joi, 15 octombrie 2009

Dan Popa: Semnalele lui Trichet către americani: ”Am încredere că SUA vor un dolar puternic. Un euro tare afectează competitivitatea firmelor din UE”

Seful Bancii Centrale Europene a mai dat astazi un semnal privind efectele unei volatilitati excesive ale cursului euro/dolar. “O prea mare volatilitate este un inamic al activitatii economice” a spus Trichet, in cadrul unui discurs pronuntat azi in Frankfurt. Azi, euro a atins un nou nivel record in fata dolarului american, ajungand la 1,4968 usd, seful BCE avertizand a doua oara ca intarirea euro afecteaza serios competitivitatea companiilor europene.
El a mai dat un semnal colegilor sai din FED, transmitandu-le ca are in credere in vointa SUA de a mentine un dolar puternic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Un semn de normalitate: FNGCIMM este IFN

Astăzi, în cursul conferinţei la care am participat, am primit o carte de vizită din partea doamnei Rodica Ionescu, consilier în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care m-a invitat pentru săptămâna viitoare la masa rotundă "Programul Prima casă". Am remarcat că în coada denumirii fondului apare sintagma "SA - IFN". Mi-am spus că este un semn de normalitate. Deşi fondul putea fi organizat ca o instituţie de stat, aşa cum sunt multe altele, s-a ales varianta de societate pe acţiuni - instituţie financiară nebancară, supusă autorizării, supravegherii şi reglementării Băncii Naţionale a României.

Această formă de organizare îmi aminteşte practica anglo-saxonă, în care inclusiv organizaţiile neguvernamentale sunt incorporate la acelaşi organism ca societăţile comerciale, ceea ce conduce la o egalitate de tratament celor două tipuri de entităţi. Faptul că FNGCIMM este supus controlului BNR este un semn pozitiv şi transparent.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Finmedia: Evoluţia pieţei imobiliare şi soluţii de finanţare, ediţia a II-a

În cursul dimineţii, am participat la a doua ediţie a conferinţei Evoluţia pieţei imobiliare şi soluţii de finanţare. Întrucât Dan Popa şi Adrian Vasilache de la Hotnews.ro au făcut o prezentare in extenso a evenimentului, nu voi insista cu amănunte. Cred că se poate desprinde o atitudine de optimism prudent în ceea ce priveşte şansele de revenire a pieţei imobiliare româneşti.

Dan Popa a scris despre eveniment şi pe blogul său.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Băncile aşteaptă senine testele de stress ale BNR

“BNR va aplica si in aceasta toamna teste de stress bancilor locale desi,in vreme de criza, aceste teste sunt mai putin relevante decat in conditii normale. Noi fixam conditiile care insotesc aceste teste de stress- o contractie economica de X la suta, o depreciere a leului de Y% samd, dar in economia reala lucrurile se petrec la alte viteze”, a explicat azi intr-o discutie tete-a-tete Ion Dragulin, seful Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Centrala. Ca argument, Dragulin spune ca desi in primavara se estimase ca bancile locale au nevoie de o finantare externa de un miliard de euro pentru a-si mentine solvabilitatea, acest indicator a crescut fara sa fie nevoie de imprumuturi, pe fondul schimbarilor aduse de criza.

Continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Şef Piraeus Bank: ”Anul acesta ni se cer 6 % din creditele cerute anul trecut”

Emanuel Odobescu, director general adjunct Piraeus Bank :

* S-a dublat numarul restantierilor, iar creditele restante au crescut de 4 ori. Creditele in pierdere au crescut de 3 ori. Instrumentele de plata refuzate, s-au dublat.
* Se spune ca piata imobiliara a cazut cu 40 %. Eu cred ca a cazut cu mult mai mult.
* Noi nu avem o piata imobiliara. Sa nu va inchipuiti ca piata imobiliara este formata din targurile imobiliare. Acelea nu se vand. Uitati-va seara la cate dintre ele sunt lumini aprinse si perdele la geamuri. Sunt sub 20 %. Ele sunt facute de oameni care nu au avut ce face cu banii.
* In 1989, se dadeau in folosinta 35.000 de locuinte pe an. Acum cred ca sunt sub 2000
* Cererile de credite depuse in acest an la Piraeus au inregistrat scaderi dramatice. Din totalul creditelor solicitate anul trecut, in 2009 avem 7 % (fata de 2008) la nevoi personale, 13% pe investitii, 7 % pe imobiliare. Asta inseamna pierderea increderii oamenilor ca pot intinde mana dupa un nou credit.
Cel mai bun randament pe imobiliare l`a avut Moldova

Continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Codul pentru protecţia producătorilor din industria alimentară

Ieri a fost promulgat "Codul de bune practici privind comerţul produselor agroalimentare". Initiativa nu este rea in principiu, dar a fost gandita mai ales din punctul de vedere al producatorilor.

Pana la venirea hipermarket-urilor, exista un monopol al producatorilor, adaptat perfect la inflatie si ineficienta. Producatorii aveau putere de negociere imensa in fata cumparatorilor, ba mai mult, regimul vamal de pana in 2007 ii avantaja.

Au venit hipermarket-urile, cu o putere imensa de negociere. Producatorii romani s-au vazut pentru prima data intr-o postura din filme – cu capul tinut fortat sub apa si mici pauze de respiro. Nu au fost pregatiti pentru hipermarket-urile care-si penalizeaza angajatii pentru produse care se vand greu.

Dovada ca in domeniu exista concurenta sunt preturile. In 2009, preturile la mancare au scazut. Preturile la energie au crescut, preturile la telefonie au crescut, dar preturile la mancare au scazut, real, nu nominal.

De aici, producatorii disperati au trecut la parghia legislativa. Este nemaintalnit ca prin lege sa se impuna un termen de plata, fara sa se tina de conditiile economice si de intelegerea dintre parti.

Este o incercare a producatorilor romani sa-si mentina modelul de afacere de pana acum. Poate tineti minte, intotdeauna la televizor pretul mancarii creste.

Din pacate, dinozaurii sunt morti deja si nimeni nu are mila sa le spuna.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Procesul de coborâre a dobânzilor e foarte lent, în lipsa ajustărilor politicilor fiscale

Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara, BNR

*Obiectivul trecerii la euro cere ca nivelul de curs sa fie recunoscut de piata. Asta inseamna interventii tot mai rare ale BNR. Pentru ca daca BNR sustine cursul la un anumit nivel, s-ar putea ca piata sa nu il recunoasca in momentul intrarii in ERMII . Incercam sa evitam interventiile pentru ca nu intra pe un drum din care nu vom putea iesi.
*Bancile comerciale inca manifesta neincredere in raport cu piata interbancara, desi semnalele sunt bune

* Costul constructiilor din Romania este printre cele mai ridicate din Europa. Ar trebui avuta o corectie a nivelului acestor costuri
* Sectorul constructiilor a devenit tot mai importante la nivel macro, prin implicatiile in privinta creditarii si a formarii PIB
* In particular, sectorul financiar este foarte interesat de buna functionare a acestei piete pentru ca are o expunere de pana la 30 % pe acest segment
* O consecinta a dinamicii ridicate in aceste sectoare a fost performanta tot mai scazuta manifestata cu ocazia crizei, dar care putea fi intuita. Semnale erau inca de acum doi ani ca ne indreptam catre o zona periculoasa
* Unul din 3 credite ale companiilor pe segmentul real estate e neperformant
* Companiile suporta criza cu dificultate. Colateralul lor este destul de dificil de valorificat. Cine cumpara si la ce pret? Bancile vor cauta solutii la aceasta problema, pe fondul sensibilitatii sociale
* Fara o ajustare macroeconomica serioasa care sa aduca in parametri normali si sa stabilizeze piata valutara, fara ajustarea politicilor salariale si fiscale, nu putem vorbi de o capacitate a sistemului bancar de a aduce dobanzile in jos.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Seminarul imobiliar...

... la care particip este foarte bine garnisit cu date statistice, Pana acum, cea mai buna prezentare a avut`o Radu Zilisteanu, care in esenta a spus ca preturile vor mai scadea de acum incolo cu circa 15 %, dupa care, probabil din 2011, va urma o revenire foarte lenta. Anca Bidian, de la Kiwi Finance, estima ca vom ajunge in 3 ani la preturi comparabile cu cele de dinaintea crizei. Ceea ce eu unul ma indoiesc...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Interviu DailyBusiness

Un interviu destul de amplu pe care l-am acordat www.dailybusiness.ro. Vorbesc despre problemele care au adus Romania in situatia in care se afla acum, ca si despre solutii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Avem şi o veste bună!

Irish Times scrie ca suntem in pericol sa nu ne primim urmatoarele transe din imprumutul cu FMI. Forbes ne acuza ca le dam dureri de cap celor de la FMI. Associated Press citeaza un analist care o zice pe sleau. „Politicienii romani vor sa ramana populari in ciuda situatiei economice explozive din tara”. Reuters confirma ca suntem intr`o situatie fiscala printre cele mai tampite. Bloomberg povesteste cu eleganta despre cum e sa fii tampit si sa te joci de`a anticipatele. AFP reia tema intarzierii reformelor si a riscurilor corespunzatoare. Europolitics da ca sigura cresterea fiscalitatii in Romania.

Dar dincolo de toate, avem si o veste buna. Francezii ne`au trimis sase bizoni. Deja, toata perspectiva ni se schimba…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Topul celor mai bogaţi români – averea lui Dinu Patriciu a crescut de 13 ori în şase ani

Revista Capital a dat ieri publicitatii topul celor mai bogati 300 de romani, iar datele arata ca actuala criza economica a taiat 3 miliarde de euro sau 7.7% din averea totala pe care acestia o detin, insa cel mai probabil, efectele negative vor fi si mai vizibile in clasamentul de anul viitor.

Capital realizeaza acest top inca din 2002, iar eu am fost curios sa vad cum au evoluat averile primilor zece miliardari in ultimii 6 ani in care cel putin teoretic, economia a duduit.

In 2002, Ion Tiriac avea o avere de $650 milioane, iar in 2008 a ajuns la $2.7 miliarde*, ceea ce inseamna o crestere de 316% in 6 ani, sau 27% anual.

In aceeasi perioada, Dinu Patriciu s-a miscat mult mai bine. Astfel, in 2002 acesta avea o avere de $175 milioane care in 2008 a crescut $2.26 miliarde, ceea ce inseamna o crestere de 1200% (13 ori), sau 53% pe an, ritm dublu comparativ cu performanta domnului Tiriac.

In topul Forbs pe 2009, Dinu Patriciu are o avere si mai mare, de 3.2 miliarde dolari, in timp ce Ion Tiriac, inexplicabil, este cotat la jumatate fata de averea pe care o detine conform topului realizat de Capital.

Performerii ultimilor 6 ani sunt dl Adamescu, cel care detine printre altele magazinul Unirea, a carui avere a crescut de la $65 de milioane in 2002 la $1.68 miliarde in 2008, ceea ce inseamna o crestere de 26 de ori (!!) si dl Gabriel Valentin Comanescu, personaj care in 2002 nici macar nu se afla in top 100, dar care acum detine o avere de peste $1 mld.

Detalii despre cei zece in graficul de mai jos, click pe grafic pentru marire. Cu linia rosie am ilustrat evolutia procentuala a averii intre 2002 si 2008 (scala din stanga), iar cu verde si albastru averile din 2002, respectiv 2008 (scala din dreapta).


Cresterea medie inregistrata intre 2002 si 2008 este de 427%, ceea ce inseamna ca in ultimii 6 ani, primii 9 miliardari ai tarii au reusit sa isi creasca averea in medie de peste cinci ori (spun noua si nu zece, pentru ca dl Comanescu nu se afla in top in 2002 si astfel nu l-am luat in considerare).

In aceeasi perioada, PIB-ul a crescut de la $46 mld la $200 mld, deci tot de aproximativ cinci ori.

Cum a evoluat averea miliardarilor romani in context global

In 2002, averea celor mai bogati 10 oameni din lume – top realizat anual de Forbes – a totalizat $266 mld, in timp ce averea primilor zece romani conform Capital, era de aproape 4.2 miliarde dolari. In 2005, cifrele erau $262 mld, respectiv $7.5 miliarde, iar in 2008, $254 mld respectiv $17 mld, detalii in graficul de mai jos.

Observam ca intre 2002 si 2008, averea primilor 10 miliardari ai lumii a scazut cu 12 miliarde dolari sau 4.6%, in timp ce averea celor mai bogati 10 romani a crescut de la $4.2 mld in 2002 la $17 mld in 2008, respectiv cu 304%.

Concluzia: cine a spus ca Romania nu ofera oportunitati de investitii?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: China şi rezervele ei valutare

Rezervele valutare ale Chinei au atins iarasi un record, valoare lor cifrandu`se la 2 272,6 miliarde de dolari la finele lui septembrie, potrivit unui anunt al People`s Bank of China.

In primele 3 trimestre din 2009, aceste rezerve au crescut cu 326 miliarde de dolari, e drept ca intr`un ritm mai mic decat de obicei (fata de primele 9 luni din 2008, cu aproape 51 de miliarde mai putin), la o paritate de schimb intre yuan si dolar, de 6,8269.
Daca ne uitam la bilantul Chinei din ultimii sa zicem 25 de ani, ne lamurim cum stau la ei lucrurile. Cu o crestere economica de 9,9 % aproape in fiecare an de dupa 1982, la o inflatie medie de 1 %, China are un model de crestere diferit de economiile emergente din zona Asiei.
Nu cred ca sochez pe nimeni spunand ca rata economisirii este de 60 %, ceea ce le permita sa tina la 50 % din PIB nivelul investitiilor. Intrari masive de capital ( e drept ca in parte sunt speculative), o politica a cursului flexibila (dar care sa`i sprijine pe exportatorii industriali chinezi) si un sever control al capitalului, China si`a facut temele in privinta imunizarii sistemului financiar.
Excedentul comercial chinez se traduce prin detinerea unor consistente active straine (in special certificate ale Trezoreriei SUA), lucru care le permite chinezilor sa isi finanteze in liniste si pace deficitele gemene. E un paradox aici, ca o tara cu locuitori foarte saraci, finanteaza cheltuielile primei economii a lumii. Dar, asa cum am mai scris pe undeva pe blogul asta, saracii ajung sa ii finanteze pe bogati. Un muncitor chinez castiga un dolar pe ora. Un muncitor american, 24 $/ora. Chinezul, din dolarul castigat, economisteste 40 de centi si cheltuie 60. Americanul, din cei 24 de dolari cheltuie 25 si pentru a trai, ia imprumut si dolarul chinezului. Asta`i viata.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Paul Krugman: ”E prea devreme să discutăm despre ieşirea din criză”

“E prea devreme pentru ca liderii sa discute strategia iesirii din criza”, a avertizat ieri la Seul economistul american Paul Krugman (Nobel in economie in 2008), motivand ca ingrijorarile cu privire la un nou val al crizei, persista.

Pentru Krugman, nici nu conteaza atat de mult ce strategie vor folosi autoritatile americane pentru a`si face cu succes exitul din criza, singurul criteriu care trebuie respectat e ca somajul sa coboare sub 7 %.
O scadere pana la acest nivel s`ar putea sa ne ia circa doi ani, a mai avertizat economistul american.
Actuala revenire care pare sa aiba loc e considerata de american ca fiind una „de inventar”, nesustenabila economic si fara consistenta. „Nu reactioneaza mai deloc in fata cererii mondiale, astfel incat masurile de stimulare a economiei SUA trebuie sa continue”, a mai spus Krugman.
El a participat la a treia sesiune a World Knowledge Forum, care are loc in capitala sud-coreeana.
Prin urmare, cel putin pana in primavara, dolarul american ar putea avea acelasi tip de reactie in fata euro, dupa care am putea asista la o crestere a lui.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Cum verifici câţi bani de pensie ai acumulat?

In 2007 a fost lansat cu surle si trambite pilonul II de pensii, acele pensii administrate privat, sau pensiile obligatorii, asa cum sunt ele cunoscute (cele cu 2%). Pe scurt, pensiile obligatorii sunt in special pentru cei sub 35 de ani dar si, optional, pentru cei intre 35-45 de ani. Pentru aceste pensii nimeni nu plateste in mod special, ci pur si simplu angajatorul isi plateste darile la stat, iar statul iti inapoiaza o parte din bani, dar nu direct, ci prin intermediul fondului de pensii ales de tine.

Primele contributii au inceput sa fie platite in mai 2008 si de atunci ele ar trebui sa fie platite luna de luna, atata timp cat ai lucrat continuu in aceasta perioada. Si pentru ca totusi suntem in Romania si este foarte posibil ca fie angajatorul tau sa “uite” sa isi plateasca taxele la stat, fie Casa de Pensii sa “uite” sa vireze banii pentru un participant, este mai sigur sa verifici lunar daca ti-au intrat banii in cont.

Majoritatea fondurilor de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor. Aceste conturi se activeaza si se folosesc precum o casuta de e-mail, adica primesti un user, o parola (si eventual un alt element de siguranta) cu care te poti loga si intra in contul din care poti vizualiza informatiile despre actul tau de aderare.

Asadar, pentru a verifica banii acumulati in contul de pensie obligatorie, in functie de fondul de pensii pe care l-ati ales, puteti folosi urmatoarele linkuri:Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP