sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Şi Roubini mai face previziuni greşite uneori

De ce mă feresc să fac previziuni? Pentru că fenomenele economice pot fi anticipate doar în dimensiunea lor calitativă, nu cantitativă. De exemplu, ştiind că reducerea artificială a ratei dobânzii şi emisiunea monetară determină falsificarea calculului economic şi induc deturnarea resurselor către investiţii nesustenabile sau speculative, putem anticipa nu doar euforia economică temporară, ci şi pierderile ce vor urma; sau, cunoscând efectele legislaţiei salariului minim, putem anticipa creşterea nivelului şomajului sau a forţei de muncă angajate la negru. Însă niciodată nu putem ghici nivelul exact al pierderilor sau al şomajului, nu putem delimita cu precizie domeniile în care aceste fenomene se vor produce, nici orizontul lor de timp.

De exemplu, este edificator şi amuzant să vezi predicţiile pe care le-a emis Nouriel Roubini în acest an.

111


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Un articol din presa locală

Citind presa locala, am dat peste mai multe texte legate de fraude bancare. Cel mai important din punct de vedere al marimii raudei este cel din Bancpost Pitesti. Restul, erau cam la o treime, asa ca nu le`am mai postat. Din pacate, asemenea specimene pot fi intalnite la mai multe banci. Si chiar au fost…
Dar, iata povestea.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Cine e mai slab: dolarul sau FMI?

Potrivit statisticilor publicate ieri de Departamentul de Comert al SUA, exporturile pe primele 9 luni din 2009 sunt echivalentul a 10,6 % din PIB, fata de 12,6 % in 2008. Variatiile sezoniere au fost excluse, pour les connaiseurs.
Dupa trei trimestre asadar, exportatorii afiseaza valori mai mici cu 19,5 % fata de perioada similara din 2008, astfel ca un dolar slab e un ajutor binevenit pentru economia SUA. Dolarul ieftin aduce competitivitate produselor exportate, iar cei care exporta in SUA sunt pusi intr`o mica dificultate. Sa luam un roman care vinde un mar in SUA la un pret fixat la un dolar. Cand dolarul scade, exportatorul roman ia pe el, vanzand dolarul incasat, mai putini lei decat in momentul producerii acelui mar. Deci, ca sa isi pastreze marja de profit musai e sa isi reduca cheltuielile de productie (sa scada salariile de pilda)
Atunci cand valoarea bancnotei verzi (indice ponderat in functie de partenerii comerciali ai SUA) scade cu aproape 8 % (intre noiembrie 2008 si septembrie 2009), treaba devine serioasa. Degeaba urla pe toata canalele secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, ca SUA are nevoie de un dolar puternic, cata vreme nu face nimeni nimic pentru asta. Ultima interventie a Bancii Centrale in piata dateaza din septembrie 2000, cand operatiunea a constat in cumpararea de euro.
Relansarea exporturilor americane este una din prioritatile asumate de administratia Obama. Numai ca, potrivit Dept of Commerce, mai putin de 1 % din cele 30 de milioane de companii americane exporta, iar dintre acestea, aproape 60 la suta lucreaza cu o singura tara in care au un singur client. Foarte tare.
Notez in treacat ca cele mai mari prabusiri ale exporturilor SUA au fost evident in domeniul auto (-41 %), urmate de semiconductori (-32 %), computere (-20 %) si chiar si alimente (-20 %, nici puii americani nu mai sunt ce erau odata, nu? J).
Pe plus sta foarte bine sectorul pharma, care a urcat cu +16 %.

Normal ar fi sa se bage in ciorba si FMI, care coordoneaza sistemul monetar al planetei. Dar ce sa faca si Fondul? De propus un nou sistem monetar, nu poate ca nu are cojones. China, Rusia si Franta (Sarkozy pleda recent pentru un lume multimonetara) vor sa dea cu dolarul de pamant. SUA, Japonia si Germania zic ca deocamdata, asta e cel mai bun sistem pe care il putem avea.
Circa doua treimi din rezervele valutare ale statelor lumii sunt in dolari, asa ca o eventuala renuntare la bancnota SUA ar fi dramatica in anumite cazuri. In ultimele luni, 9 tranzactii din 10 pe piata valutara internationala implica dolari (cumparare sau vanzare).
Pur si simplu FMI e prea ocupata sa stinga incendiile financiare din lume pentru a recladi un nou sistem mai echilibrat.
Asta ca sa nu mai zic de raportul publicat miercuri pe site`ul institutiei de catre 3 economisti care precizeaza ca e punctul lor de vedere, nu al FMI, si care spun ca lumea traieste cu un „non sistem” monetar care are „grave slabiciuni”.

Asta e. Cata vreme euro-ul, yenul sau lira sterlina nu atrag atat de tare ca usd`ul, cata vreme aurul disponibil este limitat, nu prea avem multe optiuni.

Dolarul va fi lasat sa cada atata timp cat economiei SUA ii va conveni acest lucru. Adica pana pe la primavara incolo.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Alte 3 bănci americane repaosate întru Domnul. Fie-le activele uşoare!

Autoritatile americane au mai inchis in acest final de saptamana inca 3 banci (doua din Florida si una din California), ducand astfel la 123 numarul institutiilor bancare inchise in acest an.
Potrivit Agentiei Federale de Garantare a Depozitelor (FDIC, ca sa fim mai scurti), Orion Bank (cu sediul in Naples, Florida, si avand active de 2,7 miliarde de dolari), Century Bank FSB (Sarasota, Florida, active de 728 milioane de dolari) si Pacific Coast National Bank (San Clemente, California, active de 134,4 milioane de dolari) au fost preluate in liniste si pace de alte banci, mai rumene`n obraji.
Potrivit FDIC, falimentele bancare s`ar putea intinde pana in 2013, costul acestora fiind estimat la 100 de miliarde de dolari.

Ca sa nu fie un post sec si foarte foarte scurt, mai adaug mici detalii legate de inchiderea Pacific Coast National Bank. Banca era de dimensiuni mici. Avea doua agentii (mare branza, nu?) care se vor deschide luni la 8 dimineata sub brandul bancii care a preluat`o – Sunwest Bank.
Deponentii Pacific Coast National Bank devin automat deponenti ai Sunwest Bank, in conditiile contractelor incheiate cu banca falimentara. Adica, daca aveai o dobanda de x% la depozit, aia ramane, indiferent de dobanda practicata de Sunwest. ATM`urile si online bankingul bancii falite va fi functional si in acest week end, ceea ce mi se pare admirabil, tinand cont ca in aceste doua zile se lucreaza intens la integrarea bancii falimentare in structura noii banci. Cei care au luat credite de la banca repaosata vor continua sa isi achite ratele as usual, la vechile agentii ale bancii.
Costul trecerii bancii de la un proprietar la altul va costa FDIC circa 27 de milioane de dolari.
Congresul american a infiintat Federal Deposit Insurance Corporation in 1933, pentru a intari increderea americanilor in sistemul bancar. De fapt, acest FDIC asigura depozitele tuturor celor 8195 de banci si „savings associations”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP