luni, 2 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Slalom printre finanţişti

Pagina de analiză şi comentarii a revistei Capital găzduieşte şi acest articol. L-am scris acum aproape două săptămâni, cu gândul de a-l posta pe blog. M-am răzgândit în momentul în care mi-a venit ideea titlului.

Orice asemănare între articol şi alte opere culturale, precum cea din ilustraţie (melodia aici), este total întâmplătoare.

images1


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Scrisoare de la ANAF: diferenţele de impozit stabilite în minus vor fi trimise în contul bancar

Se pare că este o perioadă epistolară

După ce ieri scriam despre scrisoarea de la brokerul meu american de pe piaţa Forex, iată că azi am primit o scrisoare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în care se spune:

În urma verificărilor efectuate şi compensării diferenţelor de impozit "stabilite în minus", conform deciziilor de impunere anuală pentru veniturile realizate pe anul 2008, cu obligaţiile bugetare restante, existente în evidenţa fiscală, a rezultat de restituit suma de X lei.
Suma rezultată va fi restituită în conformitate cu prevederile art.112 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003, privind Codul de procedură fiscală, republicată, prin cont bancar.
Întrucât diferenţa rezultată va fi restituită prin cont bancar, vă rugăm să nu vă prezentaţi la sediul Administraţiei finanţelor publice / Trezoreriei pentru a solicita încasarea acesteia în numerar.

Nu mi-a venit să cred ceea ce am citit. După ce, ani de zile, am tot întrebat la Administraţia finanţelor publice de ce au mai adăugat rubrica de cont bancar pe fişele fiscale, de vreme ce ei ignorau contul bancar şi trebuia să te deplasezi până la ei pentru a-ţi recupera eventualele sume pe care statul ţi le datora, iată că primesc o scrisoare prin care mă roagă să nu mă prezint pentru a solicita suma respectivă în numerar. Este un element de progres şi o speranţă că serviciile ANAF încep să se modernizeze.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Un nou blogger - economistul şef al Canadian Imperial Bank of Commerce

Fostul economist sef al Canadian Imperial Bank of Commerce, Jeff Rubin, a demisionat pentru a deveni blogger. In primul sau post , Rubin, care e autorul bestsellerului Why Your World Is About to Get a Whole Lot Smaller: Oil and the End of Globalization, scrie ca pretul barilului va atinge in scurta vreme pragul de 100 de dolari.

Redevenit pescar (JR e cunoscut ca excentric din acest punct de vedere, el folosindu-se de experientele din pescuit in cartile pe care le scrie) si blogger, Rubin a marturisit ca in calitatea de economist sef nu putea sustine anumite puncte de vedere fara a fi identificat cu CIBC.
Una peste alta, nu stiu cat a pierdut bankingul, da` blogosfera a castigat enorm. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Rezervele internaţionale ale României – valute plus aur – au ajuns la 30.75 miliarde euro

Conform datelor publicate astazi de BNR, la 31 octombrie 2009, rezervele valutare se situau la nivelul de 28 402 milioane euro, fata de 28 339 milioane euro la 30 septembrie 2009, aceasta variatie fiind generata de intrarile si iesirile de valuta din rezerva, sume care in octombrie s-au ridicat la 1278, respectiv 1 215 milioane euro.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2 345 milioane euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie 2009 au fost de 30 747 milioane euro, fata de 30 615 milioane euro la 30 septembrie 2009.

In graficul de mai jos se poate observa atat evolutia rezervelor valutare fara a lua in considerare aurul, cat si gradul de acoperire al rezervei exprimat in luni de importuri, click pentru marire.De notat ca octombrie este a patra luna consecutiva de crestere a rezervelor, insa cresterea din perioada iunie-octombrie (1.94 mld euro) s-a datorat intrarii banilor de la FMI, altfel am fi vazut o diminuare a rezervelor pe fondul interventiilor BNR pe piata valutara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Jeffrey Franks, foarte plăcut impresionat de Nicolae Cinteză şi vicele Cristi Popa

Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks l`a felicitat azi pe Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicola Cinteza si pe viceguvernatorul Popa pentru modul in care au stiu sa aduca indicatorii sistemului bancar la parametri optimi. Asta mi`a spus`o la telefon un nene apropiat discutiilor. Acelasi nene foarte de treaba mi-a mai spus ca directorul Cinteza va lipsi o saptamana din BNR, dar nu m-a lasat sa spun despre ce e vorba.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Patrick Gelin, şeful BRD: ” Suntem singura bancă din sistem care nu îşi externalizează creditele neperformante”

„Multe banci isi externalizeaza creditele neperformante. Nu este si cazul nostru si cred ca suntem singurii care avem aceasta practica”, a declarat Patrick Gelin intr-un interviu acordat postului tv Money Channel. Seful BRD a mai spus ca 2009 este un an pierdut pentru creditare, iar in privinta anului viitor volumul creditelor depinde de revenirea economiilor din Vest, a celei romanesti si de revenirea pietei imobiliare.

„Astazi cererea de credite e aproape zero, atat din partea persoanelor fizice cat si a IMM-urilor. Pentru anul viitor, totul depinde de cresterea economiei locale si de revenirea economiilor din Vest. De asemenea,fara revenirea pietei imobiliare va fi dificil sa vedem o imbunatatire a lucrurilor”, a mai spus Gelin. El s-a mai referit la confuzia care ar putea domni si in 2010. “Acesta este marele semn de intrebare. E legat de ceea ce se va intampla in 2010, daca situatia se va imbunatati sau degrada”, a punctat Gelin. Rugat sa gaseasca 3 motive de a ramane optimist, Gelin a raspuns: „Revenirea economiilor din Europa de Vest, posibilitatea de a avea un guvern stabil si probabila revenire din 2010 a pietei imobiliare”.
Interviul e mai lung, e foarte bun, iar colegii din TMCTV merita toate felicitarile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Debt deflation

O prezentare excelenta a unui subiect care ma pasioneaza - deflatia.


Debt Deflation October 2009Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Oare va respinge şi azi MF, ofertele? Nevoia mare de lichiditate ar zice că nu...

“Leul este tranzactionat momentan la 4,3090/EUR iar deprecierea usoara din ultima sedinta ar putea continua astazi in cazul in care bursele raman sub presiune. Prognoza noastra privind indicatorul ISM pentru sectorul prelucrator din SUA pentru luna octombrie sustine o asemenea evolutie insa nu poate fi exclusa posibila prezenta a bancii centrale din piata, in special inainte de momentul stabilirii cursului de referinta (1100GMT)”…

…. se arata in Raportul financiar al ING.
Potrivit documentului, ratele de dobanda pe termen scurt au urcat cu inca 25pb fiind tranzactionate aproape de 10/10,5%. “Este posibil ca aceasta dinamica din ultimele sedinte sa fie sustinuta de incertitudinea privind posibilitatea faptului ca BNR sa nu refinanteze o operatiune repo de 10mld RON ce ajunge astazi la scadenta. Nu credem ca banca centrala nu va organiza o operatiune repo in sedinta astazi avand in vedere tensiunea din piata monetara (1M se tranzactioneaza aproape de 11% in timp ce 3M se situeaza peste 10,5%) si nevoia ridicata de finantare a sectorului public. Astazi MF intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie 6M in valoare de 1,2mld RON. Avand in vedere ca randamentele implicitie ale swap-urilor valutare se situeaza foarte aproape de 10% este posibil ca MF sa gaseasca o cerere limitata sub nivelul obisnuit al randamentului maxim de 10%. Cu toate acestea, nu credem ca MF va plati randamente mai ridicate de 10% fiind mai probabil ca acesta sa respinga toate ofertele participantilor”, se mai arata in documentul citat. O asemenea decizie s-ar putea dovedi costisitoare avand in vedere nevoia de lichiditate ridicata a sectorului public.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Viaţa în bancă. Scrisori despre cum văd angajaţii din bănci lumea din jurul lor.

„Chiar nu am talent la scris dar am citit prima parte din serialul „Viata in banca” si as vrea sa va povestesc si intamplari de prin banca noastra care cred ca s-ar incadra in ceea ce scrieti. De pilda, directorul directiei de audit intern din (…) Bank citeste in timpul programului, evident, doua ziare „de specialitate”. E vorba de „CanCan” si „Click”, de unde probabil ca afla ce mai e nou in bankingul local si international. Omul are peste 45 de ani si inca nu s-a dumirit cum se foloseste copiatorul. Prin urmare, nici faxul nu-l poate utiliza, dar de aia s-au inventat secretarele. Laptopul si-l blocheaza in permanenta. Colegii mei (sau fostii colegi) v-ar mai putea confirma cascatul plictisit pe care-l apuca la sedinte sau telefonul care-i suna permanent.
In plus, in cadrul directiei resurse umane sunt angajati circa 20 de salariati (din care vreo 5 sunt in concediu de ingrijire copil) care freaca menta cu mare arta.
In cateva departamente sunt oameni din categoria celor care se cred mai destepti decat ceilalti si care vor sa iasa bine in fata sefilor. Oameni pe care nu ai cum sa ii infrangi profesional, pentru ca scot scamele care urmeaza sa apara, daca intelegeti…”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Portofoliul de credite al BRD - deteriorare consistentă

Din tot raportul financiar la 9 luni al BRD, am retinut asa: ca le-a scazut profitul net cu 19 %, chiar daca venitul net bancar a urcat cu acelasi procent. Ca au avut un venit net bancar de 2,5 miliarde de lei (598 mil. euro), in crestere cu 18 %, ceea ce ma face sa presupun ca au avut incasari foarte bune din comisioanele aplicate. Venitul net bancar reprezinta diferenta dintre castigurile obtinute din dobanzi si comisioane si totalul dobanzilor platite clientilor pentru depozitele plasate in banca.

Ca a avut loc o masiva deteriorare consistenta a portofoliului de credite, cata vreme costul net al riscului aproape ca s`a triplat.

Costul net al riscului, reprezentat de cheltuielile pe care BRD le-a facut cu provizioanele si cele privind recuperarea creantelor amortizate a crescut la 673 milioane lei (159 milioane euro) de la 226 milioane lei (62 milioane euro) la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2008.

In general, riscul de neplata se masoara cu ajutorul raportului dintre cheltuielile nete cu provizioanele si soldul creditelor, indice denumit costul net al riscului. Provizioanele constituite de institutiile financiare exprima pierderea potentiala pe care ar putea-o inregistra daca un client nu-si plateste ratele la timp. Astfel, pe masura ce restantele cresc, bancile pun mai multi bani deoparte, ceea ce denota ca portofoliul se deterioreaza.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Cele mai mari 20 de falimente din ultimii 30 de ani din SUA

Depunerea bilantului CIT (Corporate Investment Trust) Group este cel de-al cincilea mare faliment din 1980 incoace. Iata mai jos lista primelor 20 de falimente petrecute in ultimii 30 de ani in SUA, dupa activele institutiilor falimentare.

1. Lehman Brothers (banca) – 15 septembrie 2008 – 691 miliarde de dolari
2. Washington Mutual (banca) – 26 septembrie 2008 – 327,9 miliarde
3. WorldCom (telecom) – 21 iulie 2002 – 103,9 miliarde
4. General Motors (automobile) – 1 iulie 2009 – 91,0 miliarde
5. CIT (banca) – 1 noiembrie 2009 – 71 miliarde
6. Enron (energie) – 2 decembrie 2001 – 65,5 miliarde
7. Conseco (asigurari) – 17 decembrie 2002 – 61,4 miliarde
8. Chrysler (automobile) – 30 aprilie 2009 – 39,3 miliarde
9. Pacific Gas and Electric (energie) – 6 aprilie 2001 – 36,1 miliarde
10. Texaco (petrol) – 21 aprilie 1987 – 34,9 miliarde
11. Financial Corporation of America (banca) – 9 septembrie 1988 – 33,8 miliarde
12. Refco (curtierat) – 17 octobrie 2005 – 33,3 miliarde
13. Indymac (banca) – 31 iulie 2008 – 32,7 miliarde
14. Global Crossing (telecom) – 28 ianuarie 2002 – 30,1 miliarde
15. Bank of New England (banca) – 7 ianuarie 1991 – 29,7 miliarde
16. Lyondell (chimie) – 6 ianuarie 2009 – 27,4 miliarde
17. Calpine (energie) – 20 decembrie 2005 – 27,2 miliarde
18. New Century Financial Corporation – 2 aprilie 2007 – 26,1 miliarde
19. United Airlines (companie aeriana) – 9 decembrie 2002 – 25,2 miliarde
20. Colonial Bank (banca) – 14 august 2009 – 25 miliarde

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bloguri economice: Articolul cu numărul 1.000

Iată că, de la 30 iunie şi până acum, în 4 luni, blogurieconomice.ro a acumulat 1.000 de articole. Nu ştim dacă este mult sau puţin, însă aceste pagini acoperă o paletă largă de subiecte preponderent economice şi reprezintă rezultatul unui efort susţinut. Traversăm o criză care face ca evoluţiile economice să fie interesante, pline de substanţă.

Mulţumim tuturor celor care ne-au încurajat în acest demers şi îi aşteptăm alături de noi şi în continuare.

Bloguri economice

Cristian Orgonaş: O poveste imobiliară de succes

2007 – doamna X este o persoana in varsta, modesta si fara prea multa scoala, dar care s-a intamplat sa detina de multi ani un teren de peste 1000 mp intr-o zona buna a Timisoarei.

Avand in vedere ca boomul imobiliar a transformat terenul respectiv intr-o adevarata mina de aur, d-na X s-a hotarat sa il vanda, iar suma obtinuta urma sa fie impartita intre copii si nepoti, ramanandu-i si dansei suficient cat sa aiba o batranete fara griji.

Necesitatile fiind mari, familia a decis ca are nevoie de aproximativ 350.000 de euro pentru ca toata lumea sa fie multumita cu suma pe care o va primi.

Zis si facut – terenul este scos la vanzare la pretul de mai sus, iar o persoana interesata a oferit 300.000, banii jos.

Sustinuta puternic de familie si auzind ca preturile cresc continuu, d-na X a refuzat oferta, spunand ca 300.000 de euro reprezinta o suma prea mica in comparatie cu valoarea terenului si ca oricum, acesti bani nu ii ajung pentru a isi duce la indeplinire planurile de viitor.

Cum persoana respectiva nu a dorit sa pluseze, afacerea a cazut.

2009 – dupa doi ani de asteptare, d-na X a vandut terenul cu 150.000 de euro.

Morala?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: Ce se va întampla cu economia în trimestrul IV?

Multi analisti, inclusiv actualul presedinte au estimat ca trimestrul III al anului 2009 va fi cel mai greu si se va inregistra cea mai accentuata scadere economica.

Scaderea economica a anului 2009 a fost una "de exceptie", si se datoreaza mai mult decat crizei. Pentru mine, cel mai relevant indicator este somajul. In anul 2009, somajul oficial a crescut pe timpul verii - niciodata in cei 20 ani de dupa revolutie nu s-a mai intamplat acest lucru.

Revenim - trimestrul III - maximul scaderii, iar din trimestrul IV incepe reducerea scaderii (derivata a 2-a devine pozitiva, pentru amatori).

De la INSSE vine o statistica interesanta - directori din constructie, industrie, servicii isi dau cu parerea despre evolutia economiei pe trimestrul IV.

Mai toti cei care au raspuns vad situatia economica ca deteriorandu-se in continuare, iar numarul de angajati se reduce. In constructii e normal, in celelalte sectoare - ne arata ca scaderea nu s-a oprit.

Interesant este ca toata lumea doreste mentinerea preturilor, ba chiar cresterea lor (comerciantii in luna decembrie).

Concluzia la care ajung este ca o mare parte din firmele romanesti inca nu sunt stabilizate financiar. In perioada 2000 - 2008, tot ce trebuiau sa faca era sa existe si sa deschida usa clientilor care stateau la coada; normalitatea anului 2009 este alta. Situatia cu rate de profitabilitate de tara emergenta si salarii de tara africana este greu repetabila.

Firmele trebuie sa se obisnuiascacu starea de fapt cand cresteri reale de 5% vor fi recorduri. Cei care vor incerca sa ajunga la rezultatele de dinainte de 2009 prin reduceri de costuri sau cresteri de salarii isi pierd timpul. Productivitatea trebuie sa fie acum noua directie de explorat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Lacomi de bani, fostul şef al KBC şi un baron - anchetaţi de Parchetul din Bruxelles

Fostul sef al KBC, Remi Vermeiren, dar si baronul Piet Van Waeyenberge, fratele fostului administrator al bancii sunt anchetati de Parchetul din Bruxelles pentru delict de initiere, fiind banuiti ca ar fi profitat de pozitiile lor pentru a specula pe Bursa actiunile bancii.

Presa belgiana indica faptul ca inafara celor doi mai sunt cercetate si alte nume grele din banca, dar mentine discretia asupra acestora pana cand Parchetul isi va termina ancheta.

Comisia bancara, financiara si de asigurari- reglementatorul pietei bancare- a deschis o actiune in justitie in urma cu circa o luna, dupa ce a sesizat ca in saptamanile de dinaintea celei de-a treia operatiuni de salvare a bancii de catre Stat (14 martie 2009), ar fi facut importante tranzactii bursiere cu actiunile institutiei financiare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cum au evoluat monedele ţărilor est-europene comparativ cu euro în ultimii 11 ani

Moneda europeana a fost lansata la inceputul anului 1999, iar in prima zi de tranzactionare, un euro se schimba cu 1.31 lei, 4.1 zloti, 249 forinti si 35.2 coroane.

In acest moment, dupa aproape 11 ani, un euro se schimba cu 4.29 lei, 4.24 zloti, 272.5 forinti si 26.47 coroane, ceea ce inseamna ca leul s-a devalorizat nominal fata de euro cu 228%, zlotul s-a devalorizat cu 3.3%, forintul cu 9.3%, iar coroana s-a intarit cu 24.8%.

Daca luam in considerare variatiile din cei 11 ani, observam ca mediile anuale inregistrate de zlot si forint s-au situat intr-un interval de +10% / -15% fata de valoarea din 1999, coroana ceha s-a apreciat continuu in tot acest interval (cu exceptia anului 2000), iar leul a luat-o pe aratura rau de tot, inregistrand o devalorizare 210% intre ianuarie 1999 si media anului 2004, dupa care s-a apreciat semnificativ pana in 2007, urmand o noua depreciere semnificativa in 2008 si 2009.

Dincolo de interesele speculatorilor, o moneda este tot atat de puternica pe cat este si economia care se afla in spatele ei, iar evolutia comparativa a celor 4 monede ne arata de fapt cat de lipsita de competitivitate este economia romaneasca, si cat de mult mai avem de muncit pana sa ii ajungem din urma pe unguri, polonezi sau cehi.

Click pe graficul de mai jos pentru a observa evolutia celor 4 monede fata de euro intre 1 ianuarie 1999 si 30 octombrie 2009. Valorile aferente anilor 2000-2008 reprezinta medii anuale.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP