joi, 1 octombrie 2009

Dan Popa: Francezii îşi retrag băncile din paradisurile fiscale

Bancile franceze isi vor inchide toate filialele de care dispun in statele care figureaza pe lista gri a paradisurilor fiscale, a anuntat azi vicepresedintele Federatiei Bancare din Franta, François Pérol. Termenul limita prevazut pentru aceasta actiune este martie 2010, data de la care probabil ca tarile membre ale G20 vor aplica sanctiuni financiare la adresa paradisurilor fiscale. Primii care au anuntat ca vor trece in scurt timp la aplicarea deciziei sus amintite sunt cei de la BNP, care confirma ca sucursala din Panama va fi in mod cert, suprimata.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Va fi guvernul Boc mai performant fără PSD?

Atunci cand coalitia PDL-PSD a fost “nasita” de actualul presedinte, ni s-a spus ca avem nevoie de un Guvern puternic, cu o majoritate stabila in Parlament, care sa poata lua masurile necesare atenuarii crizei economice.

Acum, la aproape un an de la acel moment, criza economica “a fost depasita cu succes” si prin urmare, PDL-ul nu mai are nevoie de PSD asa ca acesta din urma este “ajutat” elegant sa coboare din tren.

Incerc sa imi dau seama cu ce ma ajuta pe mine, ca simplu cetatean aceasta miscare, insa oricat mi-as stoarce neuronii, nu reusesc sa gasesc niciun motiv pentru care un guvern monocolor PDL va fi mai performant decat un guvern PDL-PSD.

Ce a dorit dl Boc sa faca in ultimul an si nu a putut face din cauza opozitiei d-lui Geoana? Ce masuri anticriza suplimentare ar fi luat PDL-ul daca ministrii PSD nu ar fi fost in Guvern? Ce i-a impiedicat pe ministrii PDL care, intre noi fie vorba detin ministerele cheie, sa fie mai performanti decat au fost in ultimul an? Cum de abia acum si-a dat seama dl Boc ca dl Nica a scapat strada de sub control?

Raspunsul la toate aceste intrebari este unul simplu: nu stim, si nici nu am vazut pe cineva care sa vina si sa explice de ce a fost nevoie ca PSD-ul sa plece. In schimb, vad ca astazi bursa a fost rosie, ca leul a pierdut mai mult de 1% si ma gandesc ca toate aceste miscari politice nu prea au cum sa aduca ceva bun.

Ma intreb ce motive as avea sa cred ca un guvern fara PSD va fi mai performant decat cel de pana acum.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: A venit lichiditatea

BNR a introdus lichiditatea in piata, ajutand si bugetul de accize al anului viitor. Cursul de pe 1 octombrie va fi folosit pentru calculul accizelor in 2010.

De apreciat moderatia - cursul s-a oprit totusi la un nivel rezonabil; argumentele de genul "instabilitatea politica" a depreciat leul s-ar putea sa insemne mai putin decat credem.

Totusi, o strategie utila a bancii centrale pentru a apara un prag minim si maxim este sa creeze artificial volatilitate intre aceste doua valori.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Daniel Cazangiu: Elemente predictibile (II)

Mentin valabilitatea predictiei facuta la inceputul trimestrului trecut, cu cateva adaugiri in plus.

In primul rand evolutia cursului ron/ eur, momentan aproape complet decuplata de la realitatea economica romanesca, va marca fluctuatii importante in urmatoarele doua trimestre. Motivatia principala a mentinerii artificiale a cursului are doua componente – sociala si economica.

Dpdv social, o depreciere a leului ar duce inevitabil la cresterea restantelor la credite si la exectuari silite. Pe de alta parte, deprecierea ar scumpi la raft toate produsele care sunt importate sau fabricate cu materii prime din import, scaderea vanzarilor ducand la cresterea somajului si la presiunea acestuia asupra bugetului de stat. Fara sa mai punem la socoteala schimbarea perceptiilor privind valoarea, schimbare care va duce la scaderea preturilor de tranzactionare, a valorii garantiilor si a vanzarilor pe orice piata.

Dpdv economic, deprecierea leului ar pune finantele in postura de a avea nevoie de mai multi lei pentru rambursarea datoriilor ajunse la scadenta, in conditiile in care nici la cursul de azi nu sunt suficienti bani pentru salarii, pensii si plata scadentelor la datoria publica. Practic, devalorizarea leului ar duce la o devalorizare si o scadere a sumelor colectate la buget.

Ca atare, acum exista suficiente motive pentru justificarea nivelului leului. Ca perspectiva, consider ca leul va avea o evolutie nespectaculoasa pana in alegeri, cu mici variatii. Concedierile care vor urma cu siguranta in sectorul bugetar dupa alegeri vor influenta cursul in ianuarie, luna in care s-ar putea sa testăm noi nivele si noi praguri, trend care s-ar putea mentine in primele 3 luni ale anului viitor.

Fluctuatiile cursului ar putea fi mai ample datorita elementelor sigure de tipul: scadentele bugetului de stat, transele din linia de credit de la FMI, elemente care pot fi speculate.

In al doilea rand, schimbarile economiei mondiale se vor reflecta si in economia romaneasca. Diferenta intre o injectie cu optimism si realitate este data de stoparea si/ sau scaderea somajului; pana cand acest indicator nu-si va opri cresterea, economia va continua sa scada.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Cristian Orgonaş: De ce sunt femeile plătite mai prost decât bărbaţii?

M-am intrebat intotdeauna de ce femeile sunt platite in general mai prost decat barbatii desi calificarea, numarul orelor muncite si rezultatele obtinute sunt similare, iar in unele cazuri rezultatele sunt chiar mai bune decat cele obtinute de catre barbati.

Institutul National de Statistica a publicat ieri datele legate de castigurile salariale pe 2008, iar cifrele arata ca salariul mediu obtinut de barbati este cu 6.6% mai mare decat cel obtinut de femei. In cifre, salariul mediu net incasat de barbati anul trecut a fost de 1348 lei, in timp ce femeile au incasat doar 1264 lei, ceea ce inseamna ca intr-un an, barbatii incaseaza in medie cu 1008 lei mai mult decat femeile.

Diferenta de 6.6% este extrem de mica daca o comparam cu cea din 2007, cand a fost de 11.6%, evolutia de la un an la altul datorandu-se cel mai probabil modului haotic in care a evoluat piata salariala anul trecut.

Cea mai mare diferenta in favoarea barbatilor se inregistreaza in industria prelucratoare (28,3%) si in intermedieri financiare si asigurari (26,1%), iar femeile depasesc barbatii in sectorul Administratiei Publice (+13%), Activitati de servicii administrative si suport (+23.5%) si constructii (+16%).

Daca aruncam o privire asupra absolventilor de invatamant superior din ultimii 9 ani, vedem ca ponderea femeilor in totalul absolventilor s-a tot marit, astfel ca in 2007, 60% dintre absolventi au fost femei si doar 40% barbati, click pe graficul de mai jos pentru a observa cum stau lucrurile.


Diferenta este atat de mare, incat putem spune ca in acest moment, la nivel national femeile sunt in general mai educate decat barbatii, iar situatia nu evolueaza deloc in favoarea noastra. Cu toate acestea, veniturile obtinute de femei sunt mai mici decat cele obtinute de barbati.

Cum stau lucrurile in Europa din punctul de vedere al diferentelor salariale? Click pe graficul de mai jos, sursa Eurostat (datele sunt pe 2007, pentru Romania sunt pe 2008).


Cea mai mare diferenta intre veniturile barbatilor si femeilor se regaseste in Estonia, unde barbatii castiga cu 30.3% mai mult comparativ cu femeile, iar cea mai mica diferenta se inregistreaza in Italia, de doar 4.4%. In UE, media este de 17.5%, iar Romania sta extrem de bine.

Tot conform UNESCO, in Estonia, unde diferenta dintre veniturile femeilor si cele ale barbatilor este cea mai mare din UE, proportia femeilor in randul absolventilor este de aproximativ 70%, in Austria procentul este de 52% iar in Cehia 57%.

In SUA lucrurile stau si mai prost: in 2007, femeile nu castigau decat 77% din venitul barbatilor, in timp ce femeile de culoare si cele hispanice castiga doar 72%, respectiv 60%. Daca discutam despre nivelul de educatie, in ultimii 30 de ani procentul femeilor in totalul absolventilor cu studii superioare din SUA a crescut extrem de mult, astfel ca in acest moment, aproape 60% dintre absolventi sunt femei, un grafic foarte interesant gasiti aici.

De ce peste tot in lume femeile sunt mai prost platite desi sunt mai educate, iar rezultatele muncii lor sunt comparabile cu cele ale barbatilor?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Post liber de regional manager. Mulţi chemaţi, puţini aleşi

Una dintre bancile locale din top 20 a decis sa isi angajeze un nou regional manager. Fireste, pentru un asa post, mai intai se incearca racolarea celor de la concurenta. Au fost sunati de catre departamentul de HR al bancii angajatoare nu mai putin de 60 de oameni din institutiile bancare din mai toata tara.
Cele mai mari asteptari salariale le`au avut, potrivit short-listei finale, cei de la Unicredit si ING. Peste 2000 de eur. Un adjunct al unei sucursale Bancpost a cerut 3000 de eur, dar a fost singurul care « tintea » asemenea sume. Cei din Raiffeisen au « rezistat » cel mai bine, declarand ca nu sunt interesati sa isi schimbe jobul. In dreptul unor bancheri dintr`o banca din top, notitele HR Managerului bancii angajatoare sunau « Ingamfat, nu il mai chemam la interviu », sau « nici vorba de recrutat, nu stia mai nimic, acum lucreaza pe credite retail. Ne`a fost recomandat de…, propun sa nu mai luam in calcul persoanele recomanate de… » Sau « e varza, era pe retail, a trebuit sa ii explicam ce presupune pozitia »

In final, lista scurta cuprindea o doamna plecata din Millennium pentru un salariu de RON 4.500, care era dispusa sa`si asume postura de job-jumper, intrucat banca la care ajunsese tocmai au anuntat restructurari. Un director adjunct din Bancpost (discutam aici de salarii din sucursale din provincie) astepta macar 3000 de eur la salariu, ceea ce il facea din star ne-eligibil. Un tip din BT, sigur pe el, a cerut net 100 de milioane.
In fine, statistic vorbind, recrutarea a decurs cam asa:
Din Unicredit au fost contactati 7 oameni, concluzia fiind ca au solicitari salariale cuprinse intre 2000-2500 eur, desi par buni specialisti. Unul singur a fost respins iar un altul s`a declarat neinteresat.
Din Raiffeisen au fost sunati 6 oameni, toti respingand oferta.
Din BCR au participat la interviuri 7 oameni, niciunul nu a ajuns pe short list, si nu neaparat pentru ca voia salarii prea mari.
Din Bancpost au participat cei mai multi- 16 oameni. Patru dintre ei nu s`au aratat interesati, unul nu a trecut testul, iar alti 4 nu aveau experienta necesara pentru functia pusa in joc.
Au mai participat oameni din Carpatica, OTP, care insa nu au convins.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat cursul euro/leu înainte şi după ultimele 3 rânduri de alegeri

Exista analisti care sustin ca in acest moment, cursul valutar este tinut sub control de catre BNR din considerente electorale, iar dupa alegerile prezidentiale, leul de va deprecia semnificativ.

Cum in ultimii 10 ani am avut trei randuri de alegeri legislative, m-am gandit ca ar fi util sa aruncam o privire asupra modului in care a evoluat cursul valutar cu 6 luni inainte de alegeri, cand in mod normal nici un guvern nu avea interesul la leul sa se deprecieze, si cu 6 luni dupa alegeri, cand noul Guvern nu mai avea nici un interes sa tina cursul.

Atat alegerile din 2000, cat si cele din 2004 sau 2008 au avut loc in luna noiembrie, asa ca perioada pe care am luat-o in considerare a fost mai-noiembrie pentru cele 6 luni anterioare alegerilor, si noiembrie-mai pentru perioada de dupa alegeri.

Alegerile din 2000

In luna mai 2000, un euro se schimba cu 18.507 lei iar in noiembrie cu 21.492, ceea ce inseamna o depreciere a leului de 16%. La 6 luni dupa alegeri, cursul urcase la 24.909, cu 35% mai mare decat in mai 2000 si cu 16% mai mare fata de cel din luna alegerilor. La un an de la alegeri, cursul era cu 29% mai mare comparativ cu noiembrie 2000.

Alegerile din 2004

In luna mai 2004, un euro se schimba cu 40.559 lei iar in noiembrie cu 39.820, ceea ce inseamna ca leul s-a intarit cu 1.8%. La 6 luni de la alegeri, un euro se schimba cu 36.182 lei, cu 9% mai putin decat in luna alegerilor si cu 11% mai putin decat in mai 2004 (leul s-a intarit).

Alegerile din 2008

In luna mai 2008, un euro se schimba cu 36.594 lei iar in noiembrie cu 37.753, ceea ce inseamna o crestere de 3%. La 6 luni de la alegeri, in mai 2009, un euro se schimba cu 41.689 lei, in crestere cu 14% comparativ cu mai 2008 si cu 10% comparativ cu luna alegerilor.

Click pe graficul de mai jos pentru detalii


Ce spun cifrele? Dupa alegerile din 2000 si 2008 leul s-a depreciat, in timp ce dupa alegerile din 2004, leul s-a apreciat. In 2000 deprecierea a fost mai mare, in 2008 a fost mai mica.

In acest an, pentru prima data de la Revolutie incoace, alegerile prezidentiale au loc separat de cele parlamentare si tocmai de aceea, este extrem de greu de spus ce se va intampla, mai ales daca tinem cont si de “zbaterile” politice care au loc acum si care cu siguranta se vor inteti dupa alegeri.

Cat va costa un euro peste 6 luni? Mai bine dam cu banul…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP