duminică, 8 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Weekend movie - Post crisis consumer

Chiar si dupa terminarea crizei, comportamentele de consum vor rămâne traumatizate.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Iisus Hristos a refuzat să înmulţească găleţile PDL la o biserică din Apărătorii Patriei

Doamne, cred ca vor sa Te excluda din PDL! Venisera cu Dacia lor papuc plina de galeti inscriptionate cu PDL, chiar in timpul slujbei inchinate Tie, Doamne. Incepusera sa le dea oamenilor gratis, cu cate2-3 pliante, un pix si niste chibrituri. Stiu Doamne, chibriturile alea erau de fapt un avertisment. Sunt simbolul focului Gheenei, nu mai trebuie sa`mi spui. Le`am vazut si eu pe batranele alea zece care iesisera de la slujba ca sa primeasca o galeata. Ai vazut Doamne ce fericite erau cand s`au intors in biserica si au spus lumii ca „afara” se dau gratis, galeti? Nimeni n`a mai stat la slujba, cand a auzit asta.

Iesisera buluc sa prinda cate o galeata gratuita, de urlau organizatorii sa se aseze frumos, pe cate doua randuri, ca la scoala, daca vor sa primeasca galeti. Nu zic, erau frumoase, Doamne. Dar cand m`au intrebat si pe mine cate vreau, le`am spus ca nu`mi trebuie niciuna. Ai vazut cum se tot mirau cand le faceam poze, Doamne? Ca de unde sunt si de ce le fac poze? Am dat din mana a lehamite si m`am dus sa aprind lumanari.
Mi`a placut, Doamne cum le`ai tras`o, iarta`mi expresia. Ei se asteptau sa le inmultesti, cum ai inmultit painile acelea in desert, iar cand colo tu ai bagat zazanie intre ei, ca li se terminasera pixurile si chibriturile mai devreme decat galetile. Strigau unii ca vor si pixuri, ca de ce altii au primit mai multe? La poarta bisericii, ajunsesera sa`i injure, Doamne. „Fire`ar sa va fie spaga a dracului, ca numai cui vreti le dati si pixuri!”. Da, Doamne, acolo s`a ajuns.
Eu m`am rugat cat am putut, ca recunosc ca lumea se imbulzea sa prinda pomenile electorale si te impingea ca nu cumva sa ramana fara pix. Dar la un moment dat am plecat, Doamne, ca nu mai puteai sta acolo.
Doamne, ajuta`i si tu asa cum si ei au ajutat slujbei Tale!

P.S. Ma dusesem ca tot omul la o biserica, sa ma rog. Intrucat stau langa Aparatori, m`am dus la biserica la care obisniuiesc sa ma rog, cea de pe Turnu Magurele, langa “Plus”. Nu am putut.
Indiferent ce partid ar fi fost cu pomeni electorale, gasesc ca este la limita decentei sa lasi oamenii sa se roage, fara a`i bulversa cu niste pliante, pixuri samd. Dupa slujba, fa ce vrei. In timpul Liturghiei, respecta`i insa pe cei care vor sa aiba parte de putina liniste interioara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Sănătatea înainte de toate

Din cauza lipsei de medicamente, personalul unui spital de provincie din Romania a contribuit fiecare cu bani de acasa pentru a cumpara medicatia sedativa pentru pacientii agresivi. Chiar daca salariul era de 2.000 lei, merita sa dai 2 - 300 lei, pentru a evita o injunghiere/bataie la plecare sau in timpul orelor de serviciu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Cât de mult a schimbat capitalismul mentalitatea colectivă?

Dintr-un sondaj CURS realizat pentru Jurnalul National, rezulta ca:

- 74% dintre romani isi doresc un salariu mic dar sigur, si doar 20% au curajul de a renunta la siguranta locului de munca pentru un salariu mai mare;

- 69% cred ca statul ar trebui sa intervina pentru a regla lucrurile in economie, si doar 24% sunt de parere ca piata libera ar trebui sa faca asta;- mai mult de jumatate dintre repondenti cred ca este de datoria statului sa impuna o limita maxima a veniturilor personale, iar peste 80% mai cred ca statul trebuie sa asigure un loc de munca si un nivel de trai decent

Cireasa de pe tort o reprezinta faptul ca pentru 64% dintre cei care au raspuns la sondaj, comunismul a fost o idee buna, aplicata insa prost.

Datele complete aici, graficul mai sus, click pentru detalii.

Trebuie sau nu sa fim socati ca la 20 de ani de la Revolutie, romanii inca isi mai doresc un stat atotputernic si eventual, un tatuc acolo sus care sa ii protejeze pe cei multi?

Cati ani mai trebuie sa treaca pentru ca populatia sa nu mai astepte salvarea de la Stat, ci sa incerce sa iasa din saracie prin forte proprii?

PS: citind sondaje de genul acesta, ne mai miram ca alegerile se castiga promitand cresteri de salarii si pensii?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Dispariţia bonusurilor a redus la jumătate salariile unor funcţionari din băncile româneşti

In foarte multe institutii bancare romanesti, castigul real al salariatilor a scazut fata de anul trecut, pe fondul crizei. Comparativ, daca un angajat intr-o banca maricica lua anul trecut

in luna mai

in luna mai
,
vreo 6300 de lei in mana, in februarie 2009, venitul lui net ajunsese la 3000 de lei.
Februarie

Si asta nu pentru ca salariul negociat a scazut cu mai bine de jumatate, ci pentru ca au disparut bonusurile de pe fluturasii de salariu. Aproape in fiecare luna, bonusurile, primele si celelalte stimulente pe care banca le acorda, ajungeau sa dubleze salariul angajatului.
Discutam aici nu de un lucrator in front, dar nici de vreun sef de directie. Un salariat median. Pe cartea de munca, salariul lui a urcat cu 132 de lei din ianuarie 2009 in februarie, dupa care cresterea s-a oprit.
In alte banci, pe posturi similare, castigurile sunt comparabile, atata ca se schimba doar denumirea sub care sunt acordate.
Am inteles ca in banca respectiva s-a aplicat o politica de remunerare in toate subsidiarele din lume. Bonusurile dispar incetul cu incetul, nu din cauza ca G20 sau FMI sugereaza asta, ci din alte doua motive: primul, e legat de taierea cheltuielilor salariale pe care le fac institutiile financiare pentru a rambursa eventuale ajutoare primite de la statul in care opereaza banca mama, iar al doilea motiv tine de incetinirea dramatica a activitatii, care nu mai poate sustine financiar asemenea bonusuri, prime, stimulente.
Din cate am discutat cu liderii de sindicat din banci, lumea e impacata cu aceasta situatie, in foarte putine cazuri existand salariati care nu vor in ruptul capului sa mearga acasa cu mai putini bani decat mergeau anul trecut, cand afara era soare.
PS Nu discut acum despre salariul din decembrie, care evident ca includea primele corespunzatoare, pe care orice institutie le da.
Decembrie

Spun doar ca deja in ianuarie, scadere a inceput sa fie resimtita din plin.
Ianuarie

Probabil ca din toamna viitoare, lucrurile isi vor reveni pe vechiul fagas. Bancile straine uita repede lectiile crizei, iar apetitul pentru risc nu va disparea cu una, cu doua. Mai ales daca nu vor fi aduse reglementari noi im sistem, care sa il limiteze.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP