joi, 8 octombrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: BCE va menţine mult timp status-quo-ul asupra dobânzii de politică monetară

Azi a avut loc, la Veneţia, şedinţa Consiliului Director al Băncii Centrale Europene. Membrii Consiliului au hotărât, în unanimitate, menţinerea ratei dobânzii de politică monetar la 1% şi au lăsat să se înţeleagă că acest nivel, care constituie minim istoric, va fi menţinut pentru multă vreme, în vederea încurajării dezvoltării economiei, ca metodă fundamentală pentru depăşirea crizei. Nu există pericol de inflaţie, iar preţurile de consum, care au scăzut în ultimele patru luni, dacă vor începe să crească, o vor face moderat.

Aprecierea euro în raport cu dolarul, acum la un nivel de 1 € = 1,47 $, este o preocupare majoră a momentului. Angajamentul exprimat de către autorităţile SUA pentru un dolar puternic este, în acest sens, "extrem de important, în condiţiile actuale", a declarat guvernatorul BCE, Jean-Claude Trichet.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Bogdan Glăvan: Criza nu e pentru toţi

La fel cum boom-ul nu e benefic pentru toţi, nici criza nu e rea pentru toţi. Am dat peste un exemplu excelent care ilustrează ideea de mai sus, iar el vine taman din una din cele mai încercate domenii economice: construcţia de automobile.

Bunăoara, Subaru US a raportat vânzări în creştere anul acesta faţă de anul precedent, cu 10%. Vara aceasta, modelul Forester a cunoscut cele mai mari vânzări, ever, iar Outback s-a vândut, de asemenea, ca pâinea caldă.

Personal, am pus de mult Subaru pe lista de opţiuni (2-3 la număr, toate japoneze) pentru achiziţia viitoarei maşini. E drept că eu mă gândesc la Tribeca, model care a fost “Cenuşăreasa” firmei!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Links 08.10

1. Ce înseamna, de fapt, atac asupra leului? Înseamna ca niste maimute ajunse la putere îsi trag gloante în picior, iar tu te duci la cules banane din palmierul lor. Despre lupta BNR cu speculatorii voi scrie maine.

2. G7 versus G5. Graficele sunt foarte interesante.

3. Adevaratul progres

4. Paradoxul celui care lupta impotriva capitalismului

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Despre ratele de dobândă pe termen scurt din piaţa de ieri

Au coborat ieri la 8/8,5% de la 9,5/10% dupa ce BNR a organizat doua operatiuni repo cu scadenta la doua zile prin care a injectat 15 mld RON. “Motivele organizarii a doua operatiuni sunt mai mult ca probabil de natura tehnica si credem ca decat se ne concentram asupra acestora mai interesant este faptul ca, din motive similare, BNR probabil nu a reusit sa compenseze deficitul de lichiditate la ultimele doua operatiuni similare desi a alocat in totalitate sumele cerute de banci”, spun analistii ING intr`un raport. Aceasta pare un motiv rezonabil pentru faptul ca piata a ramas tensionata dupa organizarea operatiunilor respective. “Ratele de dobanda pe termen scurt vor evolua probabil astazi la nivelul de ieri insa pot inregistra o crestere maine in cazul in care operatiunile repo nu vor fi repetate”, se mai arata in raport.
Astazi MEF redeschide o licitatia pentru titluri de stat 5Y intentionand sa vanda instrumente in valoare de 0,95mld RON. La licitatia precedenta pentru acest instrument randamentul maxim a fost 10% insa ultimele semne nu par favorabile licitatiei de astazi avand in vedere ca MEF a respins toate ofertele primite in cadrul licitatiei precedente de certificate de trezorerie 6M. In plus, costul de finantare 3M a ramas relativ ridicat (coborand cu numai 50pb la 9,5% de la maximul ultimelor trei luni ce a fost atins saptamana trecuta) in timp ce tensiunile politice prezinta probabil inca un element negativ .
“Pare dificil de crezut ca MEF sa accepte sa plateasca randamente mai mari de 10% astazi, mai probabil fiind acceptarea unei sume mai modeste la un randament maxim de 10% desi inca o respingere a ofertelor nu trebuie exclusa”, conchid autorii raportului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Impozitarea proporţională – precizare

La cererea unui cititor, revin cu câteva informaţii asupra taxei unice. Mai jos ofer două citate, relevante cred, despre impozitarea unică.
Cine vrea să afle care ţări au sisteme de flat tax le gaseste cu uşurinţă pe Wikipedia. Problema nu este însă “unde în lume am mai pomenit aşa ceva?”, ci “care este sistemul preferabil de impozitare, pentru un liberal?”. Ei bine, cu cât sunt impozitele mai mici, cu atât mai bine. Dacă cineva m-ar pune să aleg, astăzi, între un sistem de impozitare proporţională de 16% şi o impozitare progresivă de la 1% la 5%, aş alege fără îndoială ultima variantă. Problema cu Pîrvulescu, este că el nu doreşte un astfel de sistem, ci o impozitare progresivă care să ducă la mărirea poverii fiscale!

Către sfârşitul secolului al XIX-lea, susţinătorii impozitării progresive subliniau, de regulă, că unicul lor scop era asigurarea unei egalităţi a sacrificiilor, nu redistribuirea veniturilor; de asemenea, ei apreciau că acest scop nu justifica decât un grad moderat de progresivitatea, condamnând folosirea ei excesivă…Germania a fost statul în care avocaţii impozitării progresive au depăşit toate obstacolele. În 1881, Prusia a introdus un impozit progresiv pe venit care urca de la 0,67 la 4 procente… Deşi alte câteva state de pe continent au urmat curând exemplul Prusiei, au trecut douăzeci de ani până ce mişcarea a atins ţările anglo-saxone. De-abia în 1910 şi 1913, Marea Britanie şi Statele Unite adoptă impozite progresive pe venit; ele urcau până la cifrele, pe atunci spectaculoase, de 8,25%, respectiv 7%. În treizeci de ani, ele au crescut la 97,5% şi 91%… Astfel, pe timpul unei singure generaţii s-a înfăptuit ceea ce, timp de jumătate de secol, aproape toţi susţinătorii impozitării progresive pretindeau că nu se poate întâmpla. Friedrich Hayek, Constituţia libertăţii, 1960

În momentul în care abandonezi principiul cardinal de a extrage de la toţi indivizii aceiaşi proporţie din venitul lor, te afli pe mare fără busolă sau compas şi nu există vreo injustiţie sau nebunie de care să te mai poţi feri.J. R. McCulloch, A Treatise on the Principle and Practical Influence of Taxation and the Funding System, 1845

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Despre confiscarea maşinilor celor care nu respectă regulile de circulaţie

Gandul.info : “Printre prevederile Proiectului Hotararii de Guvern pentru aprobarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera, se numara testarea alcoolemiei indiferent de motivul pentru care soferul e oprit de politie, si confiscarea autoturismului in cazul depasirii cu 50km/h a vitezei maxime legale. Prin aceeasi hotarare, se va naste Agentia Nationala de Colectare a Amenzilor, care va avea dreptul sa iti intre direct in cont pentru a retine amenda, sa revoce permisul de conducere sau, prin hotarare judecatoreasca, sa aresteze rau-platnicul la un centru de arest.”

Prin implementarea acestui proiect, Guvernul doreste sa ii forteze pe soferi sa respecte regulile de circulatie, sa creasca siguranta rutiera si sa reduca atat numarul accidentelor auto, cat si numarul celor care mor in aceste accidente.

Ce arata statisticile: conform Eurostat, Romania avea in 2007 un numar de 3.5 milioane de autoturisme, iar numarul mortilor in accidente rutiere a fost de 2794, ceea ce inseamna 789 de morti la un milion de masini.

In 2008, numarul autoturismelor a crescut la aproximativ 3.8 milioane, iar numarul mortilor a crescut la 3061, ceea ce inseamna aproximativ 805 de morti la un milion de masini.

In Uniunea Europeana, nici o alta tara nu are un asemenea raport dezastruos. Astfel, in Germania, 47 milioane de autoturisme au generat aproape 5000 de morti; in Cehia 4.3 milioane de masini au ucis 1221 de persoane, in Ungaria, 3 milioane de autoturisme au ucis 1232 de persoane, iar in Elvetia, 3.9 milioane de autoturisme au ucis doar 292 de persoane in 2007. Situatia pe tari este mai jos, click pentru marire.


Privind cifrele de mai sus, intelegem un singur lucru: nu numarul masinilor sau indisciplina soferilor determina numarul mortilor, ci in primul rand calitatea infrastructurii. Peste tot in lume, drumuri mai bune inseamna accidente mai putine.

Cu alte cuvinte, prin inasprirea amenzilor, Guvernul va reusi in cel mai bun caz sa creasca incasarile la buget, in timp ce numarul accidentelor si al mortilor va ramane neschimbat, sau va scadea nesemnificativ.

Desi Romania nu duce lipsa de idioti posesori de carnet de conducere, iar regulile de circulatie sunt optionale pentru multi dintre soferi, cred ca autoritatile exagereaza propunand confiscarea autoturismului in cazul depasirii cu 50km/h a vitezei maxime legale.

Ce alternative avem:

- daca Guvernul doreste mai putine accidente, mai putini raniti si mai putini morti pe sosele, sa faca bine sa puna la punct infrastructura.

- daca Guvernul doreste educarea soferilor, sa dea amenzi in functie de venitul anual al soferului care incalca legea, sau in functie de valoarea masinii cu care circula (oricare dintre acestea doua este mai mare), nu sa le confiste masinile.

Spre exemplu, in urma cu cateva luni, George Copos a fost depistat conducand cu 200 km/h, motiv pentru care a primit o amenda de 540 lei. Ar mai fi circulat cu viteza respectiva daca stia ca poate fi amendat cu 5-10% din venitul anual?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: Cine e omul negru?

Ieri BNR a reinnoit un swap de 11.2 miliarde lei si pentru ca nu a fost suficienta lichiditate a mai injectat inca 4 miliarde lei lichiditate in piata.

In declaratiile publice, auzim ca exista lichiditate in piata. Da, tehnic exista, dar banii nu circula.

Bancile care au titluri de stat se duc la BNR la facilitatea de lombard si iau lei cu 12%, peste dobanda din piata. Bancile care au lei se duc la facilitatea de depozit, unde primesc dobanda de 4%, mult sub dobanzile din piata.

Ne confirma acest lucru chiar domnul Adrian Vasilescu:

" Trezorierii bancilor comerciale nu si-au coordonat miscarile. Si, in loc sa tranzactioneze intre ei, cei care aveau surplus de lichiditate si cei care aveau deficit, la costuri rezonabile, au ales calea cea mai scumpa. Bancile cu surplus au adus la BNR, la facilitatea de depozit, 4 miliarde de lei. Cu o dobanda de 4 la suta. Bancile cu deficit au venit tot la BNR, la facilitatea de creditare lombard, platind dobanzi de 12 la suta. Ce a urmat? Au urcat dobanzile. Dar cei care au procedat atat de "imprevizibil" vorbesc, in dezbateri publice, despre nevoia unei piete monetare functionale. Fara sa stie ca numai ei pot face aceasta piata. BNR doar o reglementeaza."

Articolul nu trage concluziile pana la capat. Trezorierii bancilor nu sunt irationali incat sa se imprumute intentionat in cele mai proaste conditii. Problema reala este una de incredere, mai exact de lipsa ei - bancile nu au incredere sa mai tranzactioneze una cu cealalta, pentru ca stiu ceva ce noi nu stim. Stiu ca exista un "om negru", dar nu stiu cine este si in ce bilant se ascunde.

Sanatatea sistemului depinde de BNR, inclusiv increderea bancilor una in alta. In lipsa transparentei si a actiunilor clare ale supraveghetorului, bancile sunt lasate sa ghiceasca ce banca are cel mai mare risc de contrapartida. Pentru ca nu exista date, piata se blocheaza.

Cine sau ce "omul negru" care opreste bancile sa mai tranzactioneze una cu cealalta? E o intrebare greu de raspuns. Sa fie creditele neperformante? Sa fie raspunsul in declaratiile lui Virgil Stoenescu? Sa fie presiunile pe euro mult mai mari decat credem?

Sper doar ca BNR sa stie care sunt cauzele.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: În medie, fiecare control al OPC se lasă cu o amendă de 1450 lei

Conform INS, in primele 7 luni ale acestui an, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a efectuat un numar de aproximativ 71.000 de controale care au generat amenzi in valoare totala de 103 milioane lei, ceea ce inseamna ca in medie, fiecare control al OPC se lasa cu o amenda de 1450 lei.

Performantele Comisariatelor judetele ale OPC sunt insa extrem de diferite. Astfel, in Bucuresti, au avut loc aproape 3000 de controale care s-au soldat cu o amenda medie de 4300 lei, in timp ce la polul opus se situeaza judetul Bistrita-Nasaud unde cele 1644 controale s-au soldat cu o amenda medie de…227 lei, de aproape 20 de ori mai mica decat in Bucuresti.

Desi amenzile mai mici acordate in unele judete se pot justifica intr-o anumita masura prin dezvoltarea economica mai scazuta (sunt controlate in special firmele mici, pentru ca firme mari nu prea exista), nu pot sa nu observ ca judetul Cluj spre exemplu, se afla la coada clasamentului cu o amenda medie de doar 353 lei.

Amenzi sub media pe tara au fost acordate si in Sibiu (934 lei) sau Ilfov (1092 lei), ambele zone mai bogate decat media pe tara, in timp ce peste medie se situeaza printre altele Braila, unde Comisariatul Judetean a acordat o amenzi cu o valoare medie de 3400 lei.

Judetele cu cele mai mari si mai mici amenzi medii sunt in tabelul de mai jos, click pentru marire


Cum pot fi explicate asemenea diferente intre performantele OPC la nivel local? Sa fie de vina printre altele si nivelul diferit de coruptie pe judete, sau sa intelegem ca in zonele in care amenzile sunt mai mici, firmele sunt mai corecte?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Răzvan Pascu: Cât a pierdut România în 2 zile de criză politică?

Pentru unii este foarte interesant sa se uite la televizor in fiecare seara si sa vada show-uri facute de politicieni: unii tipa, altii arunca cu apa in invitati, altii pleaca din emisiune si mai toti isi dau cu parerea pe subiecte economice pe care nu le cunosc. Pentru cei care pot intelege ca acest show stupid se transforma in bani pierduti de catre noi toti, nu mai este nimic amuzant insa…

Am facut niste calcule, destul de brute, “cati bani s-au pierdut in doar 2 zile de criza politica“, saptamana trecuta (doar joi si vineri ), dupa ce coalitia s-a destramat. Cei care ma urmaresc pe Twitter (contul meu este aici) au vazut de atunci ce am scris in 2 octombrie: “s-au evaporat peste 3 miliarde de euro din Romania din cauza inconstientilor“. In doar 2 zile. Acum sa vedem impreuna daca au fost corecte calculele mele, facute vinerea trecuta:

1. Ieri am citit un articol in ZF despre cati bani au fost pompati in luna septembrie de catre BNR pentru mentinerea cursului EURO/RON. Analistii ING apreciaza ca este vorba de 1,1 miliarde de euro. Puteti vedea pe graficul de mai jos evolutia cursului EURO/RON incepand cu 1 septembrie si pana astazi. Se vede spre sfarsitul lunii o incercare a BNR de a scadea euro, mai ales ca este foarte important cursul euro din ziua de 1 octombrie (pentru ca in functie de acesta se calculeaza accizele, iar cu cat cursul este mai mare, cu atat accizele si implicit preturile vor fi mai mari). Si stim bine ca BNR vrea sa tina in frau inflatia, de aceea a incercat sa tempereze cursul. Joi, 1 octombrie coalitia s-a rupt. Cursul EURO/RON a urcat brusc in urmatoarele 2 zile pana aproape de 4,3. Adica toti cei 1,1 miliarde de euro cheltuiti in septembrie pentru mentinerea cursului s-au dus pe apa sambetei.

evolutie euro


2. Luand in calcul destramarea Guvernului si intrarea tarii intr-o criza politica si mai grava, agentiile de rating S&P, Moody’s si Fitch au avertizat ca exista posibilitatea ca acordul cu FMI sa nu poata fi respectat de catre Romania, pregatindu-se sa scada ratingul de tara, fapt ce ar conduce la imprumuturi mult mai scumpe pe pietele financiare pentru Romania. Citeste articolul din ZF pe aceasta tema aici.

3. In zilele de joi si vineri ale saptamanii trecute (cand coalitia de guvernare s-a rupt) Bursa a scazut cu aproape 10%. Pentru exemplificare, miercurea trecuta capitalizarea bursiera totala (adica valoarea tuturor actiunilor de pe Bursa, calculata prin nr. de actiuni totale x pretul unei actiuni) era de 19,159 miliarde euro, joi (cand coalitia s-a rupt) capitalizarea scade la 18,367 miliarde de euro, iar vineri la 17,269 miliarde de euro. Adica s-au evaporat 1,89 miliarde de euro pe Bursa in doar 2 zile.

In total, aproximativ 3 miliarde de euro.

Pe langa toate acestea, au existat si exista in continuare costuri colaterale, precum si costuri de imagine care nu pot fi cuantificate. Sunt curios cat de departe mai poate merge inconstienta politicului?! Acum se doreste ruperea definitiva a guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Dar oare cati dintre politicienii care vor ridica mana si vor vota pentru ruperea definitiva a Guvernului si alegeri anticipate sunt constienti cat de rau ne pot face tuturor???

P.S. Turcescu, pe Twitter, da ca sigura informatia ca se pregateste un Guvern de tehnocrati, cu premier proaspatul consilier prezidential Alexandra Gatej, fost director la Unilever.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP