vineri, 18 septembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: SEC înăspreşte reglementările privind agenţiile de rating

Mary Schapiro, preşedinta SECAutoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţelor de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), a anunţat că agenţiile de rating vor fi obligate să dezvăluie informaţii despre ratingurile trecute, pentru a permite investitorilor să ia decizii în cunoştinţă de cauză. Agenţiile de rating, care oferă investitorilor ratinguri asupra instrumentelor financiare, au fost pe larg criticate pentru rolul jucat în declanşarea crizei financiare din vara anului 2007 în SUA. Cele mai importante agenţii de rating sunt Standard & Poor's, Moody's şi Fitch.

În conformitate cu relatarea BBC, preşedinta SEC, Mary Schapiro, a declarat că "încrederea investitorilor în agenţiile de rating nu a fost pe deplin justificată în ultimii ani". În prima parte a anului, agenţiile de rating au admis că s-au comis erori privind ratingul anumitor instrumente financiare, considerate responsabile pentru declanşarea crizei. Sunt balamate mai ales ratingurile acordate emisiunilor de titluri obţinute prin securitizarea creanţelor izvorâte din credite ipotecare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Imobilele de lux din Paris, refugiu în timp de criză

Imobilele din marile capitale europene au suferit scăderi accentuate de preţuri de la începutul crizei. Piaţa imobilelor de lux din aceste capitale a avut, de asemenea, de suferit de pe urma crizei. În ultimul an, din septembrie 2008, preţurile de la Londra au scăzut cu 30%, Madrid cu 32% şi Moscova cu 35%, a declarat un reprezentant al grupului imobiliar Barnes pentru Le Figaro. Parisul, în schimb, pare ceva mai ferit de efectele crizei, în ultimul an, preţurile imobilelor de lux scăzând cu numai 10-15%. Mai mult, preţurile imobilelor de lux din paris par a se fi stabilizat din iunie 2009. Astfel, media este de 8.000-10.000 €/mp pentru imobilele de bună calitate şi 14.000-18.000 €/mp pentru imobilele excepţionale. Astfel, imobilele de lux pariziene par a fi una dintre cele mai bune soluţii de refugiu în perioadă de criză.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Cum încurajează Traian Băsescu infrastructura: "70% din turism se face cu avionul"

Preşedintele Traian Băsescu, fost ministru al transporturilor, întrebat fiind cum se poate face turism modern în condiţiile în care nu există autostrăzi şi drumuri bune, a declarat că întrebarea conţine un clişeu şi că 70% din turism se face cu avionul.

Halal încurajare! După cum se ştie, de curând, Forumul Economic Mondial a dat publicităţii un nou top al competitivităţii la nivel global, care, la capitolul calitatea drumurilor, clasează România pe un umilitor loc 129 din 133, devansând doar ţări ca Paraguay, Timorul de Est, Bosnia şi Mongolia.

Petrecându-mi vacanţa în Grecia, am avut ocazia să călătoresc cu maşina pe autostrada Egnatia, care traversează ţara de la est la vest, prin partea de nord. Autostrada are o lungime de 670 km, iar costul total este de 5,9 mld.€, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă circa 8,8 mil.€/km, în condiţiile în care traversează zone muntoase, având circa 1.650 de poduri majore cu o lungime totală de 40 km, 76 tuneluri cu o lungime totală de 49,5 km, 43 traversări de râuri şi 11 traversări de cale ferată.

Traian Băsescu, prin afirmaţiile de mai sus, vrea să dovedească faptul că are răspuns la orice. Dincolo de asta, rămân drumurile pe care mergem fiecare dintre noi în fiecare zi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Despre Nouriel Roubini şi profeţiile lui minunate

In urma cu cativa ani, atunci cand marea majoritate a economistilor americani cunoscuti nu vedeau decat cresteri pe toate pietele, un anonim a avut inspiratia de a sustine ca apocalipsa economica este aproape, devenind practic celebru peste noapte in momentul in care profetiile sale s-au indeplinit.

Acel anonim se numeste Nouriel Roubini si este acum cunoscut de toata lumea drept Dr Doom al economiei si/sau “omul care a prezis criza”.

In data de 12 martie 2009, atunci cand atat DJIA cat si S&P500 se aflau la minimul ultimilor 10 ani, Roubini publica in Forbes un articol al carui titlu a fost “Cat de jos poate ajunge piata bursiera?” iar subtitlul “jos, foarte jos”, articolul complet aici. Iata ce sustinea Nouriel Roubini la momentul respectiv:

- “cel mai probabil, economia SUA va ramane din punct de vedere tehnic in recesiune pana aproape de sfarsitul anului 2010, iar bursele vor continua sa scada, urmand sa atinga minimele cel mai devreme la sfarsitul lui 2009 si cel mai probabil undeva in 2010…, prin urmare, trebuie sa ne pregatim pentru noi minime bursiere in urmatoarele 12-18 luni” (autorul sustinea asta acum 6 luni)

Ce s-a intamplat de atunci?

- economia SUA va iesi din recesiune in acest trimestru sau, in cel mai rau caz, in trimestrul urmator. Despre inca un an de recesiune nici nu poate fi vorba.

- comparativ cu minimele din martie, DJIA a crescut cu aproape 50%, iar S&P 500 a crescut cu 60%

- Capitalizarea burselor la nivel mondial a crescut cu 40% in perioada martie-august, de la 29 la 41 mii de miliarde de dolari

Cu alte cuvinte, Roubini a nimerit-o cu criza, dar a reusit sa fie complet pe langa atunci cand a fost vorba sa prevada una dintre cele mai puternice cresteri bursiere din istoria moderna a pietelor financiare.

Atunci cand Roubini scria in Forbes ca bursele vor continua sa scada, un anonim scria pe blogul asta aici si aici ca bursele vor creste si, surprinzator, anonimul a avut dreptate.

Sa inseamne asta ca anonimul este mai bun decat Roubini? Nici vorba, inseamna doar ca ulciorul nu merge de multe ori la apa, iar “ghicitorii”, oricat de buni ar fi, raman pana la urma doar niste ghicitori.

Nimeni nu poate prevedea cu exactitate mersul economiei, iar atunci cand cineva reuseste asa ceva si devine celebru, ar face bine sa se retraga in glorie, pentru ca probabilitatea de a avea de doua ori dreptate este extrem de mica.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Ion Radu Zilişteanu: Măsuri anti-criză: Bulgaria a redus capitalul social minim pentru IMM la 1 €

După cum anunţă Novinite.com, parlamentul bulgar a adoptat ieri un amendament la Legea Comerţului, conform căruia se reduce capitalul social minim al societăţilor cu răspundere limitată de la 5.000 leva (circa 2.500 €) la 2 leva (circa 1 €). Amendamentul a primit aprobarea preliminară din partea guvernului bulgar şi fusese promis de către Partidul Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, acum la putere, înainte de alegerile parlamentare din iulie 2009. Ministrul finanţelor bulgar, Simeon Djankov, a inclus această măsură în pachetul de măsuri anti-criză pentru încurajarea afacerilor de mici dimensiuni.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Daniel Cazangiu: Cursul RON/EUR (II) - scenariu

Evolutiile pe piata monetara reflecta diverse interese. Dincolo de considerentele macroeconomice expuse in articolul precedent, cateva elemente sigure pot aranja decorul pentru elaborarea catorva scenarii ale evolutiilor leului.

Prima certitudine – in octombrie finantele au o scadenta de 1,4 mld euro, denominată in lei. Este stiut ca in aceste vremuri de criza, lichiditatile sunt putine si nu permit constituirea de rezerve din timp pentru a preveni speculatiile.

Scenariu: daca as fi unul dintre cei care a imprumutat statul cu o parte consistenta din suma de mai sus, interesul meu este ca leul sa fie cat mai depreciat in raport cu euro si eu sa incasez cat mai multi lei. Pentru ca afacerea sa-mi iasa, a-si putea sa mai cumpar ceva euro (sume mici, dar care misca cursul) in urmatoarele 10-12 zile. Deprecierea care s-ar induce ar mari aversiunea fata de risc a multora, care pe fondul vestilor proaste, ar incepe sa cumpere euro, impingand si mai sus cursul. Aici poate interveni si un interes al bancilor comerciale locale: cand leul se depreciaza, dobanzile cu care acestea imprumuta statul cresc; in calculul dobanzii conteaza foarte mult datele de la momentul T al licitatiei pentru titluri de stat.

Este de asteptat ca BNR-ul sa intervina sa sprijine cursul, vanzand euro; pe de alta parte, interventia BNR poate fi considerata inutila pentru ca sumele in lei care vor fi aspirate de finante vor schimba putin trendul. Deci voi avea o suma de lei, bani cu care voi cumpara euro in momentul in care acesta s-a mai apreciat putin. Aici intervine a doua certitudine.

A doua certitudine: BNR-ul nu va lasa leul sa se deprecieze cu mult peste pragul de sustenabilitate dat de adecvarea puterii de cumparare la realitatea economica, plus tintirea inflatiei, ceea ce va produce variatii pe curs. Deci inca un motiv de castig.

A treia certitudine: instabilitatea politica data de alegeri si toate celelate concluzii macroeconomice care prevad o depreciere pe termen mediu a leului, depreciere pe care se poate miza. Din acest punct de vedere, orice apreciere a leului poate fi fructificata.

Toate aceste certitudini stârnesc pofta de castig, fapt ce va atrage jucatori cu fonduri substantiale, valurile create putând aduce profituri bune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Dan Popa: Lauda de sine, facere de bine

Citeam acum cateva minute revista interna a unei banci locale. 80 % din pagini cuprind pareri ale actualilor angajati ai bancii despre banca. Dom`ne, cat de tampit sa fii ca sa crezi ca aia vor spune si altceva in revista interna, inafara linguselilor? Acum pe bune….in plus mai toate textele cuprindeau sintagmele “marea familie”, “Din fiecare provocare iesim mai puternici”, “am promovat o culturã a responsabilitãtii încurajand creativitatea, initiativa si pro‑activitatea angajatilor”…
Mi`a fost rau si m`am oprit din citit.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Economia Japoniei dă semne de revenire

La fel ca multe alte bănci centrale din lume, Banca Japoniei a pompat în economie sume mari de bani de la începutul actualei crize pentru stimularea cererii. Banca spune, însă, că menţinerea acestor sume în sistem pentru o perioadă prea lungă ar putea afecta redresarea autonomă a economiei. Ieri, oficialii băncii au declarat că economia dă semne de îmbunătăţire. Astfel, economia japoneză a ieşit din recesiune în T2 2009, după patru trimestre consecutive de contracţie economică.

Viceguvernatorul Băncii Japoniei, Hirohide Yamaguchi, a declarat ieri că economia Japoniei întră acum într-un teritoriu pozitiv. "Ceea ce vom face în legătură cu măsurile speciale luate va fi decis în funcţie de îmbunătăţirile pe care le vom observa pe piaţa financiară. Trebuie să acordăm atenţie riscului ca, menţinând aceste măsuri, să periclităm redresarea autonomă a economiei", a declarat Yamaguchi, citat de BBC.

Ieri, Banca Japoniei a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 0,1%. Oficialii băncii au declarat că un yen puternic ar putea ajuta economia Japoniei, în ciuda faptului că face exporturile mai scumpe. Din luna iunie 2009 şi până acum, yenul s-a întărit faţă de dolarul SUA cu 6.7%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: ING: ”Am putea asista azi la o depreciere a leului”

“Moneda nationala a inregistrat o evolutie calma in sedinta de ieri. A urmat dinamica indicilor bursieri europeni insa a fost tranzactionata intr-un interval de dimensiuni reduse. Majoritatea tranzactiilor au avut loc intre 4,2580/EUR si 4,2640/EUR insa dupa finalul orelor de tranzactionare locale leul s-a depreciat catre 4,2675/EUR pe fondul scaderilor inregistrate de indicii bursieri din SUA”, se arata in Raportul financiar zilnic al ING.
“In dimineata zilei de astazi moneda nationala este tranzactionata in jurul nivelului precedentsi avand in vedere ca indici bursieri importanti la nivel international au inregistrat scaderi pe parcursul noptii este posibil ca leul sa continua sa se deprecieze.

Deoarece astazi nu vor fi publicate date economice importante este posibil ca leul sa urmeze evolutia indicilor bursieri.
Ratele de dobanda pe termen scurt s-au tranzactionat la 7,75/8,25% in
sedinta de joi. Banca centrala a organizat o operatiune de piata monetara prin care a atras 2,4mld RON din piata. Aceasta operatiune a avut un impact modest asupra ratelor de dobanda iar pana la finalul sedintei ratele de dobanda pe termen scurt au revenit la nivelul de la deschidere. Se pare ca acestea s-au imbarcat pe directia descendenta obisnuita in ultimele zile ale perioadei de observare a rezervei obligatorii.
MFP a vandut ieri titluri de stat 3Y in valoare de aproximativ 1mld RON la un randament maxim de 10%, conform asteptarilor noastre. Acest nivel este cu 25 de puncte de baza mai ridicat decat cel inregistrat la licitatia precedenta pentru acest instrument”, se mai arata in documentul citat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Şef HR, sistem bancar: ”Pentru un singur post, au venit în 10 zile, 700 de aplicaţii”

Stiu ca veti angaja un nou analist de risc. Cate aplicatii ati primit pentru post?
Primeam cam 350 de CV`uri pe saptamana. Dupa doua saptamani, am incheiat selectia primara. Aveam de unde alege.

Puteti vorbi despre pretentiile salariale ale candidatilor?
Respectand confidentialitatea datelor, da. Am intalnit si CV`uri pe care le consider „de fite”. Din Brasov de pilda a aplicat cineva care a cerut 3000 de eur, desi nu are in spate performantele care sa`i sustina aplicatia. Inafara de faptul ca lucreaza intr`o banca de top si nici macar pe pozitia pe care vrem sa recrutam, nu`l sustine mare lucru. Avem de asemenea aplicanti directori de agentii si chiar de sucursale din provincie, care probabil ca isi simt locul de munca vulnerabil si ar dori sa isi asigure un loc de munca pe viitor.

Un caz mai deosebit printre aplicanti?
Da, exista un aplicant care a lucrat la o banca din Romania, dupa care a fost recrutat de o banca din SUA. A lucrat acolo doi ani, dupa care a ramas fara job in urma crizei. Aplicantul in cauza e specialist in ceea ce se cheama commercial credit underwriting process. Acum s`a intors si probabil ca il vom intervieva, la fel ca pe toti cei ajunsi pe lista scurta.

De unde sunt majoritatea aplicantilor, din punct de vedere geografic?
Bine, dupa Bucuresti, Brasovul e de departe pe locul intai. Urmeaza Timisoara, Cluj. Am primit cateva zeci de CV`uri din Teleorman, de pilda. Dar nu am facut o distributie riguroasa. Va spun acum ce am retinut citind toate aplicatiile.

Si ca banci, de unde vin aplicantii?

Ei…de la toate bancile. Si de la cele mai mari si de la cele mai mici. Nu ar fi colegial sa dau nume.

Cate CV`uri ati retinut in total din cele 700, pentru lista scurta?
Au fost peste 700….pe lista scurta am retinut cam 100, cu care vom merge mai departe.

Si restul…?
Ei..restul sunt persoane care vor face probabil cariera in alte directii sau vor ramane acolo unde sunt. Vreau sa va spun ca printre CV`uri am gasit si profesori suplinitori, contabili la deverse firme…oameni care nu se incadreaza in targetul nostru.
Am mai eliminat acei aplicanti care mentionau la rubrica “salariul dorit” sume care tradau ori nestiinta, ori inadecvarea la realitate.

Adica?
V`am spus, am primit cereri de salariu de 3000 de euro. Recordul a fost un coleg dintr`o banca din Sud, care scria concesiv ca “ar accepta” 4500 EUR. Nu cred ca a fost inclus in short list.
Am fost placut surprins de pilda sa vad si pretentii salariale modeste, care nu treceau de 3000 de lei. Adica echiva,ent 700 EUR, grosso modo. Si veneau din partea unor oameni care sigur acum castiga mai bine, dar au postul restructurabil.

Care sunt pozitiile de pe care se pleaca? Spuneati de sefi de agentii….
Da, sunt cam 15-20 de cazuri de branch manageri. Apoi, am mai intalnit multe cazuri de internal controlleri, Chairmans of Branch Credit Committee, chief accountants, Credit risk Manageri, designeri de produse…Acum e o perioada foarte buna de recrutat in banci. Luam oameni foarte buni, la preturi normale.

Ce inseamna un pret normal?
Inseamna sa fie o contraprestatie onesta din partea noastra pentru plusvaloarea pe care o poti aduce bancii prin munca ta.

Si in bani…?
Nu`mi cereti.. Stiti bine ca astea sunt date confidentiale. In plus, pentru acelasi post, putem plati doi oameni in mod diferit. Depinde de implicarea lor, de ceea ce fac in mod concret…

De ce sunt salariile din provincie cateva ori mai mici decat in Bucuresti?
E vorba de performanta. Daca de pilda Brasovul imi genereaza un profit anual de un milion de euro, iar Timisul, zece milioane de euro, nu e normal sa`i platesc mai bine pe banateni? Cifrele de mai sus sunt absolut intamplatoare, nu reflecta nicio realitate, sa ne`ntelegem.

Stiu ca o parte dintre angajati sunt dispusi ca, atunci cand se muta cu serviciul, sa ia dupa ei baza de date de la fostul lor de munca. Ati primit aplicatii in care vi se ofereau asemenea oferte?
Nu in mod direct. Dar cand in CV cineva trece din senin ca se ocupa cu bazele de date cu clientii corporate la nivelul centralei unei banci, te astepti ca la o adica, sa fie in stare sa ti le puna la dispozitie. Dar sincer, noi n`am lua asemenea oameni.

De ce? E o foarte buna tehnica de a`ti racola clienti….
Da, numai ca vedeti, asa cum procedeaza cu fostul loc de munca, la fel ar proceda si cu noi, daca ar avea ocazia. Asa ca ne ferim de asemenea oameni. Slava Domnului, avem de unde alege incat sa ne permitem.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cum au evoluat principalii indicatori economici în perioada ianuarie-august 2009

Se pare ca trimestrul trei va marca iesirea din recesiune a celor mai multe dintre tarile dezvoltate, ceea ce nu inseamna insa ca actuala criza s-a terminat, ci ca urmeaza o perioada de consolidare, in care economia mondiala va trebui sa demonstreze ca se poate mentine pe linia de plutire si fara ajutoare guvernamentale.

In acest context international relativ favorabil Romaniei, cred ca este util sa aruncam o privire asupra evolutiei principalilor indicatori economici pentru a vedea cum au evoluat acestia de la inceputul anului, si care ar fi premisele evolutiei viitoare. Imi propun sa scriu un astfel de articol lunar, acesta fiind al doilea de acest gen, dupa cel de la mijlocul lunii august. Click pe graficele de mai jos pentru a le mari.

1 Industria- contribuie cu peste 20% la formarea PIB, iar in iulie, Romania a avut cea mai mica scadere a productiei industriale din UE, de doar 6.9% fata de iulie 2008. Este clar ca acest sector a depasit socul initial al crizei, insa ramane de vazut daca trendul se va mentine si in lunile urmatoare.

In primele 7 luni, scaderea fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de -9.7%, comparativ cu scaderea de -10.3% inregistrata dupa 6 luni. Cel mai mult a scazut industria bunurilor de folosinta indelungata (-17.7%) si industria bunurilor intermediare (-15.9%), in timp ce industria energetica a scazut cel mai putin, respectiv -2.8%. Daca discutam despre comenzile noi din industrie, dupa o revenirea timida din mai si iunie, in iulie acestea au scazut din nou. Atentie, atat timp cat procentele din graficul alaturat sunt cu minus, nu poate fi vorba despre o crestere a industriei, ci doar de incetinirea ritmului de scadere.

2. Comertul - aici lucrurile stau cu adevarat prost, scaderea volumului cifrei de afaceri din comert (fara auto) fata de aceeasi perioada a anului trecut accentuandu-se de la -9.9% dupa primele 6 luni, la -10.4% dupa 7 luni. In plus, daca luam in considerare si vanzarile auto, scaderea este de la -36% la -36.9%, aceasta stare de fapt datorandu-se in principal prabusirii pietei auto (-45.9% in primele 7 luni). Ce asteptari putem avea in continuare? Programul rabla este un fiasco, iar in lipsa creditarii, numarul masinilor vandute nu va creste prea curand. Mai este si reticienta romanilor in ceea ce priveste cumpararea unui autoturism, un studiu recent aratand ca doar 6% dintre cei intervievati doresc sa isi cumpere anul acesta o masina.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: O cerere încă nerezolvată

M`a amuzat, recunosc. Si mi`am zis ca, fiind inceput de week end, ne mai descretim fruntile.

O cerere


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Suntem pregătiţi pentru o creştere generală a dobânzilor?

In acest moment, dobanzile de referinta practicate de principalele banci centrale se afla la minime istorice, in unele cazuri fiind chiar zero. Pentru a combate criza, autoritatile au tiparit si aruncat tone de bani in economie, s-au indatorat pana peste cap si au cheltuit atat cat a fost nevoie pentru a scapa de la faliment companiile care au fost prea mari pentru a fi lasate sa cada, au injectat lichiditati in banci, au pus la punct programe nationale anticriza in valoare de sute sau chiar mii de miliarde de dolari sau euro, cu alte cuvinte, au creat atat premisele unei reveniri economice, cat si premisele unui nou bubble.

Reducerea consumului si cresterea somajului genereaza in acest moment presiuni deflationiste, insa ce se va intampla cand economiile isi vor reveni din criza? Banii ieftini aruncati acum in joc vor ajunge sa “balteasca” pe pietele financiare, Bancile Centrale vor face eforturi disperate pentru a drena lichiditatea in exces, iar inflatia va redeveni principala preocupare a guvernatorilor.

Dobanzile vor creste iar banii se vor scumpi, intrebarea fiind nu daca, ci cand se va intampla asta. Desi in urmatoarele 3-6 luni nu se va pune problema cresterii dobanzilor, sunt absolut convins ca in maxim 2-3 ani vom avea din nou Euribor la 5% sau chiar peste.

Primul semnal in ceea ce priveste cresterea dobanzilor a fost dat de guvernatorul bancii centrale a Australiei, care a spus luna trecuta ca urmatoarea miscare va fi “in sus”, pe fondul revenirii economiei australiene. Iar asta nu reprezinta decat inceputul.

Cei care intentioneaza sa se imprumute in acest moment in euro sau dolari, ar face bine sa calculeze de doua ori, nu de alta, dar dobanzile vor creste mai repede decat vor creste salariile, cel putin in urmatorii 2-3 ani.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP