sâmbătă, 31 octombrie 2009

Dan Popa: Diavolii crizei şi aghiazma băncilor centrale

Aghiazma si crucea cu care bancile centrale au iesit in fata celor comerciale, stropindu-le din greu, au dat rezultate. Diavolii crizei se retrag, urland din rasputeri ce-i drept si lasand slabit organismul, dar se retrag totusi.

Australia a urcat dobanda cheie in august, urmata la scurta vreme de Israel. Miercurea trecuta, Norvegia a procedat la fel, urcand nivelul dobanzii cheie cu 0,25 bp. Semnale in aceeasi directie vin din partea mai multor banci centrale. Bancherii centrali norvegieni atrag insa atentia ca reluarea cresterii economiei depinde de raportul dintre coroana si dolar. Daca dolarul mai cade mult in fata coroanei norvegiene, scenariul de crestere va fi cu certitudine, modificat. Un mic diavol a mai ramas prin urmae, de infrant.

E drept ca dincolo de Ocean, unde SUA a confirmat iesirea din criza dupa cresterea de 3.5 % din trimestrul anterior, nu se poate inca vorbi de exorcizarea completa, prin cresterea dobanzii de politica monetara. Autoritatile amercane sunt inca in faza in care incurajeaza refluxul masurilor exceptionale luate pentru stoparea recesiunii. Poate cel mai devreme in vara viitoare sa mai scumpeasca banii, daca nu chiar in 2011.
Anglia, care a investit 196 miliarde de euro (cu peste 20 de miliarde de lire peste ceea ce estimasera) in certificate de Trezorerie, ar putea suplimenta saptamana viitoare acest plafon cu inca 50 mld lire, ceea ce ar putea ingreuna aplicarea strategiei de iesire din criza.

Nemtii de la Bundesbank atrag si ei atentia bancilor comerciale ca Banca Centrala se pregateste sa isi retraga din medicamentele administrate in piata, declarand explicit ca a subzista datorita perfuziilor cu lichiditati nu este o optiune durabila si in niciun caz una care sa stea la baza operatiunilor viitoare. Aghiazma lichiditatilor si crucea dobanzii cheie a functionat si acolo.
Pana si indienii se pregatesc sa puna capat politicii monetare de criza. Marti, Guvernatorul Bancii Centrale, Duvvuri Subbarao a declarat ca se organizeze iesirea din dispozitivul de criza intr-o maniera calibrata si ca pana in ianuarie viitor, dobanda cheie va urca.
La noi, in ceea ce priveste decizia de politica monetara de saptamana aceasta cred ca banca centrala va opta pentru o reducere de 25pb desi exista riscuri si pentru o reducere de 50pb. La noi, Diavolii lucreaza mai adanc. Sau aghiazma si crucea nu sunt de calitate, cine stie?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: FMI îmbunătăţeşte semnificativ previziunile privind creşterea economiei asiatice

In aceasta saptamana, FMI a imbunatatit semnificativ previziunile privind cresterea economiei asiatice, astfel ca PIB-ul zonei va inregistra o expansiune de 2.8% in 2009 si 5.8% in 2010. Spre comparatie, in raportul din mai 2009, previziunile erau de +1.2%, respectiv +4.3%.

Pe tari, economia Chinei va creste cu 8.5% in 2009 si 9% anul viitor, India va creste cu 5.4% in 2009 si 6.4% in 2010, iar Japonia va inregistra o crestere economica de 1.7% in 2010, dupa o contractie de 5.4% in acest an.

In 2009, an de criza economica crunta in Europa si SUA, dintre cele 14 economii care fac parte din zona Asiei, doar 8 vor inregistra o scadere a economiei, iar anul viitor toate vor inregistra o crestere, evolutie care transforma aceasta zona in noul motor de crestere al economiei mondiale.

Click pe graficul de mai jos pentru detalii legate de evolutia PIB pe tari.


In acelasi raport al FMI, mai exista o informatie interesanta legata de evolutia preturilor pe piata imobiliara. Daca in Europa si SUA, preturile au scazut semnificativ in ultimii doi ani, in Asia evolutia a fost diferita, astfel ca in acest moment, preturile pe piata chineza si cea coreeana sunt cu 20% mai mari decat la inceputul anului 2006, iar cele din Singapore si Hong Kong cu peste 30% mai mari, click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Vor putea asiaticii sa scoata economia mondiala din criza?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Omul care a provocat criza asiatică din 1997, extrădat în Thailanda

In aceasta dimineata a fost extradat din Canada in Thailanda omul considerat vinovat pentru declansarea crizei asiatice din 1997. E vorba de un fost consilier financiar al Bangkok Bank of Commerce, care a dat credite peste credite, pana cand banca lui a dat faliment.

Aflat acum in scaun rulant in urma unui atac cardiac, Rakesh Saxena (nascut indian, in varsta de 57 de ani) este acuzat printre altele ca a provocat falimentul bancii la care lucra, banca avand datorii de 3 miliarde de dolari in 1995, cand a fost declarata falita.
Caderea Bangkok Bank of Commerce a antrenat prabusirea altoor institutii bancare, care a culminat cu celebra criza a sistemului bancar local, demonstrand vulnerabilitatea bankingului thailandez, excesiv gonflat si fara o reglementare serioasa.
Numele lui Saxena este asociat cu cel al unui renumit vanzator de arme saudit, Adnan Khashoggi, dar si cu nume din centrul vietii publice din Thailanda (ministri, sefi de partide etc) .
Povestea vietii lui e foarte interesanta. Marxist, cu o diploma in Litere, Saxena a lucrat la mai multe banci in Bombay si Singapore, pana sa ajunga la Bangkok unde si`a intalnit viitoarea nevasta. Specialist in operatiuni cu produse derivate, finantator al unor operatiuni in Sierra leone si adept al preluarii companiilor cu probleme, omul a falimentat cum spuneam banca la care lucra, dupa care a fugit in Canada. Acolo a reusit sa isi amane ani buni de zile extradarea, pana aseara cand autoritatile au emis un ordin care a fost dus la indeplinire in aceasta dimineata

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP