luni, 14 septembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Dezechilibrele economice vorbesc: leul la minimul ultimelor 5 luni în raport cu euro


Astăzi, BNR a comunicat un curs de 4,2747 lei pentru un euro, în depreciere cu 0,46% faţă de şedinţa de vineri. Redau graficul euro/leu din ultimele 100 şedinţe de tranzacţionare de pe piaţa valutară românească, preluat din site-ul financiare.ro.

În afară de perioada în care s-a semnat acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi celelalte instituţii internaţionale, cursul leului a suferit o continuă degradare, ca urmare a lipsei de măsuri anticriză eficiente din partea autorităţilor. Iată că degradarea cursului urmează degradarea principalilor indicatori macroeconomici. Consecinţele sunt binecunoscute.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Economistul şef al Google: căutările online sugerează vremuri mai bune pentru SUA

Desigur, are şi Google un economist şef. El se numeşte Hal Varian şi este citat pe larg într-un articol publicat de Washington Post. El încearcă să prezică ce se va întâmpla în SUA în conformitate cu schimbarea obiceiurilor de căutare pe celebrul site. Spre exemplu, începând cu martie 2009, căutările legate de ajutorul de şomaj au început să scadă, pe când căutările legate de piaţa imobiliară au început să crească. Pentru el, sunt semne cert încurajatoare asupra percepţiei consumatorilor, ceea ce poate fi un semn al revenirii economice în SUA.

Hal Varian, fost profesor de economie la Universitatea Berkeley din California, priveşte economia optimist, din poziţia unuia care reprezintă o companie ale cărei acţiuni aproape s-au dublat ca preţ în ultimul an.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Stiglitz, la Sorbona: ”Sistemul financiar de acum e într-o stare mai proastă decât acum un an”

Azi dimineata, laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a prezentat Raportul sau legat de solutiile la actuala criza, in fata unui numeros auditoriu, la Sorbona. JS a fost angajat de Guvernul si Presedintele francez pentru a elabora o strategie economica in urma cu un an. Mai jos, cateva fraze din alocutiunea lui. Dupa ce primesc textul integral al interventiei, sper sa`l pot publica.

“…Modul in care banca de afaceri Lehman Brothers a fost abandonata, fara a se calcula cu precizie care sunt consecintele acestui act, a fost clar o eroare. Dar nu caderea Lehman Brothers a provocat criza, ci bancile care acordau credite in baza unor garantii speculative. Cu sau fara prabusirea Lehman, tot la o criza se ajungea. Prabusirea Lehman este o consecinta a recesiunii, nu o cauza.

..Bancile nu au invatat nimic din criza. Ele au primit un cec in alb din partea guvernelor si se folosesc acum de acest cec, chiar daca unii guvernanti au ajuns totusi sa isi puna acum intrebarile fundamentale. Ce sistem financiar ne dorim in cele din urma? Cat de adanc poate fi el? Ce functii trebuie sa asigure acest sistem? Care e arhitectura optima a unei arhitecturi financiare?

…Criza nu a trecut. Pentru oameni, criza inseamna sa nu aiba loc de munca, chiar daca activitatea din jurul lor s`a reluat. Or, somajul va continua sa creasca.

…Bancile ar da credite, dar ma indoiesc ca somerilor. Cata vreme somajul va creste, creditarea nu va avea cum sa creasca. In plus, planurile de stimulus fiscal se vor epuiza in 2011. Daca sectorul privat va reusi pana atunci sa isi revina, se cheama ca planurile de relansare au avut succes. Daca nu….

…cred ca am putea avea o criza in U, cu partea orizontala pe cativa ani, sau un W. Asta in cazul in care problemele imobiliare se agraveaza iar pietele financiare ar putea trece printr`un nou soc.

..Nu sunt optimist cu privire le ceea ce ne asteapta. Am impiedicat sistemul sa se prabuseasca cu totul, e adevarat. Dar asta are un cost, iar dimensiunea sociala a acestui cost ar putea fi consistenta.

…Reformele se fac cu mare greutate. Sistemul financiar de acum e intr`o stare mai proasta decat acum un an. E mai concentrat, normele contabile sunt mai opace, iar pe anumite piete speculatiile incep iar sa apara. Am pornit intr`o directie gresita.

…Trebuie facuta o reforma a bonusurilor, care sa nu mai permita asumarea de riscuri excesive. Trebuie transparentizate normele contabile utilizate de institutiile financiare. Trebuie revizuita utilizarea derivativelor. Se pot face multe lucruri, dar dificultatea vine dinspre politicieni.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O coincidenţă

In 08.09.2009, Garanti Bank lanseaza credtul de nevoi personale cu asigurare de somaj.

In 14.09.2009, BCR lanseaza creditul de nevoi personale cu asigurare de somaj.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: ING: “Nu e exclus ca leul să se deprecieze azi”

Astazi MFP intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie 6M in valoare de 1,1mld RON. Avand in vedere rezultatele ultimelor operatiuni este posibil ca randamentul maxim sa fie 10%, se arata in raportul financiar zilnic al ING. Potrivit aceluiasi document, astazi 6,7mld RON vor iesi din piata in urma unor operatiuni de piata ale banciicentrale ce ajung la scadenta. Cu toate acestea, ratele de dobanda pe termen scurt se tranzactioneaza in apropierea nivelelor precedente.

Dupa ce s-a depreciat usor pe parcursul sedintelor precedente, moneda nationala a pierdut considerabil teren in sesiunea de vineri. Aceasta a inceput intr-o nota calma cu leul tranzcationandu-se in jurul valorii de 4,2510/RON insa acesta a cazut brusc pe o traiectorie de depreciere abrupta probabil indusa deordine de limitare a pierderilor, se mai spune in raport. Moneda nationala a atins minimul zilei la 4,2870/EUR catre finalul sedintei iar datele ce au indicat o inflatie mai scazuta decat asteptarile pietei in Ungaria si o revenire pe deficit a balantei de plati din Polonia au fost de asemenea nefavorabile. La finalul sedintei leul s-a tranzactionat la 4,2810/EUR.

Astazi leul se tranzactioneaza in apropierea nivelului precedent in pofida unor scaderi importante ale burselor din Europa. “Monedele regionale au inregistrat deprecieri semnificative in aceasta perioada si nu este exclus ca leul sa urmeze un trend similar. Cu toate acestea, probabilitatea unei interventii BNR probabil creste pe masura ce leul se apropie de 4,30/EUR”, se mai spune in raport.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Despre imobiliare, foarte, foarte pe scurt.

Citim zilnic in ziare sau pe bloguri despre cat au scazut preturile la imobiliare. Cele mai multe texte se refera la ofertele de vanzare si foarte putine la tranzactiile propriu-zise.
Vineri, un amic notar, mi`a aratat 3 tranzactii asa cum au fost ele facute. In Slatina, un apartament de 34 mp, situat nu central, a fost vandut cu 72.500 lei.
Un altul, central, 3 camere et. 3 din 8, (80 mp utili) s`a vandut cu 170.000 lei. Calculati voi in euro,CHF sau alte monede.
Asta ca idee. Saptamana asta sper sa primesc si preturile din doua cartiere bucurestene.
Repet, valorile de mai sus sunt cele efective la care au avut loc tranzactiile. Si sunt de vineri, 11.09.09.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Este preşedintele primul dintre bugetari?

Conform legii de salarizare a bugetarilor, Preşedintele României va avea cel mai mare coeficient de salarizare, stabilit la echivalentul a 12 salarii minime. Nu s-a explicat de ce grila de salarizare trebuie să se încheie (în partea superioară) cu preşedintele; e drept, nici nu am observat pe cineva care să întrebe asta.

Să recunoaştem că, în absenţa pieţei, nu prea dispunem de indicii care să ne arate salariul “just” al preşedintelui, al doctorului sau al magistratului. S-ar părea că rămânem strict pe tărâmul speculaţiilor şi al preferinţelor subiective. Totuşi, la o privire mai atentă descoperim diferenţe notabile între statutul medicului, de exemplu, şi cel al preşedintelui, diferenţe care ne luminează puţin calea prin labirintul haotic al veniturilor bugetarilor.

Am în vedere faptul că, atât timp cât există o piaţă a serviciilor de sănătate, există şi salarii de piaţă pentru doctori. Acestea sunt cel mai bun ghid de care dispunem pentru a ghici pe unde ar trebui să se situeze salariul medicilor care lucrează în spitalele de stat. În ciuda diferenţelor de productivitate între doctorul de la privat şi cel de la stat (şi a altor factori), nu suntem complet „în aer” atunci când vine vorba să răspundem la întrebarea „Cât trebuie să fie salariul unui doctor oftalmolog din sistemul bugetar?” O indicaţie avem – ce-i drept, una vagă, dar avem: salariul doctorului oftalmolog dintr-o clinică privată.

Spre deosebire, nu există un ghid similar în ceea ce priveşte meseria de preşedinte de ţară. Şi atunci, pe unde ar trebui să se situeze salariul preşedintelui? Ba mai mult, de unde ştim că preşedintele trebuie să primească cel mai mare salariu din sistemul bugetar?

Acum, bazându-mă pe propriile preferinţe şi speculaţii (cum ziceam, în absenţa pieţei nu dispunem de niciun criteriu obiectiv), cred că pot exista cazuri în care munca unui doctor să fie remunerată (în sistemul privat) cu un salariu care să depăşească nivelul celor 12 salarii minime pe economie. Nu ar fi acesta un indiciu, vag, desigur, care să ne arate că un doctor cu abilităţi similare din spitalul de stat ar trebui să primească un venit asemănător – adică peste cel al preşedintelui? La fel putem judeca şi situaţia salariilor magistraţilor, ghidându-ne de această dată după veniturile avocaţilor. Câtă vreme există avocaţi care câştigă consistent peste 12 salarii minime pe lună, am sentimentul că şi anumiţi magistraţi ar valora corespunzător.

Poate mă înşel. Însă de ce au fost atât de siguri creatorii legii salarizării că salariul preşedintelui trebuie să fie cel mai mare?

P.S. Vizitând festivalul caşcavelei, actualul preşedinte a fost nevoi să răspundă unei doamne care îl chestiona în legătură cu salariul profesorilor. Domnia sa a lăsat să se înţeleagă că acest salariu poate părea mic, dar judecând după numărul orelor pe care le munceşte un profesor, este mare. Mă întreb dacă, judecând după orele muncite, salariul preşedintelui nu este prea mare. Şi mă mai întreb dacă vizita la festivalul caşcavelei s-a derulat în timpul programului de lucru al preşedintelui.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Mihai Marcu: Comentarii despre devalorizare şi curs de schimb

Articolul de vineri despre cele doua devalorizari isi gaseste un raspuns. Devalorizarea interna (scaderea salarii si cheltuielilor publice) ramane la stadiul de teorie: Guvernul a anuntat a mai crescut cu un punct ponderea viitoare a cheltuielilor cu salariile in PIB, de la 6% la 7%. Intre timp, leul incepe sa testeze noi praguri de rezistenta.

Vreau sa prezint mai jos doua opinii pertinente ale cititorilor, una pro si una contra devalorizarii leului. Cititi si trageti propria concluzie.

Opinia "pentru" devalorizare

Autor: RazvanM

"Creditele in valuta presupun un risc imens in orice tara din lumea asta pentru ca devalorizarea monedei nationale este primul lucru pe care-l face un guvern care administreaza deficite.

Dar nu stiu daca-i corect sa spunem "devalorizare" in momentul de fata. Cred ca mai corect ar fi sa spunem ca trebuie "lasat liber cursul de schimb si nu sustinut cu bani de la buget". Cursul de schimb nu-i o investitie pt. Romania sa se justifice contractarea unui imprumut de multe miliarde euro doar pt. sustinerea lui.

In legatura cu salariile in lei: salariile in Romania sunt in lei pentru ca asta e moneda nationala. Nu e vina nimanui ca sunt salariile romanesti sunt in lei si se devalorizeaza leul fata de euro. Cine vrea salariu in euro n-are decat sa-l negocieze in euro, nu trebuie ca statul (deci noi toti) sa sprijine puterea de cumparare in euro a salariatilor platiti in lei. De asemenea, este anormal ca acceptam pe aici preturile exprimate in euro pentru masini, imobile, dar nu intelegem ca trebuie sa negociem in cazul asta si salariul in aceeasi moneda."

Opinia "contra" devalorizare

Autor:Astor

"Prin devalorizarea leului si crearea de probleme pentru cei cu credite in valuta, nu facem decat sa creem conditiile unei re-editari a crizei.

Majoritatea creditelor in valuta sunt imobiliare si daca de bine de rau pana acum oamenii si-au platit ratele, in momentul in care nu vor mai putea deoarece veniturile nu le mai ajung, vor renunta. Daca noi am evitat pana acum default-urile in credite ipotecare, sa vezi acum cum nu o sa le mai putem evita.

Vom avea criza-reloaded, iar cum zicea si cineva care a comentat mai sus, cei cu credite in valuta in general sunt populatia urbana activa, cu salarii peste medie si care contribuie la bugetul de stat cu sume importante. Sa dai in ei inseamna proverbialul taiat al crengii de sub picioare."

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Moore: Capitalism: A Love Story. Instructiv, dar departe de a fi percutant

Am vazut si eu in sfarsit noul film al lui Moore “Capitalism: A Love Story”. E bun, da` nu se compara cu cele de dinainte. Fidel propriului stil (si ca umor si ca gen de filmare), Moore ancheteaza ceea ce el numeste “Cel mai mare furt din istoria SUA”, recte planul de salvare a bancilor de catre Guvernul federal. “Lovitura financiara de stat”, in opinia lui Moore a fost data pentru a`i apara pe bogati, desi cei ramasi fara case si mijloace de trai sunt cei saraci.
Ca si in celelalte filme, Moore sare in apararea stangii, ironizand la maxim pe cei 1% dintre americani care detin mai multe active decat 95% dintre cetatenii SUA. Sunt usor de recunoscut amestecul de interviuri, imagini savuroase de arhiva, ironii si scene oarecum fortate (vezi scena in care inconjoara Wall Streetul cu o banda inscriptionata cu “Crime scene”. Mistouri la adresa lui Bush si chiar Reagan, discutii cu americanii de rand care au ramas fara case sau fara economii, cazuri disperate sau strigatoare la cer, totul filmat cu aceeasi grija pentru detaliu.
Partea buna a acestui film este ca a fost facut. Dar mi`a parut mai degraba un film de divertisment, mai degraba instructiv decat percutant si oricum departe de Fahrenheit 9/11, Bowling For Columbine sau Sicko.Parerea mea. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP