marți, 3 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Ce vremuri, ce cărţi!

Am primit şi pe e-mail anunţul următor (îl puteţi vizualiza şi aici)

Free trade

Dear Economist,

I am pleased to announce that FREE pre-publication copies of my new book, Free Trade Doesn’t Work: Why America Needs a Tariff, are now available to friends of heterodox economics.
(This book will be $14.95 when it goes on sale on Amazon.com in a few weeks.)

The table of contents is below:
Foreword by Edward Luttwak

Introduction: Why We Can’t Trust the Economists


PART I: THE PROBLEM
Chapter 1: The Bad Arguments for Free Trade
Chapter 2: Deficits, Time Horizons, and Perverse Efficiency
Chapter 3: Trade Solutions That Won’t Work
Chapter 4: Critiques of Free Trade to Avoid


PART II: THE REAL ECONOMICS OF TRADE
Chapter 5: Ye Olde Theory of Comparative Advantage
Chapter 6: The Deliberately Forgotten History of Trade
Chapter 7: The Negligible Benefits of Free Trade
Chapter 8: The Disengenuous Law and Diplomacy of Free Trade


PART III: THE SOLUTION
Chapter 9: Where Does Growth Really Come From?
Chapter 10: The Multiple-Equilibrium Revolution
Chapter 11: The Natural Strategic Tariff
Chapter 12: The End of the Free-Trade Coalition


Ce vremuri trăim, să se dea cărţi gratis despre combaterea capitalismului!

Dincolo de comicul situaţiei mă gândesc la chestia următoare. La cât de proastă pare să fie această carte, tot ce aş putea face ca economist, este să o combat cu propriile ei argumente. Mai precis, deoarece „liberul schimb are beneficii neglijabile”, să susţin împiedicarea ei de a concura de la egal la egal cu lucrările economiştilor români, eventual prin impunerea unei taxe vamale de 100%. Doar pentru această carte, desigur, pentru că asta înseamnă un „tarif strategic”. Cu menţiunea că, pentru început, cât e gratis, aş impune un preţ prag de 500 RON, tocmai fiindcă nimic nu reprezintă o primejdie mai mare pentru industria românească de carte şi pentru autorii români decât importurile de carte GRATIS). Apoi aş mai adăuga o acciză de 200 RON pentru că cititul inutil dăunează vederii.

Şi, sincer să fiu, nici nu mi se pare că lucrarea asta face ceva pentru a sparge “echilibrele multiple”: nu mi se pare că trăim tocmai într-un univers cultural favorabil capitalismului şi liberului schimb pentru a aprecia oportunitatea înlocuirii acestui „echilibru” cu unul în care să merite să mai citeşti încă o apologie a statului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Matei Păun: BNR luptă excelent pe frontul de Vest. Lupta se duce însă pe celălalt front, de Est!

BNR joaca foarte bine pe frontul de Vest, dar batalia se duce pe frontul de Est, a declarat Matei Paun, proprietarul BAC Investment. Potrivit lui Paun, Banca Centrala a preferat sa apere o stabilitate falsa, pentru a preintampina o instabilitate politica mai grava. „Sunt excesivi de prudenti”, mai spune Paun.
„Au amanat de fapt relaxarea politicii monetare”, explica si economistul sef al Unicredit Tiriac bank, Rozalia Pal.
continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Oficial BNR, despre decizia de azi: “uneori a te mişca împotriva aşteptărilor pieţei are anumite avantaje mai discrete..."

Suntem cred, singura tara in Europa care are o cadere economica de peste 8 la suta, dar tine dobanzi real pozitive de peste 3 %. Pana la urma, pe de o parte BNR se plange de marjele bancilor la lei, dar tine leul scump.

Decizia BNR ii ajuta indirect pe cei imprumutati in valuta, „pedepsindu`i” pe cei care s`au imprumutat in lei, desi aparent Banca Centrala sustine contrariul.
Din cate stiu, dobanzile pe termen scurt (overnight , la o luna, trei luni si chiar si cele la 6 luni sunt de 10 %, mult peste nivelul dobanzii cheie practicate de BNR. Doar pe termen lung sa gasesti ceva sub 10 %, dar nimeni nu isi imobilizeaza lichiditatile in lei pe termen atat de lung. Oficialii Bancii Centrale nu comenteaza pana vineri in niciun fel decizia luata astazi.
Dealerii si oamenii din banci cu care am discutat spun ca BNR si piata reala joaca uneopri in filme diferite. E drept, de cele mai multe ori, cei care au jucat in alt film decat in cel al BNR, s`au cam fript.
Una peste alta, uitandu-ma peste masurile luate de bancile centrale ale tarilor din jur, observ o decuplare a BNR, ca sa nu zic un contratimp.
Si ca sa inchei cu un citat al unui oficial din BNR, singurul comentariu pe care l-am putut obtine telefonic si la mari insistente, a fost acela ca: “uneori a te misca impotriva asteptarilor pietei, are anumite avantaje mai discrete, pe care niciun alt dezavantaj nu le egaleaza in marime”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Gripa nouă: consecinţe neintenţionate

Am spus deja că ofensiva mediatică pusă la cale de autorităţile statului pentru vaccinarea împotriva virusului H1N1 agravează asimetria informaţională care există în această privinţă. Campania mediatică şi punerea spitalelor pe picior de război are însă şi alte efecte, poate mai grave.

Serviciile medicale dispun de resurse limitate; aceasta este o axiomă, nu o constatare empirică. Alocarea discreţionară a acestora în scopul prevenirii gripei determină reducerea resurselor disponibile pentru tratamentul pacienţilor cu alte probleme medicale. „Baricadarea” spitalelor împiedică tratarea serioasă a unor persoane cu probleme medicale mai grave – hipertensiune, de exemplu. O sumedenie de boli afectează publicul, multe dintre ele producând anual de sute de ori mai multe victime… nu decât cele înregistrate deja din cauza gripei, ci decât cele în scenariul imaginat de autorităţi. Prin decizie arbitrară, toate acestea trec acum pe planul doi. În mod normal, medicii stabilesc caracterul de urgenţă al unei afecţiuni. Prin ordin discreţionar, ştim că prioritatea este acum prevenirea gripei.

Campania de „informare” a avut un success atât de mare încât este pe cale să genereze isterie în masă. Lumea se duce la cumpărături cu masca pe faţă, iar la porţile spitalelor s-au format deja cozi, bulversând activitatea medicilor. Am văzut studenţi venind la cursuri cu masca legată de gât. Cum oricine manifestă simptomele unei răceli poate interpreta acest lucru drept o infecţie cu “fatalul” H1N1, nu putem împiedica avalanşa de bolnavi imaginari care a început deja să aglomereze spitalele – decât poate printr-o altă decizie administrativă, la fel de arbitrară ca oricare alta.

Colac peste pupăză, autorităţile se ceartă în privinţa importului de vaccin. Oare cât este de greu să înţelegi că liberalizarea pieţei – neîngrădirea dreptului indivizilor de a-şi procura produsul dorit – este cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemei? Statul nu poate oferi decât ce este mai prost, cum este mai prost: calitate dubioasă, în sistem de raţie. Aflăm că există mai multe tipuri de vaccinuri, unul pentru “neam” şi altul pentru “aleşii neamului”. De ce este atât de greu să înţelegem că oamenii trebuie să fie liberi să aleagă: dacă, cum şi cât se protejează împotriva riscurilor? În fond, oamenii sunt cei care plătesc şi pentru „salvarea” promisă de autorităţi, că doar aceasta nu pică din senin.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Links 03.11

1. Cati romani stau degeaba? (riscograma.ro)

2. Fericirea nu inseamna acumulare! (baniinostri.ro)

3. Companiile listate pe ChiNext, varianta chineza a NASDAQ se tranzactioneaza la un PER mediu de 100(!!!)(Paul.Kedorsky.com)

4. Rata creditelor neperformante: 10.6% la BCR si 8% la BRD (business standard)

5. Dacia nu simte criza (zf.ro)

Voi ce ati citit interesant astazi?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Ion Radu Zilişteanu: BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 8%

După cum anunţă BNR, prin comunicatul emis azi, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al BNR, s-au decis următoarele:
- menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8% pe an;
- gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară;
- menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 8% dă un semnal asupra problemelor macroeconomice cu care se confruntă România şi evoluţiilor de pe piaţa interbancară. Dobânda Robor la 3 luni, folosită ca ancoră la multe dintre creditele în lei, inclusiv la creditele ipotecare acordate prin programul "Prima casă", a crescut cu aproape 2 puncte procentuale în ultima lună şi jumătate, aşa cum se vede în graficul preluat de la financiare.ro.Este semnificativ şi faptul că rezervele minime obligatorii au rămas neschimbate, în ciuda semnelor de lipsă de lichiditate de pe piaţa interbancară. La această decizie poate contribui şi faptul că, în ultima vreme statul român nu s-a mai împrumutat în acelaşi ritm de la băncile comerciale, deşi în acest an a atras circa 13 mld.€ de la acestea. În perioada imediat următoare, de circa trei luni, statul va trebui să se împumute din nou, în perspectiva neprimirii banilor de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor din acordurile semnate cu aceste instituţii şi faptului că bugetul de stat ar putea să nu fie votat până la 10 decembrie 2009, data ultimei şedinţe a board-ului FMI din acest an.

Totodată, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să stabilească ţinta de inflaţie pentru anul 2011 la 3% +/- 1 p.p., cu 0,5 p.p. mai puţin decât ţinta de inflaţie pentru 2009 şi 2010. Se menţionează, totuşi, că ţinta asumată va fi discutată cu guvernul.

În legătură cu menţinerea dobânzii de politică monetară la 8%, un cititor care comentează ştirea de pe Hotnews.ro scrie:

Ce spuneau ieri analiştii lui peşte? Ăia de se dau economişti şefi pe la Raiffeisen, Volksbank şi ING? Că se va reduce dobânda de referinţă? Ei, na, că au dat-o toţi în bară.

Şi lor le recomand să se întoarcă la buchia cărţii, să mai bage nişte macroeconomie şi economie monetară, să vorbească mai puţin şi să gândească, dacă e posibil, mai mult!

Un astfel de comentariu se înscrie în rândul cârcotelilor care au început demult să apară pe Internet, în care tot românul îşi dă cu părerea. Economiştii şefi ai băncilor amintite şi ai altora îşi fac proiecţiile asupra posibilelor decizii ale BNR în conformitate cu informaţiile pe care le au. Mulţi dintre aceşti economişti şefi sunt economişti remarcabili, dar nu pot fi profeţi. Ei emit doar o opinie, pe care realitatea o validează sau nu. Nu este neapărat să aibă întotdeauna dreptate, mai ales când le lipsesc elementele pentru a face o previziune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Leul, încotro?

Momentan, se tranzactionaza la 4,3065/EUR si avand in vedere ca actiunile cotate la bursele europene au inceput sedinta de astazi prin scaderi ample pare posibil ca leul sa inregistreze o sedinta de depreciere. Deoarece date economice importante la nivel international nu vor fi publicate astazi in timpul orelor locale de tranzactionare pare posibil ca leul sa urmeze dinamica burselor din Europa. “Cel mai interesant eveniment de astazi pe plan local este decizia Consiliului de Administrate BNR pe probleme de politica monetara. E posibil sa asistam la o reducere a ratei de dobanda cheie cu 25pb si desi exista si posibilitatea unei reduceri de 50pb, cel mai probabila pare o reducere mai moderata in contextul actual in care continuarea dezinflatiei pare probabila pe termen scurt insa exista riscuri privind extinderea acestei tendinte. Mai mult, factori politici sporesc vulnerabilitatea monedei nationale iar perspectivele activitatii economice nu sunt incurajatoare. Avand in vedere ecartul substantial dintre piata monetara si rata de dobanda cheie decizia bancii centrale s-ar putea sa aibe un impact redus asupra pietei valutare”, se arata in Raportul unei banci comerciale locale.
Peste cateva minute viceguvernatorul Popa este asteptat sa ia cuvantul, urmand sa vedem care sunt punctele de vedere ale domniei sale.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Site-ul autovit.ro, vândut cu suma record de 4,7 milioane de euro

Cel mai mare site de vanzari de masini second-hand de pe piata locala, autovit.ro, a fost cumparat de una din companiile integrate in grupul sudafrican Naspers (unul dintre cei mai mari jucatori media mondiali), valoarea tranzactiei fiind de peste 4,7 milioane euro, spun surse apropiate tranzactiei.
Negocierile au demarat in vara acestui an, iar un audit fusese comandat in urma cu un an, au mai declarat sursele citate. Proprietarii firmei care opereaza site-ul autovit.ro, Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila, care detin si Targul de masini Vitan au impartit aceasta suma, dupa ce au negociat peste cinci luni, consiliati de avocatii de la Dojana si Asociatii.
Site-ul de anunturi autovit.ro are o medie de 72.000 de vizitatori pe zi, fiind primul site din categoria auto si pe locul 22 in topul celor mai vizitate site-uri din Romania. In ultima luna peste 2,2 milioane de persoane au intrat pe autovit.ro.
In medie, fiecare vizitator da 50 de clickuri pe site, potrivit statisticilor trafic.ro. Veniturile site-ului depasesc 630.000 de euro pe an, dar cheltuielile de intretinere nu sunt mai mari de 100.000 de euro, scrie Ziarul Financiar

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Viaţa în bancă. Un bancher canadian vrea să lase bankingul local pentru a veni în România

Un bancher (bancherita, ca sa fiu mai riguros) care lucreaza in Canada mi-a scris ieri noapte despre experienta profesionala dobandita in bancile canadiene. Anca se mai intreaba daca ar putea sa se integreze in sistemul bancar romanesc in cazul in care s`ar intoarce in Romania.
“Lucrez la o banca in Canada si este super ok. Am inceput ca si casiera si am stat pe job 1.5 ani dupa care am devenit Financial advisor, adica deschid conturi si ma ocup de investitiile de baza si credite mai mici de 10000cad.

Viata in banca canadiana ca angajat este super in sensul ca esti respectat de colegi si sef la nivel profesional si daca ai valoare poti sa urci in ierahie. Salariul la inceput nu este foarte mare in jur de 26000 pe an acum ridicandu-se la 32000 pe an. Majoritatea luptam sa avem un bonus mare la sfarsit de an cand intr-adevar se platesc bani buni, in jur de 2000 cad.
Ma gandeam sa ma intorc in Romania sa lucrez intr-o banca…Voi ce spuneti?…Merita? …Credeti ca voi reusi sa ma reintegrez ?…
Daca aveti alte intrebari va rog..
Anca din Montreal
P.S. Am ajuns sa scriu pe blogul acesta pentru ca un prieten mi-a trimis un mesaje in care ma indemna sa il citesc pentru ca i s-a parut interesant”

Voi ce banca i-ati recomanda?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Australia a urcat azi dobânda cheie, ca reacţie la creşterea economică a Chinei

Banca Centrala australiana a ridicat azi nivelul dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, la 3,5%, aceasta fiind a doua crestere a dobanzii de politica monetara de la inceputul lunii trecute.
Guvernatorul Glenn Stevens a adus drept argument in favoarea deciziei sale cresterea puternica inregistrata de China si estimarile peste asteptari privind economia Asiei in genere.
Reamintesc aici ca Australia este prima economie a lumii care a urcat dobanda cheie (in 6 octombrie) de la izbucnirea crizei financiare. “Cresterea din China este foarte puternica si are un mare impact asupra economiilor din regiune si asupra pietei materiilor prime”, a aratat Stevens.
Australia a inregistrat o crestere economica de 0,6% in al doilea trimestru din acest an, fiind prima tara iesita din recesiune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Daniel Cazangiu: Aurul şi viruşii

Două căi sigure de castig, destul de profitabile. Metoda prin care marfa se vinde este asemanatoare:
- suntem in plina criza economica, prudenta exagerata este la ordinea zilei in sistemul bancar, economia se contracta si ‘singura’ cale de pastrare a valorii economiilor este vazută si recomandată ca fiind investitia in aur.
- pandemia psihologica privitoare la ‘noul virus gripal’ va scoate profituri frumoase din buzunarele celor panicati, prin vanzarea a tot felul de medicamente, măşti si alte produse specifice; si in acest caz refugierea se face spre o solutie iluzorie, dar considerata pe moment ca fiind singura salvatoare.

Daca aurul este unica investitie sigura, de ce exista banci, firme specializate si site-uri care schimba acest metal contra banilor? – o intrebare care nu ar trebui ignorata. Dupa cum bine se stie, derivatele pe aur cu decontare in devize care se tranzactioneaza si ale caror cotatii dau pretul aurului nu au acoperire totala in aur; cu toate acestea, metalul se vinde pe piata la un pret apropiat de cel al derivatelor. Atat timp cat mecanismul derivatelor pe aur va functiona, investitia in aur fizic nu o consider ca fiind o investitie buna. Pe de alta parte, o piata reglementată a aurului fizic nu exista in Romania.

In cazul gripei, un vaccin cumparat si administrat la timp nu garanteaza clientului o protectie totala contra virusilor gripali. O alta remarca: sunt enorm de multe decese la nivel mondial datorate altor maladii (cancer, boli cardiovasculare, …), incat comparatia cu statistica gripei porcine anuleaza orice panica.

O sugestie pentru cei care detin vaccinul antigripal, monopolizat in ultima perioada prin retragerea din farmacii: este mai profitabil sa vindeti asigurari de sanatate anti-gripa, cumparatorul beneficiind in cazul in care va avea gripă de vaccinare gratuita. In felul acesta poate fi speculata si tema cantitatii insuficiente de doze de vaccin.

Pe orice piata, daca exista cerere, pretul va creste cu siguranta. Si cum ultimii ani au ajutat la capitolul experienţă in domeniul vanzarilor, se pare ca sentimentele isi mentin locul intai in vanzari.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Cristian Orgonaş: Soldul investiţiilor străine directe a crescut cu 39 miliarde euro în 5 ani. Unde au fost investiţi aceşti bani?

Incepand cu 2003, BNR si INS publica anual un raport foarte interesant legat de investitiile straine directe (ISD), in care sunt oferite detalii privitoare la soldul si distributia pe activitati economice a ISD-urilor.

La sfarsitul anului 2008, soldul total al investitiilor straine directe a ajuns la 48.8 miliarde euro, in crestere spectaculoasa comparativ cu sfarsitul anului 2003, cand suma era de doar 9.7 miliarde euro.

Exista patru domenii care au beneficiat de investitii masive in ultimii cinci ani: industria, comertul, intermedierile financiare si constructiile. La nivelul anului trecut, aceste domenii detineau impreuna 86.8% din totalul soldului investitiilor straine.

In 2003, soldul ISD aferent industriei era de 4.9 mld euro, respectiv 51.1% din total, in domeniul comertului, soldul era de 1.1 mld euro (11.4% din total), intermedierile financiare si asigurarile inregistrau un sold de 882 milioane euro (9.1%), iar in cazul constructiilor, sumele erau similare cu cele din domeniul intermedierilor.

Dupa 5 ani, la sfarsitul anului 2008, situatia este complet diferita:

- soldul investitiilor din industrie a crescut la 20.1 mld euro (+15.2 mld vs 2003), insa ponderea in total a scazut la 41.3%;

- soldul investitiilor din comert a crescut la 6 mld euro (+4.9 mld), iar ponderea in total a crescut usor la 12.4%;

- soldul investitiilor din domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor a crescut de 11 ori (!!) ajungand la 10 miliarde euro (+9.1 mld), iar ponderea in total ISD s-a majorat la 20.5%

- soldul investitiilor din domeniul contructiilor si tranzactiilor imobiliare a crescut la aproape 6.2 mld euro (+5.3 mld), iar ponderea in total a ajuns la 12.6%. De notat ca doar in 2008, soldul ISD s-a dublat comparativ cu 2007.

Datele in graficele de mai jos, click pentru detalii.

1. Evolutia soldului Investitiilor Straine Directe


2. Evolutia ponderii celor patru domenii in totalul soldului ISD


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Goldman Sachs: Cererea internă va fi modelul de creştere a economiei Chinei

China a descoperit modelul de crestere pe care il va urma de acum inainte: cererea interna, a declarat Jim O’Neill, economistul sef al Goldman Sachs (GS), cu ocazia prezentarii unui rapor privind economia globala.

O’Neil, cel care a folosit pentru prima oara (in 2001) denumirea de “BRIC” pentru a denumi economiile Chinei, Indiei Rusiei si Braziliei, a estimat ca in acest an vede o crestere a PIB`ului chinez la 9,4 %, iar cresterea cererii interne, la 13,3% . El a mai admis ca pentru intervalul 20011 si 2020, viteza de crestere a PIB`ului se va stabiliza in jurul a 7,7% urmand apoi sa scada in deceniile viitoare. Potrivit statisticilor GS, contributia Chinei la cresterea economica mondiala a atins deja 22% (detronand astfel SUA), urmand sa atinga 50 % in 2009.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP