miercuri, 7 octombrie 2009

Dan Popa: Un rondel tâmpit

Il stiti pe Vergilius Stoenescu. Membru in CA al BNR, ca deja m`am saturat sa scriu despre subiectul asta. Stoenescu scrie rondeluri. Unele, dedicate chiar Guvernatorului, ceea ce e de inteles.
De neinteles e cand iese cu afirmatii riscante, legate de starea sistemului bancar. Bunaoara, a vorbit despre Carpatica. Banca lui Carabulea chiar nu are nicio problema, singurul efort e sa isi mentina cota de piata la 1 %, la concurenta cu Erste, BRD, Raiffeisen samd.
Imediat cum am aflat de stirea data de Mediafax, l`am sunat pe Carabulea. “Domnule draga, nu stiu ce o zis ala, da` io asa ceva nu poci comenta”, mi`a spus seful Carpatica.
Directorii din BNR cu care am vorbit acum cateva minute, au admis ca Stoenescu ar face bine sa ramana la scris rondeluri, unde are talent.
Pe scurt, daca veti vedea preluata stirea cu Stoenescu, acordati`i omului prezumtia de poet. A vrut un rondel, da` i`a iesit cu totul altceva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Cristian Pîrvulescu despre impozitare

În „Cotidianul” Cristian Pîrvulescu continuă să îşi verse năduful pe capitalism. Este de apreciat că un intelectual are curajul să îşi exprime într-un mod atât de transparent opiniile egalitare. Dar părerile domniei sale nu trebuie să treacă necriticate, mai ales dacă îşi găsesc ecou printre alţi analişti. Este cazul opiniei în privinţa impozitării:

“Când elitele îşi neglijează datoriile faţă de popor, acesta reacţionează. Or, elitele, căzute după 1990 în capcana ideologică a autoreglării „naturale“, au neglijat poporul. Aspectele etice au fost nu doar neglijate, ci de-a dreptul excluse din mecanismul politic. Economia a fost contrapusă tuturor celorlalte domenii sociale în speranţa că astfel vor fi rezolvate toate problemele. Şi dintr-o asemenea perspectivă a fost impus, spre exemplu, fără nici o dezbatere impozitul unic pe venit, asumat de toate partidele parlamentare încă din 2005 şi niciodată de atunci contestat. Or, într-un recent interviu, reputatul filozof politic german Peter Sloterdijk afirma tranşant că impozitul progresiv pe venit este cel mai important progres moral de la Cele Zece porunci încoace. Dar, spuneau cinic politicienii români, morala nu ţine de foame. După cinci ani de la adoptare constatăm că impozitul unic nu a rezolvat problemele, dar a contribuit la accentuarea derivei consumeriste”.

Ca de obicei, socialiştii gândesc totul pe invers. Ce ar trebui să replice un adevărat liberal? Păi, în primul rând, că liberalii, partizanii “autoreglării naturale” nu omit aspectele etice, din contră, susţin proprietatea privată şi libertatea neîngrădită de acţiune a indivizilor tocmai din considerente etice. Just este ca fiecare să poată dispune de roadele muncii sale aşa cum consideră necesar. Dacă vrea să cheltuie banii la casino, dacă vrea să cadă în patima “consumerismului” – apropos, poate ne explică domnul Pîrvulescu ce înseamnă să consumăm… raţional (altă rimă nu am găsit) – este treaba lui. În fond, sunt banii pe care i-a câştigat în mod cinstit, fără să înşele pe nimeni.

Injust este ca cineva să se folosească de roadele muncii mele. Iar statul, care face ca unii să se “aboneze” la banii câştigaţi de mine în mod cinstit este cu atât mai imoral. Şi oare cum putem caracteriza democraţia nelimitată prin care populiştii licitează între ei pentru a atrage calicimea la vot, plusând la capitolul cheltuieli bugetare cu o uşurinţă pe care dependentul de poker nu o va avea niciodată? Populişti care promit 20000, ba chiar 25000 de euro oricui se întoarce în patria mumă şi care, evident, sunt consiliaţi de domnul Pârvulescu!

Impozitarea – impozitarea progresivă cu atât mai mult – este profund imorală. Este pur şi simplu un act de constrângere. Iar violenţa exercitată în mod organizat, prin perceperea de impozite de către govern, nu este mai puţin rea decât violenţa la care recurge banditul care atacă la colţ de bloc, din contră.

În plus, ceea ce ignoră partizanii impozitării progresive (precum Liviu Voinea) şi socialiştii de genul lui Pîrvulescu este că oamenii nu sunt simple jucării, uşor de folosit în maşinaţiunile guvernamentale. Nimeni căruia i se ia un leu nu va continua să lucreze ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Şi cu cât i se ia mai mult cu atât va încerca mai abitir să se protejeze împotriva banditismului bugetar. Într-o ţară cu impozite ridicate, fuga într-un paradis fiscal este o adevărată investiţie! Nu eşti oare naiv dacă crezi că poţi lua “de la fiecare după puteri” şi toată lumea o să fie fericită? Istoria a oferit răspunsul cu vârf şi îndesat.

În capitalism (în capitalismul adevărat, nu în schema parodiată de România), fiecare poate spera la mai bine, căci şansele nu se epuizează niciodată. În socialism e invers. Respectiv, cei fără scrupule nu au decât o şansă: să încerce să ajungă şi ei un fel de Bureaucrat-God (vorba lui David Friedman); cei cu moralitatea ridicată nu au nicio şansă – vor sfârşi prăduiţi de primii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: CE a declanşat procedura de deficit excesiv pentru încă nouă ţări membre UE

Comisia Europeană a iniţiat astăzi prima etapă a procedurilor de deficit excesiv împotriva a nouă noi ţări membre ale Uniunii Europene, printre care Germania şi Italia, ridicând astfel la 20 numărul de ţări aflate în această situaţie, dintre cele 27 ţări membre ale UE.

Cele nouă ţări sunt: Austria, Belgia, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Republica Cehă, Slovenia şi Slovacia.

Procedurile de deficit excesiv faţă de aceste ţări erau de aşteptat, pentru că deficitele prognozate pentru aceste state, în 2009, sunt mai mari decât de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), aşa cum prevede Pactului European de Stabilitate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Aurul la 1.048,73 $/uncie, record istoric

Preţul aurului a atins azi un record istoric: 1.048,73 $/uncie. Slăbirea dolarului faţă de alte valute a declanşat o grabă a investitorilor de a cumpăra metale preţioase.

Pe piaţa metalelor preţioase de la Londra, London Bullion Market, preţurile au învins toate recordurile anterioare, stabilind un nou vârf istoric. Această evoluţie a avut loc ca urmare a devalorizării dolarului americani, în urma creşterii dobânzilor din Australia şi a zvonurilor răspândite de ziarul britanic Independent, despre care scriam ieri, conform cărora mai mult ţări din zona Golfului şi puteri economice importante ar intenţiona să abandoneze dolarul ca monedă de referinţă în comerţul cu petrol.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Cum e ales CA al Băncilor Naţionale în ţările din jur? De ce e România o excepţie?

Romania reprezinta o exceptie in privinta metodei numirii Consiliului de Administratie din Banca Centrala, majoritatea statelor optand pentru metode mult mai normale- fie numirea direct de catre seful statului, sau de catre premier, fie in baza propunerilor Guvernatorului.
Continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O poveste haioasă

Despre comisioanele bancare se pot scrie j`de mii de pagini si tot degeaba. Bancile vor sari in sus de cate ori cineva le`ar spune ca sunt prea multe si prea mari,sustinand ca au costuri mari, ca e criza si ca in genere de ce punem intrebari care afecteaza imaginea sistemului bancar?
De cealalta parte, cu cat cresc in gabarit, bancile au de acoperit costuri tot mai mari care, in lipsa unei activitati fragile de creditare, nu au de unde sa fie sustinute.
Personal, sunt convins ca anumite comisioane pot fi coborate, chiar daca nu anulate cu totul.
Dar mai bine cititi aici o poveste haioasa pe aceasta tema.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Câta vreme nu avem o veveritză viceguvernator BNR, e încă bine!

Daca PNL punea pe masa Comisiei o veveritza, aia ajungea viceguvernator BNR.

De ce e mahnit Guvernatorul (pe surse)?
A batut saua, dar iapa n`a priceput. A cerut oameni cu experienta in banci internationale (ghici la cine se referea?) si a primit un Olteanu.
Oficial, vorbele care se aud soptit dinspre BNR sunt in genul “acesta este jocul democratic. e un sistem perfectibil, dar asta inseamna democratia si nu dorim sa negam puterea ei” samd.
Guvernatorul, care a spus ca nu il intereseaza jocurile si functiile politice, a cerut validarea unor oameni cu experienta bancara, care stiu cu ce se mananca economia si politica monetara.
Politicienii, pe care`i doare`n fesa stanga de politica monetara, au zis “Bine, fie” si i`au tras`o, pe romaneste.
Revin si zic: sistemul e prost. Daca PNL punea pe masa Comisiilor o aluna, aveam vice la BNR o aluna. Asta nu e normal, daca discutam de o Banca Centrala si nu de CA dintr`un SA liberal.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Guvernul este pe cale să sacrifice economia pentru a obţine pacea sindicală înainte de alegeri

Domnul Pogea a recunoscut ieri ca Guvernul ia in considerare cresterea TVA incepand cu anul viitor si in plus, a mai spus ca agreeaza in principiu cresterea salariului minim pe economie de la 600 de lei acum, la 740 de lei anul viitor si 1300 lei in 2014, asa cum cer sindicatele.

Nu mai are rost sa discutam despre efectele cresterii fiscalitatii pe timp de criza, pentru ca toata lumea stie cum stau lucrurile, insa nu ma pot abtine sa nu spun ca Guvernul prefera sa sacrifice pentru a nu stiu cata oara economia pentru a isi cumpara pacea sindicala inainte de alegeri.

In urma cu doua zile, aproape un milion de bugetari au fost in greva partiala sau totala, nemultumiti fiind de Legea de salarizare unica si de faptul ca le sunt impuse anumite masuri de reducere a cheltuielilor, cum ar fi cele 10 zile fara plata pe care fiecare bugetar ar trebui sa le ia pana la sfarsitul anului.

Greva a fost doar una ‘de control” pentru ca nu a tinut decat o zi, insa liderii sindicali au atentionat ca daca “problemele” nu se rezolva, bugetarii vor intra in greva pe termen nelimitat, ceea ce poate genera efecte negative de imagine atat pentru partidul aflat la guvernare, cat si pentru unul dintre candidatii la prezidentiale.

Prin urmare, Guvernul a invitat sindicatele la discutii si impreuna au cazut de acord ca salariul minim trebuie crescut cu 23% si ca Legea de salarizare unica trebuie rediscutata. In ceea ce priveste eventuala crestere a TVA, este clar ca banii astfel colectati vor fi meniti sa acopere cheltuielile suplimentare generate de nerestructurarea sectorului bugetar.

Ce inseamna cresterea TVA cu 2-3% si a salariului minim cu 23%(!!)

1. Va creste garantat ponderea economiei subterane - o sporire a nivelului de fiscalitate pe timp de criza, determina firmele sa ascunda o parte si mai mare a facerilor pentru a supravietui.

2. Puterea de cumparare se va reduce. Cresterea TVA va genera inflatie, la fel si cresterea atat de mare a salariului minim.

3. Situatia financiara a companiilor se va inrautati, iar somajul va creste. O crestere cu 23% a salariului minim inseamna o crestere semnificativa a bugetelor de salarii, insa aceste bugete nu pot creste doar pentru ca asa vrea guvernul.

Daca o companie nu poate creste fondul de salarii, va concedia oameni. Prin urmare, somajul in mediul privat va creste pentru ca deciziile companiilor sunt rationale si se iau pe baze economice, in timp ce in sectorul bugetar, somajul nu va creste pentru ca deciziile statului sunt irationale din punct de vedere economic, si se iau pe criterii politice.

4. Cum in Legea de salarizare unica, coeficientii aferenti fiecarui nivel de salarizare sunt legati de salariul minim pe economie, veniturile bugetarilor vor creste mai mult decat se stia initial, salariul minim pentru anul viitor fiind stabilit la 705 lei, nu 740. Mai mult, guvernul s-a aratat dispus sa renegocieze aceasta lege desi abia a aprobat-o, iar prin renegociere se intelege bineinteles cresterea coeficientilor, deci salarii si mai mai mari. Criza nu conteaza.

5. Cresterea salariului minim si a TVA va genera mai multi bani la buget. Cel putin 800.000 de persoane au salariul minim pe cartea de munca, iar cresterea acestuia asigura fonduri suplimentare guvernului. In plus, fiecare 1% adaugat la TVA aduc 1.7 miliarde lei la buget. Asta teoretic. Practic, experienta ne arata ca atunci cand taxele cresc, incasarile nu cresc proportional, ci mai putin sau deloc.

Ar mai fi multe de spus, insa este evident faptul ca Guvernul, din ratiuni 100% politicianiste, este pe cale sa isi cumpere pacea sindicala oferind la schimb modificarea unei legi abia aprobate si cresterea salariului minim cu o suma mai mare decat cea stabilita initial. De asemenea, intentia de crestere a TVA arata ca nu se va face nici prea multa reforma in sectorul bugetar din moment ce guvernul, in loc sa reduca cheltuielile, prefara sa creasca taxele.

Prin luarea acestui tip de masuri, dl Pogea mai trage un bocanc in gura celor care mai si produc ceva in tara asta. Insa cei care produc nu prea voteaza…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Eugen Dijmărescu, viceguvernator BNR: ”Sunt câteva persoane noi în CA care nu-mi spun mare lucru”

L`am sunat acum cateva minute pe viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu. Nu cred ca l`a sunat cineva sa il intrebe cum se simte si cum vede el actuala situatie. “Regret sa plec, cum sa nu regret? Dar n`a fost decizia mea sa plec din Banca”, mi`a spus Dijmarescu.
El a recunoscut ca daca s`ar fi inregimentat politic, ar fi avut sanse sa isi prelungeasca mandatul. “Eu nu am facut`o. Nu m`am dus pe la usa partidelor politice si nici n`am s`o fac vreodata”, mi`a spus inca viceguvernatorul BNR.
Despre noua componenta a Consiliului nu a vrut sa comenteze, marginindu`se doar sa spuna ca “anumite persoane noi, nu-mi spun mare lucru. Nu le cunosc, pur si simplu”, a mai spus Dijmarescu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Din nou despre Letonia

Declaraţiile oficialilor FMI şi consensul general din tarile vestice este că pericolul imediat a trecut. Situaţia este încă proastă, dar mai departe de catastrofă.

E o veste proastă pentru Letonia. Şi pentru România.

România a supravieţuit decent crizei:
- şomajul a lovit doar sectorul privat;
- guvernul a supravieţuit suficient cât să treacă alegerile, urmând apoi creşterile de taxe - pensii şi TVA

Centura de siguranţă s-a numit FMI. Dacă nu ar fi fost banii de la FMI, situaţia ar fi fost altfel. Leul ar fi fost mult mai slab cu toate consecinţele negative - credite neperformante şi mai mari, instabilitate financiară.

Leul a supravieţuit din cauza milei FMI, care a făcut totul că să salveze Europa de Est, pentru a evita contagiunea. Odată cu revenirea la creştere economică zero a economiilor vestice, importanta Europei de Est scade. Ţările care au inceput sa-şi rezolve problemele o vor duce mai bine - Ungaria.

Ţările baltice, în special Letonia, cât şi România şi Bulgaria sunt încă vulnerabile. Punctul critic este Letonia. Letonia are un consiliu monetar care mai rezistă din cauza presiunilor politice ale UE, în timp ce economia Letoniei implodeaza, sub presiunea devalorizării externe.

În Letonia au fost salvate de fapt băncile nordice. Neoficial, băncile suedeze se pregătesc de eşecul consiliului monetar. Efectele ar fi o nervozitate crescută în regiune şi o presiune mare pe monedele emergente.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat gradul de libertate economică al României de la Ceauşescu la Tăriceanu

De aproape 40 de ani, Fraser Institute si The Economic Freedom Network realizeaza rapoarte in care este analizat gradul de libertate economica aferent diverselor economii ale lumii. Exista cinci criterii principale de evaluare, iar Romania a inceput sa fie monitorizata inca de pe vremea lui Ceausescu, respectiv din 1980.

Cele cinci criterii de evaluare sunt urmatoarele (fiecare criteriu are si subcriterii, detalii aici si aici):

1. Gradul de interventie al guvernului (statului) in economie – cu cat este mai mare, cu atat libertatea economica este mai mica;

2. Respectarea dreptului de proprietate;

3. Stabilitatea financiara si accesul la finantare

4. Gradul de libertate al comertului international

5. Gradul de reglementare al pietei creditului, al pietei muncii si al mediului de business

Cum a evoluat Romania din punctul de vedere al acestor 5 criterii in ultimii 28 de ani vedem in graficul de mai jos, click pentru marire.


Cifrele din grafic reprezinta locurile ocupate de Romania de-a lungul anilor in clasamentul mondial. In 1985, Romania s-a situat pe locul 52 din 115 tari, in 1990 pe locul 70 din 120, in 1995 pe 119 din 122 (cea mai proasta clasare din istorie, inca un motiv pentru care putem considera Guvernul Vacaroiu ca fiind cel mai slab de dupa Revolutie), in 2000 pe 114 din 123, iar in 2005, 2006 si 2007 pe locurile 83, 83 respectiv 73 din 141 de tari.

Evolutia Romaniei in context regional poate fi observata in graficul de mai jos.

Concluzii

- paradoxal, se poate trage concluzia ca pe vremea comunismului, economia Romaniei (si a Bulgariei) a fost mult mai libera decat este acum. In realitate insa, evolutia s-a datorat faptului ca gradul mediu de libertate economica a crescut foarte mult in ultimii 20-25 de ani. Astfel, in 1985 Romania s-a situat pe 52 cu o nota de 5.58, iar in 2007 pe 73 cu o nota de 6.79. Cu alte cuvinte, noi am devenit mai liberi, insa multi altii au devenit si mai liberi.

- in primul grafic sunt extrem de vizibile perioadele de criza si de boom economic prin care Romania a trecut din 1980 incoace - a se observa doar evolutia locurilor ocupate de Romania dupa criteriul stabilitatii financiare si al accesului la finantare (in ultimii ani a scazut inflatia, s-au ieftinit creditele, sistemul bancar a devenit mai stabil, spre deosebire de perioada 1990-2000 cand lucrurile stateau exact pe dos).

Mai departe, in perioada capitalista (de dupa 1990) am facut clar progrese in ceea ce priveste comertul international, mediul de business si oarecum in domeniul dreptului la proprietate (proprietatea nu mai este doar un moft!), insa stam foarte prost la primul criteriu, respectiv rolul statului in economie, rol care continua sa fie foarte mare. In 1985, am stat bine la primul criteriu general (in ciuda faptului ca statul controla economia in proportie de 100%) pentru ca nu am punctat la toate subcriteriile si astfel, media a fost mai ridicata.

PS: Daca v-ati intrebat vreodata ce legatura exista intre nivelul de trai si gradul de libertate economica (sau capitalism), vizualizati graficele postate aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: O insultă la adresa politicii monetare. Între Dăianu şi Croitoru, a fost preferat Bogdan Olteanu

E o porcarie, si nimeni nu ma va putea face sa cred altceva. Intre Lucian Croitoru si Daniel Daianu, tu sa il preferi pe Bogdan Olteanu, mi se pare o impietate la adresa bunului simt economic.
Sistemul in sine e defect. Partidele politice propun reprezentanti, pe care tot partidele politice ii voteaza (sau nu).
Guvernatorul se trezeste cu 3 viceguvernatori si cu un CA cu care e obligat sa lucreze, fie ca aia sunt retardati fie ca nu sunt. Totul depinde de cat de bine te ai cu seful si cu cei care trag sforile.
In mod normal, gandesc ca Guvernatorul ar fi trebuit sa inainteze o lista cu oamenii pe care si i`ar fi dorit in echipa si care sa fie apoi validati sau nu de catre Parlament. Dar in fine, nu asupra acestui lucru voiam sa ma opresc.
Olteanu ii va lua locul lui Dijmarescu, cel care conducea directia operatiuni de piata din BNR. Va conduce probabil, la fel ca si predecesorul sau, comitetul de administrare al rezervelor internationale. Ale Romaniei, ca sa fim bine intelesi.
Va discuta despre necesarul de lichiditati si despre scadenta maturitatilor. Despre pozitia investitionala externa. Va elabora strategii de viitor si va propune utilizarea instrumentelor derivate.
Eu unul, nu`l vad pe Olteanu un bun viceguvernator, dar sa dea Mnezeu sa ma insel.
Mai mult, imi pare ca pe liberali ii doare fix in cot de Banca Centrala, dupa ce au ofensat inteligenta economica prin propunerea sustinuta. Pe cale de consecinta, am mai sters un partid de pe lista celor cu care as fi fost dispus sa votez.

PS Un post foarte bun al lui Bogdan Glavan, pe aceeasi tema.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP