miercuri, 16 septembrie 2009

Bogdan Glăvan: Cum era lumea în 1930?

Am fost anunţat de existenţa unui blog interesant, care ne oferă ştirile aparute în Wall Street Journal fix în urmă cu 79 de ani, adică în anul de graţie 1930.

Aşa putem afla cum se “consfătuia” preşedintele Hoover cu oamenii de afaceri, cum guvernul german impunea amestecul benzinei cu alcool obţinut din cartofi pentru a veni în ajutorul fermierilor sau cum analiştii politici americani credeau că ascensiunea partidelor extremiste în Germania este un semn de bun augur pentru viitor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Links 16.09

1. Proud to be Romanian

2. Bancile din SUA care au primit ajutor guvernamental nu se inghesuie sa crediteze economia

3. Gasiti aici un grafic interactiv foarte interesant despre cum a evoluat din punct de vedere structural forta de munca din SUA intre 1850 si 2000. Spre exemplu, in 1860 7.3% dintre femeile americane erau casnice. In 2000, procentul a scazut la 0.07%

4. Facebook a ajuns la 300 de milioane de utilizatori, dupa ce a castigat 50 de milioane doar in ultima luna si jumatate. Mark Zuckerberg a pus bazele acestei companii in urma cu 5 ani, atragand de atunci finantari in valoare de 700 de milioane de dolari. In 2007, Mocrosoft a cumparat 1.6% din afacere pentru $240 milioane, ceea ce evalua businessul la $15 miliarde. Nu am cont pe Facebook :-)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Prima casă în varianta Italo Romena. Până la 300.000 eur, fără avans

Banca Italo Romena oferă o alternativă la creditul pentru “Prima Casă” prin Creditul pentru tinerii căsătoriţi, finanţând până la 150.000 euro. Prin acest credit, banca acordă finanţări pe o durata de 30 de ani tinerilor căsătoriţi cu vârsta de până la 35 de ani, pentru cumpărarea primei locuinţe. Dobânda nominală aferentă acestui credit variază în funcţie de perioada de rambursare ; astfel, pentru un credit acordat pe o perioadă de 10 ani, dobânda este în prezent de 4,32% p.a., în timp ce, pentru acelaşi tip de credit, acordat pe o perioadă de 30 de ani, dobânda este 5,32% p.a.

Procent de finanţare de până la 100% din valoarea imobilului. O caracteristică importantă a acestui tip de credit imobiliar este faptul că nu presupune prezentarea de avans, Banca Italo Romena finanţând 100% din valoarea locuinţei. Acest lucru reprezintă un element important şi un factor deloc de neglijat având în vedere că el se adresează familiilor de tineri.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Pentru că hryvnia s-a devalorizat cu 10%, viceguvernatorul Băncii Ucrainei a demisionat

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Ucrainei, Alexandre Savtchenko, si`a prezentat aseara demisia “in semn de prostest fata de politica economica dusa de BNU, anunta agentia de presa UNIAN, citand surse oficiale.
Potrivit lui Savtchenko, BNU a aplicat o politica monetara si deschimb eronata, care a avut drept efect scaderea fara precedent a nivelului de trai. Mai mult, ex-viceguvernatorul a adaugat ca speculatiile pe curs, facute “cu complicitatea BNU” reprezinta o alta problema serioasa. Savtchenko mai precizeaza ca populatia nu mai are incredere in moneda locala, hryvnia, care a pierdut 10% din valoare in fata dolarului in ultimele 3 luni. Savtchenko era si presedintele CA al BNU, care numara 16 membri. Pardon, acum doar 15.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Lipsă de transparenţă?

Un interviu din Business Standard ne spune printre altele:

"Lipsa de transparenţă a băncilor din Europa de Est subminează încrederea dintre aceste instituţii, ceea ce împiedică relansarea creditării interbancare, vitală pentru redresarea economiilor din regiune"

Nu e vorba de transparenta, ci de incredere. De lipsa increderii in cealalta parte.

Creditarea exploziva a creat premisele cresterii creditelor neperformante si a deteriorarii bilanturilor bancare. Jucatorii din piata incearca sa afle unde sunt cele mai proaste bilanturi, cele mai mari pierderi; intre timp, cuvantul de ordine este "prudenta maxima".

S-a crezut ca problema tarilor emergente a fost doar una de lichiditate, pe fondul panicii de anul trecut. S-a crezut ca pompandu-se lichiditate si asigurandu-se stabilitatea cursurilor de schimb, economiile emergente vor reveni rapid la crestere, iar platile de dobanzi vor fi usor suportabile. Pariul se dovedeste a fi gresit!

In cazul Romaniei, planul era ca o recuperare economica rapida pe fondul unui leu stabil sa permita atragerea de fonduri europene, sa permita rambursarea fara probleme a imprumuturilor facute de guvern si eventual sa asigure si reducerea deficitului bugetar. Asta inseamna de fapt optimismul guvernatorului! Pariul este foarte riscant si nu s-a luat in calcul faptul ca sistemul bancar va reactiona cu o prudenta excesiva in fata riscurilor ridicate de creditele neperformante iar cererea de credite se va evapora rapid.

Economiile Europei de Est, inclusiv a Romaniei nu vor creste rapid decat cu credit si cu cerere pentru acest credit. Daca se vrea creditare, atunci bilanturile firmelor si ale bancilor trebuie reparate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Care este valoarea corectă a cursului leu-euro?

In ceea ce priveste economia romaneasca, sunt putine lucruri mai disputate decat valoarea corecta pe care ar trebui sa o aiba leul comparativ cu Euro. Toti isi dau cu parerea: banci, specialisti, analisti, oameni de afaceri sau cunoscatori ai fenomenului numit curs valutar, insa pana in acest moment, in afara de pareri, nu am vazut nimic.

Nu tu date concrete, nu tu calcule, nu tu rezultate pe baza carora sa tragem niste concluzii. Care sunt argumentele celor care sustin ca deprecierea este inevitabila iar cusrsul normal ar trebui sa fie 4.5, 4.8 sau 5 lei:

-avem o economie subreda. Ok, si? Ce inseamna “economie subreda” si cat este de subreda in comparatie cu economiile din zona euro?

- avem deficite structurale mari. Cat de mari sunt si care este diferenta dintre Romania si tarile membre ale zonei euro?

- au scazut intrarile de capital. Comparativ cu primele 7 luni ale anului trecut, investitiile straine si transferurile muncitorilor romani din strainatate au scazut cu aproximativ 4 miliarde de euro, insa in acelasi timp, deficitul comercial a scazut cu aproape 7 miliarde de euro, deci cel putin din acest punct de vedere, presiunea pe leu este mai mica decat a fost anul trecut. Si atunci, ce efect negativ are scaderea fluxurilor de capital?

- BNR printeaza bani pentru a acoperi deficitele. Ok, inteleg logica, dar pe ce ne bazam cand sustinem asta? De unde stim ca BCE nu printeaza la randul sau bani?

- a analizat cineva diferentele de dobanda, de productivitate si de inflatie intre Romania si zona Euro si modul in care aceste diferente influenteaza cursul leului?

- a pus cineva toate aceste informatii intr-un raport pe care sa il dea publicitatii, sa vedem si noi cum stam?

Nu am vazut nici un astfel de raport sau analiza, insa toata lumea are o parere legata de evolutia cursului valutar, ceea ce nu este un lucru rau, dar in momentul in care avem pretentia ca parerea noastra sa fie ascultata si luata in considerare, trebuie sa o si argumentam cu cifre concrete, nu doar cu declaratii de genul “leul va scadea cu x% pentru ca avem o economie subreda, deficite mari, iar guvernul cheltuie prost banul public”.

II. Cum au evoluat monedele unor tari din Europa Centrala in ultimele 20 de luni in comparatie cu euro


Si pentru ca imi place sa discutam aplicat, sa aruncam o privire asupra evolutiei monedelor din Romania, Polonia, Ungaria si Cehia in ultimul an si jumatate.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca monedele principalelor tari din CEE se misca in tandem, in functie de sentimentul investitorilor asupra zonei, iar datele din graficul de mai jos reflecta din plin acest lucru, click pe grafic pentru marire (cursurile luate in considerare sunt cele medii lunare, iar graficul arata evolutia lunara fata de valorile inregistrate in ianuarie 2008).


Si o imagine a evolutiei economice a acestor 4 tari:


Daca privim primul grafic, vedem ca in prima jumatate a anului trecut toate cele patru monede s-au apreciat fata de euro – leul mai usor, iar celelalte trei monede mai puternic.

Odata cu luna august trendul s-a intors, iar cele 4 monede s-au depreciat puternic pana in februarie/martie, dupa care, cu exceptia leului, au inceput din nou sa se aprecieze puternic (datele pentru Cehia aici, cele pentru Ungaria aici, iar pentru Polonia aici).

In acest moment (sfarsitul lunii august), fata de maximul inregistrat in acest an, forintul s-a apreciat cu 11.4%, zlotul polonez cu 11%, coroana ceha cu 9.9% iar leul romanesc nu a castigat decat 1.5%, cu alte cuvinte, s-a decuplat fata de celelalte 3 monede, iar asta s-a datorat in primul rand datorita performantelor mai slabe ale guvernului Boc.

Sa discutam putin situatia pe tari:

Romania: va avea in 2009 o scadere economica de 7-8%, un deficit bugetar in jurul a 7-8%, iar moneda nationala a ramas stabila in ultimele luni, desi trendul zonei este de apreciere.

Cehia: in 2009 va avea o scadere a PIB in jurul a 5%, un deficit bugetar de 7%, iar in 2010 deficitul va fi similar (datele aici), in timp ce moneda nationala s-a apreciat puternic in ultima perioada.

Polonia: va avea o crestere economica de 0.9% in 2009 si 1.2% in 2010, in timp ce UE prognozeaza un deficit bugetar de 6.6% in 2009 si 7.3% in 2010, datele aici. Zlotul s-a apreciat de asemenea semnificativ in ultimele luni.

Ungaria: va avea o scadere economica de 6.5-7% in 2009 si un deficit bugetar in jurul a 5%, datele aici. In octombrie anul trecut a fost la un pas de colaps, iar daca privim evolutia forintului, acesta a pierdut 26% intre septembrie 2008 si martie 2009, in timp ce leul a pierdut in aceeasi perioada 18%.

Ce deducem din aceste cifre? Toate aceste patru tari vor avea deficite bugetare uriase atat in acest an cat si in 2010, cele din Polonia si din Cehia rivalizand cu cele din Romania. Scaderea economica va fi de asemenea semnificativa, cu exceptia Poloniei.

In aceste conditii, de ce ar pierde leul inca 10- 15%, in conditiile in care trendul in zona este clar de apreciere, iar moneda nationala are deja de recuperat 10%?

Pentru ca leul sa se prabuseasca, trebuie ori ca guvernul Romaniei sa intre practic in “faliment” (desi forintul nu s-a prabusit anul trecut cand in Ungaria a fost relativ in aceeasi situatie), ori ca sentimentul investitorilor fata de aceasta zona sa se schimbe radical si sa fie mai prost decat a fost la inceputul acestui an. Se va intampla asa ceva in urmatoarea perioada?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: FT: 30 de bancheri din SocGen au plecat din bancă, înfiinţând un fond de investiţii

Circa 30 de fosti sefi din Societe generale au demisionat, infiintand un fond speculativ propriu, scrie FT de azi.
Printre acestia figureaza seful diviziei insarcinate cu activitatea fondurilor de investitii, principalii colaboratori ai acestuia, dar si alte cadre importante ale bancii.
Plecarea in masa a acestora se pare ca e sustinuta de un fond american de investitii, FT nenominalizand insa despre ce fond e vorba. Noua institutie se va numi Nexar Capital si va avea sediul principal in Paris, dar si birouri in New York.
Nexar tinteste in cinci ani active de 10 miliarde de euro. In rest, plecarea bancherilor din SocGen are legatura cu intentia presedintelui francez de a limita bonusurile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Ştirile dimineţii, de prin ţară. Veniţi de luaţi optimizm.

Angajatii Primariei comunei Mihai Viteazu (jud. Constanta) si-au primit ieri salariile pentru luna iunie. Primarul a organizat o conferinta de presa si a anuntat ca in urmatoarele 30 de zile, Primaria nu va falimenta si nu va pune lacatul pe poarta. Sunt speranta ca iluminatul public sa se reia pana la finele acestui an, intrucat de 3 luni comuna sta in bezna din cauza la datorii, ca sa parafrazez un politician oarecare. In plus, cele cateva zeci de mii de lei pe care Statul are sa`i vireze Primariei, vor intra la o data care va fi stabilita ulterior. In rest, locuitorii din Mihai Viteazu viseaza la un Vlad Tepes.

La Iasi, politistii au decis sa aplice un drastic plan de economii, inchizandu`si celularele dupa ora 16 din cauza ca oricum orele suplimentare nu li se mai achita. Ei aduc de acasa pixuri si hartie pentru diverse lacramatii, dar cate pixuri sa aiba acasa si un om ? Vestea buna e ca politistii ieseni se gandesc la un armistitiu cu hotii, propunandu`le acestora sa nu comita infractiuni decat in tronsonul orar 9-17, cu o scurta pauza de pranz.

Ca tot suntem la Politia Iasi, doi politisti de acolo s`au batut in sectie ca orbii (scuze, ca doua persoane cu dizabilitati) pentru ca unul n`a vrut sa desfunde o toaleta, desi era un ordin direct. In plus, agentul mai mare in grad i`ar fi atras atentia agentului mai mic in grad sa nu le mai dea voie detinutilor sa faca dus cu apa calda inafara orelor de program.
Vestea buna e ca va scadea consumul de sapun din Politie, cu banii astfel economisiti urmand sa li se cumpere detinutilor cel mai probabil, perspirante.

In Prahova, Consiliu Judetean isi modernizeaza cu 2 mil de euro sala de sedinte. Reamintesc ca John Thain, fostul CEO al Merrill Lynch si`a decorat biroul cu 1,2 mil de dolari si presa a urlat de s`a spart. Vestea buna aici e ca John Thain a demisionat acum cateva luni.

Andreea Vass s`a maritat . Nunta a avut loc intr`o padure. Tot mai bine decat in jungla de la Guvern. Deci, am zis “Casa de piatra”?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Armele de foc se vând bine pe timp de criză

Conform unor date publicate de FBI, americanii au cumparat in august un numar de 1,074,757 arme de foc, in crestere cu 12.3% fata de luna august a anului trecut, in timp ce numarul total de arme cumparate in primele 8 luni ale acestui an se ridica la 9,076,205, in crestere cu 20% fata de cele 7.5 milioane din 2008 si cu 30% in plus comparativ cu cele 6.9 milioane de arme vandute in 2007.

Datele lunare pe ultimii 11 ani in tabelul de mai jos, click pentru marire (sursa).


Numarul total al armelor aflate oficial in posesia cetatenilor americani se ridica la 355 de milioane, respectiv 1.17 bucati pe cap de american, iar marea majoritare a acestor arme sunt de asalt.

Desi in SUA, in ultimii ani, vanzarile de arme au crescut, infractionalitatea a scazut, datele pe 2008 aici. Si inca o informatie interesanta – in 2008, au avut loc 14 milioane de arestari exclusiv cele legate de traficul auto, ceea ce inseamna ca in medie, aproape 5 americani din 100 au stat la racoare cel putin odata anul trecut. In Romania, acest numar ar echivala cu un milion de arestari (!!!!).

Tot legat de acelasi subiect – profesorul Bogdan Glavan sustine legalizarea armelor de foc in Romania. Eu nu cred ca suntem pregatiti pentru asa ceva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP