vineri, 2 octombrie 2009

Dan Popa: O propunere interesantă de la Istanbul: ”Statele membre FMI să îşi pună la comun rezervele valutare”

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a lansat o propunere interesanta la reuniunea de azi a FMI de la Istanbul, ca statele membre sa isi puna in comun rezervele valutare. „O parte dintre actualele dezechilibre se datoreaza si faptului ca resursele FMI impiedica statele membre sa isi constituie ele insele rezerve suficiente care sa le ofere siguranta in cazul speculatiilor care ar putea aparea”, a explicat Kahn. Potrivit oficialului FMI, exista insa o solutie „mai putin costisitoare, mai eficace si anume punerea la comun a rezervelor valutare, idee care este si in spiritul fondatorilor FMI”.

Intrucat o delegatie a BNR este in prezent la Istanbul, am incercat sa iau legatura cu consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru (Guvernatorul fiind retinut in tara cu probleme personale).
Semnalul prost si faptul ca LC era intr`o masina descoperita care facea conversatia imposibila ma face sa aman publicarea opiniei sale referitoare la propunerea lui Kahn. Mai mult ca sigur, voi reveni.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: România SA sau România SRL?

Mentalităţile de SA şi de SRL sunt diferite. SA-urile se bazează pe dimensionarea capitalului social astfel încât să asigure cheltuielile iniţiale şi cheltuielile lunare pentru un termen de 3-6 luni, în ipoteza că în această perioadă nu se face profit. SRL-urile, în marea lor majoritate, se înfiinţează cu capitalul social minim admis, în prezent de 200 lei (circa 47 €), şi asociaţii îşi propun să suplinească lipsa de bani cu eforturile lor consistente.

Pe de altă parte, SA-urile au Adunare Generală a Acţionarilor, Consiliu de Administraţie şi Comitet de Direcţie, fiecare cu atribuţiile sale şi cu limitele sale de competenţă. De regulă, acţionarii nu au funcţii executive. SRL-urile se fac în devălmăşie, în sensul că asociaţii sunt de toate.

Mă întrebam zilele astea cu ce se poate asemăna România. În mod normal, ar trebui să fie România SA. Forţând puţin lucrurile, poporul român ar constitui acţionarii, parlamentul Consiliul de Administraţie şi guvernul Comitetul de Direcţie. Numai că, în ultimele câteva zile, acest Comitet de Direcţie a luat măsuri care sunt împotriva intereselor acţionarilor. S-au dat afară unii pe alţii, în condiţiile în care România SA are o situaţie economică proastă şi are nevoie de stabilitate. Celor din Comitetul de Direcţie nu le-a păsat. Adică au acţionat ca la SRL, ca şi când ar fi fost banii lor investiţi în afacere.

De regulă, astfel de lucruri se întâmplă în situaţiile în care acţionariatul este diluat, ndeţinând nimeni un pachet de acţiuni care să-l pună în situaţia de a putea impune decizii. Şi uite aşa, cun un CEO ca Emil Boc şi cu un CFO ca Gheorghe Pogea o să ne pricopsim.

În orice situaţie, România SA sau România SRL miroase a faliment...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Links 02.10

1. In ciuda crizei politice, costul asigurarii impotriva riscului de neplata aferent Romaniei (CDS) nu creste

2. Criza economica – unii sunt mai afectati decat altii

3. Ce urmari a avut programul rabla americana. Sunt curios sa vad cifrele pentru Germania

4. Harta McDonald`s pentru SUA. Asta legat de ceea ce am scris aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Cât de capabili suntem de a ne respecta angajamentele în faţa FMI?

Dupa luni de convietuire inconfortabila a coalitiei de guvernamant, colapsul politic s-a produs, aruncand un serios semn de intrebare capacitatea Romaniei de a duce la bun sfarsit reformele dureroase pe care si le-a asumat in fata FMI, se arata in publicatia Roubini`s Global Economic Monitor, condusa de economistul Nouriel Roubini.

„PDL si PSD au format o coalitie care le asigura doua treimi din Parlament, dar punctele de vedere radical diferite cu privire la politica fiscala au facut ca relatiile dintre ele sa se deterioreze. Analistii straini vad in dificultatile politice din Romania un pericol la adresa indeplinirii angajamentului cu FMI, care asigura o finantare de circa 20 de miliarde de euro Romaniei.”, se arata in raportul RGE`s Monitor.
Raportul citeaza o serie de analisti care vorbesc despre perceptia pietelor asupra evenimentelor recente din Romania, printre care Lars Christensen (Danske Bank), Timothy Ash (Royal Bank of Scotland) sau Marko Mrsnik (Standard&Poor`s). Astfel, Christensen a declarat pentru Reuters ca acest colaps la care asistam in Romania „ne face sa ne intrebam daca un guvern monocolor ar putea asigura intarirea politicii fiscale si reformele de pe piata muncii, asumate cu FMI”. La randul lui, Timothy Ash (Royal Bank of Scotland) e de parere ca riscul cel mai mare este ca aceasta criza politica sa intarzie acordarea urmatoarei transe de bani din partea Fondului.
In ceea ce priveste impactul asupra economiei romanesti, RGE Monitor il citeaza si pe Marko Mrsnik, de la agentia Standard&Poor`s, care estimeaza ca in viitorul apropiat am putea asista la deteriorarea finantelor publice, a sistemului bancar, cu consecinte asupra coborarii ratingului de tara. Reprezentantul Moody`s, citat de firma lui Roubini, este mai optimist. “O eventuala criza politica inaintea alegerilor prezidentiale a fost luat de noi in calculul ratingului de tara. Nu ne vom revizui calculele”, a declarat oficialul Moody`s.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O bancă şi-a chemat la interviu, în vederea angajării, propriul branch manager

Am aflat asta abia acum, desi lucrurile s`au petrecut in toamna lui 2008.
O banca voia sa isi angajeze un corporate relationship manager in tara si fireste, a cautat prin bazele de date pe oamenii pe care`i stia prin alte banci, care lucrau pe pozitii similare. A dat de un nume care figura ca fiind angajat la OTP. O suna, ii fixeaza un interviu, femeia vine si, inainte sa ii spuna ca ea e deja angajata in banca respectiva, sefa HR ii pune`n fata o hartie cu intrebari tip. “Candidata” o completeaza cu calm, sefa HR ii multumeste si ii propune sa se auda la terlefon peste cateva zile. Intr`adevar, dupa doua zile, sefa HR o suna si`i spune ca a trecut prima proba si ca are mari sanse sa lucreze in banca, pe post de corporate relationship manager. “Candidata” ii multumeste pentru raspuns si ii spune ca deja lucreaza ca branch manager in banca, dar ca daca asta inseamna o promovare, sigur ca intelege si va sustine si restul testelor. Sefa din HR inghite in sec, se scuza frumos si ii propune sa nu mai spuna nimanui episodul.
Ceea ce aproape ca s`a intamplat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Instabilitatea politică aruncă cursul în aer, în ciuda intervenţiilor BNR

Pe fondul vieţii politice agitate din România, cursul a ajuns de 1 € = 4,2782 lei, în creştere cu 0,68% sau 2,87 bani faţă de cel de ieri. Este cea mai ridicată valoare a monedei unice europene din ultimele şase luni, mai precis din data de 25 martie 2009, când s-a înregistrat un curs de 4,2838 lei/€. Alăturat, reproduc graficul evoluţiei euro-leu din ultimele 100 şedinţe de tranzacţionare, obţinut prin amabilitatea site-ului financiare.ro.


Se observă cu uşurinţă devalorizarea leului în raport cu euro în ultimele câteva zile, mai precis de când a izbucnit scandalul politic. În conformitate cu informaţiile furnizate de dealerii de pe piaţa valutară, BNR a intervenit în aceste zile masiv pe piaţă, însă nici aceste intervenţii nu au putut stopa declinul leului.

Reamintesc că marţi, 29 septembrie 2009, înainte de declanşarea actualei crize politice, leul ajunsese la cotaţia de 4,1851 lei/€, cea mai mică valoare înregistrată în ultimele 5 luni. Rezultă o depreciere de 2,22% a leului în numai trei zile.

Nici piaţa monetară nu a rămas imobilă la şocurile politice. Reproduc mai jos evoluţia Robor la 3 luni, în ultimele 100 de şedinţe de tranzacţionare, oferite de aceeaşi sursă.


Se observă, de asemenea, creşterea acestei dobânzi în ultimele câteva zile, în ciuda asigurărilor BNR că există lichiditate pe piaţa monetară. Iată cum percepţia de risc conduce la mărirea dobânzilor.

Actualizare: Evoluţia indicilor bursieri de la Bursa de Valori Bucureşti a fost dezastruoasă, determinată de diminuarea încrederii investitorilor în economia românească. Astfel, BET a scăzut azi cu 4,36%, BET-C cu 4,06% şi BET-FI cu 7,01%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Bogdan Glăvan: Joc democratic cu rata dobânzii

Guvernatorul Băncii Cehiei, Zdenek Tuma, a propus, conform modei 2008-2009, reducerea ratei dobânzii de la 1,25% la 1% - nivel record atât în istoria Cehiei cât şi din perspectiva bunului simţ sau, cum zic englezii, common sense. Numai că, ce să vezi, democraţia i-a dat planurile peste cap. Supusă la vot, propunerea a fost respinsă cu scorul de 5 la 2, guvernatorul fiind sprijinit doar de vicele său.

În condiţiile astea nu cred că Tuma (numit în funcţie în anul 2000) are vreo şansă să ajungă cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, în locul lui Isărescu. Ar mai trebui să ia lecţii despre funcţionarea votului democratic, despre cum trebuie atrasă opoziţia la o colaborare constructivă, altminteri eficienţa politicii monetare se pierde în meandrele pluralismului. Să salutăm pe această cale deplinul consens cu care board-ul BNR a urcat România pe culmile hiperinflaţiei, a făcut slalom printre ţintele de inflaţie, a proptit România în criză şi, probabil, o va conduce către noi împliniri măreţe. Cu voia dumneavoastră, în economia cunoaşterii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Despre cum îmi suie Basescu şi Boc dobânda la ipotecar

Am contractat un credit ipotecar. Pe termen scurt, dobanda imi va creste, imi spun cativa economisti sefi din banci de top. Mecanismul e simplu. Ca sa imi dea mie bani pe 20 de ani, banca trebuie sa se finanteze din piata, pe termene de 6 luni, un an sau doi ani. Aceasta finantare se face la un cost influentat de nivelul primei de risc. Acel CDS, de care probabil ca ati tot citit prin ziare. CDS`ul asta creste cu cat mai mult cu cat cearta dintre politicienii nostri e mai aprinsa. “Pacat de criza asta politica. Reusisem sa aducem CDS`ul la un nivel rezonabil dupa semnarea acordului cu FMI, care dadea un semnal de stabilitate. Acum, scandalurile ar putea reinflama costul primei de risc, ceea ce va duce pe termen scurt la cresterea dobanzii la creditele ipotecare in valuta. Pentru ca, atunci cand discutam de costul creditului, discutia incepe de la costul finantarii. Costurile administrative, cel al RMO, costul riscului etc vin mai pe urma”, mi`a spus unul din economistii sefi dintr`o banca de top 3, locala.
Daca primesc un comunicat cum ca imi creste dobanda la credit, ii dau in judecata pe Boc si pe Basescu. Sa`mi plateasca ei diferenta in plus pe care mi`o va stabili banca.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Corelaţia dintre curs şi criza politică

Problema crizei politice nu trebuie luata in tragic. Suntem o tara gen Italia, cu o instabilitate politica inerenta, iar analistii externi iau deja in calcul acest factor in analizele lor.

Vom fi retrogradati de agentiile de rating? Da, insa doar daca se rateaza o transa de la FMI.

Veti citi in ziare ca leul s-a devalorizat fata de euro din motivele crizei. Va recomand sa fiti foarte sceptici. Leul deja este prea tare, iar BNR are suficiente rezerve cat sa dea directia dorita pietei. Colegul Alexadi afirma ca fundamental presiunile pe leu vor fi spre finalul anului, cand va fi scadenta o parte din datoriile externe.

Piata valutara are un jucator mare - BNR, iar miscarile acestei piete reflecta mai curand actiunile BNR. In loc ca leul sa fie aparat prin interventii indirecte (vanzari euro) si interventii nesterilizate (lipsa de lei, ce se intampla acum), ca sa se pastreze o evolutie lina, BNR ar trebui sa treaca in extrema cealalta: sa apere un nivel de curs, necomunicat, si in rest sa creeze artificial volatilitate pe fondul unor volume mari.

Rezervele sunt suficiente. Leul este supraevaluat. BNR ar putea sa raceasca economia si sa contrabalanseze criza politica permitand devalorizarea leului, si atrangand din nou atentia asupra recesiunii noastre. E o abordare riscanta!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: România, pe locul I în UE după numărul zilelor lucrătoare pierdute datorită conflictelor de muncă în 2007

Ne amintim cu totii de perioada de inceput a anilor `90, cand aproape orice nemultumire sociala degenera in greve si manifestatii de protest atat la adresa celor care ne conduceau, cat si la adresa companiilor care activau in mediul privat.

Lucrurile pareau ca s-au mai linistit in ultimii ani, insa nu a fost decat o aparenta. Astfel, conform Eurostat, in 2007 – respectiv ultimul an pentru care exista date, Romania s-a aflat pe locul intai in randul tarilor membre UE din punctul de vedere al zilelor lucratoare pierdute din cauza conflictelor de munca.

In urma cu doi ani, am pierdut 75 de zile de munca la fiecare 1000 de muncitori, in timp ce pe locul doi se afla Estonia, cu 58 de zile pierdute. Italia vine pe locul trei cu 47 de zile, click pe graficul de mai jos pentru detalii.


Acest loc unu nu este un accident pentru ca si in 1999, atunci cand UE nu reprezenta decat un vis frumos, Romania a ocupat tot primul loc cu un numar de 295 de zile pierdute, in timp ce pe locul doi se situa Irlanda cu 164 de zile.

Sa fie din cauza celor spuse aici?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP