandat expira la finele lunii octombrie.

*Modelul ghanez a fost copiat si in Mauritania, unde Sid’ Ahmed Ould Raiss, ex-ministrul Comertului si Industriei a fost numit guvernator al Bancii Centrale a tarii.

Aceste decizii vin pe fondul unui reviriment puternic al Africii, care a anuntat ambitii puternice in economia mondiala.
Potrivit Population Reference Bureau (PRB), populatia africana care lucreaza in afara continentului este de circa 15 % (din totalul de circa un miliard), inregistrand un ritm de crestere anual de 24 milioane de persoana. Adica mai mult decat populatia tarii noastre. Asistam la o recuperare economica a continentului negru?

Via.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Circulară. Pamflet.

NOTA de la Primul Ministru catre Ministrii Cabinetului
„Din cauza deficitului bugetar urias, incepand de luna viitoare si pana la finalul anului salariile vor fi reduse cu 20 %. Speram ca prin aceasta sa facem o economie bugetului de stat si sa demonstram populatiei ca suntem in stare sa strangem noi insine cureaua”

NOTA de la Ministri catre Secretarii de Stat si Directorii de Directii:
“Din cauza la deficit, curs valutar si criza, incepand de luna viitoare si pana la sfarsitul anilor salariile vor fi reduse cu 25 % ca asa a zis primul ministru nu noi. Si deci asa e corect. Speram ca prin aceasta sa facem ceva bun pentru economie si sa`i demonstram premierului ca stim sa ne strangem curelele. Rog transmiteti asta si celor plecati in interes de serviciu in Insulele Bahamas.”

NOTA de la Directorii de Directie catre serviciile deconcentrate:
“Din cauze neprevazute cum ar fi cursul BNR si alte calamitati, trebuie sa punem punctul pe i si sa reducem salariile si personalul de salariati. Nu se admit comentarii intrucat ordinul vine de FOARTE SUS. Prin urmare, toti angajatii de rahat, inferiori ierarhic mie, vor avea salariile reduse cu 30 la suta iar o parte dintre ei vor fi dati afara. Asta`i viata, nu avem ce face. Speram ca prin aceasta sa fie remarcat de catre premier efortul nostru si poate se lasa si de`o prima. Doamne-ajuta!”

NOTA de la sefii serviciilor deconcentrate catre salariatii din teritoriu:
„Boilor, jumatate dintre voi trebuie sa zboare din schema, nu se stie exact cauza. Cealalta jumatate va continua sa se tarasca, avand salariul micsorat cu 70%. De vina este probabil criza despre care ati auzit la OTV.
In vederea unei selectii riguroase a celor care pleaca si a celor care raman, va astept pe rand sa treceti pe la mine pe acasa incepand din seara aceasta, cu argumente care sa ma convinga. Exclus baloane sticla 50 L palinca, ca se sparg usor.“

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: În India, doar 2,2% din populaţie plăteşte impozit pe venit

Cu putin timp in urma, spuneam aici ca la nivel european, din punctul de vedere al nivelului taxelor si impozitelor principale, Romania se afla undeva la coada clasamentului, avand unele dintre cele mai mici nivele de taxare. Iata ca si The Economist publica un material pe aceasta tema, citand un studiu anual al KPMG.

Datele se refera la nivelul de taxare aferent unui venit personal de peste 100.000 de dolari pe an, mult peste medie, luand in considerare atat impozitul pe venit, cat si banii care sunt retinuti drept contributii sociale (CAS-ul la noi).

Astfel, nu mi-ar placea sa traiesc in Slovenia pentru ca acolo, cei care sunt cu adevarat bine platiti, lasa statului aproape 55% din venit, in timp ce in Elvetia, nivelul de taxare este cel mai mic, de sub 20%.

Datele in imaginea de mai jos.

Tax


Se poate observa diferenta foarte mare intre state atat in ceea ce priveste nivelul impozitului pe venit, unde Suedia se afla pe primul loc, cat si in ceea ce priveste nivelul contributiilor sociale, unde Franta conduce plutonul.

Insa cifrele din tabel nu spun totul. In Slovacia spre exemplu, guvernul se pregateste sa creasca impozitul pe venit pentru cei care castiga peste $37.000 pe an la 50%, ceea ce inseamna ca la un venit brut de $100.000 mai ramai in mana cu maxim 30-35%, iar in India, desi nivelul de impozitare este mare, doar 2.2% din populatie (27 de milioane de persoane) plateste taxe, mai multe detalii aici.

In India, impozitul pe venit este structurat pe patru nivele, fiind intre 0% pentru cei care castiga pana in 150.000 de rupii pe an, si 30% pentru cei care castiga peste jumatate de milion de rupii. Cum o rupie este egala cu sase bani, un venit anual de 150.000 de rupii inseamna cam 9000 de lei, respectiv 750 de lei pe luna. Reamintesc ca in Romania, salariul minim este in prezent de 600 de lei.

Si TVA-ul este extrem de mic, la indieni nivelul standard fiind de 12.5%, insa exista si nivele reduse la unele produse, respectiv 4% si 1%.

Cu alte cuvinte, desi indienii sunt mult mai saraci decat noi (PIB-ul per capita fiind de 8 ori mai mic), nivelul salarial pana la care nu se aplica nici un impozit este mai mare. Asta da protectie sociala.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP