luni, 21 septembrie 2009

Bogdan Glăvan: Trecând de la lucruri glumeţe, precum topul universităţilor, la probleme mai serioase, am aflat că serialul de animaţie South Park a câ

Trecând de la lucruri glumeţe, precum topul universităţilor, la probleme mai serioase, am aflat că serialul de animaţie South Park a câştigat un Premiu Emmy pentru episodul Margaritaville, dedicat crizei economice.

Filmul e superb. Printre altele, momentul în care capul familiei începe să le explice tuturor cauzele recesiunii este genial.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Bate topul ca să priceapă ministerul?

A apărut un nou top al universităţilor din România. Pe locul 10 se află instituţia în care lucrez, Universitatea Româno-Americană. Ceea ce poate fi prilej de mândrie, dacă mă gândesc că topul a fost realizat pe baza ierarhizării a 58 de universităţi. Sau prilej de stupefacţie, dacă mă gândesc că pe locul 6 se află Universitatea Petre Andrei din Iaşi. Căreia, dacă îmi amintesc bine, prin luna iulie ministerul educaţiei i-a retras dreptul de a mai înscrie studenţi (desigur, problema s-a remediat ulterior).

Cei care au nelămuriri, neînţelegeri sau confuzii sunt invitaţi să şi le exprime comentând.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Amnistia fiscală din SUA, prelungită cu 3 săptămâni

IRS (Fiscul american) a decis sa prelungeasca cu 3 saptamani perioada de gratie acordata contribuabililor care isi doresc sa se puna in regula cu impozitarea conturilor pe care le gestioneaza inafara tarii. Demersul vine la scurta vreme dupa presiunile pe care SUA le`a impus pe plan mondial in privinta secretului bancar. Pana acum, potrivit unor surse apropiate IRS, circa 90.000 de americani au optat pemtru punerea in legalitate, dar birocratia din tarile care gazduiesc conturile acestora face necesara prelungirea termenului pentru punerea in legalitate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Piaţa telecom blocată?

Probabil ca ati auzit despre noile abonamente ale Orange Romania SA. Acum aflam si motivatia:

"Nu mai puteam continua asa, piata ajunsese intr-un punct mort, in care singura intrebare devenise cate minute vom oferi data viitoare clientilor".
(sursa: ZF)

Piata nu e intr-un punct mort, ci doar s-a maturizat, iar cresterile de pana acum nu mai sunt repetabile. Englezii au o vorba:"You can put lipstick on a pig but it's still a pig". La fel ca dial-up-ul in 2009 si "super-optiunile" cu minute in retea seara si in weekend.

Avand in vedere situatiile neplacute de care m-am lovit atunci cand au fost necesare alte operatii decat plata facturilor, nu as fi foarte mirat ca asa-zisul "blocaj" al pietei sa fie problema interna a companiei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Cine a auzit de Asociaţia Naţională de Statistică Economică din România?

Prietenul meu Radu a primit un telefon de la niste ciudatei. E vorba despre o asociatie fantomatica cel putin pana acum, Asociatia Nationala de Statistica Economica din Romania. Ati auzit careva, ceva despre asociatia in cauza? Daca dai un search pe google, ajungi aici.
Pey daca e la liber sa iti faci comitete si comitii din astea, maine`mi fac si eu unul. Asociatia Internationala a Statisticienilor cu drept de libera Practica care suna anpulea la telefon.
Care sunteti mah, de nu aveti bunul simt sa va recomandati?Ce baze de date actualizati voi? Nu mai bine va puneti la loc perfuziile si ne facem ca uitam incidentul? Nefericitilor, plecati pana nu sun la 112…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Ce mai vinde lumea? Baze de date imobiliare

Azi am primit următorul e-mail, semnat Alexandru Trăsnea, de la adresa de e-mail baza.de.date.de.vanzare@gmail.com:

Buna ziua,

Doresc sa va prezint urmatoarea oferta:
Lucrez la o firma-dezvoltator imobiliar despre care nu va pot spune mai multe. Ideea este ca detin o baza de date cu adresele de e-mail ale tuturor potentialilor clienti care au pasit la noi in birou si pareau decisi sa isi cumpere o casa noua. Parerea mea ca pe perioada de criza ar folosi asa ceva.
Propunerea de colaborare intre noi inseamna ca in schimbul a 500 ron eu va pot oferi aceasta baza de date.
Deci?

Iată ce drăguţi sunt angajaţii dezvoltatorilor imobiliari. Fură baza de date a firmei, încercând s-o vândă în stânga şi-n dreapta. Părerea mea, ca să-l parafrazez pe autor, este că pe perioadă de criză i-ar folosi lui 500 lei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Telefon suspect

Primesc un telefon pe mobil de la un număr ascuns.
- Sunteţi firma X?
- Dar dv. cine sunteţi?
- Vă sun de la Asociaţia Naţională de Statistică Economică din România. Suntem organism al guvernului şi actualizăm baza de date cu firmele din România. V-aş ruga să-mi daţi câteva informaţii despre firmă.
- Sunteţi ori instituţie oficială, ori asociaţie?
- Ştiţi, lucrăm cu fonduri de la guvern...
- Ce site aveţi?
- O clipă, vă rog ... (întreabă pe altcineva) www.anser.ro.

Intru rapid pe site-ul respectiv şi ce găsesc: "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit..." Cunoscătorii ştiu că este un text standard în limba latină utilizat pentru şabloane de site-uri, doar pentru a popula pagina cu ceva text.

- Site-ul dv. este în construcţie.
- Da, lucrează colegii mei la el.
- Nu vă dau nicio informaţie, nu prezentaţi credibilitate pentru mine.
- Vă mulţumesc, la revedere. (cu un ton spăşit)

Caut deţinătorul de domeniu Internet la rotld.ro şi găsesc că este înregistrat pe numele SC Tandem - Consultanţă şi Management SRL.

Ştie cineva ceva despre această "asociaţie"?

Actualizare: Îi mulţumesc prietenului Dan Popa pentru solidaritate :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Revenire la articolul din Liberation de azi. Bonusuri de 10,75 milioane de euro la SocGen

Publicatia frantuzeasca Liberation (asa cum va spuneam azi dimineata), a dat o lovitura de presa prin publicarea bonusurilor pe care Societe Generale le`a acordat unor traderi, provocand reactii extreme de dure din partea bancii. Ziaristii au stat de vorba cu angajati (actuali sau fosti) ai bancii care au admis sa vorbeasca despre remunerarea din cadrul institutiei financiare.
Evident, bancherii au sarit ca arsi. Intr`un email adresat redactiei cotidianului, oficialii SocGen ameninta ca daca vor fi facute publice si numele celor care au incasat banii, banca va da in judecata redactia si va iesi un mare scandal.
Una peste alta, treburile stau cam asa. Un sef de desk a ridicat, la nivelul anului 2007, 10,75 milioane de euro, arata Liberation, care precizeaza ca raportul intre nivelul bonusurilor acordate nu pare sa respecte criterii riguroase, acest raport ajungand si la cote de 1:12500.
Potrivit Liberation, cel care a avut ideea de a verifica tranzactiile celebrului trader Kerviel s`a ales cu un bonus cuprins intre 500.000 si 1.000.000 de euro. Cel care a decis sa “deblucleze” pozitiile lui Kerviel, a primit la randu`i, 3 milioane de euro.
Cel mai mic bonus l`a luat o secretara- 850- 1000 de euro, in vreme ce un analist financiar a primit un “maruntis” de 15.000 de euro.
Voi reveni cu datele din 2008.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: ING: ”E posibil ca leul să înregistreze o sedinţă de depreciere”

“Deoarece datele economice importante de astazi vor fi publicate catre finalul sedintei locale este posibil ca leul sa urmeze inca o data trendul dictat de bursele europene. Astfel, avand in vedere ca pe parcursul noptii bursele din Asia au pierdut teren iar cele din Europa se asteapta sa deschide in scadre, este posibil ca leul sa inregistreze o sedinta de depreciere. Judecand insa dupa dinamica sedintelor precedente este posibil ca aceasta miscarea sa fie de dimensiuni reduse”, se arata in raportul financiar zilnic al ING.

“Ratele de dobanda pe termen scurt au urcat usor in sedinta de vineri
tranzactionandu-se la 8/8,5%. In a doua jumatate a sesiunii acestea au pierdut 25pb, revenind la nivelurile sedintei precedente. Este posibil ca conditiile de lichiditate sa continue sa se imbunatateasca astazi deoarece 2,4mld RON se intorc in piata in urma unei operatiuni de piata a bancii centrale ce ajunge la maturitate. Aceasta impreuna cu presiunea recenta de depreciere resimita de leu sugereaza ca este posibil ca banca centrala sa revina in piata monetara pentru a extrage excesul de lichiditate. Cu toate acestea, sansele unei asemenea actiuni sunt limitate deoarece pana in prezent banca centrala a ezitat
sa organizeze operatiuni de piata catre finalul perioadei de observare a rezervei obligatorii. Deoarece au mai ramas trei zile de tranzactionare din aceasta perioada este posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa urmeze un trend de scadere.Astazi MEF intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie 1Y in valoare de 1mld RON. Randamentul maxim este posibil sa fie 10% deoarece MEF a platit dobanzi pana la acest nivel in cadrul licitatiilor recente pentru instrumente 6M si 3Y”, se mai arata in documentul citat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cine plăteşte pierderile generate de protestele magistraţilor?

justitieIn Romania, cand vine vorba despre Justitie, gandul ne zboara involuntar la coruptie. De ce? Pentru ca in tara asta, de prea multe ori dreptatea se cumpara, nu se castiga in mod cinstit, iar sistemul judiciar este atat de corupt, incat nici un ministru al Justitiei, oricat de bine intentionat si bine pregatit ar fi, nu poate face mai nimic pentru insanatosirea sistemului.

De aproape trei saptamani, magistratii se afla in greva pentru ca odata cu Legea salarizarii unice, veniturile lor sunt diminuate, insa aceasta diminuare nu vine in principal ca urmare a reducerilor salariale, ci ca urmare a plafonarii sporurilor, sporuri ce acum umfla salariul unui magistrat cu 65%, din care 50% reprezinta sporul se solicitare neuropsihica.

In acest moment, solutionarea a zeci de mii de dosare este amanata, sumele puse in joc fiind de ordinul a miliarde de euro. Registrul Comertului este blocat, astfel ca firmele nu isi mai pot modifica actele constitutive, investitorii straini nu isi mai pot deschide firme in Romania, dosarele comerciale sunt blocate, executarile silite sunt blocate, amenzile nu mai pot fi contestate, unele IMM-uri au ratat accesarea unor fonduri structurale pierzand astfel milioane de euro, bugetul pierde bani, companiile pierd bani, oamenii pierd bani, pierd timp si isi toaca nervii in asteptarea solutionarii dosarelor, cu alte cuvinte, toata lumea pierde pentru ca o categorie sociala indispensabila functionarii statului de drept, este nemultumita si vrea sa isi pastreze privilegile obtinute in anii trecuti.

Prin lege, magistratii nu au voie sa faca greva, asa ca din punctul lor de vedere, actiunea de acum se numeste „protest”. Acest protest insa, genereaza pierderi foarte mari unor persoane si companii si prin urmare, acestea ar putea da statul in judecata pentru a isi recupera pierderile. Cine va judeca aceste cauze? Magistratii al caror “protest” a cauzat pierderile. Isi imagineaza cineva ca se va gasi vreun judecator care sa dea dreptate pagubitului?

Ce parere au magistratii despre reducerea sporurilor din Justitie
Cristi Danilet, judecator si purtator de cuvant al Retelei Judecatorilor, scrie pe blogul sau urmatoarele:


DERANJAM, suntem un PERICOL. Faptul ca din ce in ce mai multe dosare cu politicieni, interlopi, oameni de afaceri ajung in instante, sperie. Nicicand in istoria justitiei romane nu au existat politicieni cercetati penal. Si acum ei insisi pozeaza in victime ale independentei noastre acordate tot de catre ei, in 2005. Prin urmare, acum cred ca au gasit parghia de CONTROL: nu le place ce facem – ne reduc salariile. Acest gest are o bataie pe termen lung, in fapt: caci s-ar mai putea sa fie si o altadata cand nu le va placea de noi si atunci din nou ne vor reduce salariile. Si tot asa” (sursa)

Daca dl. Danilet are dreptate (si as dori sa aiba), daca Justitia romana este independenta inca din 2005 , daca Justitia romana a intrat intr-adevar cu bocancii in coruptia din sistemul politic si de afaceri, de ce mai avem atunci clauza de salvgardare pe Justitie?

Au trecut aproape trei ani de la intrarea in UE, insa birocratii de la Bruxelles par a fi rau intentionati din moment ce inca nu realizeaza ca in Romania, Justitia a devenit sperietoarea coruptilor asa cum sustine dl Danilet.

Dincolo de orice discutie legata de eficienta Justitiei, de salariile, sporurile si pensiile speciale incasate de magistrati, atat timp cat Uniunea Europeana mentine clauza de salvgardare, inseamna ca in Romania Justitia este corupta, iar magistratii nu isi fac treaba asa cum trebuie.

Din punctul meu de vedere, acest “protest” nu reprezinta altceva decat o noua lovitura data de catre sectorul de stat sectorului privat din moment ce, din nou, privatii trebuie sa piarda pentru ca o categorie de bugetari sa castige. Magistratii ar fi putut sa gaseasca o alta cale de protest prin care sa nu afecteze cetateanul de rand si companiile private, companii care nu sunt cu nimic vinovate ca Judecatorii nu se inteleg cu Guvernul la bani.

La final, repet intrebarea din titlu: cine plateste pierderile generate de protestele magistratilor care prin lege nu pot face greva, dar care au putut bloca judecatoriile printr-un simplu artificiu de limbaj, numind greva protest?

PS: Judecatorii s-au plans de nenumarate ori ca sunt coplesiti de numarul dosarelor si ma intreb cum vor recupera aceste saptamani de inactivitate? Vor lucra in trei schimburi?

Citeste si: De ce magistratii ar trebui sa o lase mai moale cu protestele

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Liberation a publicat lista bonusurilor plătite de SocGen în 2007 şi 2008

Sa te tii acum scandal….Sumele sunt mari, am intrebat la redactia Liberation daca pot sa le preiau si pe blogul meu, ca sa nu am probleme de copyright si, in functie de raspunsul lor, le dau sau doar vorbesc despre ele.

Cred ca va iesi un adevarat scandal cu dezvaluirile jurnalistilor francezi. In primul rand, afla concurenta despre cat castiga cei din SocGen si pe urma, faptul in sine e destul de putin confortabil pentru imaginea bancii.
Oricum, ca si in Romania, diferentele in cadrul aceleiasi institutii financiare, atunci cand vine vorba despre remuneratie, sunt mari. Foarte mari chiar. Stiu directori de agentii din provincie (Doamne, cat urasc termenul asta- de multe ori bucurestenii se dovedesc mai provinciali in caracter si comportament decat oamenii din restul tarii) care isi pregatesc demisiile sau isi iau concedii ca sa aiba vreme sa isi schimbe locul de munca.
Ca sa revin la Liberation, cum primesc un raspuns de la ei, cum revin la subiect.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Tăticuţul şi mămicuţa. Pamflet.

Taticutul se comporta decent. Avea si el toanele lui, viciile lui, dar aducea bani in casa si in plus, cand avea vreme, se ocupa si de curatenie si de gatit. Nu facea mare lucru fiindca mamicutei nu`i placea sa i se bage in treburile pe care oricum ea nu le facea. In fata copiilor, taticutul nu se certa cu mamicuta, in primul rand ca sa nu le dea semnale ca treburile nu merg asa cum ar trebui. Pe urma, mamicuta nu suporta sa fie contrazisa si se enerva cumplit cand taticutul ii arata ca greseste. Odata a vrut chiar sa`l pocneasca; noroc cu reflexele taticutului, ca s`a ferit in ultimul moment.

In casa era liniste, desi copiilor le mai ghioraiau matzele de foame. Era liniste fiindca taticutul studia, iar mamicuta nu era acasa. Mamicutei ii placea sa mearga la o barfa, la o cafea, la coafor ca sa se aranjeze pe dinafara..Si Doamne, ce`i mai placea sa cheltuie…Arunca bani pe orice, fara sa se gandeasca ca nu va avea de unde sa ii puna la loc. Pentru ca in casa, numai taticutul muncea. Sau cel putin, asa se vedea de dinafara. Avea si mamicuta o sursa de bani, da` erau mai mult pentru ea. Cand era de facut ceva pentru binele intregii familiei, mamicutza nu avea bani. Daca insa trebuia sa`si mai puna pe ea o tzoala scumpa ca sa arate bine cand merge la cafea, nu ezita sa plateasca indiferent de pret.
La un moment dat, taticutul s`a enervat si i`a spus sa isi faca un fel de plan sa vada ce prioritati are, cum si le va putea finanta si asa mai departe. Mamicutza a scuipat intr`o parte si a ras. Dupa aia a plecat, ca avea treaba pe undeva.
Treburile au mers cativa ani in ritmul asta, pana intr`un moment in care Taticutului i s`a pus pata. A inaintat actele de divort si a lasat`o pe mamicuta in plata Domnului. Cum nu mai avea din ce trai, mamicuta a inceput sa se prostitueze. Nu era ceva nou, ca se auzise de ceva vreme ca din asta isi facea si inainte banii, da` erau doar zvonuri. Acum insa, devenise oficial. Isi fixase un tarif unic, sub care nu cobora nici moarta. Se culca cu oricine, pentru un pumn de bani care sa`i acopere necesarul de cheltuiala. Nici macar nu mai conta daca`s barbati sau FMI, important era sa scoata cumva camasa si luna asta.
O vreme i`a mers. Dar dupa un timp, se uratzise si nimeni nu mai voia s`o plateasca. „Nu ma mai alege nimeni”, se plangea ea pe unde apuca. Si asa si era. Nu mai voia nimeni sa o aleaga, desi alegeri se organizau destul de des. Incepusera sa`i spuna „Traseista”, ceea ce tare o mai deranja.
Taticutul o mai ajuta din cand in cand, dar nu voia sa se afle. Ii mai trimitea niste bani sau chiar platea barbati care sa se culce cu ea. La un moment dat, a disparut. Nu mai stia nimeni pe unde e. Unii ziceau ca ar fi murit, altii ca de fapt, ar fi strans bani frumosi cu care ar fi fugit in alte parti. Nu se mai stia nimic de ea.
Taticutul s`a recasatorit, ca avea de crescut niste copii si era destul de greu de unul singur. Nunta e programata in iarna si participa toti copii. Pentru prima data, par fericiti.

P.S. Orice asemanare intre Taticutz- BNR si Mamicutza- Ministerul de Finantze, este pura si intamplatoare. Va multumesc.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Credite neperformante (III)

Un interviu cu dl. Cinteza (Directia Supraveghere, BNR) ne arata ca problema e mai grava decat credeam. Se inmultesc cazurile raportari gresite intentionat, de supraevaluare a garantiilor. Detalii in continuare:

Din interviu:
Am identificat foarte multe cazuri în care evaluările sunt vechi, ceea ce determină un nivel al provizioanelor mult mai mic decât în condiţiile în care s-ar fi realizat reevaluări. Prin urmare, se păstrează o valoare ridicată a activului şi, atunci când se calculează expunerea ajustată, se deduce din cea neajustată o valoare a garanţiei mult mai mare decât cea din momentul de faţă

Realismul nu a fost niciodata punctul forte al romanilor; in contabilitate, asta se traduce in primul rand prin supraevaluarea activelor. Atunci cand lasam evaluarile terenurilor satele de langa Bucuresti la 300 eur/mp, atunci garantiile sunt mai mult decat suficiente. Pacat ca nu se pot si vinde in conditii normale.

Nu exista o cultura a valorizarii activelor la valoarea reala iar un director financiar din banci care si-ar "permite" sa inregistreze mai multe provizioane decat ar trebui isi poate periclita pozitia. Nu veti citi niciodata in ziarele noastre "Banca XYZ (romaneasca) a depreciat credite in valoare de 100 milioane euro".

Din interviu:
[Un director de creditare] a aprobat reeşalonarea unor credite, cu încălcarea celor mai elementare prevederi ale normelor interne, pentru a nu se constitui provizioane.

Cazul este mai grav decat pare. Ne arata ca declaratiile linistitoare stau intr-adevar pe "picioare de mamaliga", mai exact pe raportari false. Daca o banca ajunge sa raporteze intentionat informatii false, atunci asta reprezinta un esec total al controlului intern din acea banca. In alte tari cu experienta in acest sens, se cere o declaratie scrisa a directorilor unde semneaza negru pe alb ca declara adevarul, ca nu mint, ca nu au omis intentionat date. Pe langa faptul ca sensibilizeaza conducerea la consecinte, permite si derularea mai rapida a procedurilor legale.

Sursa interviu: Business Standard

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Traian Băsescu: 70% din turism se realizează cu avionul. INS: 78% din turism se realizează cu maşina

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta postului Radio Romania Actualitati, dl Basescu a sustinut ca problema lipsei autostrazilor este una falsa daca discutam despre dezvoltarea turismului, din moment ce 70% dintre turistii straini sosesc in tara cu avionul, nu cu masina.

Cu alte cuvinte, in opinia presedintelui, starea execrabila a drumurilor nu reprezinta o problema prea mare pentru turistii straini din moment ce acestia calatoresc mai mult cu avionul decat cu masina, o problema mai mare reprezentand-o probabil taximetristii care isi fac veacul prin aeroporturi si care isi jupoaie clientii practicand tarife exorbitante. Sa vedem cum stau lucrurile in realitate.

Cu ce mijloace de transport intra turistii straini in Romania

Conform INS, in 2008 au existat un numar de aproximativ 8.8 milioane de intrari ale strainilor in Romania, din care 6.9 milioane de intrari s-au realizat cu mijloace de transport rutiere (78% din total), 1.46 milioane intrari s-au realizat cu avionul (16% din total), la care se adauga cate 250.000 de intrari cu trenul, respectiv mijloacele de transport navale, datele in graficul de mai jos, click pentru marire.


Dupa cum se poate observa, desi din 1990 si pana in 2008 numarul intrarilor cu avionul a crescut cu 440%, de la 271.000 la 1.42 milioane, anul trecut ponderea acestui tip de transport in total intrari a fost de doar 16%, foarte departe de cele 70 de procente mentionate de Presedinte.

Transportul rutier se afla de departe pe locul I, iar realitatea este ca lipsa autostrazilor pune serioase piedici nu numai dezvoltarii turismului, cat, mai ales, dezvoltarii economice a tarii. Oare de unde si-o fi luat dl Basescu informatiile?

Cu ce mijloace de transport ies turistii romani din tara

Cand discutam despre dezvoltarea turismului, nu trebuie sa ne gandim doar la turistii straini care vin in Romania, ci si la turistii romani care pleaca in strainatate, ambele categorii de turisti avand nevoie de autostrazi.

Anul trecut, au existat 13 milioane de plecari in strainatate, numar dublu fata de 2004 si ma intreb cati dintre turistii romani prefera sa isi petreaca concediul in strainatate (si sa isi cheltuiasca banii acolo) din cauza lipsei autostrazilor si a starii proaste a infrastructirii turistice in general?

Din cele 13 milioane de iesiri, 79% s-au realizat pe sosea, 18% cu avionul, 2% cu trenul si 0.2% cu mijloace de transport navale. Cu 19 ani in urma, in 1990, ponderile erau altele: 74% cu auto, 22.4% cu trenul, 2.3% cu avionul si 1% cu nave maritime sau fluviale.

Doua concluzii se desprind din cele spuse mai sus:

1. Contrar perceptiei multora, cresterea transportului aerian s-a realizat in dauna transportului feroviar, si nu in dauna celui auto.

2. Dl Basescu ar face bine sa recunoasca faptul ca lipsa autostrazilor si in general starea precara a drumurilor ne afecteaza imaginea de tara si mai mult, ne pune in situatia de a rata investitii importante cum a fost cea a Daimler, care a ales Ungaria in primul rand din cauza infrastructurii mai bune.

PS: Nu am uitat de cei 832 de km de autostrada promisi in campania din 2008 de PDL, nici de cei 1000 km promisi de PSD. In 2012 o sa numar realizarile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP