duminică, 25 octombrie 2009

Bogdan Glăvan: Insider trading?!

Superb articolul lui Don Boudreaux (profesor la George Mason University) în Wall Street Journal despre cât de nocivă şi injustă este criminalizarea insider-trading-ului.

Pedeapsirea celor care vând informaţii din interiorul unei companii este injustă pentru că încalcă dreptul de proprietate al oamenilor de a acţiona nestingherit pe baza cunoaşterii de care dispun (adică, le aparţine)

Este deopotrivă nocivă pentru economie deoarece împiedică ajustarea preţurilor pentru a reflecta condiţiile reale ale cererii şi ofertei. Împiedicând indivizii să folosească informaţia de care dispun, prohibiţia duce la supraevaluarea unor companii şi, implicit, la subevaluarea celorlalte. Ca atare, alocarea capitalului şi întreaga structură de producţie are de suferit.

Pentru a înţelege corect importanţa insider trading-ului, trebuie să nu distingem foarte clar natura informaţiei tranzacţionate. Dacă această informaţie este secretizată de către companie, aceasta asumându-şi aşadar dreptul de proprietate asupra informaţiei respective, atunci divulgarea acesteia reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate, contractului de angajare dintre cel care divulgă informaţia şi companie. În acest caz însă, nu este nevoie de o lege specială care să încrimineze divulgarea informaţiilor, la fel cum nu este nevoie de o lege a picnicului. Nici nu este nevoie de o armată de inşi care să spioneze spionii din interiorul firmelor şi să îi aresteze la ore de maximă audienţă. În acest caz, spionul este un simplu hoţ, precum cel care fură merele din livada unui fermier. Pe de altă parte, dacă informaţia nu este secretizată – aşadar este publică – atunci oricine are dreptul de a se folosi de ea.

Cel mai des întâlnit exemplu de culpabilizare a insider trading-ului este şi cel mai util pentru a înţelege absurditatea legislaţiei. Dacă eu, angajat al companiei X, observ că managementul companiei păcăleşte publicul în legătură cu profitabilitatea reală a companiei, atunci ar trebui să fiu liber să vând această informaţie sau să mă folosesc de ea vânzând acţiunile companiei. Însă legea îmi interzice. Aşa stând lucrurile, legea stimulează apariţia fraudelor, pentru că îi apără pe managerii rău intenţionaţi de cei mai buni duşmani ai lor: proprii angajaţi. Aşa cum a arătat istoria, piaţa – nu guvernul – este instituţia care descoperă prima fraudele şi pedepseşte cel mai aspru hoţii. În paranteză fie spus, nu este de mirare că hoţii, odată descoperiţi, aleg “să se pună la dispoziţia justiţiei” (adică, sub umbrela statului) – este în interesul lor să intre preventiv la închisoare pentru a scăpa de furia celor înşelaţi!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Am aflat de la economistul Traian Băsescu că sediul crizei nu e în RomâniaAflat astăzi la Satu Mare, preşedintele Traian Băsescu s-a adresat unei adunări de circa 700 persoane adunate în casa de Cultură a Sindicatelor, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor descentralizate, cadre didactice, angajaţi din sănătate şi agricultură şi simpatizanţi ai preşedintelui, după cum informează Mediafax.

Reluându-şi hobby-ul de economist amator, Traian Băsescu a spus:
"Aş vrea să şi spulber nişte iluzii construite uneori în mass-media - şi n-aş vrea să fie considerat un atac la presă, Doamne fereşte, eu nu atac niciodată presă, doar ea pe mine - însă trebuie clarificat pentru orice român ce se întâmplă cu noi din punct de vedere economic. Aţi auzit foarte frecvent spunându-se «guvernul ce măsuri ia să scoată ţara din criză», iar obligaţia mea este să fiu corect cu românii. Guvernul nu poate scoate ţara din criză economică, pentru că este o criză care nu are sediul în România. România a fost afectată de criză prin efectul crizei globale. A început cu o criză financiară şi s-a materializat în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din toată Uniunea Europeană printr-o criză economică."

Aşa am aflat că prezenta criză nu are sediul în România. Ceea ce omite preşedintele să spună este faptul că guvernul Boc, cel care l-a făcut să doarmă liniştit, împlinindu-i visul de guvern cu majoritate de 76% în parlament, a acţionat haotic şi neprofesionist în luarea măsurilor anti-criză. Execuţia bugetului general consolidat al statului român la 31 august 2009, ultima pe care o avem la îndemână, arată că veniturile au fost cu 6,6% mai mici faţă de perioada similară din 2008, iar cheltuielile cu 8,3% mai mari. O pondere importantă o reprezintă cheltuielile de personal pe primele opt luni ale anului în curs, care înregistrează o creştere de 10,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, observându-se, totuşi, o diminuare a ritmului de creştere faţă de lunile precedente. Este numai unul dintre exemplele care acuză guvernul Boc de proastă gestiune a bugetului ţării pe timp de criză.

Aşa că Traian Băsescu ar trebui să despartă apele, adică să separe efectele crizei internaţionale de criza internă determinată de o conducere politică fără abilităţi economice, în care miniştrii economiei şi finanţelor publice sunt ingineri, unul de transporturi şi celălalt metalurg, care aveau drept experienţă economică activitatea în economia privată, fără cunoştinţe solide de gestiunea economiei publice. Aşa că unul dintre sediile actualei crize se află în România, nu cum afirmă preşedintele aflat în campanie electorală.

Traian Băsescu a încercat niţel să facă şi pe guvernatorul BNR, dându-şi cu presupusul despre cursul de schimb. Detalii puteţi citi pe site-ul Realitatea TV, în articolul "Guvernatorul" Băsescu: Dacă am da drumul la curs undeva aproape de 5 lei la un euro, am lovi crunt populaţia, de unde am luat şi imaginile de mai sus.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Un american cere Bank of America mai mulţi bani decât avuţia mondială

Suma pe care o vedeţi în imaginea din stânga nu este o glumă, cel puţin în viziunea lui Dalton Chiscolm, un client nemulţumit al Bank of America, după cum anunţă BBC. Această sumă este cerută drept despăgubire pentru servicii bancare necorespunzătoare. Judecătorul care judecă acst caz, Denny Chin, este familiar cu sumele mari de bani. El este cel care l-a condamnat pe Bernard Madoff pentru înşelătoria prin schemă Ponzi, care a produs pagube de 65 mld.$. Suma alăturată, însă, face să pălească isprava lui Madoff.

Suma este în valoare de 1.784 miliarde de trilioane sau, dacă folosim Sistemul Internaţional de Unităţi, 1,784 de înmulţit cu 10 la puterea 24, adică 1,784 yotta.

“Omul vrea mai mulţi bani decât există în toată lumea”, a declarat Dr.Kevin Houston de la Şcoala de Matematică a Universităţii din Leeds. “Dacă Bank of America ar avea sucursale pe fiecare planetă din cosmos, cererea ar putea avea sens”, glumeşte Sylvain Cappell, profesor de matematică de la New York University.

Avuţia întregii lumi este estimată de către Banca Mondială la circa 60 de trilioane de dolari, adică 60.000 mld.$.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Noul guvern german promite reduceri de impozite de 24 mld.€

Cancelarul german, Angela Merkel, şi noii săi aliaţi liberali au prezentat ieri programul lor de guvernare, promiţând reducerea taxelor şi impozitelor mari, în ciuda deficitului bugetar crescut odată cu cea mai gravă criză economică din ultimii 50 de ani. Guvernul, care va depune jurământul miercuri, "va reduce presiunea fiscală asupra familiilor şi va reforma impozitul pe profit şi impozitul pe succesiune", a declarat Merkel într-o conferinţă de presă comună cu liderul liberal, Guido Westerwelle, care va fi ministru de externe.

Noile reglementări fiscale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009.

O a doua etapă de reformare a sistemului fiscal german, unul dintre cele mai complicate din lume, va avea loc în anul 2011, "pentru a-l simplifica şi a-l face mai corect", a declarat Westerwelle.

În programul de guvernare al actualei coaliţii, pe o durată de patru ani, sunt prevăzute reduceri fiscale în valoare de 24 mld.€.

Datoria guvernul german se ridică deja la peste 1.500 mld.€ sau aproximativ 20.000 € pe persoană. Germania cheltuie câteva zeci de miliarde de euro pe an numai pentru plata serviciului datoriei.

Scăderea PIB-ului Germaniei este prevăzută să fie de 5% în 2009 şi se prevede o întoarcere la creşterea economică în 2010, când se va înregistra o creştere de 1,2%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: La armeni, o treime din infracţiunile economice sunt falsificări de monedă

Infractiunile economice din Armenia s`au dublat in primele 6 luni din 2009, potrivit unui comunicat al Serviciului National de Statistica. Astfel, din circa 400 de infractiuni economice, aproape 150 sunt legate de contrafacerea bancnotelor
La noi, anul trecut s`au inregistrat 2,87 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote în circulaţie.
În marea lor majoritate, contrafacerile pe hârtie sau pe material plastic au fost slab realizate tehnic, prin fotocopiere sau scanare, fără a fi reproduse elementele de siguranţă conţinute de bancnotele aflate în circulaţie, fiind astfel uşor de identificat de către utilizatori. Singurul element de siguranţă reprodus a fost fereastra transparentă, care însă nu prezenta în totalitate caracteristicile ferestrei aparţinând unei bancnote autentice.
În anul 2008 numărul de contrafaceri ale bancnotelor euro descoperite pe teritoriul României a fost de 2 701 bucăţi, cu 8,5 la sută mai mult decât în 2007.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Un an de blogging

In 25 octombrie 2008, mi-am inceput cariera de blogger cu acest articol despre pretul benzinei. Dupa cateva luni, khris.ro a devenit un blog afiliat Hotnews, iar restul este istorie.

Ar fi multe de spus despre ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada, insa pentru ca nu doresc sa scriu un articol extrem de lung, spun doar atat – multumesc tuturor celor care au fost alaturi de mine in acest an – atat celor care mi-au citit si comentat articolele, cat si celor care m-au ajutat sa ajung atat de departe.

Sper ca anul viitor, cand acest blog va aniversa doi ani de existenta, comunitatea din jurul blogului sa fie cel putin la fel de mare cum este acum.

Sa va dau si cateva date statistice:

- am publicat 511 articole cu tot cu acesta, articole care au generat 14895 comentarii, respectiv 29 pe articol. Numarul comentariilor este urias, iar faptul ca un blog economic a generat atat de multe comentarii, inseamna ca romanii nu sunt interesati doar de scandaluri, sport si politica.

- am avut 481.000 de vizitatori, din care 221.000 de vizitatori unici;

- cel mai citit articol a fost cel despre Marea criza economica din perioada 1929-1933, cu 15.114 de cititori unici;

- cel mai comentat articol – Cumparam o locuinta sau stam in chirie? – 358 de comentarii.

Promit sa scriu un articol asemanator si peste un an. Cu alte cuvinte, promit sa continui :-)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP