marți, 20 octombrie 2009

Mihai Marcu: De ce nu se mai împrumută Ministerul Finanţelor?

In luna august, creditul guvernamental (adica banii imprumutati de Ministerul Finantelor prin emisiune de tituluri de stat) de la banci s-a oprit din crestere. Sigur, s-au mai vandut titluri, dar nu la nivelele obisnuite.

Practic, Guvernul s-a oprit din a se mai imprumuta pe piata interna odata ce banii de la FMI, cu dobanda mica, au fost deturnati spre bugetul de stat.

Instabilitatea politica a introdus o noua necunoscuta, iar in ultimele zile amenintarea "nu putem plati pensiile fara acord" a devenit tot mai auzita. Este prematur sa o facem, atat timp cat Guvernul se mai poate imprumuta pe piata interna. Problema este ca bancherii iau bani cu 8% si ii dau cu 10%, adancind problema deficitului bugetar, insa problema nu este atat de grava incat sa justifice dezordinea sociala.

In concluzie: ne mai putem imprumuta intern, chiar daca mai creste putin deficitul bugetar. Transa viitoare de la UE/FMI nu e o problema de viata si de moarte din punct de vedere al sumei, ci al semnalului dat pietelor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Lazea nu vrea lângă Croitoru. Laurian Lungu, da. Albu se mai gândeşte.

Am vorbit azi la telefon cu mare greutate cu Valentin Lazea, economistul sef al BNR si coleg de serviciu cu premierul desemnat Lucian Croitoru. Aproape toata ziua a avut telefonul inchis, apoi suna mereu ocupat…in fine, pe la 19 mi`a raspuns.
“Nu voi fi ministru. In niciun caz. Nu sunt interesat sa fac politica,asa incat functia de ministru de finante nu ma intereseaza. Altceva nu am nimic de comentat”, a declarat Lazea, unul dintre cei mai destepti oameni din BNR..

In schimb, Lucian Liviu Albu, academician, director al Institutului de Prognoza din cadrul Academiei, a fost mai putin transant. Desi am stat de vorba cu el mai bine de 5 minute, Albu a refuzat sa ofere un raspuns direct, declarand doar ca cel mai bun lucru e sa avem rabdare pana cand premierul desemnat va face publica lista cu propunerile pentru Cabinetul sau. Albu parea de acord sa preia unul din mandatele oferite, chiar daca nu a declarat explicit acest lucru.

Laurian Lungu mi`a scris. “Deocamdata aportul meu este legat strict de input-urile pentru programul de guvernare, indeosebi cadrul macroeconomic. Da, am dat un raspuns, insa evident ca numirea ministrilor este prerogativa PM desemnat :) “, zice Laurian.

Aurelian Dochia a avut telefonul inchis toata ziua.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: De la New Deal la Marea Depresiune, nu invers

Încă o dovadă ştinţifică vine să înlăture mitul că Marea Depresiune a fost un fenomen al pieţei libere. Lee Ohanian – profesor la UCLA – arată că unul din factorii determinanţi ai prăbuşirii economice (care, cel puţin, a acelerat-o) a fost politica industrială a preşedintelui Hoover. Este vorba de impunerea „codului de conduită corectă” (vă sună cunoscut?) – deh, prea multă concurenţă strică – încurajarea cartelizării şi a îngheţării salariilor.

Ohanian arată că această politică este mai strâns asociată cu declanşarea crizei decât este factorul monetar – panica bancară şi restrângerea creditului.

ohanian fig 1


Pentru cine doreşte să cunoască istoria Depresiunii, recomand neapărat cartea lui Murray Rothbard, America’s Great Depression. Vezi şi lucrarea recentă a lui Robert Murphy – un tip deosebit de inteligent, pe care am avut plăcerea să-l cunosc – The Politically Incorrect Guide to the Great Depression and the New Deal.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: FNGCIMM vrea să accelereze programul "Prima casă", dar nu ştie cum

Azi am participat la o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), prima de acest fel, la care instituţia a invitat reprezentanţi ai băncilor, dezvoltatorilor, agenţiilor imobiliare. Întâlnirea a fost moderată de preşedintele fondului, Aurel Şaramet. Deşi relativ târzie, în opinia mea, reuniunea a reuşit să identifice un număr important de probleme care întârzie programul "Prima casă". De fapt, fondul încearcă să accelereze programul, nefiind chiar o fericire faptul că statul român i-a încredinţat administrarea garanţiilor din program. De altfel, Aurel Şaramet a declarat în cursul întâlnirii: "Nu sunt avocatul programului. Nu l-am fi dorit. "

Reprezentanţii fondului au încercat să exploreze posibilităţile de accelerare a programului, mai ales în ceea ce priveşte locuinţele noi.

După ce FNGCIMM i s-a încredinţat această sarcină, a fost nevoie de angajarea a 44 de persoane, majoritatea juristi şi câţiva programatori, pentru a-şi adpta activitatea la specificităţile programului. Fondul lucra înainte numai cu persoane juridice, respectiv IMM-uri.

Dat fiind că participarea la eveniment a fost foarte pestriţă, caracterul lucrativ a avut rezultate destul de modeste, dar, în orice caz, i-a pus pe reprezentanţii fondului în faţa problemelor ridicate de economia privată.

Ca noutăţi, faţă de cel cunoscute public până acum, fondul a rezervat 20% din sumele destinate programului "Prima casă" numai unităţilor locative noi aflate în diverse stadii de execuţie. La întrebarea mea cum au stabilit procentul de 20%, Aurel Şaramet a răspuns că nu au avut motive de natură statistică, ci doar a vrut să testeze piaţa şi, în funcţie de evoluţii, procentul este dinamic. Fondul a emis pînă ieri garanţii în valoare de 247 mil.€ într-un număr de circa 6.000 dosare.

În ceea ce priveşte redistribuirea unor sume de circa 220 mil.€ de la băncile cu performanţe reduse la cele cu performanţe bune, preşedintele FNGCIMM a declarat că suma ar fi trebuit să fie în jur de 300 mil.€. De asemenea, el a afirmat că ar trebui să se dea garanţii de 600 mil.€ pentru ca fondul să treacă pe break even, în prezent el fiind pe pierdere din derularea acestui program. După cum se ştie, fondul încasează un comision de 0,37% de la fiecare solicitant căruia îi aprobă garanţia, în tranşe egale, în primele trei luni e la acordarea creditului. Din cele 247 mil.€ pentru care s-a aprobat garantarea, ar rezulta un comision de circa 1 mil.€, dar, întrucât nu toate garanţiile aprobate s-au şi transformat în credite şi din cauza eşalonării pe trei luni a încasării comisionului, fondul nu a încasat până acum decât circa 200.000 €.

Mi se pare important să menţionez că mulţi participanţi şi-au exprimat temerea că programul "Prima casă" va fi sistat după alegerile prezidenţiale, nu în timpul reuniunii, ci în discuţiile informale din pauze.

Deşi întâlnirea nu a avut rezultate spectaculoase, ea poate fi un bun început pentru o un ansamblu de politici naţionale imobiliare coerente.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Oare Biroul de Credit dă premii de fidelitate?

Caz A.
Stiu pe cineva care a fost raportat la BC cu o restanta de 0,1 lei. Asa scrie pe hartia trimisa institutiei condusa de dl. Epure. Omul, un bun prieten, a aflat intamplator de datoria lui, incercand sa ia un alt credit. Tacticos, s-a dus la banca din cauza careia a ajuns pe lista neagra a sistemului bancar si a cerut sa achite 0,1 lei.

Dupa certuri si scandalui, a convins`o pe femeia de la casierie sa ii dea o chitanta pentru 0,1 lei. Nu a vrut sa dea niciun ban mai mult, pentru ca atata era restanta si atata intelegea sa achite bancii.
Trec peste faptul ca acea restanta se datora unor majorari de dobanzi de care el habar nu avea. Acum, prietenul meu isi strange banii de rata in monede de 10 bani. Rata lui de de vreo 60 de euro.
Caz B.
Un alt amic e notificat de o banca pentru o datorie restanta de prin 2006 sau 2007, ca banca nu i`a spus exact. Desi omul plateste la zi ratele, restanta apare din 2007 si orice rata ar plati, banca i`o incaseaza ca fiind o rata noua, nu sa ii stinga datoria din 2007 si sa figureze cu o datorie “la zi”. Omul mi`a cerut numarul de telefon al domnului Epure, cu care vrea sa vorbeasca.
De fapt, vrea sa`l intrebe un singur lucru. La 10 ani de membru plin pe listele cu datornici, primeste si el un premiu de fidelitate?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Circ monetar

Europenilor nu le convine că americanii fac mai multă inflaţie decât ei. Ascunzându-se în spatele unor consideraţii abstracte, de genul “volatilitatea excesivă a cursului de schimb este dăunătoare dezvoltării economice”, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a declarat îngrijorat de deprecierea continuă a dolarului. În realitate, lui Trichet îi pasă probabil mai mult de faptul că aprecierea euro în raport cu dolarul afectează competitivitatea exporturilor europene, zădărnicind eforturile de relansare inflaţionistă pe care guvernele din UE le-au depus de ceva vreme.

Ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde a declarat şi ea că “trebuie să rămânem disciplinaţi”, nervoasă fiind pe nepăsarea dezarmantă cu care SUA au spart codul nescris al cartelului monetar internaţional şi, vorba lui Henri Guaino, consilierului lui Sarkozy, “inundă lumea cu dolari”.

graph120


În ceea ce-i priveşte, americanii oferă un show de nota 10, declarând la unison că rămân fideli politicii unui dolar puternic (?!), că acesta a fost principiul de fier al politicii monetare americane dintotdeauna (?!) (detalii) şi, în general, recomandă europenilor să rămână linştiţi la locurile lor pentru că viitorul sună bine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Unul din primele mele posturi pe blog era legat de afişarea DAE la depozite. Cică din 2010 se va implementa oficial

In decembrie 2007, cand am lansat acest blog, unul dintre articole era legat de calculul DAE la depozite. Azi, presedintele ANPCPPS, Sorin Mierlea, a anuntat oficial ca se va calcula acest indice incepand din 2010.
Se cheama ca am fost inspirat? :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Radu Gheţea: ”Să nu încurajăm negocierea contractului de credit de consum!”

Asta a zis celebrul sef al CEC Bank si al ARB, in prezenta unor oficiali ai Bancii Mondiale. Nu mai bine s`ar da in mod direct o lege prin care clientii bancilor sa fie numiti direct, sclavi?
Cum sa spui asa ceva, intr`o tara europeana?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Sorin Pâslaru (ZF), catre Radu Gheţea: ”De ce trebuie sa plătesc comision ca să îmi retrag proprii bani?”

Raspunsul lui Radu Ghetea
“Pentru o banca, banii sunt niste costuri. Daca nu ai numerar, il cumperi de la BNR. La lei, comisionul e 0,3. Pentru euro, trebuie adusi din Germania sau Franta sau de unde e mai aproape. Pe unele banci trebuie sa le anunti cu 48 de ore inainte, pentru a nu sta cu banii in casieria nu stiu care sat. In tarile dezvoltate, unde platile electronice sunt bine dezvoltate, operatiunile cu numerar sunt reduse si isi pot permite sa aiba comision zero. Eu sper ca o sa se ajunga si la noi la comisionul zero. Daca ma uita la cat a crescut utilizarea bankingului la noi, vedem ca noi crestem foarte repede. Intr`adevar, crestem de la nimic spre ceva. La noi, cardurile au prins foarte bine. Cred ca am raspuns intrebarii Dumneavoastra”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Restanţele la bănci: o comparaţie România versus Polonia

Conform BNR, in luna august, soldul total al creditelor era de aproximativ 226 miliarde lei, sau 53.5 miliarde euro. In acelasi timp, restantele totalizau 6 miliarde lei sau 2.7% din total, ponderea acestora in totalul creditelor dublandu-se practic in ultimele 10 luni.

Aceasta evolutie poate parea spectaculoasa, insa daca o comparam cu situatia din Polonia, lucrurile parca nu mai stau chiar atat de prost.

In Polonia, soldul total al creditelor acordate populatiei si agentilor economici totalizaeaza 148.7 miliarde euro, iar soldul creditelor restante reprezinta 10.1 mld euro, sau 6.8% din total. In octombrie 2008, ponderea restantelor era de doar 4.2%, datele in graficul de mai jos, click pe grafic pentru detalii.


Concluzia ar fi ca sistemul bancar polonez sta mult mai prost decat cel romanesc atunci cand vine vorba despre restante, desi Polonia este singura tara din UE care va inregistra o crestere a PIB-ului in acest an.

Sa aruncam o privire si asupra evolutiei soldului creditelor in cele doua tari. Intre ianuarie 2005 si august 2009, in Polonia, soldul total al creditelor a crescut cu 159%, in timp ce in Romania a crescut cu 368%, deci intr-un ritm mult mai mare. Cu toate acestea, in Romania ponderea restantelor este la mai putin de jumatate fata de Polonia. Datele in graficul de mai jos.

Trebuie observat totusi ca bancile poloneze sunt ceva mai inclinate sa acorde credite decat cele romanesti, din moment ce in perioada octombrie 2008 – august 2009, soldul creditelor in Polonia a crescut cu 10%, in timp ce in Romania a crescut cu doar 2.7%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Piaţa auto romanească se transformă într-una second hand

In primele noua luni ale acestui an, in Romania au fost inmatriculate aproximativ 89.000 de autoturisme noi, cu 140.000 mai putine decat in primele noua luni ale anului trecut, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 61%.

In schimb, daca discutam despre piata second hand, numarul masinilor inmatriculate a ramas relativ stabil, scazand cu doar 2.4%, de la 168.3 la 164.3 mii. “Dezastrul” de pe piata masinilor noi este vizibil in graficul de mai jos, click pentru marire.Daca vom compara inmatricularile de masini noi si SH produse de aceeasi companie, observam ca in luna septembrie, raportul este de 1/7.5 in cazul Volkswagen, 1/9 in cazul Opel, 1/3 in cazul Ford, 1/10 Audi, 1/7 BMW si de 1/7 in cazul Mercedes.

Daca tendinta pietei se va pastra, dealerii vor inregistra pierderi semnificative pe segmentul masinilor noi, insa vor castiga mai mult pe segmentul de “service”.

Ma intreb unde va ajunge piata in momentul in care si Programul Rabla se va termina.

PS: De la intrarea in UE, au fost inmatriculate aproape 1.3 milioane de autoturisme, dintre care 687.000 de masini noi, si 589.000 de masini vechi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Bernanke: ”Asia are nevoie de stimularea cererii interne, SUA de creşterea economisirii”

Ben Bernanke, seful Bancii Centrale a SUA a pledat luni, in cadrul unui discurs sustinut in California, pentru o economie mondiala mai echilibrata, invitand statele sa reziste ferm tentatiei protectionismului.
El a mai declarat ca SUA vor trebui sa aplice masuri care sa duca la cresterea economisirii si sa isi ia angajamente ferme in privinta reducerii deficitului de cont. “In privinta economiilor din zona Asiei, ne asteptam ca ele sa reactioneze in sensul cresterii cererii interne”, a mai spus Bernanke in discursul sau, distribuit presei.
Seful FED a mai invitat liderii lumii sa reziste cu putere protectionismului si ridicarii barierelor in ceea ce priveste miscarea fluxurilor de capital.
V`ati prins de ce. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: California va urmări în justiţie o bancă acuzată de fraudă

Justitia californiana va demara o actiune in justitie impotriva unei banci acuzate de frauda de catre doua dintre cele mai mari fonduri de pensii din SUA.
Procurorul general californian, Jerry Brown, a anuntat ca marti dimineata va da detalii privind dosarul in care fondul de pensii Calpers ( al angatilor din sectorul public) si casa de pensii Calstrs incearca sa recupereze cel putin 200 milioane de dolari cu care banca i`a taxat in exces.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Canada iese în viteză din criză. Banca lor Centrală se teme de 3 lucruri: inflaţie, bule speculative şi un dolar prea puternic

Banca Centrala a Canadei va anunta marti decizia sa cu privire la dobanda cheie (cel mai probabil va ramane neschimbata- 0,25%), analistii din piata fiind ochi si urechi la ceea ce vor spune bancherii centrali canadieni, nu la ceea ce vor face.

Prin urmare, discursul Guvernatorului Mark Carney, care va sustine un discurs legat de intentiile viitoare ale Bancii Canadei (si care va fi tinut joi dupa amiaza), este asteptat de analisti cu pixurile la gura, daca se poate spune asa.
Economia Canadei, care iese din criza cu o viteza foarte mare, ar putea schimba planurile pe termen scurt ale lui Carney, nevoit probabil sa se gandeasca la masuri suplimentare. Amintesc aici ca el anuntase ca nivelul de 0,25 % va ramane neschimbat pana in iulie, insa cresterea peste asteptari a vanzarilor de imobile ar putea sa ii dea peste cap planurile. Oficialii Bancii Centrale a Canadei sunt ingrijorati de cateva lucruri foare clare: o reaprindere a inflatiei, aparitia unor noi bule speculative pe segmentul imobiliar si o intarire a dolarului canadian peste limite normale (deja moneda canadiana e foarte tare, afectand reluarea activitatii economice).
De asemenea, Banca Centrala a SUA – FED- a anuntat luni ca a testat in premiera operatia inversa injectarii de lichiditate in piata, in cadrul strategiei de iesire din criza la care lucreaza de ceva vreme. Practic, FED New York, intermediarul traditional intre FED si pietele financiare, a testat o operatiune de retragere a dolarilor din piata, urmand sa ne angajam si pe viitor in asemenea teste”, precizeaza comunicatul FED NY.
Pietele mondiale privesc cu mare atentie miscarile FED, care pana acum a injectat lichiditate in sistem pentru a sprijini reluarea activitatii economice, urmarind momentul in care FED va lua masuri care sa „stinga” eventualele puseuri inflationiste si o re-ambalare a creditarii.
Operatiunea testata luni consta in preluarea in schimbul unor active a dolarilor pe care institutiile financiare le detin ca rezerve, prin intermediul a 18 parteneri – mari institutii financiare- cu care FED lucreaza atunci cand intervine in piata.
FED NY a mai precizat in comunicat ca lucreaza impreuna cu operatorii din piata la aspectele practice de retragere a lichiditatii, pentru a se asigura ca acest instrument va functiona deplin in momentul in care la nivelul conducerii FED, comitetul de politica monetara va decide sa se apeleze la el.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP