miercuri, 30 septembrie 2009

Mihai Marcu: Din nou lipsă de lei pe piaţa monetară

Dobânzile la lei arată clar semne de disfuncţionalitate, fiind de aproximativ 11.53%, mult peste rata de referinţă de 8% şi în contradicţie cu declaraţiile consiliului de administraţie care teoretic doreşte "gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării canalelor de transmisie a politicii monetare". Practic, nu se întâmplă asta.

Din nou se aude îndemnul către bănci "mergeţi la lombard", la dobânzi de 12%, dar mulți uita nu toate băncile au titluri.

Joaca cu leul şi cu lichiditatea nu aduce încredere. BNR a ajutat mult panica bancară de anul trecut când a secat piaţa monetară de lei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Poveste cu un automat de schimb valutar

Aseara pe la ora 20 ( ora Romaniei) am constatat ca am ramas fara lei in casa.
Voiam sa imi achit intretinerea si am constatat ca in borcanul cu economii am doar evro. Azi dimineata de cum m`am trezit, am extras prin urmare o bancnota cu inscriptia una suta evro ca sa o preschimb in lei. Am vizitat cu calm 3 banci comerciale si un automat de schimb valutar, proprietatea BCR. Bancile m`au refuzat pe motiv ca nu aveam cartea de identitate la mine, iar amarata aia de carte de alegator peste care am dat in fundul gentii nu putea fi folosita in nobilul scop al obtinerii de moneda romaneasca.
Automatul bancar al BCR erain Berceni si nu functiona, pe motiv ca nu e ora 9 (era cam fara un sfert, drept e). Iau metroul, ajung la Universitate, alerg la automatul similar al BCR Universitate si infig suta de evro. Ala, mut frate. Nimic, niciun beculetz de bucurie ca`i da si lui binete cineva.
Am stat toaaata ziua cu suta aia nenorocita de evro in bucunar, pana acum juma de ceas, cand am intrat iar pe la alte doua banci care m`au refuzat. Eram pe punctul de a deveni trist, cand masina mi`a zambit. Un bancomat (tot al BCR) functiona. Mai intai l`am amagit, plimbandu`i prin dreptul fantei bancnota, sa vaz daca ma ia la intrebari. Nu m`a luat. Mi`a dat fix 416 lei pe o suta de evro.
Acu stau si eu si ma intreb la ce bun toate refuzurile bancilor de a`mi schimba 100 de evro, cata vreme exista bancomate din astea?
Maine, numai asa la misto, iau alta suta de euro, intru in prima banca, i`o intind fetei de la casierie, dupa care mi`o retrag zicand. “Mai bine o dau automatului din fata, ca iar ma luati la intrebari”. Si plec. Sunt curios ce`o sa zica.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: PIB-ul SUA a scăzut cu 0,7% în T2 2009, în termeni anuali

După cum anunţă Reuters, PIB-ul SUA a scăzut, în termeni anuali, cu 0,7% în T2 2009, faţă de o scădere cu 6,4% în T1 2009. Totuşi, scăderea este mai mică decât cea estimată de analiştii economici, care se aşteptau la o scădere de 1,2%. Se estimează că este ultimul trimestru de contracţie economică, perspectivele economice pentru T3 2009 fiind pozitive.

Totodată, un studiu întocmit de ADP Employer Services arată că în septembrie 2009 au fost pierdute 254.000 locuri de muncă, mai mult decât estimase piaţa, respectiv 210.000. În august 2009, se pierduseră 277.000 locuri de muncă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Dezvoltatorii imobiliari din România: "Vremea ieftinirii locuinţelor a trecut, încep scumpirile". Poate nu.

Hotnews.ro publică azi articolul Vremea ieftinirii locuinţelor a trecut, încep scumpirile, semnat de Claudia Pîrvoiu. În fond articolul este o relatare a declaraţiilor reprezentanţilor dezvoltatotilor imobiliari care operează în România, prezenţi astăzi la o reuniune.

"Piaţa a atins o limită, există chiar dezvoltatori care vând sub costuri", susţine Ion Cătuţoiu, consultant în imobiliare, de la firma RealTime Imobiliar. Pe de altă parte, Asher Lax, director de marketing la dezvoltatorul imobiliar Adama, a declarat: "Preţurile la apartamente nu mai pot scădea. Nu au unde să mai scadă preţurile în Bucureşti. Poate în alte oraşe, dar nici acolo. În următorii doi ani, preţurile în Bucureşti vor creşte cu 10-20%." El a mai adăugat că un apartament nou nu poate fi vândut cu mai puţin de 900 € metrul pătrat.

Dacă vă veţi uita pe site-ul RealTime, veţi constata că, pe prima pagină, sunt promovate preponderent (cu o singură excepţie) ofertele Adama. Mai mult decât atât, firma de consultanţă imobiliară, împreună cu dezvoltatorul, a dezvoltat blogul Imobiliarii.ro, afiliat la Imopedia.ro.

Iată cum presa anunţă că la o reuniune a dezvoltatorilor imobiliari au fost făcute declaraţiile de mai sus (am fost întrebat despre cele afirmate şi de un redactor al Radio România). Numai că întâmplarea descrisă mai sus este un eveniment inhouse al dezvoltatorului şi promotorului imobiliar, în care dau drept tendinţe de viitor proiecţiile dorinţelor lor. Cum ar fi: ei doresc ca preţurile să crească la apartamentele noi cu 10-20% în următorii doi ani şi spun că preţurile apartamentelor noi vor creşte cu 10-20% în următorii doi ani. Ei îşi doresc să nu vândă sub 900 €/mp şi spun că nu se poate vinde cu sub 900 €/mp.

În fond, acţiunea respectivă pare a fi fost doar o acţiune de marketing şi nimic altceva.

Actualizare 1: Între timp, probabil că i-a atras cineva atenţia autoarei, care a schimbat titlul articolului în Dezvoltatorii susţin că preţurile apartamentelor noi nu vor mai scădea, piaţa îi contrazice. Apare o a doua parte a articolului, în care argumentează cu studii de piaţă faptul că preţurile ar mai putea scădea.

Actualizare 2: Între timp, autoarea a mutat articolul din secţiunea Consumator în secţiunea Imobiliar şi a mai adăugat comentarii pline de mânie proletară ale cititorilor. Noua adresă a paginii aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Membru în Comisia de audieri a CA din BNR: ”Eu n-o să pun nicio întrebare, că ăia-s mai deştepţi şi mă fac de râs”

Unul dintre membrii Comisiei de buget finante din Senat, dintre cei care ii vor audia saptamana viitoare pe cei propusi de partidele politice pentru posturile in Consiliul de Administratie al BNR mi`a confirmat la telefon azi ca cei nominalizati sunt mai destepti decat cei care`i audiaza si ca el unul n`o sa puna nicio intrebare. “Pai cand cei propusi vor deschide gura, noi trebuie sa`i ascultam ca sa ne mai desteptam putin. Cum o sa`i luam noi la intrebari pe teme de politici monetare, cata vreme ei mananca pe paine toate subtilitatile meseriei? Ce sa audiezi acolo, ca aia daca vor te baga in doua secunde in ceata? Eu unul, decat sa ma fac de ras, prefer sa tac la audieri. Oricum, sunt mai multi ingineri decat economisti acolo”, a declarat sursa citata.
QED.

Cat despre Daianu, chiar imi pare rau. Habar nu am ce jocuri interne si ce calcule s`au facut, dar mi`e greu sa cred ca liberalii au o alta propunere mai desteapta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Dezvoltatorii imobiliari ar trebui să cultive cartofi pe terenurile cumpărate

În cadrul unui semninar organizat de International Council of Shopping Centers, Jörg Banzhaf, director executiv al companiei germane ECE, care dezvoltă centre comerciale în Europa, a făcut o declaraţie aparent şocantă: "Dezvoltatorii (care au cumpărat terenuri în oraşe cu prea multe proiecte de centre comerciale - n.m.) au făcut o mare greşeală şi trebuie să accepte acest lucru. Nu ştiu ce să le recomand să facă cu aceste terenuri. Să planteze cartofi. Sunt sigur că terenurile care în ultimii ani au costat 50 mil.€ în viitor vor fi tranzacţionate cu un preţ cuprins între 10 şi 20 mil.€."

Desigur, Banzhaf utilizează metafora cu plantatul cartofilor pentru a sugera tendinţele dezvoltatotilor de centre comerciale care s-au înghesuit să cumpere suprafeţe mari de teren, mizând pe boom-ul înregistrat pe pieţele imobiliare din centrul şi estul Europei în anii care au precedat criza. Din cauza crizei economice, mulţi dintre ei au îngheţat proiectele, fiind privaţi de finanţare.

"Consider că nivelul chiriilor din centrele comerciale din România sunt în continuare prea mari, inclusiv pentru centrele comerciale cu vânzări bune. Ele sunt comparabile cu cele ale mall-urilor din Germania, unde puterea de cumpărare este mult mai mare. Poate şi acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii nu cumpără", a mai spus executivul german.

Banzhaf crede că piaţa tranzacţiilor imobiliare din Europa Centrală şi de Est va atinge punctul minim în T1 2011, cu o întârziere de circa un an faţă de pieţele dezvoltate din vestul Europei, cum ar fi Franţa sau Germania.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: ING: ” Pare puţin probabil ca leul să se deprecieze, deorece este posibil ca BNR să continue să-l susţină”

Moneda nationala a inregistrat inca o sedinta de apreciere si deoarece aceasta tendinta nu a fost vizibila in dinamica monedelor regionale (forintul si zlotul au pierdut 0,4% si 0,8%) aceasta sustine ipoteza avansata de ING in Raportul zilnic financiar, conform careia o parte semnificativa a aprecierii din ultima perioada este indusa de interventii ale bancii centrale.

“Decizia bancii centrala privind rata de dobanda cheie a fost in linie cu prognoza noastra si cea a pietei si nu a avut nici un impact important asupra evolutiei leului. In pofida unei evolutii favorabile ale burselor din Asia leul a deschis sedinta de astazi printr-o depreciere ce a depasit usor 4,20/EUR. Pare putin probabil ca leul sa inchida aceasta sedinta depreciat deorece este posibil ca banca centrala sa continue sa sustina moneda nationala. Datorita opiniei noastre privind tranzactiile valutare cu scop comercial este posibil ca, in absenta BNR din piata, leul poate pierde o parte importanta din terenul castigat in ultima perioada”, se mai arata in raport
Desi banca centrala pare sa conduca piata valutara, aceasta a ramas din nou in afara pietei monetare. In lipsa unei operatiuni prin care BNR sa injecteze lichiditate in piata, ratele de dobanda pe termen scurt au ramas in jurul ratei de dobanda Lombard de 12,5%. Tensiunea inregistrata de acestea a contaminat ratele de dobanda cu scadente mai lungi. Randamentele implicite ale swap-urilor valutare 1W, 1M si 3M au urcat la 12%, 10,4% si respective 9,4%. “Desi comunicatul de presa ce a urmat sedintei pe politica monetara a
CA a notat faptul ca BNR a hotarat “gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării canalelor de transmisie a politicii monetare” credem ca exista riscuri semnificative ca banca centrala sa nu organizeze nici astazi o operatiune de piata monetara. Insa, avand in vedere ca aceasta teniune continua de mai multe sedinte (iar aceasta se poate sa incetineasca ajustarea ratelor de dobanda pentru creditele acordate corporatiilor si polulatiei), este posibil ca probabilitatea organizarii unei asemenea operatiuni sa se fi majorat fata de sesiunile precedente”, conchid autorii raportului

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Un amănunt

„Independent de functionarea bancii se pot produce riscuri care provin de la persoane cu influenta, de la asa numitii lideri de opinie externi, care influenteaza opinia publica (de specialitate si pe cea generala). Declaratiile asa numitilor lideri de opinie cunoscuti si recunoscuti de opinia publica pot provoca reactii care influenteaza starea opiniei publice in mod negativ si in cazuri extreme pot duce la stare de panica”, se arata intr`un document al unei banci locale. E drept ca exista acele riscuri, dar teama mi`e ele nu s`ar produce decat dupa ce respectiva banca si`ar da in petic, „asa numitii” lideri de opinie nu ar avea ce sa spuna. Potrivit aceleiasi banci, principalele riscuri sunt reprezentate de urmatoarele:
• In cadrul relatiilor cu clientii reprezinta un pericol foarte mare problemele intervenite legate de retragerea de bani.
• Tot un element de risc mare este asigurarea transportului de numerar, lipsa de numerar poate provoca pierderea increderii atat in perioada proactiva, cat si in perioada critica.
• Merita o atentie speciala operatiunile efectuate cu card bancar.
• Un factor de risc semnificativ reprezinta siguranta sistemului de acordare a creditelor ipotecare. Internet banking-ul este purtatorul unui factor de risc care afecteaza o masa mare de utilizatori

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Dependenţa de maşină ne face obezi

Statisticile privind obezitatea la romani sunt alarmante. Conform rapoartelor OMS, Romania este pe locul trei in Europa in privinta obezitatii la copii, astfel ca 70% dintre copii romani au probleme cu greutatea. Potrivit Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Infectioase, un roman din patru este obez, iar fiecare al doilea roman este supraponderal.

Cum am ajuns aici? Ne-am obisnuit sa calatorim tot mai mult cu masina, nu pe jos sau cu bicicleta, ne-am obisnuit sa mancam tot mai des mancare tip “fast food”, sa nu mai facem sport pentru ca nu mai avem timp, sa ne petrecem toata ziua in fata calculatorului, iar orele de sport din scoli sunt optionale pentru majoritatea elevilor.

Toata aceasta stare de inactivitate fizica se traduce printr-o greutate mai mare, printr-o stare generala de sananate mai proasta si la urma urmei, prin mai multi bani cheltuiti de stat pentru tratarea bolilor specifice obezitatii. Pe scurt, cand vine vorba despre obezitate, ne putem compara fara probleme cu americanii.

Ce trebuie sa facem pentru a remedia situatia? Profesorul de planificare urbana al Universitatii Rutgers, New Jersey, John Pucher, a realizat un studiu legat de obezitate al carui concluzii sunt extrem de interesante.

Astfel, in tarile in care locuitorii obisnuiesc sa se plimbe mult pe jos si/sau cu bicicleta, ponderea obezilor in totalul populatiei este mult mai mica in comparatie cu tarile in care sportul presupune deplasarea de la usa casei la masina, de la masina la birou si invers. Click pe graficul de mai jos pentru detalii, gasiti studiul intreg aici. De remarcat faptul ca doar 2-3 ore de sport usor pe saptamana imbunatatesc semnificativ starea de sanatate a unei persoane.


Daca luam in considerare extremele prezentate pe grafic, vedem ca in SUA, doar 5% din populatie obisnuieste sa se plimbe sau sa mearga regulat cu bicicleta, iar rezultatul este ca 25% din populatie este obeza, in timp ce la polul opus se afla Danemarca, unde 55% din populatie obisnuieste sa faca miscare, iar rezultatul este ca doar 10% dintre danezi sunt obezi.

Desi acest studiu a fost facut doar in scopul determinarii oamenilor sa foloseasca bicicleta in locul masinii pentru a fluidiza traficul urban, rezulta extrem de clar ca lipsa sportului, a miscarii in general, are o legatura directa cu starea de sanatate a unei natiuni.

In tarile in care sportul este incurajat prin obligativitatea participarii la orele de sport in scoala, prin construirea a cat mai multor piste pentru biciclisti, prin descurajarea folosirii “variantei auto” de deplasare prin oras (inclusiv printr-un pret mare al benzinei), populatia este mai sanatoasa, iar sistemele sanitare suporta mai putine cheltuieli cu tratarea bolilor specifice obezitatii.

Tu cand ai facut sport ultima oara?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Ce legătură există între sindicate şi creşterea economică?

La inceputul anilor `90, cand romanii nu cunosteau prea bine notiunea de ”economie de piata”, sindicatul de la Semanatoarea a preferat sa “moara” cu fabrica in mana decat sa accepte vanzarea catre un investitor strain.

De atunci lucrurile au mai evoluat, insa in linii mari, sindicatele lupta si acum pentru implinirea in principal a unui singur vis – salarii cat mai mari, cu orice risc.

Prin ce s-au remarcat sindicatele in ultima perioada:

1. Insista pe cresterea accelerata a salariului minim pe economie, nu conteaza daca sistemul privat poate suporta sau nu un salariu minim mai mare. Mai multe detalii aici.

2. Se opun reformarii sectorului de stat prin concedierea bugetarilor care nu isi justifica existenta, desi guvernul abia mai are bani de salarii si pensii.

3. Exista nemultumiri extreme in randul sindicatelor legate de Legea salarizarii unice, nemultumiri care se traduc simplu prin “vrem mai multi bani” si care vor culmina in 5 octombrie cu cea mai mare greva din istoria recenta a Romaniei.

Rezolvarea caruia dintre punctele de mai sus ar fi de natura sa genereze cu adevarat un progres economic? A niciunuia. In schimb, ne hranim cu temerea ca in lipsa sindicatelor, patronii vor face ce vor cu angajatii, ca ii vor plati mizerabil, ca isi vor bate joc de ei si de munca lor etc.

Ne-am gandit insa vreodata cat de mult am avut de pierdut dupa Revolutie din cauza ca lupta sindicala a fost prost inteleasa, ca sindicatele au insistat prea mult doar pe obtinerea unor salarii mai mari pentru membrii lor, ca au perceput companiile private drept inamicul public numarul unu, in loc sa devina partenerii patronilor si ai companiilor straine prezente in Romania?

In SUA a aparut o statistica extrem de interesanta legata de modul in care a evoluat economia statelor in care forta de munca este puternic sindicalizata versus statele in care sindicatele au o pozitie mai slaba, graficul mai jos, click pentru marire (sursa):

stategrowth


Dupa cum se poate observa, intre 2003 si 2008, cresterea PIB-ului in statele cu o forta de munca puternic sindicalizata a fost de doar 9.9%, cu mult mai mica in comparatie cu cresterea de 17.3% in statele unde companiile nu sunt constranse de reprezentantii “maselor” sa ia masuri fortate de crestere a nivelului de trai.

Pe de alta parte, ne-am intrebat vreodata de ce muncitorii din tarile nordice spre exemplu, au salarii mari si un nivel de trai ridicat? Pentru ca acolo nu exista un salariu minim cu care sa se joace guvernul in functie de interese, in schimb sindicatele colaboreaza cu patronatele si agreeaza salarii minime diferite in functie de job, calificarea muncitorului, ramura industriala etc.

Repet ceea ce am spus cu ceva timp in urma – in Romania, salariul minim ar trebui sa fie zero lei, astfel incat fiecare sa primeasca atat cat merita. Iar experienta americanilor, care numai de liberalism economic nu duc lipsa, arata ca firmele, atunci cand sunt lasate in pace, genereaza mai multa bogatie decat atunci cand sunt fortate pe cale administrativa sa creasca salariile.

Ma intreb daca nu cumva in ultimii 20 de ani nu ne-ar fi fost mai bine fara sindicate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Reţeaua Lombard sau despre înţelegerile dintre bănci. Caz concret.

Chestiunea e usor hilara. Cateva banci austriece sunt parate Comisiei Comunitatilor Europene de catre un partid politic ca au pus in practica Reteaua Lombard. Partidul in cauza, sa`i spunem Paraciosul, a adus si dovezi cum ca bancile (sa le spunem Paratele) se intalneau si se intelegeau intre ele cu privire la (hai sa fim eleganti) principalii parametri care interesează concurența pe piața produselor și a serviciilor bancare.
Aveau loc reuniuni, la nivel de ”experti”, finalizate prin acorduri scrise care dadeau cu tifla concurentei.
Comisia face o verificare surpriza la sediul paratelor. Acestea declara repede ca ar dori sa ofere ”voluntar” informatii, cu conditia anularii anchetei si cel mult a platii unei amenzi administrative «moderată».
Comisia refuza orice acord cu paratele. Paratele trimit un document de peste 130 de pagini, intitulat ”Prezentare comuna a faptelor”, în care acestea descriu detaliat contextul înțelegerii lor. Potrivit datelor, au existat peste 300 de asemenea intalniri. Un scenariu demn de Nasul (filmul, nu talk-showul).
Filmul complet, aici, cauza C125/07P

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: O afacere de 1 miliard de dolari cu profit 0

Twitter este o platforma de microblogging folosita de catre cei care au multe de spus, dar cu putine cuvinte. Pe Twitter oamenii te pot urmarii asa cum o fac pe blog, spre exemplu, si afla ceea ce scrii tu. Iar tu poti scrie limitandu-te la doar 140 de caractere. In principiu scrii doar esentialul iar daca ai ceva ce iti place si vrei sa arati la toata lumea, poti pune si linkuri. Twitter este unul dintre site-urile care au cunoscut o crestere uluitoare in ultimii ani, din august anul trecut si pana acum numarul de utilizatori crescand de la 4,3 milioane la 54,7 milioane.

Mai toate vedetele sunt prezente pe Twitter si mai ales vedete din afara. Ashton Kutcher (sotul lui Demi Moore) are peste 3,7 milioane de urmaritori pe Twitter. Adica peste 3,7 milioane de oameni vad in fiecare zi ce scrie el pe Twitter si sunt la curent cu ceea ce face acesta. Contul lui este aici. De asemenea, Barack Obama are peste 2,2 milioane de urmaritori pe Twitter (contul sau este aici) sau MC Hammer peste 1,5 milioane (contul este aici).

Asadar, Twitter a devenit o adevarata isterie dar totusi afacerea se incapataneaza sa scoata profit din ceva. Nu exista reclame, nu exista profituri, nu exista nici un fel de publicitate din care Twitter sa castige ceva. Si cu toate acestea, un grup de investitori (care include si fonduri de investitii) a oferit 100 de milioane de dolari pentru investitii in Twitter, evaluand in final compania la 1 miliard de dolari. O companie care nu a facut nici macar un dolar profit

Spre comparatie, cea mai mare companie din Romania, Petrom, are o capitalizare bursiera de 5 miliarde de dolari, deci de doar 5 ori mai mare decat valoarea la care a fost estimat Twitter, in conditiile in care Petrom are aproximativ 30.000 de angajati, resurse naturale si zacaminte in exploatare in Romania, Kazahstan si multe alte tari, vreo 800 de benzinarii in Romania si tarile limitrofe, cifra de afaceri de 4,5 miliarde de euro in 2008 si un profit EBITDA (inainte de impozitare, taxe, dobanzi, depreciere, amortizare) de 0,9 miliarde de euro.

Se zvoneste de mult timp ca Google ar fi interesat de cumpararea Twitter si sunt aproape convins ca asa se va intampla. Cei de la Google au tehnologia si inteligenta necesare pentru a face din Twitter o afacere profitabila, care se va umple probabil de reclame Google Adsense. Pe de alta parte, multe companii (din afara, bineinteles) folosesc deja Twitter ca mijloc de interactionare cu clientii. Spre exemplu Starbucks isi anunta pe Twitter urmaritorii (peste 300.000 de oameni) referitor la noi promotii si oferte speciale (contul e aici).

In Romania, din cate stiu, sunt inregistrate doar aproximativ 10.000 de persoane pe Twitter iar numarul celor care isi fac cont si renunta in prima luna este foarte mare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP