miercuri, 14 octombrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Dow Jones depăşeşte 10.000 de puncte, pentru prima oară în acest an

Astăzi, indicele Dow Jones a ajuns pentru scurt timp la 10,000.07, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, înainte de a coborî la 9.987,75. Pieţele mondiale au fost stimulate de ştirile conform cărora banca americană JP Morgan Chase a raportat un profit mai bun decât cel prevăzute în T3 2009. După cum anunţă New York Times, profitul trimestrial al băncii a ajuns la 3,6 mld.$. Bank of America, Citigroup şi Goldman Sachs îşi vor face publice rezultatele tot în cursul acestei săptămâni.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 2% pentru a închide la 5.256,1, în timp ce indicele francez CAC 40 şi indicele german Dax au avut, de asemenea, câştiguri mai mari de 2%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Citi: Leul nu va depăşi anul acesta nivelul de 4,32

Acestea sunt concluziile unei analize macro pe Romania, despre care poate vom discuta maine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Creditele imobiliare comerciale, cel mai mare risc în sistemul bancar din SUA

Creşterea pierderilor din creditele date pentru proprietăţi imobiliare comerciale în SUA va continua în următoarele luni şi este de aşteptat ca acestea să constituie cea mai mare provocare pentru instituţiile de supraveghere a pieţei bancare. "Creditele date pentru proprietăţi imobiliare comerciale vor constitui cea mai importantă sursă de risc", declarat Sheila Bair, preşedinte al fondului american de garantare a creditelor bancare, FDIC, în cadrul unei audieri la Senatul SUA. Cu peste 7 milioane de locuri de muncă pierdute în cursul crizei economice, spaţiile de birouri şi comerciale au rămas goale, iar dezvoltatorii acestor spaţii au intrat în incapacitate de rambursare a creditelor bancare angajate. În ultimii doi ani, credite bancare în valoare de 6,2 mld.$ cu garanţii imobiliare comerciale au fost trecute la pierderi, iar sumele vor creşte în perioada viitoare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Leumi Bank, prinsă cu fofârlica în Elveţia

Autoritatea elvetiana de reglementare in domeniul serviciilor financiare (FINMA) a intocmit dosare penale si a propus in aceeasi masura masuri administrative impotriva Leumi Bank pentru „transmiterea voluntara de informatii eronate” de catre subsidiarele elvetiene ale bancii israeliene. Istoria e veche de doi ani, dar abia acum s-a dat verdictul. Comisia Federala a Bancilor a fost sesizata de catre institutia omoloaga din Franta intr-o afacere destul de complicat de povestit, dar care s`a lamurit in aceste zile. Leumi Bank este acuzata ca a “violat in mod grav” reglementarile in vigoare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Mandatul Guvernatorului Franţei, reînnoit

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy va reinnoi mandatul actualului Guvernator al bancii Frantei, Christian Noyer, scrie presa franceza.
Ministrul Finantelor va propune la finele acestei luni sau in primele zile din noiembrie reinnoirea acestui mandat, iar seful Frantei se va declara de acord, potrivit acelorasi surse.

Noyer, 59 de ani, se afla la primul sau mandat (care dureaza 6 ani si expira la 31 octombrie) si va fi astfel recompensat astfel pentru buna gestionare a crizei actuale.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Despre cum am ucis un post

Am primit pe email cateva documente de la un angajat al unei banci. E drept, primesc zilnic tot felul de texte, unele care ar putea aduce atingere sistemului bancar. Cele “periculoase” le inaintez BNR sau le remit bancilor in cauza.

De pilda, cineva mi-a trimis un mail intern din care rezulta ca o anumita banca “isi exporta” pe numele unor firme din afara creditele dubioase, dupa care le re-importa.
In fine, discutiile sunt mai ample. Azi, am facut o greseala. Un angajat al unei banci, despre care aflu ca lucreaza acum la o alta institutie financiara, mi-a trimis un document pe care l-am pus pe blog. Nu era periculos prin informatiile pe care le continea, dar era rauvoitor.
Mi`a atras atentia asupra acestui fapt chiar autorul acestui material, pe buna dreptate revoltat ca munca lui apare pe bloguri, deformata.
Imi prezint scuzele lui Geo si il incredintez de faptul ca nu voi mai lasa sa treaca asemenea documente neverificate.
Asa mi se pare normal sa procedez pentru ca asa mi se pare sa imi manifest corectitudinea.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Eu zic Tănăsescu

…sau cel putin asta cred ca va zice Basescu la 17. Am discutat cu Lucian Croitoru de vreo 3 ori azi, dar nu am mandat sa divulg ce si cum. Da` eu zic Tanasescu.
Sa vedem…

ps culmea e ca din 5 sefi de baci cu care am vb ieri dimineata, aia l`ar fi vrut ca premier pe Tanasescu. Nici nu se auzise de Klaus J….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Daniel Cazangiu: ...

Dincolo de spectacolul politic janic la care asistăm, exista cateva elemente certe.

Interesele economice zonale, si ma refer aici la sud-estul Europei, sunt pentru mentinerea monedei nationale la un nivel acceptabil (sub 5 lei/eur), nivel la care creditele in valuta să poată fi rambursate in continuare. Practic, cresterea restantierilor peste o anumita limita ar pune probleme serioase in bilanturile bancilor straine si, implicit, aceste probleme se transfera la bancile mama. Plus ca este si interesul celor care au credite, sa nu-si piarda proprietatile depuse in garantie. Lobby-ul extern fiind foarte puternic, bani ieftini s-au gasit pentru finantarea rezervelor BNR. In privinta potentialelor riscuri generate de politic in respectarea acordului cu FMI, consider ca sunt simple elemente de campanie electorala folosite pe post de sperietori. Aceasta afirmatie este demonstrata de mioritica permeabilitate a mediului politic la lobby-ul de orice natura.

Principalul risc pe care il observ este plierea opiniei publice pe gandirea socialista, discursul de acest tip adunand frustrările maselor. Eroarea de logica a celor care accepta un asemenea discurs este dată de translatarea răspunderii asupra unor actiuni de la decidenţi catre beneficiari, de la vanzator catre cumparator. Altfel spus, prin acest artificiu se obtine cel putin la nivel declarativ o disculpare, o scapare de responsabilitate.

Ca perspectiva post electorala, dupa concedierea unei parti a bugetarilor se va vedea clar necesitatea sau inutilitatea maririi fiscalitatii. Pana atunci insa, risipa de resurse publice si falimentul firmelor vor continua.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Dan Popa: Căderea lui Boc şi impactul pe leu

Desi guvernul a cazut ieri, moneda nationala nu a resimtit un impact puternic. “Volatilitatea nu a fost spectaculoasa insa dupa sedintele calme din ultima perioada, deprecierea de 0,7% poate parea puternica. Mai interesant a fost faptul ca leul a depasit nivelul de 4,30/EUR. Acesta nu mai fusese atins in ultimele sase luni

insa noi am notat ca ar putea fi spart in aceasta saptamana. Aceasta miscare a avut loc dupa finalul sedintei locale, in timpul acestei perioade perechea EUR/RON tranzactionandu-se o singura data
peste 4,30. Credem ca rezistenta monedei nationale s-a datorat bancii centrale ce se pare a intervenit intr-un mod mai puternic decat in alte sesiuni”, spun analistii ING Bank.
“In aprecierea noastra recentele episoade de tensiune politica cresc riscul nerespectarii tintelor acrodului FMI/UE. Dupa parerea noastra, inregistrarea unor intarzieri a transelor acordului (transa a patra programata pentru finalul lui martie) a devenit scenariul cel mai optimist. Avand in vedere ca un deficit
bugetar mai mare necesita masuri de corectie mai puternice, perspectiva activitatii economice se pot deteriora. In timp ce comentariile analistilor agentiilor de rating din ultima perioada notau ca tensiunea politica este inclusa in rating-ul actual al Romaniei, presa locala cita ieri un analist S&P ce spunea ca in cazul in care situatia actuala se va transforma intr-un blocaj politic ce ar incetini consolidarea fiscala ratingul Romaniei va fi puse sub noi presiuni de reducere. Desi acesti factori nu ofera motive de optimism pentru leu pe termen mediu, perspectiva pentru sedinta de astazi ar putea fi mai favorabila datorita cresterilor puternice ale burselor europene. O apreciere limitata ar putea fi inregistrata astazi insa credem ca leul este vulnerabil la tensiuni de depreciere in urmatoarele sedinte”, se mai arata in raportul bancherilor olandezi.

Presupusa protectie a monedei nationale a dus la tensiuni in pietei monetara. Ratele de dobanda pe termen scurt au urcat la 9/10% insa mai ingrijoratoare este cresterea de aproximativ 100pb a ratelor 1M-3M catre 10,5%. Titlurile de stat au fost supuse unor presiuni de vanzare, randamentele acestora urcand circa 50pb catre 10,20%. Dupa parerea noastra protectia leului complica perspectivele finantarii deficitului public cat si cele ale revenirii activitatii de creditare sectorului privat iar aceasta doreste sa sugereze titlul raportului de astazi. Astazi ajunge la scadenta o operatiune repo de 11mld RON si avand in vedere tensiunile din piata valutara credem ca probabilitatea organizarii unei operatiuni similare in sedinta de astazi este limitata.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Donald Kohn, vicepreşedinte FED: „Nu vom avea o reluare în V a economiei”

Somaj ridicat, acces dificil la credite si o capacitate de utilizare a activelor sub potential- asa caracterizeaza vicepresedintele FED Donald Kohn, starea economiei americane. El a mai precizat pentru Reuters ca „in aceste conditii, nu cred ca de data asta vom avea o reluare in V a activitatii”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Lord Adair Turner, şeful Financial Services Authority (FSA):«Unii au uitat regulile de bază ale meseriei de bancher»

Lordul Adair Turner, seful Financial Services Authority (FSA), autoritatea care controleaza tot ce misca in domeniul serviciilor financiare britanice, vrea sa reformeze City`ul londonez, pe motiv ca pune in pericol „utilitatea sociala” a meseriei de bancher. Fost vicepresedinte al Merrill Lynch Europe, sef timp de 5 ani al patronatului britanic (CBI) considera ca s`a mers prea departe cu dereglementarea, exagerandu`se virtutile pietelor eficiente care se autoregleaza, atat de laudate de fostul sef al FED, Alan Greenspan.

FSA va publicain doua saptamani un raport asupra bancilor considerate „sistemice”. Spre ce concluzii se indreapta acel raport?

Criza a demonstrat ca existe banci pe care nu ne putem permite sa le lasam sa cada si asta pune o problema de fond. Cand iti pica o banca mica, despagubesti depunatorii si asta e. Pierderile sunt suportate de catre actionari si de catre cei care detin creante asupra bancii.
Daca insa banca este de dimensiuni care antreneaza si alte segmente din economie, care ar suferi blocaje si ar genera tensiuni prin prabusirea ei, vom lua in calcul solutia recapitalizarii ei. Ideea e sa incercam sa nu ajungem la situatia bancilor mamut, ci sa avem cat mai multe banci de talie mijlocie si mica. In fine, ne mai gandim sa ne reintoarcem la ceea ce inseamna « narrow banking » si la reintroducerea unei forme a et Glass-Steagall Act, prin care sa limitam bancilor de economii de pilda sa se lanseze in activitati de trading.

Nivelul ridicat pe care le inregistreaza profiturile bancare nu sunt un semn al lipsei de concurenta reala?

Nu cred sa existe carteluri in acest moment, dar constatam profiturile uneori stranii de mari, din sistemul bancar. Prin noile reguli de prudentialitate vom reduce in parte aceste profituri (si in subsidiar si valoarea bonusurilor) , dar trebuie sa recunoastem ca in cazul bancilor de investitii e foarte dificil sa aplici asta. Angajatii lor vor ramane bine remunerati, iar activitatile lor sunt chiar foarte utile la urma urmei. Daca societatea in ansamblu va dori sa limiteze aceste bonusuri, o poate face cu ajutorul impozitelor.

Sisitemul financiar va deveni mai sigur?

Da, lumea se indreapta spre schimbari radicale in materie de reglementare in urma carora sistemele financiare vor deveni mai robuste. Nu suntem convinsi ca ceea ce numim « value at risk », adica suma pe care isi permite o banca sa o piarda la un moment dat, este un indicator eficace.

In ce vor consta noile reguli prudentiale?

In primul rand, discutam despre cantitatea si calitatea capitalului. In Marea Britanie ne gandim la o dublare a ponderilor prevazute in Basel II.

Tarile asiatice, mai ales China, vor urma si ele aceleasi reguli?

Acum 30 de ani sau chiar 40, functiona o regula veche printre bancheri, care limita volumul creditelor acordate de marimea depozitelor pe care le aveai. In ultimii 10 ani, Europa de Vest a trecut la un sistem aproape complet dereglementat in ceea ce priveste aceste vechi reguli. Din fericire, bancile asiatice nu au urmat modul vestic de acordare a imprumuturilor si de securitizare. Azi, aceste banci ar putea sa ne dea sfaturi….

Sunteti favorabil unei taxe Tobin…

Eu spun doar ca nu trebuie exclusa. Unele activitati bancare se autogenereaza: speculatiile nasc volatilitate. Sectorul nonfinanciar trebuie uneori sa cumpere produse contra volatilitate. Or, de la un punct incolo, plusul de lichiditate pe care sistemul il pune in joc, nu e nici de dorit, nici util socialmente. Trebuie sa iesim din scoala de gandire a lui Greenspan, care a demonstrat ca la contactul cu realitatea, se face tandari.

Via

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Fără guvern, fără revendicări

Poate este cazul să ne aplecăm mai mult asupra reacţiei sindicatelor, care au anunţat ieri că suspendă orice activitate de protest până la instalarea unui nou guvern, pentru că oricum nu au cu cine să negocieze.

Întrebarea pe care vreau să o ridic acum este – ce s-ar întâmpla dacă instalarea unui nou guvern s-ar amâna pe termen nedefinit? În logica reacţiei fireşti a sindicatelor, am avea parte de mai multă pace socială decât am avut vreodată, sub indiferent ce guvern.

Misiunea guvernului este de a redistribui avuţia. Procedând astfel, generează nemulţumiri sociale. Cine se organizează mai bine şi desfăşoară un lobby mai eficient, câştigă pe termen lung (favoruri politice). În absenţa cuiva care să redistribuie avuţia, grevele, marşurile, mitingurile ar fi lipsite de sens. Ar exista desigur, fenomene de protest specifice pieţei libere, precum boicotul, dar nu proteste pe scară largă, specifice unui sistem de redistribuire instituţionalizată.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Mihai Marcu: August 2009 - prima lună cu excedent de cont curent

In luna august, intrarile de valuta au depasit pentru prima data iesirile.

Acest lucru ne arata ca economia s-a comprimat pana cand a ajuns la nivele sustenabile. In retrospectiva, se dovedeste ca anii 2007 si 2008 au fost ani pierduti, care trebuie corectati acum.

Deficitul comercial al Romaniei (importul versus exportul de bunuri si servicii) s-a redus considerabil. Romania devine o tara batrana, care nu-si mai permite deficite comerciale. Populatia consuma (si a crescut astfel deficitul comercial), cu gandul ca pensia este problema statului. Economisirea - este ultima problema.

Corectiile precum cele de mai sus, sunt un semn in directia buna.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Pe fondul creşterii restanţelor, băncile nu reduc dobânzile la credite proporţional cu reducerea dobânzilor la depozite

Una dintre consecintele cresterii numarului restantierilor este aceea ca bancile incearca sa isi mareasca marja de profit, astfel incat sa acopere pierderile generate de rau platnici, iar cel mai usor o pot face prin marirea diferentialului de dobanda dintre credite si depozite, respectiv prin scaderea mai rapida a dobanzii la depozite decat cea la credite.

Astfel, daca in luna ianuarie, diferenta dintre dobanzile la creditele si depozitele noi in lei era de 4.5%, in august, aceasta diferenta a crescut la 6.1%. In acelasi timp, diferenta dintre dobanda medie la depozitele si creditele existente in lei, a crescut de la 3.8% la 6.2%.

Lucrurile stau in acelasi fel daca discutam despre diferentialul de dobanda la euro. Diferenta dintre depozitele si creditele noi in euro a crescut de la 0.6% in ianuarie (cand bancile erau disperate sa faca rost de euro la orice cost) la 2.8% in august. Diferenta in cazul creditelor si depozitelor vechi a fost de 2.7% in august, comparativ cu 1.8% in ianuarie. Detaliile mai jos, click pe grafic pentru marire (sursa: BNR).


Nu este o surpriza faptul ca bancile procedeaza in acest mod, iar in lunile urmatoare situatia nu se va schimba, mai ales daca avem in vedere criza politica prin care trecem.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Pe cine interesează de fapt căderea Guvernului?

Ieri, in momentul in care Guvernul a cazut, ma aflam in birou impreuna cu aproximativ zece colegi. Am anuntat cu voce tare “evenimentul”, iar reactia lor a fost urmatoarea – vreo cinci nici nu m-au bagat in seama, 2-3 au manifestat un vag interes care s-a stins dupa 30 de secunde, iar o singura persoana a venit la mine sa ma intrebe de ce a cazut Guvernul Boc si cum sta treaba cu motiunea de cenzura.

Multe dintre aceste persoane nu au votat anul trecut fie pentru ca nu le intereseaza politica, fie motivand ca nu au cu cine vota, iar pentru acestia, caderea de ieri a guvernului nu a insemnat mai nimic.

Colegii mei reprezinta insa viitorul acestei tarii, reprezinta actuala sau viitoarea clasa de mijloc fara de care nicio tara nu poate avea o economie functionala. La urma urmei, colegii mei sunt contribuabilii care platesc salariile celor care acum se dau in stamba atat in Parlament, cat si pe toate televiziunile.

Aceasta atitudine m-a facut sa ma intreb pe cine intereseaza de fapt toata harmalaia politica a acestor zile? Pe cine intereseaza razboiul dintre partide si presedinte? Cum ne afecteaza viata faptul ca dl Boc nu mai este prim-ministru?

Nu cumva exageram in ceea ce priveste importanta pe care o acordam evenimentului de ieri?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Răzvan Pascu: Mulţumim Mugur Isărescu!

Ceea ce se putea intampla mai prost pentru economia romaneasca, s-a intamplat ieri. Bun sau rau, Guvernul a picat, lasand tara a nimanui. La numai 2 minute dupa caderea Guvernului, cursul euro/leu a trecut de 4,3 RON/euro pe piata interbancara, iar BNR a intervenit promt pentru mentinerea cursului, ducandu-l din nou spre 4,28 RON/euro.

De altfel, cred ca este evident pentru toata lumea ca fara inteligenta si fermitatea lui Mugur Isarescu, am fi fost de mult in groapa. Este uimitor cum un singur om a reusit sa isi creeze o echipa de valoare care sa lupte atat cu speculatorii (care este normal sa existe), dar si cu proprii parlamentari si oameni politici (si cu greselile acestora). De aceea, cred ca toata lumea este de acord cu mine cand ii multumesc ca ma sustine sa traiesc in tara mea, guvernatorului Isarescu.

Dupa caderea Guvernului, sunt voci care spun ca in pericol se afla si transa urmatoare a imprumutului de la FMI, care ar urma sa ajunga in decembrie, pe la mijlocul lunii. Despre scaderea ratingului de tara si despre scaderea increderii agentiilor de rating asupra Romaniei si a cresterii costurilor imprumuturilor externe, in cazul in care Guvernul cade, am scris si saptamana trecuta, aici.

De asemenea, intr-o situatie neplacuta se afla si bugetul de stat pentru anul urmator, care ar trebui sa fie aprobat in urmatoarea perioada si care va intarzia din cauza suspendarii Guvernului. Cred ca va dura destul de mult pana cand partidele vor ajunge la o intelegere si sper, sincer, sa isi bage mintile in cap cu totii si sa nu adanceasca si mai mult criza in care ne aflam.

Surprinzator, dar Bursa nu a reactionat la vestea ca Guvernul a cazut, din contra, cotatiile societatilor de investitii financiare (SIF-urile) crescand usor. In ultimele zile insa, Bursa a suferit o corectie, anticipand probabil ceea ce avea sa se intample. Iar daca pana acum Bursa din Bucuresti avea tendinta de a copia bursele din afara, in aceste ultimele 2 saptamani de la izbucnirea crizei politice, BVB-ul s-a decuplat de la Bursele externe. Ramane de vazut cat de mult va afecta actuala criza politica economia romaneasca si asa subreda, dar tare ma tem ca vom suporta niste costuri imense...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP