marți, 27 octombrie 2009

Dan Popa: Salariul lui Ionuţ Costea, şeful Eximbank: 89.062 de lei pe lună. Fără prime şi bonusuri.

Directorul Eximbank, Ionut Costea, cumnatul presedintelui PSD, Mircea Geoana, castiga 89.062 de lei pe luna fara alte stimulente, adica 20.760 de euro, dupa cum rezulta din contractul de mandat intrat in posesia HotNews.ro. Contractul a fost semnat in aprilie 2009 de catre fostul presedinte AVAS, Mircea Ursache, membru PSD.
Pe langa salariu, Ionut Costea are dreptul, potrivit contractului de mandat, la o prima de vacanta egala cu salariul lunar, de prime de Craciun, 1 iunie, de decontarea oricaror cheltuieli facute in interes de serviciu, prima de ziua bancii, de al 13-lea salariu si echivalentul a nu mai mult de trei salarii lunare, in cazul in care Adunarea Generala a Actionarilor decide sa acorde alte prime. In plus, continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Azi a fost o zi plină

De dimineata am fost la seminarul ZF`ului, cel cu creditarea in lei sau in euro
Au fost multi bancheri si dl. Radu Ghetea. O sa revin in cateva minute sa povestesc ce si mai ales, cum.
UPGRADE. Cativa ziaristii, dar si unii participanti (companii financiare altele decat bancile) au iesit cu fix 20 de minute inainte de final si au luptat pana la unu cu fripturile si bucatele pregatite pentru lunch.
Le`au rapus in cele din urma, lasandu`le cateva bucate si invitatilor. Seful Biroului de Credit a gasit o frigaruie care parea cu ceva restante asa ca a luat`o sa o interogheze.
Laszlo Diosi, seful OTP Bank, s`a conversat cu Liviu Chiru, care era foarte elegant si probabil l`a confundat cu un potential client al bancii.
Seful ARB, Radu Ghetea, a mai povestit odata istorioara cu clientul care vine sa ii ceara un credit, banca ii cere sa isi puna casa garantie, clientul intreaba aproape speriat “Casa meaaaa?”, la care Bancherul ii raspunde ” Da`banii mei????”
Presedintele Alpha Bank, Oprescu, a fost cel mai la obiect. Au vorbit bine si Robert Rekkers (Banca Transilvania) si seful Piraeus, Catalin Pirvu. O sa sui si prezentarile, pentru cei interesati, desi le veti putea gasi si pe pagina de evenimente a ZF.
Valentin Lazea (economistul sef al BNR) nu s`a dezmintit, vorbind scurt, sobru, in cifre. La plecare, asaltat de ziaristii care voiau sa afle detalii despre negocierile cu FMI, chema disperat liftul.
Foarte buna impresie mi`a lasat si reprezentantul BRD. Voi reveni iar, ca a aparut un document zuper beton, de care trebuie sa ma ocup acum si care probabil ca va face valuri, fiind vorba despre contractul de munca al unui sef de banca locala.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Cine ne mai dă bani ieftini?

Problema foarte actuala a acestor zile este finantarea deficitului bugetar.

Asa cum am anticipat, Ministerul Finantelor a redus considerabil nivelul la care se imprumuta de pe piata interna. Creditul guvernamental s-a diminuat în luna septembrie cu 3,8%, până la 43 003,8 milioane lei, mai exact, Ministerul Finantelor mai mult a rambursat bani decat s-a imprumutat.

Nu mai e nevoie de bani? Ba este, deficitul bugetar este in crestere, si trebuie sa ne pregatim pentru excesul din luna decembrie. Sa fie oare nivelul actual de 43 miliarde limita de la care dobanzile la datorii intra intr-o spirala de neoprit?

Sa fie injectia continua de lei riscanta pentru curs? Nu mai mult ca altadata.

Trebuie sa observam o anomalie - inflatia este 4.9%, rata dobanzii de politica monetara este 8% iar statul abia se imprumuta la 10%. BNR a ajuns la un punct de echilibru dificil, cand economia stagneaza, cursul e semistabil, iar dobanzile la lei sunt suportabile, insa doar pe termen scurt.

Daca banii ieftini de la FMI intarzie sa vina, ajustarea va fi dificila. Cresterea cu doar 3 puncte procentuale a TVA va doar prima masura dintr-un lung sir.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Bogdan Glăvan: Libertate de expresie? Nu pe blogul meu

De-a lungul timpului au existat cititori care m-au criticat pentru cele scrise, mergând până la atac la persoană. Fiecare este liber să citească, să înţeleagă şi să creadă ce vrea. Nu am cenzurat niciun mesaj, până astăzi.

În urma articolului cu “economia moaştelor”, cineva mi-a trimis un comentariu foarte urât. Fie şi din respect pentru cititorii mei, care au demonstrat în mod repetat că sunt chiar mai perspicace şi mai culţi decât mine, nu puteam să îl aprob. Însă în primul rând din respect pentru mine l-am şters. Acest site este proprietatea mea, şi dacă cineva are gunoaie de aruncat, trebuie să găsească alte locuri.

Revenind la articolul postat, el trebuie interpretat ca o încercare plină de amărăciune de a ironiza falsa religiozitate care dă peste marginile bunului-simţ. Tocmai de aceea am şi precizat, în post scriptum, că este o proastă încercare de pamflet. Pentru că este un pamflet care, indiferent câte zâmbete îţi provoacă, îţi lasă la urmă un gust amar. Acesta a fost felul meu de a-mi cere scuze faţă de cei pe care, bănuiam, textul îi va speria.

Cei care scriu comentarii injurioase se numără printre cei care frecventează bisericile şi pupă icoanele cu o evlavie direct proporţională cu furia pe care şi-o dezlănţuie din spatele anonimatului, aruncând cu pietre în cei care le contrazic convingerile. Da, au loc şi ei în democraţie, dar nu pe blogul meu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Bancherii cer la unison BNR să scadă costul finanţării la lei, ca să poată ieftini creditele

Bancherii romani se plang de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii (RMO) pe care Banca Nationala le percepe si care, in opinia lor, tine sus dobanzile la credite. Ei cer BNR ca in urmatoarea sedinta de consiliu pe probleme de politica monetara, nivelul RMO sa fie coborat, pentru a putea si ei sa coboare dobanzile la credite.

Robert Rekkers, presedintele executiv al Bancii Transilvania este cel mai vehement in aceasta privinta:” Noi nu avem nici banca mama in afara tarii si nici banca tata care sa ne dea euro, ieftin. De aceea noi finantam preponderent in lei. Dar nu pot sa inteleg de ce avem RMO atat de mare la lei. Eu sunt olandez si la mine in tara, nivelul RMO e de doi la suta. Daca vreti sa incurajati creditele in lei, reduceti RMO la lei”, a declarat Rekkers. El a precizat ca un nivel acceptabil ar fi de 7,5 % la lei. “Ungaria le-a redus. Noi de ce nu putem?” , se intreba retoric, Rekkers.
De partea lui a venit si Laszlo Diosi, executivul sef al OTP Bank, care a confirmat ca Ungaria a redus rezervele minime obligatorii ale bancilor, lucru care ar putea fi aplicat si de romani. “Avem foarte bune exemple in regiune, de tari care au coborat costurile fondurilor in monedele lor si cred ca e momentul ca si Romania sa se alinieze acestei tendinte”, a explicat Diosi.
La randul lui, seful Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a explicat ca desi si-ar dori ca BNR sa scada costul fondurilor in lei, dar mai mult ca sigur ca nu se va intampla asta. “In actualul context economic si politic, nu cred ca Banca Centrala va interveni in sensul scaderii RMO la lei”, a spus Oprescu. Piraeus Bank, Catalin Pirvu
Nici seful CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, nu e mai optimist. In opinia bancherului-sef roman, explicatia e alta. “BNR are o noua componenta a Consiliului de Administratie. Oamenii aceia trebuie sa se rodeze, iar rodajul asta nu se face intr-o saptamana..Nu stiu ce va face BNR, dar imi doresc sa continue cu semnalul pe care a inceput sa il dea cu privire la reducerea dobanzii de politica monetara . Cred ca acum e momentul sa se dea un semnal cu privire la reducerea costurilor la fondurile in lei, adica sa scada nivelul RMO la lei”, a spus Ghetea.
Fiecare banca din Romania care atrage depozite este obligata sa depuna la BNR un procent din aceste sume, sub forma unei rezerve minime obligatorii (RMO).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: De la bancheri citire, despre creditele în lei, valută, dobânzi…

Robert Rekkers, Banca Transilvania

65 la suta din creditele Bancii Transilvania sunt in lei. Suntem o institutie cu capitalul denominat in lei si nu avem nici mama nici tata in afara Romaniei care sa ne dea euro ieftin.
Exista un potential pentru reducerea dobanzilor in Romania.
Nu inteleg de ce avem RMO atat de mare la lei.
Eu sunt olandez si la mine rmo e de doi la suta. Daca vreti sa incurajati creditele in lei, reduceti RMO la lei. La euro inteleg politica, dar la lei nu pot pur si simplu sa inteleg. Inflatia e sub control si nu vad un mare impiediment.

Catalin Pirvu, Piraeus Bank

dar din pacate neperformanta la creditele in lei e dubla fata de cele in valuta. asta inseamna alocarea unei cote de risc mai mare.
ar fi bine sa se mai reduca RMO la lei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Turism: 54% dintre români nu au plecat şi nici nu vor pleca în concediu în 2009

Conform unui studiu al Comisiei Europene realizat in septembrie si publicat in aceasta luna, 54% dintre cei 1010 romani intervievati au declarat ca nu au fost si nici nu vor merge in concediu in acest an. La nivelul UE, doar Slovacia si Malta au procente mai mari, de 57.9%, respectiv 60.8%, media UE fiind de 37.1%.

La cealalta extrema se afla cetatenii finlandezi, care in proportie de 88% au declarat ca au fost sau ca vor merge in concediu in 2009.

Dintre romanii care au declarat ca au fost sau intentioneaza sa mearga in concediu in acest an, 68% si-au petrecut/isi vor petrece concediul in tara, 23% in tarile UE, iar 6% in afara UE, destinatiile preferate fiind Italia si Bulgaria.

La intrebarea ”ati fost nevoiti sa taiati din bugetul de concediu”, 39% dintre romanii intervievati au raspuns da, 6% au spus ca nu au fost fortati de criza, dar si-au redus bugetul ca masura de precautie, iar 31% au declarat ca nu merg niciodata in concediu.

In ceea ce priveste planurile pentru anul viitor, 12% dintre romani nu sunt afectati de criza economica, prin urmare nu au nici o problema sa plece in concediu in 2010, 27% pot pleca doar daca vor face economii suplimentare, iar 21% au declarat ca nu se pune problema unui concediu anul viitor.

Mai jos cateva tabele in care putem vedea cum stam in comparatie cu altii, gasiti studiul complet aici

1. Cine a fost in vacanta in 2009?2. Taiem din bugetul de vacanta?


3. Mergem in vacanta in 2010?


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP