sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Operaţiuni bancare fără frontiere în Uniunea Europeană

La începutul acestei luni, a intrat în funcţiune un sistem care le permite întreprinderilor să debiteze direct contul unui client situat într-o altă ţară a UE. Această măsură va fi în interesul proprietarilor de case de vacanţă, al studenţilor şi al pensionarilor care trăiesc într-o altă ţară.

Datorită operaţiunilor de debitare directă, clienţii unei bănci nu vor mai fi nevoiţi să completeze cecuri sau să efectueze transferuri bancare pentru a-şi achita facturile. Este vorba de un instrument utilizat, în special, pentru plata unor servicii recurente, cum ar fi furnizarea de gaz şi de electricitate, telefonul şi abonamentul la ziare.

Până acum, numai întreprinderile cu sediul în aceeaşi ţară cu banca respectivă aveau acces la acest sistem. Odată cu introducerea noilor măsuri, mai mult de 2.500 de bănci permit în prezent utilizarea acestei modalităţi de plată în afara frontierelor naţionale.

Vor mai fi introduse şi alte măsuri: toate băncile de pe teritoriul ţărilor din zona euro sunt obligate să ofere serviciul de debitare directă transfrontalieră, până cel târziu în noiembrie 2010. Pentru băncile situate în afara zonei euro, termenul limită este noiembrie 2014.

Acest sistem constituie un pas important către o integrare efectivă a economiei UE. Sistemul este reglementat de o serie de noi reguli care garantează că debitarea directă transfrontalieră funcţionează la fel de uşor şi sigur ca şi la nivel naţional.

Cetăţenii europeni îşi pot deja utiliza cardurile de debit pentru a retrage numerar în alte ţări. Pasul următor va fi posibilitatea de a folosi cardul de debit pentru a face cumpărături în magazinele din străinătate. În viitor, va fi suficient să avem un singur cont în bancă în ţara de origine şi un singur card pentru a efectua toate operaţiunile bancare, oriunde în UE.

În afară de cele 27 de state membre ale UE, mai aderă la sistem şi Elveţia, Islanda, Liechtenstein, Monaco şi Norvegia.

O altă noutate o reprezintă faptul că, în curând, cetăţenii UE îşi vor putea schimba banca mult mai uşor. În baza acordului încheiat, noua bancă va trebui să-şi ajute clientul să-şi închidă vechiul cont şi să-şi transfere soldul. Majoritatea asociaţiilor bancare naţionale au adoptat noile reguli.

Sursa

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Au şi chinezii falimentul lor bancar. Chiar dacă vine din SUA

Autoritatile americane au anuntat vineri inchiderea bancii californiene United Commercial Bank (UCB), cu prezenta internationala, inclusiv in China. Falimentul ei este al patrulea ca marime din acest an, banca moarta fiind preluata de una vie, mai precis de East West Bank (tot din California). Potrivit unui comunicat al FDIC, East West Bank ( nume tampit de banca, dupa mine) s`a angajat sa preia toate cele 63 de agentii ale plus agentiile din Hong Kong si Shanghai ale UCB, primind deja autorizarile necesare. Activele UCB erau de 11,2 miliarde de dolari, iar depozitele, de 7,5 mld

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Franţa va acorda începând de luni, credite la dobânzi infime şi subvenţii pentru agricultori

Franta va demara incepand de luni un amplu plan de sustinere a agriculturii, acordand subventii, dar si credite la dobanzi foarte mici (finantate de Stat) fermierilor si tinerilor care vor sa se ocupe de agricultura. Suma totala a acestui fond este de 1,65 miliarde euro, din care un miliard pentru credite si 650 de milioane pentru plata unor subventii.

Din cate am citit pe pagina dedicata a Guvernului, discutam despre subventii de pana la 22.000 de euro, plafoanele pentru credite neavand o limita, ci fiind in functie de destinatia imprumutului si de planul de afaceri al fermierului. Banii se dau prin Credit Agricole normal, dar uite ca se poate face ceva concret, nu numai fonfaieli electorale despre cat de bine am putea sa facem. Bravo Frantei, rusine alor nostri!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Despre Ludwig von Mises, în Wall Street Journal

Uite aşa se întoarce roata şi ajungem să citim despre Ludwig von Mises în Wall Street Journal. Fondatorul unui hedge fund din California ne aminteşte într-un consistent articol cum Mises ne-a prevenit în legătură cu efectele expansiunii creditului încă din 1912, în cartea sa Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel – în engleză, Theory of Money and Credit. Puţină lume, în afară de cunoscătorii Şcolii Austriece, apreciază importanţa acestei lucrări.

Mie, Teoria banilor şi a creditului îmi stârneşte două tipuri de amintiri:
1. dimineţile geroase de sâmbătă şi duminică în care plecam de acasă la 8 dimineaţa către Biblioteca Centrală Universitară pentru a citi ceea ce, dacă nu mă înşel, era singurul exemplar din bibliotecile româneşti; cine a frecventat BCU, ştie ce condiţii erau acolo.
2. nostalgia bucuriei cu care am înţeles teoria ciclului economic (şi multe altele); precizez că până atunci citisem inclusiv celebrul tratat al lui Mises, Human Action, cea mai mare parte a operei economice a lui Hayek etc. Nu mă aşteptam să fiu atât de şocat de Teoria banilor şi a creditului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Şedinţa de CA al BNR a lui Bogdan Olteanu. Pamflet.

*Dom`ne, am un noroc ceva de speriat. S`au impartit functiile in Consiliul de Administratie asta nou. Am primit cele mai multe directii, ceea ce inseamna ca astia chiar vor sa ma combine la ce e mai greu, semn ca stiu ca sunt capabil. Cristi Popa are doua directii amarate, politica monetara si aia de stabilizare. Eu am trei, frate! Statistica, Informatica si Directia Juridica!!! Practic,eu sunt trei directori intr-unul singur, ca pliculetele de cafea!

*Am o dilema. Oficial, daca a egal b si b egal c, inseamna ca a egal cu c. Deci, daca mâța are 4 picioare si masa are tot 4 picioare, rezulta ca de fapt, mesele sunt mâțe????

* Daca tot sunt directorul Directiilor de Statistica, m`am apucat sa ma uit peste ce e aia. Nu zic, e interesant. Zice asa: evenimentul este, in calculul probabilitatilor, rezultatul unei experiente sau al unei observatii. Corect. Cum ar veni, numirea mea in BNR. Este si rezultatul unei experiente de 20 de ani de politica a Omului, dar si a unei observatii:”Daca nu`l puneti pe Olteanu, blocam toata procedura din BNR”. Cred ca incep sa inteleg Statistica.

*Prima mea contributie la politica monetara!!! Nu credeam sa ajung sa il intrerup pe Guvernator, da` nu puteam sa las lucrurile asa..era in joc reputatia mea, ce naibii! Cand am vazut ce scria in Raportul de inflatie, cu toate ca ma jucam Tetris pe mobil, am tresarit. Cica :” Atât formarea brută de capital fix, cât consumul final al populaţiei şi-au accelerat scăderea anuală”. Am sarit ca ars, ragnind „Lipseste un „si”, lipseste un „si”!!!” Prin urmare. Interventia mea a fost consemnata, asa incat Raportul de inflatie arata ok acum. L`am semnat si eu, da` am scris pe margine „Cu obiectiuni”, ca nu se stie niciodata…

* Cred ca a aparut un nou film, ca astia toti l`au vazut si discutau despre el. Ii zice Krugman , care`i un soi de Batman mai modern. Din cate discuta astia, e un fel de thriller, iar Krugman asta salveaza economii cu gura. Adica zice ce si cum sa faca ca sa se termine cu bine totul. E ca Superman, iar oamenii rai vor sa`l lichideze, daca am auzit eu exact. Adica asta care sta in stanga mea, cum a auzit de Krugman ala, zice „Sa inasprim lichiditatea”. Sigur la Batman ala se referea, sa`l lichideze saracul…

* De vorbit cu Guvernatorul sa dam o lege dom`ne ca aia care sunt prinsi ca fac inflatie in tara, sa`i bage la parnaie, manca`le`as ochisorii lor de hotomani. Sa vada aia de la UE ca intarim Justitia si ca suntem determinati. Unul dintre colegi ca cica nu putem baga pretul benzinei la puscarie. Frate, ce sa`ti spun…Eu n`am zis sa aplicam legea aia…am zis sa o dam doar. Sa fie acolo…

*Tot din Statistica ( al carei Director sunt eu!!!) : Evenimentul imposibil nu se realizeaza la nici o efectuare a experientei. Evenimentul posibil este cel care poate sau nu sa aiba loc. Are probabilitatea mai mare ca 0 si mai mica ca 1. Evenimentul sigur este evenimentul care se realizeaza cu certitudine. Probabilitatea evenimentului sigur este 1. Deci eu am probabilitatea unu, nu?

*La informatica e mai usor. Citesc dintr`un manual: „Automatul primeşte la intrare un aşa numit “cuvânt de intrare” şi, în funcţie de ceea ce este programat să facă, va urma un şir de paşi predefiniţi (algoritmul), pentru a ajunge la un rezultat final. Un automat are o singură stare de pornire şi un număr de stări finale bine determinate”. Pai exact asa am patit eu. Mi s`a spus „te duci la BNR, in pana mea”. Am facut un set de pasi predefiniti (aici m`a ajutat mult Omul, nu am ce sa zic) si am ajuns la un rezultat final. Fantastic, sunt soft, de fapt????

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Weekend movie - Jim Rogers

Despre aur; de ce crede ca va mai creste.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Explicaţiile viceguvernatorului Popa legate de menţinerea dobânzii cheie

“Ca sa cobori dobanda cheie trebuie sa ai conditiile monetare in sens larg, care includ dar nu se limiteaza la dobanda. Conditiile astea includ RMO, includ gestiunea ferma lichiditatii (pe care o calificam drept ferma, nu adecvata, cum faceam pana acum) si ele trebuie sa conduca la ancorarea anticipatiilor inflationiste si la revenirea inflatiei pe traiectoria programata si pe 2010 si pe 2011. Noi avem o prognoza care bate 8 trimestre de acum incolo. De asta am si dat tinta pe 2011, care nu era pana acum comunicata.

In acest moment o scadere a dobanzii de politica monetara nu s-ar fi dus acolo unde ne intereseaza pe noi: prin dobanzile interbancare, in reducerea dobanzilor la credite noi. Ca alea ne preocupa in mod special. O sa vedeti ca in timp ce noi scadeam de la 10,25 la 8, dobanzile la credite au scazut dar cu mult mai putin. Dovada ca au si crescut marjele intre dobanzile la credite si depozitele la moajoritatea bancilor comerciale.

Si pe urma, BNR mai spune si altceva. Vedem pe de o parte, datorita volatilitatii mediului politic intern, o crestere de ceva timp in urma (dar care pare sa fie persistenta), o crestere asadar a dobanzilor interbancare fata de dobanda de politica monetara. In conditiile in care aceasta crestere nu afecteaza doar scadentele overnight si se duce pe 3 luni si mai departe, este greu de explicat un alt nivel al dobanzii, decat cel de 8 %. Este un semnal de mentinere, nu discutam aici despre traiectoria dobanzii

Apoi, a fost o nevoie de a da un semnal de stabilitate. Marjele la eurobondurile romanesti fata de etalonul german, precum si masura de asigurare la riscul de default, deci CDS, ambele au cunoscut cresteri semnificative de la inceputul lui octombrie. In aceste conditii este necesar un semnal de stabilitate. Dincolo de scaderea substantiala a activitatii economice, am asistat la o consolidare a dezinflatiei cu anumite intarzieri de care trebuie sa tinem seama. Nu vrem sa asistam la riscuri de ratare a tintei”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Mai rezistăm o lună?

Conform asteptarilor, delegatia FMI a anuntat ieri ca paraseste Romania fara sa acorde guvernului a treia transa din imprumut, urmand ca negocierile sa fie reluate in momentul in care situatia de pe scena politica se va clarifica, adica nu mai devreme de 7-10 decembrie.

De ce a fost amanata acordarea celor 1.5 miliarde euro? Pentru ca niciun partid sau candidat la presedintie nu a indraznit sa isi asume acum, cu doua saptamani inainte de alegeri, implementarea rapida a unor masuri extrem de nepopulare, cum ar fi concedierea a zeci/sute de mii de bugetari, taieri de pensii si salarii, reduceri de cheltuieli in sectorul public etc.

Refuzul asumarii unor asemenea decizii, creeaza in randul unei bune parti a populatiei, imaginea unei clase politice iresponsabile, incapabile sa puna pe primul loc interesul tarii, insa ma intreb la ce ne putem astepta din partea candidatilor, din moment ce viitorul lor politic depinde de aceste alegeri?

Cine are curajul sa faca declaratii de genul ”anul viitor vom concedia cel putin 100.000 de bugetari”, stiind ca in momentul respectiv, este un om mort din punct de vedere politic?

Mai mult, stim cu totii ca acest joc de-a “uite guvernul, nu e guvernul” nu reprezinta altceva decat calcul politic si mutari pe tabla de sah a alegerilor. Cei de la FMI si-au dat seama ca sunt in plus, asa ca au plecat, promitand insa sa revina cand lucrurile se calmeaza.

S-a vehiculat si ca in lipsa banilor de la FMI, Guvernul nu va putea plati salariile si pensiile in noiembrie si decembrie. Putin probabil sa se intample asta, pentru ca bani se gasesc, costul lor insa variaza.

Ieri, Ministerul de Finante a luat 793.8 milioane euro de pe piata interna la o dobanda de 5.25% pe an, in conditiile in care bancile au oferit aproape 1.5 miliarde euro.

Acesti bani nu ajung insa, asa ca Statul mai poate aranja un imprumut de la banci de genul celui contractat in iulie, la o dobanda mai mare decat cea aplicata de FMI, dar mai mica decat cea obtinuta daca ar fi iesit pe piata externa.

Dupa cum spuneam, solutii exista, iar amanarea platii celei de-a treia transe a imprumutului de la FMI nu este o catastrofa. Deocamdata.

Intrebarea este ce se va intampla dupa 6 decembrie. Va fi in stare noul Guvern sa faca ceea ce trebuie pentru a tine cheltuielile sub control, sau va aplica aceeasi politica de maxima protectie sociala, care ne-a introdus in rahat pana in gat din punctul de vedere al deficitului bugetar?

In varianta optimista, tot balciul politic se va incheia imediat dupa alegeri.

Mai rezistam o luna?

PS: graficul de mai jos arata de ce deficitul bugetar nu poate fi tinut in frau. Sursa: BNR – Raportul trimestrial asupra inflatiei, noiembrie 2009.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Sfârşitul economiei iluziei

Liviu Voinea a avut amabilitatea sa imi trimita cea mai recenta carte a sa, “Sfarsitul economiei iluziei. Criza si anticriza, o abordare heterodoxa”. Reconusc ca am citit cele 200 de pagini in ziua in care am primit-o si ca am fost foarte placut impresionat de “raceala” cu care este tratata criza de la noi. De la problema creditelor, la impactul cotei unice asupra bugetului, subiectele sunt foarte “accurate” explicate. Am sa dau un fragment, care mi s`a parut demn de a fi retinut. “Solutia cresterii economice in Romania, solutie heterodoxa prin opozitie cu abordarea strict monetarista, este cresterea ocuparii fortei de munca. Am demonstrat deja ca somajul in Romania nu era mic inainte de criza, in pofida opiniei generalizate. Romania are 4 milioane de oameni care ar putea sa munceasca si nu o fac- cel putin nu in economia reala. Keynes cerea sa avem grija de somaj si bugetul va avea grija de sine. Este o greseala sa credem ca exista o dilema intre schemele de crestere a ocuparii si schemele de echilibrare a bugetului, ca ar trebui sa procedam incet si cu grija in ce priveste ocuparea pentru a nu afecta bugetul. Dimpotriva.”
Cartea e axata pe diferentele dintre “criza lor” ( a americanilor) si “criza noastra”. Are comparatii grafice, tabele si in genere toate ingredientele care te fac sa o citesti cu placere. E scrisa usor, asa incat sa o poata lectura orice om cu 12 clase.
Sigur ca nu intotdeauna ma regasesc in argumentele pe care le aduce Liviu Voinea. Am rezerve in privinta unora dintre cauzele “crizei lor”. Sigur ca in fata cartii (prefatate inconfundabil de profesorul Daianu) poti sa te plasezi critic sau rezervat. Dar “Sfarsitul economiei iluziei” mi`a placut. Si cum e scrisa, si cum e abordata problema crizei. Asa simt si asa inteleg sa marturisesc.

P.S. Andrei Plesu a reusit sa formuleze infinit mai bine ceea ce ma zbat eu sa recomand. “Sunt afon in materie de economie si finante. Cu toate acestea, inteleg (aproape) tot ce scrie dl. Liviu Voinea. Nu numai ca inteleg, dar ma descopar co-interesat. In plus, el are umor (adica facultatea de a deosebi intre ce trebuie luat in serios si ce nu) si calm (adica indemanarea de a descrie catastrofa fara panica)”. Mai mult, chiar nu am ce completa…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP