sâmbătă, 17 octombrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: San Joaquin Bank, al 99-lea faliment bancar din SUA în 2009

Reglementatorii au decis ieri închiderea băncii San Joaquin Bank din Bakersfield, California, ridicând astfel la 99 numărul falimentelor bancare din acest an în SUA. Banca avea active de 775 mil.$ şi depozite de 631 mil.$. Falimentul va costa Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), fondul de garantare a depozitelor, circa 100 mil.$. Operaţiunile vor fi preluate de Citizens Business Bank din Ontario, California.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Deficit bugetar record în SUA: 1.217 mld.$ în anul fiscal 2008-2009

Autorităţile americane au anunţat un deficit bugetar record pentru anul fiscal 1 octombrie 2008 - 30 septembrie 2009, în valoare de 1.217 mld.$. Ce înseamnă această valoare: circa 10% din PIB, mai mult decît toată datoria publică pe primii 200 de ani de existenţă ai SUA, mai mult decît întreaga economie a Indiei, aproape cât economia Canadei sau 4.700 $ pentru fiecare american. Este cea mai mare proporţie din PIB după anul 1945. În exerciţiul fiscal 2008-2009, încasările au scăzut cu 16,6% faţă de exerciţiul precedent, pe când cheltuielile au crescut cu 18,2%. Încasările au fost de 2.105 mld.$, ceea ce reprezintă 14,8% din PIB, cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani. Cheltuielile de 3.522 mld.$ au atins cel mai înalt nivel din ultima jumătate de secol, respectiv 24,8% din PIB.

În cele din urmă, deficitul bugetar a fost "inferior previziunilor noastre, în parte fiindcă suntem în curs de a reuşi să remediem sistemul financiar la un cost mai redus pentru contribuabili", a declarat Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei.

La sfârşitul exerciţiului fiscal 2008-2009, datoria publică a SUA a ajuns la 11.900 mld.$. Biroul de buget al Casei Albe prevede pentru actualul exerciţiu fiscal un nou deficit bugetar record, în valoare de 1.502 mld.$.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Mihai Marcu: Weekend movie - despre aur

O parere despre faptul ca detinerea unui activ neproductiv, pe termen lung, nu este cea mai buna optiune.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: A doua zi a lui Olteanu la BNR. Pamflet.

*Dom`ne, e bine la BNR. Oameni conpetenti, doar ca ar trebui sa dea caldura mai multa in birou. Sunt totusi 200 de metri patrati si dupa doua ceasuri de ascutit la creioane, te ia cu frig la ceorapi.
*De unu dintre viceguvernatori, am scapat ca s`a dus sa se faca premier. E ca`n povestea aia a englezului aluia, Agata Christie, cu zece negri care manca mititei. Mai am de scapat de inca doi si pe urma ma conbin eu cumva sa ajung guvernator. Da` si cand ajung, daca nu mi ti`l iau pe Trishe ala de guler..Pai ii scriu de 5 ani zilnic, sa`l intreb cat va fi euro si nu`mi raspunde niciodata??? Aaaa, pai acum ca sunt oficial, va fi obligat sa`mi raspunda. Daca nu, ii fac plangere la Protectia Consumatorilor, ca doar ma consum teribil

*Sunt chiar simpatici astia de aici. Iau doua cuvinte (din care unul e musai sa fie din domeniul bancar), le alatura si iese un cuvant mai puternic. M`am prins imediat. Au luat „dobanda” (care e ceva legat de bani) si „cheie” si au alcatuit „dobanda cheie”. La urmatorul consiliu de administratie, ca sa vada ca m`am adaptat rapid, am sa formulez si eu un termen. Iau „banca” si „tupeu” ( ca sa`l leg cumva si de mine). Ei, termenul asta „banca tupeu” va indica ceva anume. Mai trebuie sa ma gandesc umpik.
*Frate, ma streseaza CORE2, ceva de speriat. Am rugat secretara sa-mi citeasca Raportul pe inflatie, ca pe mine ma ia cu somn. La un moment dat, cica „atingerea unor ritmuri anuale de crestere mai mici decât cele prognozate a avut loc atât în cazul preturilor volatile, cât si în cel al masurii CORE2 ajustat”. Am strigat revoltat „Cum mama dracului???” ca sa vada ca sunt preocupat, da dupe aia am cautat pe Goglle ce`i aia core 2. Cica e un calculator cu dual core, cum are fiu`miu acasa. Pai sigur ca nu te poti baza pe calculatoare, ca mai gresesc si ele adica da rateuri. Sa`i spun Guvernatorului sa nu mai foloseasca dreaq core2 din ala si sa`si cunpere un laptop normal, singla core. Core1, cum ar veni
*Saraca maica`mea ce s`a bucurat ca i`am trimis poza facuta in subsol cu telefonul mobil, dintre lingourile de aur. N`a vazut atata avere in viata ei. Poate cand mai trec pe acasa ii duc o plasa de lingouri, ca nu i`a fost nici ei usor…
*Gata, frate! M`am lamurit ce`i aia ROE. Deci ROE e un fel de indicator care ne arata noua eficienta unui actionar din banca. Formula de calcul e sinpla. ROE = Venit net / Capital acţionar mediu* 100% Mai trebuie sa aflu cine e actionarul ala mediu si de ce nu se face majoritar, daca tot are bani. Dupa ce dau de el, il sun si`l iau direct. „Cat porti ba, la ROE?”
*Sa vorbesc cu Croitoru ca`n cazul in care nu iese priministru, sa puna o vorba pentru mine, ca m`as baga si eu. De fapt, nu. Ce dreaq, am si eu demnitatea mea. O sa`l rog pe Om sa vorbeasca cu Obama sa ma puna priministru la americani. Nu stiu cat o costa asta, da` se merita, cred. Nu se conpara cu Romania, totu-si!!!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Sunt românii o naţie de infractori? Datele statistice arată exact contrariul!

In unele tari din Europa – in special in Italia -, romanii sunt cunoscuti drept o natie de infractori, insa datele statistice arata ca din punctul de vedere al numarului infractiunilor raportat la numarul locuitorilor, Romania se afla pe penultimul loc in UE.

Astfel, conform statisticilor Politiei Romane si datelor oferite de Eurostat, anul trecut, in Romania au avut loc aproape 290.000 de infractiuni, in scadere cu 18% comparativ cu anul 2000 si cu 27.5% comparativ cu anul 1998, cand infractionalitatea a atins apogeul dupa Revolutie.

Intre 2000 si 2008, tara noastra a inregistrat cea mai mare scadere a infractionalitatii din randul tuturor tarilor membre UE. Daca ne intoarcem si mai mult in timp, trebuie sa observam totusi ca in 1990 nu au existat decat 98.000 de infractiuni, ceea ce inseamna ca 20 de ani de capitalism ne-au adus o triplare a numarului infractiunilor.

La nivelul UE, intre 2000 si 2007 infractionalitatea a crescut in 14 tari si a scazut in 13, iar tarile in care infractionalitatea a crescut cel mai mult sunt Cipru +74%, Irlanda +41% si Italia +33%.

Raportat la populatie, in Romania are loc o infractiune la 75 de persoane, in timp ce in Germania are loc o infractiune la 13 persoane, in Suedia are loc o infractiune la 7 persoane, in Italia una la 20 de persoane iar in Ungaria, una la 23 de persoane.

Datele pe diferite tipuri de infractiuni

1. Furturi de masini

In 2008, in Romania au fost furate 2355 autoturisme, in crestre fata de anul trecut insa cu toate acestea, numarul este ridicol daca il comparam cu cifrele din alte tari. In Ungaria (tara de doua ori mai mica decat Romania), au fost furate 15.000 de masini in 2007, in Germania au fost furate 93.000 de masini, in Suedia si Danemarca 49.000 respectiv 26.000 (or avea cetatenii tarilor nordice un standard de viata ridicat, dar au o problema serioasa cu hotii de autoturisme), in Italia au fost furate 277.000, iar in SUA 1.1 milioane.

Daca judecam lucrurile din punctul de vedere al numarului de masini furate raportat la populatie, Romania se afla pe penultimul loc in UE, cu o masina furata la aproape 12.000 de locuitori, pe primul loc aflandu-se… Bulgaria, cu o masina furata la 17.000 de locuitori (v-ati imaginat ca Bulgaria este cea mai sigura tara din UE cand vine vorba despre furtul de masini?).

La polul opus se afla Suedia, Danemarca si Italia, cu un furt de masina la fiecare aproximativ 200 de locuitori, raport de 60 de ori mai “prost” decat cel din Romania.

2. Talharii

In 2008, in Romania au avut loc 2464 de talharii, ceea ce raportat la populatie inseamna o talharie la 8600 de locuitori, raport care ne situeaza pe penultimul loc in UE, pe ultimul fiind Cipru, cu o talharie la 10.500 de locuitori.

La polul opus se afla printre altele Belgia si Spania, cu o talharie la ~500 de locuitori, Italia cu 1/800, Germania cu 1/1553, Polonia cu 1/1674, Bulgaria cu 1/2557 sau Ungaria cu 1/3224. Media la nivelul UE este de aproximativ 1/2500.

3. Furturi din locuinte

Anul trecut, Politia Romana a inregistrat 10.285 de furturi din locuinte, ceea ce inseamna un furt la 2094 de locuitori, raport care ne situeaza din nou pe penultimul loc in UE, sub noi aflandu-se doar Slovacia cu 1/2214.

In top se afla Elvetia (nu face parte din UE), tara in care se inregistreaza un furt din locuinte la 131 de locuitori, Danemarca si Belgia cu 1/159 respectiv 1/167, Bulgaria cu 1/344 si Italia cu 1/350, media UE fiind de 1/600.

Mai jos gasiti clasamentul complet al infractionalitatii la nivelul UE, calculat luand in considerare numarul infractionalitatilor la 100.000 de locuitori, click pe inagine pentru marire.


Ce sa intelegem atunci cand un italian se uita la noi ca si cum ar vedea in fiecare roman un Mailat?

Sa intelegem ca presa din Italia este rau intentionata din moment ce incearca sa construiasca o imagine care nu este adevarata, sau sa intelegem ca am exportat infractorii, iar in Romania au mai ramas doar bisnitarii marunti?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Răzvan Pascu: Nu rataţi Târgul de Turism al României

In aceasta perioada (pana duminica inclusiv), cei din Bucuresti (si nu numai) pot vizita Targul de Turism al Romaniei deschis la Romexpo. In perioada 15-17 octombrie, programul de vizitare este 10.00-18.00, iar duminica programul este 10.00-16.00.

La targ sunt prezente 233 agentii care isi prezinta ofertele de turism in tara sau in strainatate, majoritatea acestora oferind reduceri pe perioada targului sau diferite promotii pentru cei care isi rezerva locul din timp. Voi merge si eu astazi la targ si ma astept, conform presei, sa gasesc oferte speciale, reduceri de tarife si noi destinatii si idei de vacante.

Desi nu prea sunt adeptul excursiilor prin intermediul agentiilor, totusi nu sunt nici impotriva acestora, atata timp cat sunt organizate bine, sunt la preturi corecte si sunt gandite cu adevarat pentru turisti. Exista si agentii de turism de calitate in Romania si poate ca ar fi interesant sa incep sa scriu ceea ce cunosc despre agentiile de turism care ofera calitate si oferte bune.

Pana atunci, nu ratati astazi si maine Targul de Turism al Romaniei si nu uitati: plimbati-va cat de mult se poate!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

Ion Radu Zilişteanu: Lucian Croitoru dezamăgeşte, încercând să joace alt Monopoly

Într-un interviu acordat acum câteva ore de Lucian Croitoru lui Radu Soviani la The Money Channel, relatat pe larg de Hotnews.ro, el explică poziţia sa faţă de noua situaţie în care se găseşte. Emisiunea o puteţi urmări aici. Premierul desemnat şi-a construit o imagine de om stăpân pe sine, dar care poartă o pălărie mult prea mare, din punct de vedere politic. Deşi a încercat să se încalţe cu pantofi de politician, el nu a reuşit decât să-i ridice osanale celui care l-a numit, Traian Băsescu. O asemenea atiudine slugarnică îl descalifică pentru funcţia de şef al guvernului. Mai mult decât atât, această atitudine îl face vulnerabil în faţa politicienilor versaţi. Iată că Lucian Croitoru a dat ascultare celebrului principiu al lui Peter. A ascultat de chemarea incompetenţei. Poate nu mai încăpea în propriul lui univers şi şi-a dorit mai mult. Consecinţa: a fost păcălit de Traian Băsescu pentru o funcţie iluzorie, guvernul lui Croitoru neavând nicio şansă să treacă de votul parlamentului.

Întrebat dacă ar mai fi acceptat funcţia de prim-ministru în condiţiile în care ar fi fost ales viceguvernator, poziţie pierdută în favoarea lui Bogdan Olteanu, Croitoru a negat, ceea ce a dat o tentă de arivism demersului lui.

Se ştie că apanajul băncii centrale este politica monetară şi valutară, pe când apanajul guvernului este politica fiscală şi salarială. A pune un specialist în politică monetară în funcţia de prim-ministru înseamnă să-ţi asumi riscul de a face politica fiscală şi salarială la cheremul unui critic al politicii guvernului, ca bancher central, care va lua măsuri dezirabile de către banca centrală, dar care pot da peste cap politicile sociale spre exemplu. Regulile jocului de Monopoly al băncii centrale diferă de regulile jocului guvernului. Iar Lucian Croitoru a fost numit prim-ministru desemnat de un jucător de poker, Traian Băsescu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP