marți, 6 octombrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Sabotaj la dolar

După cum scrie ziarul Independent de astăzi, ţări din zona Golfului, Arabia Saudită, Abu Dhabi, Kuweit şi Qatar, împreună cu China, Rusia, Japonia şi Franţa, plănuiesc să înlocuiască dolarul american ca monedă de decontare a tranzacţiilor cu petrol cu un coş de valute, format din yenul japonez, yuanul chinezesc, euro, cărora li se alătură aurul şi o nouă monedă, planificată să apară în ţările din Golf. Această decizie ar pune capăt supremaţiei dolarului în tranzacţiile cu petrol.

Se pare că au avut loc convorbiri secrete între miniştrii de finanţe şi guvernatorii ţărilor citate, în vederea punerii la punct a viitoarei scheme financiare. Surse bancare din zona Golfului şi din Hong Kong au sugerat că recenta mărire bruscă a preţului aurului ar putea fi explicată prin acest plan.

Americanii, care sunt conştienţi că aceste întâlniri au avut loc, deşi nu cunosc detalii, sunt hotărâţi de a lupta cu această cabală internaţională, care include aliaţi loiali până acum, ca Japonia şi ţările arabe din Golf.

Se prefigurează un război economic între SUA şi China pentru petrolul din Orientul Mijlociu, care poate fi inclus în lupta pentru supremaţie între două super-puteri. China foloseşte mult petrol pentru creşterea sa economică, mai ales din cauza utilizării lui ineficiente. China importă 60% din necesarul său de petrol, mai ales din Orientul Mijlociu şi Rusia.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Bogdan Glăvan: Politica monetară la români

După destrămarea coaliţiei de guvernare, s-au schimbat şi şansele candidaţilor promovaţi de partide pentru a popula Consiliul de Administraţie al instituţiei independente cunoscută sub numele de BNR. Astfel, Lucian Croitoru şi Cristian Popa, care beneficiau de susţinerea PDL se află, probabil, la această oră în tratative pentru a-şi asigura suportul altor partide şi pentru a rămâne astfel, independenţi desigur, la BNR. Interesant este că PNL şi-a retras sprijinul pentru Daniel Dăianu, împingându-l în faţă pe Bogdan Olteanu. Sau, dacă este să ne exprimăm corect politic „Olteanu şi-a depus CV-ul pentru postul de viceguvernator”.

Acum, sincer să fiu, aceste permutări chiar mă pun în dificultate. Pentru că dintre Bogdan Olteanu şi Daniel Dăianu îmi este extrem, dar extrem de greu să spun cine este mai economist sau cine este mai liberal. Probabil înţelegeţi de ce. Însă cu Bogdan Olteanu şi Dinu Marin (propus de PSD, despre care am scris aici) la BNR nu am niciun fel de emoţii. Ar trebui să înţelegeţi de ce.

Meditând la numele vehiculate mai sus, mi-am adus aminte de o discuţie fenomenală pe care am avut-o într-o seară, cu ceva ani în urmă, la unul din cursurile de masterat pe care le urmam la ASE. “Profesor” îmi era un tip extrem de simpatic, membru în CA al BNR, remarcabil prin tenacitatea cu care căra servieta pe atunci celebrului T. Postolache. La un moment dat, în contextul unei discuţii despre politica monetară, unul dintre colegii mei l-a întrebat “După ce modele, criteria etc. se ghidează BNR atunci când formulează politica monetară?” Adică, în funcţie de ce votează ei acolo modificarea ratei dobânzii, intervenţia pe piaţa valutară ş.a.m.d. Răspunsul „profesorului” a fost incredibil (mi-a rămas întipărit în memorie şi îl povestesc în fiecare an studenţilor): a ridicat din umeri.

Punct.

Aşa se face politica monetară. Voi, cei care credeţi în experţi, modelare, calcul, analize, prognoze… hai să-i zicem „ştiinţă”, lăsaţi orice speranţă. Sunt convins că în noua configuraţie independentă, CA al BNR va avea ce vota şi, mai ales, va avea ce să discute înainte să voteze.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Mărirea TVA, aproape sigură

Ieri, preşedintele Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri prezenţi la Forumul Economic Român: "Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare. (...) Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins." Observatorii fenomenului economic şi marile agenţii de rating au atras atenţia în nenumărate rânduri asupra necesităţii măririi TVA şi/sau a cotei unice, în ciuda acordului financiar prin care România a obţinut 20 mld.€. Iată că este prima dată când importanţi demnitari ai statului român vorbesc despre aceste eventuale măriri. După cum se ştie, o jumătate din a doua tranşă a a împrumutului de la FMI a mers către acoperirea deficitului bugetar, dar se pare că a fost direcţionată către plata salariilor bugetarilor şi plata pensiilor. Indicatorii macroeconomici extrem de nefavorabili fac imposibilă o depăşire a crizei fără majorarea fiscalităţii.

După încasările din asigurări sociale, care reprezintă 31,5% din totalul încasărilor, la buget, TVA-ul este a doua sursă, reprezentând 21,6%. În plus, dintre toate taxele şi impozitele, taxa pe valoarea adăugată este cel mai uşor administrabilă.

Amânarea anunţului de majorare a TVA a fost amânată din motive vădit electorale. Mă mir că politicienilor le-a "scăpat" acest anunţ. După Băsescu, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat, la rândul său:

"Cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit vor fi păstrate. Dacă nivelul de deficit angajat este sustenabil cu actualul nivel de taxare nu se va majora. Dar trebuie să păstrăm deficitul de 5,9% din PIB pentru că nu ne permitem să lucrăm cu un deficit de 7-8% din PIB. Vom analiza la calcularea bugetului pe anul viitor o eventuală majorare a TVA."
Dacă estimăm un nivel al încasărilor din TVA la nivelul celui din 2009 şi considerăm constantă cererea, majorarea cu un punct procentual a TVA va aduce venituri suplimentare de 1,7 mld.lei la buget. Estimările sunt de mărire cu 2-3 puncte procentuale, ceea ce ar însemna 3,4-5,1 mld.lei încasări suplimentare la buget.

După cum scriam la jumătatea anului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că o creştere a TVA poate cauza un "şoc inflaţionist", în timp ce majorarea altor categorii de impozite, precum cele pe venituri, "are efecte mai difuze, dar care apar totuşi, pe creşterea economică, dar şi pe inflaţie."

Nivelul TVA din România, 19%, este apropiat de media Uniunii Europene, de 19,7%. La extreme, se găsesc Danemarca, Suedia şi Ungaria, cu 25%, şi Cipru şi Luxemburg, cu 15%. Dintre ţările care au adoptat mărirea TVA ca măsură de combatere a efectelor crizei se numără Ungaria şi Ucraina.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Propunere bombă a PNL: Bogdan Olteanu pentru viceguvernator BNR

În ceastă după-amiază, au început audierile parlamentare pentru noul Consiliu de Administraţie al BNR, mandatul vechilor membri expirând zilele acestea. După discuţii prelungi între partide, despre ca am scris aici, s-a ajuns şi în faza audierilor, care, însă, aduc surprize faţă de ce ştiam anterior. Cea mai mare surpriză o constituie propunerea PNL pentru funcţia de viceguvernator: Bogdan Olteanu, vicepreşedinte al partidulului.

Din biografia sa de pe site-ul Camerei Deputaţilor, aflăm că domnia sa este licenţiat în drept al Universităţii din Bucureşti, în anul 1991, şi absolvent al unui program MBA organizat de Institutul Bancar Român şi City Univerisity of Seattle, în 2001. Aflăm din pagina Wikipedia dedicată lui Bogdan Olteanu că, în acelaşi an, 2001, s-a înscris la un doctorat în filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, program e la care a fost exmatriculat la 1 noiembrie 2004 din cauza absenţelor prelungite de la cursuri. Tot din biografi somniei sale aflăm că experienţa sa profesională se rezumă la avocatură, diferite funcţii public şi nenumărate funcţii politice.

Se naşte imediat întrebarea ce a fost în mintea liberalilor când l-au propus pentru funcţia de viceguvernator al BNR. În Consiliul de Administraţie al băncii centrale, se iau decizii de extremă importanţă privitoare la politica monetară, care necesită cunoştinţe temeinice şi experienţă vastă în tratarea unor astfel de probleme. Probabil că au făcut acest gest din orgoliu. De altminteri, până mai ieri, PD-L şi PSD susţineau că liberalii au dreptul doar la un post de membrui simplu în CA al BNR. Odată cu modificarea configuraţiei politice, ca urmare a debarcării PSD de la guvernare, iată că şi PNL emite mai multe pretenţii.

Se ştie că PNL l-a susţinut pe Napoleon Pop pentru un mandat de membru în CA al BNR, funcţie pe care o ocupă şi acum, şi pe Daniel Dăianu pentru viceguvernator. Lucrurile s-au întors şi cei doi figurează pe lista candidaţilor independenţi la funcţiile din CA al BNR, ca şi Silviu Cerna.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Dom`ne, nu eu zic, să fim bine înţeleşi...

... ci oamenii rai din piata, ca discutiile despre cresterea TVA dupa alegeri vizeaza (cu variantele “tintesc”, “vad pentru primavara viitoare” sa) un nivel al Taxei pe Valoarea Adaugata (in realitate un impozit, nu o taxa, daca e sa fim rigurosi) mai mare cu doua puncte procentuale fata de cel de acum. Asta pentru ca trebuie sa mananca si gura bugetului ceva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Premiul tălâmbului economic

Se oferă lui Alan Blinder, profesor la Princeton University şi fost consilier al preşedintelui Clinton, pentru faptul că a criticat Programul „Rabla” din Statele Unite din cauză că… durează prea puţin:

Most of the idea of any stimulus is to pull spending up from the future, but it doesn’t make any sense to design a program that only pulls up spending by one month. Why in the world would you make it a one-month program? The Germans didn’t do that. The British do that. When I designed a mock version of this I was thinking of it as a one-year or two-year program”.

Să ne amintim că, în anii 90, la căderea regimurilor totalitare din Europa de Est, au fost unii intelectuali occidentali care au protestat împotriva condamnării socialismului pe motivul că acesta nu a fost aplicat ca la carte. Ca şi ei, Blinder crede acum că subvenţiile guvernamentale ar putea asigura creşterea industriei auto, însă dacă ar fi acordate consecvent, un an-doi sau, mă rog, după cum prescrie expertul economic, care este el (sic!). Oricum, în opinia lui, prea mult nu are cum să strice.

Nu ştiu dacă Alan Blinder mai are vreo şansă să înţeleagă că subvenţiile reprezintă doar bani deturnaţi de la scopurile pe care le-ar fi preferat publicul către scopurile pe care le preferă guvernul. Subvenţiile nu reprezintă cheltuieli suplimentare, dincolo de ce ar cheltui publicul, ci parte din acestea. Căci statul nu poate să scoată resurse din piatră seacă, ci doar să redistribuie avuţia creată prin impozitare şi subvenţii. Aşa că ele nu au cum să ducă la creştere economică, ci doar la susţinerea unor sectoare prin împovărarea altora. În plus, deoarece indivizii nu sunt atât de tălâmbi, ei vor specula pe marginea intervenţiei statului, modificându-şi comportamentul. De aceea am asistat la prăbuşirea pieţei auto în luna septembrie.

autos_oct_09-21


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Rubrică nouă

Am deschis rubrica “Manual de economie”, în care vreau să includ articole postate pe bloguri, în limba română, adecvate pentru uz didactic. Daca observaţi ceva interesant, vă rog să îmi semnalaţi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Gheţea: ”Cei care iau azi credite în euro pe 30 de ani, să fie precauţi! Dobânzile vor creşte”

Pai si in ce sa luam creditele pe 30 de ani, daca peste 4-5 ani trecem la euro? Si daca le luam in lei, dobanzile alea la care se referea dl presedinte Ghetea, nu vor creste?
Citatul zilei ( ii apartine tot lui Ghetea) “Avem mediul bancar pe care ni`l putem permite in acest moment.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Bugetarii o duc prost. Confirm.

Va spuneam ca sunt la Marriott, la o conferinta organizata de Concurenta si de Societatea Academica Romana.
Acum vreo 15 minute, ne invita la masa. Stiti restaurantul de la Marriott…fitze de fitze. La bufetul suedez, mancare de mancare. Stam frumos la rand, sa ne umplem romaneste farfuriile si pe urma, burtile. La un moment dat, unei doamne in sacou rosu, de la Ministerul…., ii cad doua pliculete de ceai oferite gratuit in pauze de organizatori. Mai mult, ii pica si doua pliculete de zahar, din fix acelasi buzunar. Incercase saracuta sa isi scoata batista de nas si jnaps! pliculetele au prins gust de liberare.

Madam, rosie la fatza, vede cu coada ochiului pliculetele pe jos si decide sa`si asume pierderea si se avanseze la coada.
Degeaba. Un strain (dupa camasa si privire) se apleaca, ridica pliculetele si i le da doamnei bugetare. Madama se inroseste si mai tare si`i face semn junelui ca nu sunt ale ei. Junele insista. Madam se face ca nu stie despre ce e vorba si pleaca pur si simplu, renuntand si la masa si la pliculete.
Junele strain ramane cu pliculetele in mana, priveste in jur, le pune pe o farfurie si pleaca si el.
Lumea zambeste, doua tzatzici comenteaza razand incidentul, dupa care lumea isi umple farfuriile si ataca bucuroasa, masa. Atat.
Acu pe bune, cat de sarac sa fii ca sa furi doua pliculete de ceai, e drept, frumos colorate? Nu mai zic de zahar, desi nici ala nu`i ieftin….Plus ca scrie mare pe plic, Marriott.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Lansarea raportului Concurenţei şi SAR

Acum sunt la lansarea unui raport in care se arata cam cum stau lucrurile in 7 domenii de activitate, printre care si bancile.
Pe la 14 vine si dl. Ghetea sa ne vorbeasca. Pana atunci, ne`au tinut de urat Sorin Ionita, directorul de cercetare al SAR, Bogdan Chirotoiu Chiritoiu, seful Concurentei, un consilier al lui Basescu (care n`a prea zis mare lucru) si altii.
O sa revin. Raportul linkuit la inceputul acestui text mi s`a parut foarte bun.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cum se manifestă criza economică la nivelul judeţelor

Asa cum la nivel mondial, criza economica nu afecteaza toate tarile in acelasi mod, nici in Romania impactul crizei nu este acelasi in toate judetele tarii.

Astfel, cum se intampla de obicei, vom vedea ca cei mai saraci vor avea mai mult de suferit in comparatie cu cei mai bogati. Pentru a analiza situatia celor 41 de judete in contextul crizei economice, am luat in considerare 3 indicatori:

1. Evolutia PIB per capita intre 2005 si 2008

2. Evolutia somajului in ultimul an

3. Scaderea economica pe judete prognozata pentru 2009

1. Cum a evoluat PIB per capita in ultimii 3 ani de crestere economica

In 2005, valoarea PIB a fost de 80 mld euro. In 2006, PIB-ul la nivel national a crescut in mod real cu 7.7% fata de 2005 ajungand la 98 mld euro, in 2007 a crescut cu 6% fata de 2006 ajungand la 121 mld euro (o parte din crestere a fost generata de aprecierea leului fata de euro), iar in 2008 a crescut cu 7.1% fata de 2007, ajungand la 137 mld euro.

In 2005, PIB-ul per capita la nivel national a fost de 3700 euro, iar in 2008 de 6300 euro. Avem deci o crestere de 70%, crestere care, dupa cum era si normal, nu a fost distribuita uniform la nivelul intregii tari.

Click pe graficul de mai jos pentru a observa evolutia celor mai sarace/bogate 5 judete din tara (consideram Bucurestiul un judet). Sursa: CNP


In 2005, diferenta dintre cel mai sarac judet, respectiv Vaslui cu un PIB per capita de 1665 euro si Bucuresti (cel mai mare PIB din tara, 8429 euro), a fost de 6750 euro. In 2008, diferenta a crescut la 11.200.

Daca facem o medie a celor mai sarace 5 judete si o comparam cu media celor mai bogate 5 judete, vedem ca in 2005 diferenta era de 3900 euro, iar in 2008 a crescut la 7000 de euro.

Cu alte cuvinte, in ultimii ani, diferenta dintre cele mai bogate si cele mai sarace zone ale tarii aproape ca s-a dublat.

2. Evolutia somajului in ultimul an

In august 2008, media somajului la nivel national a fost de 3.6%, iar in august 2009 a urcat la 6.6%. Exista insa 27 de judete peste medie si 14 (+ Bucurestiul) sub medie, click pe graficul de mai jos pentru a vedea topul celor mai afectate/putin afectate 5 judete.

Deloc surprinzator, tot Vasluiul se afla in frunte cu o rata a somajului dubla comparativ cu media nationala, la fel cum a fost si in urma cu un an. Daca la nivel national, in ultimele 12 luni rata somajului a crescut cu 3% (de la 3.6 la 6.6%), in Vaslui, rata somajului a crescut cu 5.1%, de la 7.4% la 12.5%. Judetele cele mai dezvoltate sunt si cele in care cererea de forta de munca ramane la un nivel ridicat, in ciuda crizei.

3. Cum va evolua PIB-ul pe judete in 2009

Daca pornim de la ideea ca scaderea economica din acest an va fi de 8.5%, situatia va fi cea ilustrata mai jos. Primul grafic contine topul celor mai afectate/putin afectate judete, a doua imagine contine distributia pe judete a scaderii PIB. Sursa: riscograma.roCel mai mult vor scadea judetele cele mai sarace, iar cel mai putin judetele bogate, diferenta dintre minim si maxim fiind de 60% (-7.2% Ilfov vs -11.9% Vaslui).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: Semnale despre creşterea taxelor

Dl Preşedinte discută în spatele uşilor închise de mărirea TVA în defavoarea cotei unice.

Pe acest blog am discutat cu mult timp în urmă în legătură cu necesitatea creşterii taxelor iar acum situaţia devine fără ieşire: deficitul bugetar e în creştere, ameninţarea grevei generale ne arată cheltuieli publice foarte rigide, FMI şi agenţiile de rating stau de cealaltă parte şi forţează respectarea indicatorilor.

Mărirea TVA ar trebui să se facă cu 3 puncte procentuale, dar nu înainte ca toate scutirile (de exemplu: 5% pentru apartamente) să fie eliminate. Va fi o creşterea a inflaţiei, însă doar într-o singură luna, preţurile urmând să se stabilizeze din luna următoare.

Măsura este prociclica; când economia este jos, îi mai dăm o lovitură. Această măsură trebuia luată din 2007, că să avem de unde scădea TVA-ul în 2010. Mai exact: creştem taxele când duduie economia şi consumul şi le scădem când avem contracţie economică. Problema nu a fost una tehnică ci una de conducere şi de viziune - în 2007 - 2008 s-a crezut că timpurile bune au venit pentru totdeauna.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Indicele Dezvoltării Umane – cât investeşte România în Sănătate şi Educaţie?

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a dat ieri publicitatii ultimul clasament mondial realizat pe baza Indicelui Dezvoltarii Umane, clasament in care Romania se situeaza pe locul 63 din 182 de tari, in scadere cu un loc fata de 2008.

Indicele dezvoltarii umane este o masura comparativa a sperantei de viata, alfabetizarii, invatamantului si nivelului de trai, fiind un indicator mai bun decat PIB-ul pe cap de locuitor, care masoara doar prosperitatea materiala si nu alti indicatori socioeconomici.

Acest raport contine extrem de multe date interesante, insa pe mine m-a interesat sa aflu in primul rand cati bani cheltuie Romania pe Sanatate si Educatie in comparatie cu celelalte tari ale UE, tinand cont de mizeria din spitale si slaba calitate a invatamantului romanesc.

Desi datele pe care se bazeaza intreg raportul sunt din 2007 sau chiar mai vechi, ne putem face totusi o imagine destul de clara asupra locului pe care il ocupam in randul tarilor din Uniunea Europeana la acest capitol.

Click pe graficul de mai jos pentru detalii, gasiti raportul intreg aici, datele sunt la pagina 199. Cifrele sunt in dolari, calculati la Paritatea Puterii de Cumpare (PPP).


In 2006, Romania a alocat domeniului sanatatii fix 433 de dolari pe cap de locuitor, situandu-ne din acest punct de vedere pe ultimul loc in UE. Daca discutam despre sumele cheltuite cu educatia copiilor din ciclul primar, in perioada 2003-2006 Romania a locat 941 de dolari pe cap de copil, aceasta suma fiind din nou cea mai mica din UE.

Stiu ca suntem saraci, insa asta nu ne impiedica sa cheltuim macar pe Educatie si Sanatate mai mult decat cheltuie tari ca Ungaria spre exemplu, care in 2006 avea un PIB per capita dublu fata de Romania daca luam in considerare PPP, insa suma cheltuita de unguri pe Educatie este de peste 4 ori mai mare.

Atat timp cat vom continua sa investim putin in Sanatate si Educatie pe principiul ca suntem saraci si nu avem bani, nu vom reusi niciodata sa reducem decalajul nu numai fata de tarile din zona euro, dar nici macar fata de tarile din jurul nostru.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Noutăţi din OTP

*Directoratul a decis ca OTP Bank România sa nu mai acorde niciun tip de credite în valuta, în conditii staff. Singurele credite care se vor acorda în astfel de conditii vor fi cele în lei.

* Consiliul de Supraveghere a aprobat modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare (ROF) al Bancii, cu aplicabilitate de la 1 octombrie 2009. Principalele amendamente se refera la:
- constituirea unui nou comitet permanent: comitetul de Administrare a Produselor si Politici de Pret, subordonat Comitetului de Administrare a Activelor si Pasivelor;
- înfiintarea unei noi directii: Directia Credite Neperformante, în cadrul Diviziei Creditare si Administrare Risc, care este împartita în patru subunitati: Departamentul Recuperare Credite Neperformante Persoane Juridice (transferat din cadrul Directiei aprobare Credite); Departamentul Monitorizare, Raportare si Recuperare Credite Neperformante persoane Fizice (transferat din cadrul Directiei Aprobare Credite); Departamentul Juridic Credite Neperformante; Corpul Executorilor Bancari (functie transferata
de la Departamentul Recuperare Credite Neperformante Persoane Juridice);
- reorganizarea Directiei Dezvoltare de Software din cadrul Diviziei IT si Logistica, prin desfiintarea celor doua subunitati ale directiei;
- modificarea / completarea functiilor / activita tilor în cadrul unor unitati organizationale.

*Începând din 28 septembrie 2009, OTP Bank Ungaria foloseste numai formatul Office 2007. Acest lucru afecteaza schimbul de documente electronice între OBR si OTP Bank Ungaria. Ca masura provizorie, în sediul central al OTP Bank România s-a instalat la majoritatea utilizatorilor, programul Compatibility Pack, care permite deschiderea documentelor tip docx”, „xlsx” si modificarea /salvarea acestora în noul format, dar nu permite crearea de documente în noul format. Aproximativ 25% dintre utilizatori au deja instalat Office 2007. Procentul urmeaza sa creasca, dar va dura si va fi nevoie de o upgradare de memorie la unele calculatoare. Astfel, în sediul central, toti utilizatorii au posibilitatea sa deschida documente primite din Ungaria în formatul 2007. Pentru ca si documentele transmise de noi colegilor din Ungaria
sa fie în noul format, Directia IT&C va instala pachetul Office 2007 în cel mai scurt timp posibil si celorlalti aproximativ 75% dintre utilizatorii din sediul central, dupa rezolvarea problemelor de memorie (acolo unde este cazul).

*La propunerea Directiei Management Produse si al Departamentului Dezvoltare Aplicatie Bancara Principala au fost aprobate descrierea produsului, procedura de lucru împreuna cu anexele aferente – „Credit cu marja fixa garantat cu depozit colateral cu dobânda de depozit la termen” pentru persoanele juridice.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Top 500 miliardari din România

Ieri a fost lansata publicatia “Forbes Romania 500 de miliardari” pentru jurnalisti, iar incepand de astazi aceasta publicatie ar trebui sa se gaseasca la chioscuri (mai putin la Rodipet, cu care trustul “Adevarul” se afla in procese). Ca o paranteza fie spus, sunt abonat Forbes Romania inca de cand a aparut pe piata, iar acestia au luat de curand decizia de a trimite revista bilunar prin curier rapid (nu am mai auzit de reviste trimise prin curier rapid si nu imi dau seama cat de profitabil ar putea sa fie, dar la banii lui Patriciu…) si ma gandesc daca nu ar fi fost mai inteligent sa trimita mai bine suplimentul “Top 500 miliardari” si catre abonati decat revista prin curier, tocmai pentru a-i fideliza.

Trecand peste deciziile strategice cel putin ciudate ale managerilor Forbes in perioada de criza, revista il prezinta pe Patriciu pe primul loc, cu o avere de 2,2 miliarde de euro, mai mare decat anul trecut cu 200 de milioane de euro. Desi Patriciu a vandut anul acesta si ultimele actiuni pe care le mai detinea la Rompetrol si a mai incasat 2-3 sute de milioane de euro, este totusi destul de ciudat pentru mine cum de restul averii sale nu a scazut deloc, ci s-a mentinut in aceleasi sume ca anul trecut, tinand cont ca o mare parte dintre bani au fost investiti in fonduri imobiliare din strainatate. Interesant este insa faptul ca, in functie de sursa din care citesti, afli informatii destul de contradictorii – dovada acest articol de pe Antena 3. Asadar, conteaza cine scrie articolul. Sau mai bine zis, cine il plateste pe cel care scrie.

Habar nu am cine are dreptate si care informatie este cea corecta, am invatat de mult timp sa cern informatiile din presa, cert este insa ca omul are multi bani, undeva in jurul a 2 miliarde de euro, iar cele cateva sute de milioane care imi creaza mie dileme acum, sunt doar un mizilic. L-am apreciat mereu pe Patriciu pentru inteligenta sa, pentru relatiile pe care si le-a creat, pentru spiritul sau antreprenorial si sunt convins ca, desi cand ne dam cu parerea suntem toti virgini, daca am fi fost in locul sau si am fi avut aceleasi oportunitati, am fi gandit de multe ori precum acesta. Din partea mea, pentru omul de afaceri Dinu Patriciu, tot respectul. Alte aspecte ale caracterului sau, sincer, pe mine nu ma intereseaza.

Al doilea in top este Ioan Niculae cu 1,2 miliarde de euro, patronul firmei InterAgro si a cinci combinate chimice. Ion Tiriac este pe locul 3 cu o avere de 850-900 de milioane de euro, imperiul sau din auto, banci, asigurari sau retail trecand onorabil peste criza, pana acum. Gabriel Popoviciu, patronul zonei comerciale Baneasa Shopping City, este pe locul 4, cu o avere de 600-650 de milioane de euro.

Popoviciu este implicat in cateva scandaluri legate de dobandirea terenului pe care este amplasat celebrul centru comercial, dar (din nou) nu ma intereseaza aceste aspecte, ci imi permit sa il apreciez pe Popoviciu pentru ceea ce a facut in zona Baneasa si pentru bunul gust in tot ceea ce priveste investitia. Sincer, am avut ocazia sa vad destul de multe centre comerciale de tip mall in multe orase ale Europei si pot spune ca Baneasa Shopping City este unul dintre primele in ceea ce priveste designul, dimensiunile, brandurile prezente, facilitatile oferite vizitatorilor, etc.

Mai multe puteti afla chiar voi, incepand de astazi, din “Top 500 miliardari” editat de Forbes Romania.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP