sâmbătă, 12 septembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: O nouă găselniţă a românilor: concediul medical în şomaj pentru rotunjirea veniturilor

În ultima vreme, de criză, românii devin din ce în ce mai inventivi în a căpăta bani mai mulţi de oriunde. Au apărut extrem de multe concedii medicale în rândul şomerilor. Ei se prevalează de o prevedere legislativă conform căreia, în timpul concediului medical, salariul cuvenit este aproape 90% din cel avut la ultimul loc de muncă. Ţinând cont de faptul că ajutorul de şomaj este de circa 400-500 lei, iar unii dintre şomeri, mai ales cei care au lucrate în domeniile bancar, juridic sau energetic capătă pentru concediul medical în şomaj sume de pînă la 2.000 lei. Legea este lege şi trebuie respectată. Numai că, în multe cazuri, acest concedii medicale se dau fraudulos, numai pentru obţinerea unor venituri mai mari.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Cum să dezvolţi o reţea bancară în provincie

Cand se inaugureaza o sucursala bancara intr`un judet, argumentele ar trebui sa fie beton. Care e populatia, ce grad de economisire au, cate companii sunt si cat de bine capita;izate sunt etc. Verifici cererea potentiala, cu alte cuvinte. Abia apoi te apuci si cauti spatii (nu locatii, care sunt cu totul altceva), iti trimiti un om care a mai demarat activitatea unei sucursale cu succes sau recrutezi de pe plan local un director de la o alta banca, ii dai 50% mai mult la salariu si il convingi sa iti conduca afacerea in banca ta. Apoi mergi la clientii potentiali si le propui afaceri fie mai sofisticate, fie mai ieftine decat cele ale competitorilor tai. Asta e in teorie.
In practica, lucrurile se petrec cu totul invers.

Directorul unei banci deja existente, a decis sa isi dea demisia din varii cauze. Cere formal o marire de salariu pe care stie din start ca n`o poate obtine, se cearta cu cei din centrala care ii pun in spate tinte de profit inacceptabile sau pur si simplu s`a plictisit. Nu mai vrea in banca X si gata. Drept pentru care ii propune bancii Y, care are sau nu o sucursala acolo, sa se mute cu tot cu clientii facuti prin relatiile sale personale. Daca Y are deja o sucursala, treaba e ca si aranjata. Il ia si il face sef. Daca nu are, se face repede un powerpoint in care i se arata managementului cum ar creste profiturile bancii Y daca ar deschide in orasul Kappa o sucursala, desi pana acum nimeni nu stia de existenta orasului Kappa macar.
Managementul e topit cand aude de cresterea profiturilor, isi da de doua ori ochii pe spate si aproba. Apar comunicatele de presa, se cheama preoti sa sfinteasca asezamantul, se dau mici atentii la inaugurare…pe scurt toata lumea e multumita.
Asa e in toate orasele mici, unde cu relatiile personale faci targetul si ce mai trebuie,de fapt ce vor unii din centrala. Cazurile de care vorbesc sunt multe, din cateva orase din tara.
E aceasta o dezvoltare sustenabila a retelelor bancare in Romania? Teama mi`e ca...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Cum e să plăteşti rata la bancă în natură?

Fermierii francezi din zona Bretagnei pregatesc o surpriza bancilor locale: isi vor achita ratele la credite in galeti de lapte. Din cauza pretului mic cu care laptele e preluat de la fermieri (0,274 eur/l) , fermierii vor sa atraga atentia mediei ca sunt pe punctul de a falimenta, ceea ce si pentru bancile creditoare ar reprezenta o mare problema. Isabelle Connan , purtatoarea de cuvant a laptarilor, a calculat ca pentru cei 5000 de eur rata lunara la banca, va duce fix 20 de tone de lapte, bancii.

Detalii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Weekend movie - Roubini şi Martin Wolf

Mai jos gasiti un interviu excelent. Roubini vorbeste despre stagflatie, recesiunea in W si de ce Europa isi va reveni mai greu.

Link: FT.COM

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Englezii, mai săraci cu aproape o mie de miliarde de euro. Şi o comparaţie cu România

Conform unor date publicate de banca Halifax si citate deBBC, averea neta totala a cetatenilor Marii Britanii a scazut anul trecut de la £6.736 miliarde (€7,712 mld) la £5.921 miliarde (€6,790 mld), aceasta fiind prima scadere inregistrata din 2001 incoace.

Pierderea a fost generata de atat de scaderea preturilor pe piata imobiliara, cat si de scaderea preturilor actiunilor si activelor fondurilor de pensii.

Astfel, averea imobiliara a populatiei (valoarea imobilelor detinute) s-a redus cu 9%, de la £4,077 mld la £3,693 mld, insa in acelasi timp, soldul creditelor ipotecare a crescut cu 3% ajungand la £1,225 miliarde, ceea ce face ca averea imobiliara neta (home equity) sa fie de £2,468 miliarde.

Valoarea averii financiare a populatiei (fonduri de pensii, actiuni, asigurari de viata etc) a scazut cu 9% ajungand la £3,687 mld, insa daca scadem soldul creditelor de nevoi personale si al cardurilor de credit detinute de populatie, respectiv £234 miliarde, ajungem la o valoare a averii financiare nete de £3,453 miliarde.

Acum, daca vom compara averea neta a cetatenilor cu PIB-ul Marii Britanii, vedem ca raportul este de 3.7/1, ceea ce inseamna ca fiecare cetatean detine active nete in valoare de aproape €110.000, in timp ce produsul intern brut pe cap de locuitor este de aproximativ €30.000.

In Romania, la un PIB pe 2008 de €135 miliarde, averea neta a populatiei a fost anul trecut de €265 miliarde, ceea ce inseamna un raport de 2/1., aproape la jumatate fata de UK.

Mai mult, daca in cazul Marii Britanii, averea imobiliara reprezinta 42% din totalul averii nete, iar averea financiara 58%, in cazul nostru, averea imobiliara inseamna aproape 80%, ceea ce inseamna ca imobilul in care locuieste este de departe cel mai de pret bun al romanului.

Putem avea insa sperante ca lucrurile se vor schimba in bine in anii urmatori:

- in ultima perioada s-a putut observa o crestere exploziva a investitiilor in fonduri mutuale (activele s-au dublat in ultimul an si jumatate, desi bursa a suferit scaderi importante);

- valoarea activelor Pilonului II de pensii va depasi €20 miliarde pana in 2020, desi guvernul a luat o masura total nepotrivita inghetand contributiile in acest an. Spre comparatie, englezii au €2,500 miliarde in fonduri de pensii si asigurari de viata, ceea ce inseamna peste 135% din PIB.

- Pilonul III de pensii se afla abia la inceput, insa romanii va constientiza tot mai mult ca nu se pot baza pe pensia de stat pentru a avea o batranete linistita. La fel se va intampla si cu asigurarile, mai ales cu cele de tip “unit-link”.

Pana la urma va trece si criza, insa daca tot am platit bani sa asistam la spectacol, macar sa invatam cate ceva din experienta asta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: M-am mai liniştit...

Ieri m`am intalnit cu unul dintre macroeconomistii de exceptie pe care`i are Romania si despre care o sa mai povestesc si in zilele urmatoare. Am mancat o slana extraordinara si am stat de vorba. Am aflat ca s`a constituit un grup format din oameni destepti care lucreaza la un plan de modelare a cresterii economice viitoare a Romaniei.
Ca pana la finele lunii vor imagina solutiile concrete si ca motorul cresterii economiei (altul decat consumul si speculatiile din real estate) va fi …..ei, o sa va spun luni care va fi, ca deocamdata nu am voie.
Important e ca oameni iscusiti la cap, lucreaza la asta. L`am intrebat ce le`a luat asa de mult ca sa se puna la o masa ai mai tari economisti, statisticieni (ca e nevoie si de date si serii statistice) si mi`a spus ca important e ca exista si functioneaza, nu de ce acum sau de ce in formula actuala. Si asa e, are dreptate.
Cand i`am spus despre revenirea in V, a ras. Cum sa ai revenire in V? Poate speculand si interpretand datele intr`un anume fel, care sa iti convina. Diferenta dintre noi si celelalte economii din Vest, e intre doua si patru trimestre. Isi revin ei acum? Pai cel mai devreme in primavara sau vara viitoare, sa putem discuta si de o revenire in Romania. In niciun caz anul asta. Restul e politica si nu ma bag, mi`a mai zis.
L`am mai intrebat de ce dreaq nu se scrie in presa despre ceea ce fac ei, ca s`ar mai linisti si oamenii. Pai, zice, noi nu avem vreme sa stam la telefoane sa sunam la ziare ca sa ne dam mari. Noi ne facem treaba. Conteaza sa fim utili, nu sa aparem in presa.
Una peste alta, am sa revin asupra acestui subiect saptamana viitoare, dupa ce aflu mai multe date.Dar m`am linistit, sincer.
Cata vreme cei mai buni economisti s`au adunat sa gaseasca solutii si nu lasa acest lucru pe seama unor politicieni imbecili, lucrurile nu sunt pierdute.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP