sâmbătă, 19 septembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Două noi falimente bancare în SUA

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) a anunţat că două noi bănci au intrat în faliment, ceea ce ridică la 94 numărul falimentelor bancare din SUA de la începutul anului 2009. Irwin Union Bank and Trust Company, cu sediul în Columbus, Indiana, avea active de 2,7 mld.$ şi depozite de 2,1 mld.$, constituind cel de-al şaselea faliment bancar al anului în SUA. Cealaltă bancă, Irwin Union Bank FSB, cu sediul în Louisville, Kentucky, făcea parte din acelaşi grup şi avea active de 441 mil.$ şi depozite de 493 mil.$.

Ambele bănci au fost preluate de către First Financial Bank din Ohio. FDIC estimează costul acestor două falimente la 850 mil.$.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: FMI va vinde 400 t de aur

Fondul Monetar Internaţional a primit aprobarea din partea statelor membre şi a consiliului e administraţie de a vinde 400 t de aur din rezerva sa, reprezentând o optime a deţinerilor în aur. Profiturile din această vânzare vor fi alocate în principal împrumuturilor preferenţiale pentru ţările sărace. Iniţial, vânzarea celor 400 t de aur fusese planificată pentru a servi la investiţiilor FMI în vederea diversificării surselor de venit, însă la summitul G20 de la Londra din aprilie 2009 ţările bogate au decis să direcţioneze sumele obţinute din vânzare către ţările sărace.

Fondul Monetar Internaţional deţine o rezervă de aur de 3.127 t, care constituie o garanţie pentru acordarea de împrumuturi.

În iulie 2009, FMI a anunţat că va mări împrumuturile pentru ţările sărace la 17 mld.$ până în 2014, dintre care 8 mld.$ în următorii doi ani, faţă de 1 mld.$ pe an, în medie, între 2006 şi 2008 şi 3 mld.$ în prima jumătate a anului 2009. FMI a decis, de asemenea, să anuleze dobânzile datorate de aceste ţări până la sfârşitul anului 2011.

Întrebat ce sumă ar putea aduce vânzarea celor 400 t de aur, un oficial al fondului a refuzat să facă orice estimare. La preţul curent de piaţă, preţul ar fi de circa 13 mld.$. FMI a declarat că intenţionează să procedeze la vânzarea de aur într-un mod responsabil şi transparent, pentru a evita orice perturbare pe piaţa aurului. Cele 400 t de aur vor fi oferite spre vânzare iniţial băncilor centrale şi altor agenţii de stat. Se va apela la piaţă doar în cazul în care cererile acestor instituţii nu vor acoperi integral cantitatea de aur.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Michael Moore iubeşte de fapt capitalismul

Sunt convins ca ultimul film al lui Michael Moore – “Capitalism: a love story” va face senzatie, la fel cum senzatie a facut si Fahrenheit 9/11 la vremea lui. Nu doresc insa sa discut despre teoriile conspirationiste promovate de Moore, teorii care pot fi sau nu adevarate, ci despre o problema de etica.

Regizorul a sustinut intotdeauna superioritatea morala a stangii asupra liberalismului economic promovat de catre cei care conduc SUA, a catalogat capitalismul drept “ultimul imperiu al raului”, si a dat de pamant cu institutiile financiare de pe Wall-Street care au prosperat pentru ca i-au cumparat pe politicieni.

Mai mult decat atat, a sustinut intotdeauna ca nu investeste la bursa din motive de moralitate – cu alte cuvinte, nu da bine sa critici capitalismul, dar in acelasi timp, sa detii actiuni la unele dintre companiile simbol ale capitalismului american.

Insa, intr-o carte scrisa de Peter Schweizer si aparuta in urma cu cativa ani, este dovedit faptul ca Michael Moore detinea actiuni la mai multe companii americane, printre care Bank One (acum Moore infiereaza sistemul bancar!!!), Boeing, Elli Lily sau chiar Haliburton, respectiv compania pe care Moore o face de de doi lei in Fahrenheit 9/11.

Indiferent de adevarurile care sunt scoase la iveala in “Capitalism: a love story”, ma intreb daca nu cumva Michael Moore da dovada de ipocrizie atunci cand se bate cu pumnul in piept si da lectii de morala si corectitudine, in conditiile in care si el a speculat “putin” pe bursa pentru a mai castiga un ban in plus, desi a sustinut intotdeauna ca nu detine actiuni?

Mai jos, promo-ul filmului in care Moore lupta impotriva celor care au furat banii poporului american. Si mai jos, o parte din tranzactiile la bursa pe care Moore sustinea ca nu le-a facut niciodata (sursa: Carpe Diem).moore


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Partea bună a crizei din CFR

Discutie aseara, intr`un tren.
“Dom`ne, se poate palma o tigara?”
Oficial nu, da` nu ne`au dat nici noua salariile, asa ca pentru 10 lei ma fac ca nu va vad.
“10 lei?”|
Da, da` in banii astia va las sa stati in fotoliu, in cabina mea. Nu va trimit la toaleta sau intre vagoane. E totusi vagon de dormit, aveti dreptul la confort…

“Si cei de la clasa a doua?”
Acolo e cinci lei fumatul. Nu v`am spus ca nu ne`au dat salariile?
“Ba da, mi`ati zis”
Nu stim ce o sa fie cu restructurarea asta, cati vor da afara…ieri am fost prin minister si e jale. De la veselia care era acum doua luni, cu birourile in care toate femeile jucau Tetris sau stateau pe mess, acum era o atmosfera de inmormantare. Vorbesc cu un coleg sa va aduca o cafea?
“Da, multumesc. Cat face”
Dom`ne, 5 lei. Da` e Lavazza.
“Bun”
(Vorbeste la telefon, apare colegul cu cafeaua in nici 5 minute. Discutie intre sefii de vagon.)
“Cat ai strans?”
Mai nimic. 10 pachete, doua de 10 lei si restul de 5. Plus 8 fumatori. Tu?
“8 pachete. Fumatori, doar domnul (si arata spre mine).”
(catre mine) Vreti un film? Avem Nasul pe laptop. 5 lei va costa. Il instalez?
NU multumesc, ma duc sa ma culc acum, ca sunt super obosit…

Daca mai amana astia restructurarea CFR, teama mi`e ca vom avea cei mai amabili prestatori de servicii din tara. Eu unul ma rog sa mai tina starea asta macar cateva zile, pana ma intorc in Bucuresti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP