duminică, 15 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Links 15.11

1. O banca a vandut din greseala casa unei familii americane careia tocmai i-a rescadentat imprumutul

2. Si la consumul de cannabis suntem ultimii in Europa :-)

3. Se pregatesc americanii sa lanseze un nou pachet de ajutoare guvernamentale pentru economie?

4. Cum a evoluat PIB-ul tarilor din UE in T3

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Concurenţă monetară în Zimbabwe!

Veşti proaste pentru bancherii centrali din lumea întreagă şi pentru susţinătorii acestora. Zimbabwe, ţara care a stabilit cea mai înaltă rată a inflaţiei din istorie – 500 miliarde (109)% – a abandonat la începutul acestui an monopolul asupra producţiei monetare adoptând un regim de concurenţă monetară. Populaţia, plictisită să mai folosească moneda oficială – al cărei curs de schimb ajunsese la nivelul de 35 x 1015 dolari Zimbabwe pentru 1 dolar american – a renunţat de facto la aceasta încă de la sfârşitul anului trecut.

709px-ZWDvUSDchart

Denaţionalizarea banilor (chiar şi în beneficiul monopolurilor monetare străine) a fost singura soluţie pe care o mai avea guvernul lui Mugabe, după ce economia ajunsese în stare de moarte clinică. Deoarece schimbul monetar dispăruse aproape total, veniturile la bugetul de stat au scăzut la zero, iar şcolile şi spitalele au fost închise. Până la urmă statul a desfiinţat monopolul monetar, permiţând cetăţenilor să îşi plătească impozitele într-o monedă străină. În prezent, dolarul American şi randul sud-african sunt cele mai folosite monede, alături de euro şi lira sterlină. Mai multe detalii citiţi aici.

Uimitor, nicio calamitate nu s-a abătut asupra zimbabwenilor. Nivelul preţurilor (care acum se calculează în dolari americani) s-a stabilizat, tarabele şi magazinele s-au redeschis iar bursa şi-a revenit (tranzacţiile se operează tot în dolari). Economia e pe creştere – fără ca un guvernator înţelept să vegheze la tipărirea monedei naţionale.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Unde se duc ATM-urile când se duc?

Unul pe luna. Cam asta e frecventa cu care se fura in ultima vreme bancomatele in nordul Canadei, mai precis pe langa Laurierville.
In noaptea de vineri spre sambata, in jurul orelor 3,30, doi indivizi cu o camioneta au „agatat” ATM`ul unei banci si l`au tras, cu bucati de perete cu tot. Politia (de fapt „Siguranta”, ca se cheama Sûreté du Québec) a infiintat linii telefonice speciale, unde poti sa ii dai in gat pe hoti, asigurandu`ti`se confidentialitatea. Ca si cum ala care a furat ATM`ul o sa si`l instaleze in fata casei, sa`l vada toti vecinii si sa crape de ciuda ca ce ATM ultimul racnet si`a tras el.

Dar cel mai cretin furt din asta (sau cel mai cretin din cate am citit eu, ca poate vor fi fiind fost si altele) s`a petrecut undeva in Africa de Sud, unde imbecilii care au furat (tot prin agatat si tractat) ATM`ul, s`au dus acasa si in loc sa`l sparga, au vrut sa fie mai „aristocrati”. Au refacut legaturile, au schmbat cablurile de alimentare smulse, dupa care l`au bagat in priza, incercand sa il goleasca cu cardurile. Sa`l foloseasca in scop personal, cum ar veni. Numai ca in momentul in care l`au cuplat la curent, GPS`ul ATM`ului a transmis bancii locul in care se afla, iar politistii s`au dus la sigur si i`au arestat pe dobitoci.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP