luni, 16 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Dacă nu ne dă FMI bani, îi fabrică BNR

Conform deciziei CA al BNR, nivelul rezervelor minime pentru depozitele în valută scade de la 30% la 25%. Citind puţin printre rânduri motivaţia deciziei este „acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental”, dată fiind “amânarea intrărilor programate de fonduri externe”.

Mai transparent de atât nici că se putea. Deci, FMI nu mai finanţează guvernul şi atunci îl finanţează BNR. Desigur, prin lege Băncii Naţionale îi este interzis să crediteze guvernul. Adică nu poate fabrica lei pentru a cumpăra titluri de stat. Grozavă interdicţie! E drept, nici părinţii nu dau direct bani odraslelor; de obicei îi întreabă pe aceştia ce jucărie le place, după care o iau de pe raft şi plătesc la casă. Exact asta face şi BNR. Banca centrală finanţează bugetul de stat în mod indirect, prin faptul că asigură REFINANŢAREA băncilor care finanţează DIRECT bugetul.

Nu trebuie să uităm că despărţirea dintre banca centrală şi guvern este de faţadă, nu doar în România ci oriunde în lume. Banca centrală este un producător de bani cu statut de monopol, atât statutul de monopolist cât şi cel de producător fiind stabilite de către autoritatea politică. Nu s-a mai pomenit ca banca centrală să ignore îndemnul autorităţii politice de a alimenta cu bani economia, mai ales în vremuri de criză, în care statul nu mai are acces la resurse străine de finanţare.

Aşa că BNR se strecoară pe sub o lege croită pentru a ţine ocupate minţile tocilarilor, permiţând băncilor private să blocheze mai puţine rezerve pentru a acoperi depozitele şi îngăduindu-le să extindă masa monetară. Banii eliberaţi de BNR, indiferent dacă sunt schimbaţi în lei sau nu, vor fi folosiţi de bănci pentru a mări mai mult decât proporţional creditul, graţie principiului multiplicatorului monetar. Să ne bucurăm. Vor fi bani de salarii şi pensii. Conducerea BNR tocmai a decretat: fiat bani!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Scrisoare către nenea Metrorecs

Draga nene Metrorecsule,

Sa stii ca taticu si mamica sunt tare furiosi pe tine ca nu stiu ce le`ai facut. Taticu a zis ca te baga undeva, da` mamica a zis ca de ce vorbeste asa urat si pe urma nu a mai zis nimic, ca taticu a si pognit`o.
Draga nene, iti scriu ca sa te rog ceva din inima. Taticu, care nu`i un om rau, a zis ca a cumparat de la tine un “abonament” sau asa ceva si ca de banii pe care ti i`a dat, te`ai obligat sa il duci in fiecare zi la serviciul lui si ca se gandeste sa te dea in judecata ca de ce nu iti indeplinesti partea ta de obligatie.
Nene Metrorecs, eu nu stiu daca taticu are dreptate si ca daca i`ai luat banutii ca sa il duci o luna la serviciu, frumos e sa o si faci, da` te rog eu sa te razgandesti. Ca uite, acum o jumatate de ceas, pe cand eram la masa, taticu a aruncat o farfurie in perete si a amenintat`o iar pe mamica si a zis ca`i rupe si cealalta mana daca nu tace odata. Pe urma s`a dus la vecinul de deasupra ca si`a adus aminte ca ne`a inundat in vara trecuta si a zis ca vrea sa rezolve barbateste problema.
Draga nene Metrorecsule, eu stiu ca esti un nenea bun, dar sa stii ca nu mai avem decat 8 cani si doo farfurii in casa si nici bani nu mai avem casa cumparam altele si te rog tare din suflet sa ii duci maine pe taticul si pe mamaica la serviciu ca sa poata lua salariile ca sa vina si la mine Mosul. Altfel, taticul a zis ca imi ia si anul asta jocul ala in care trebuie sa stau singur 3 ore cu fata la perete si apoi sa ma culc, joc de care m`am cam plictisit.
Iti spun in secret nenea Metrorecs ca taticu a zis ca esti magar si ca te joci un joc nou la care ii spune “samtaj” si ca nu`i frumos ce faci si ca el vrea sa te dea in judecata. Pe urma a zis ca toti ar trebui sa faca la fel ca el, da` mama a plans si a zis ca Doamne Fereste sa isi pogneasca toti nevestele.
Iti multumesc mult nene Metrorecs si sper ca nu te`am suparat si in incheiere iti urez multa iubire, da` nu din aia de care zice taticul sa iti scriu…
Cu drag….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: A fost cauzată criza de supra-optimism?

Excesul de optimism reprezintă una din cauzele principale ale crizei, în viziunea multor economişti. Liviu Voinea o spune în cartea sa „Sfârşitul economiei iluziei”. Alan Greenspan a invocat de mult irrational exuberance pentru a explica boom-ul de pe piaţa activelor. Înaintea tuturor, Keynes vorbea despre animal spirits care stau la baza fluctuaţiilor economice.

Nu neg că în timpul avântului economic mulţi indivizi trăiesc sub iluzia înavuţirii, a profiturilor facile. Însă profiturile iluzorii sunt un simptom, nu o cauză a avântului nesustenabil. Pentru a demonstra de ce, vă propun următorul scenariu. Să presupunem că un înger vi se arată şi vă spune că anul viitor preţurile automobilelor se vor dubla, că peste 2 ani se vor tripla şi că peste 5 ani vor fi de 10 ori mai mari. Pur şi simplu să presupunem că vă aflaţi în posesia acestei informaţii sigure. Ce ar fi bine să faceţi cât mai repede? Evident, să vă grăbiţi să cumpăraţi o maşină, ar putea fi ultima voastră şansă de a vă lua una; unde mai punem că am putea-o revinde la scurt timp cu un profit substanţial. Ei bine, vă veţi duce până la sfârşitul anului la showroom-urile auto? Bănuiesc că majoritatea veţi spune “Nu”, deoarece scotocindu-vă în buzunare descoperiţi că nu dispuneţi de suficienţi bani pentru a vă îndeplini dorinţa, nici măcar la preţurile de astăzi. Ceea ce arată că factorul constrângător al cererii (consumului) este venitul. Indiferent de ce credem că se va întâmpla la anul, alegerile noastre din prezent sunt condiţionate de cantitatea de bani pe care o deţinem.

Aşadar, optimismul fără resurse monetare nu face doi bani, ca să zic aşa. Oamenii nu pot cheltui optimism, nu pot convinge nici măcar pe vânzătorul de covrigi să le vândă marfa în schimbul anticipărilor lor exuberante; au nevoie de bani pentru asta.

Pe de altă parte, dacă dispun de bani, problema este rezolvată indiferent cum am considera comportamentul oamenilor. Bănuiesc că majoritatea cititorilor sunt firi prudente, cumpătate. Însă şi-ar conserva preferinţele lor de astăzi dacă mâine ar cîştiga la loto 1 milion de euro? Cu siguranţă nu, cu siguranţă că ar cumpăra mai multe bunuri decât fac astăzi. Îmi aduc aminte de replica cuiva care, întrebat de ce şi-a cumpărat o maşină extrem de scumpă într-o ţară lipsită de drumuri de calitate, a răspuns simplu: “fiindcă îmi permit”. Poate că omul cu pricina era mai exuberant din fire, însă răspunsul lui este logic: pentru a cumpăra orice, trebuie mai întâi să ne permitem. Dacă avem bani, optimismul vine automat.

În concluzie, factorul fundamental ar expansiunii cererii şi boom-ului economic este existenţa unei cantităţi mai mari de bani. În absenţa acesteia, cu tot optimismul din lume nu ar exista nici avânt, nici criză. Extinderea cantităţii de bani (în mod arbitrar, discreţionar) este condiţia necesară şi suficientă pentru dereglarea mecanismului economic.

Pe lângă faptul că nu realizează acest fapt, susţinătorii argumentului supra-optimismului se află în imposibilitatea de a explica multe alte lucruri. Cum ar fi downturn-ul, declinul economic. Chiar aşa, dacă în spatele expansiunii se află doar optimismul agenţilor economici, atunci de ce n-am putea avea, măcar teoretic, expansiune la nesfârşit? De ce nu pot rămâne oamenii optimişti, de ce trebuie să-i mai lovească pesimismul? Însă simpla încercare de enumera dificultăţile de care se lovesc economiştii ce neagă importanţa monedei în societate înseamnă să acordăm acestei abordări o importanţă mai mare decât merită.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Prima casă: 8.000 solicitări aprobate în valoare de circa 330 mil.€

În cadrul programului "Prima casă", până acum au fost aprobate peste 8.000 de dosare de credit pentru garantare, valoarea finanţărilor trecând de 330 mil.€, reprezentând circa o treime din suma totală alocată de guvern, potrivit datelor publicate astăzi de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

"În ceea ce priveşte stadiul Programului "Prima casă", FNGCIMM a înregistrat până la această dată peste 8.300 solicitări de garantare, numărul de dosare soluţionate fiind de aproape 8.000. Diferenţa o reprezintă dosare aflate în analiză sau care necesită completarea documentaţiei. Valoarea solicitărilor de garantare depăşeşte 330 mil.€, media garanţiilor acordate situându-se în jurul valorii de 41.000 €", se arată într-un comunicat al FNGCIMM.

Judeţele cu cele mai multe solicitări primite sunt, în ordine: Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov.

În ceea ce priveşte băncile implicate în program, în topul solicitărilor de garantare se găsesc: BRD, BCR, Alpha Bank, Banca Transilvania, Millennium Bank şi Raiffeisen Bank.

Prin programului "Prima casă", în proporţie de 45,9% au fost cumpărate locuinţe de două camere, 21,76% locuinţe cu trei camere şi 13,4% garsoniere. Circa 28% dintre locuinţele achiziţionate prin program au fost construite după anul 2008, iar numai 5% sunt solicitări pentru construcţii în curs de finalizare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: BNR încearcă să ajute statul, prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valută

Consiliul de Administraţie al BNR s-a întrunit astăzi într-o şedinţă specială de politică monetară pentru a analiza implicaţiile bugetare, monetare şi financiare ale decalării calendarului împrumuturilor externe prevăzut pentru T4 2009. în cadrul aranjamentului multilateral încheiat de România cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale, duăpă cum se arartă în comunicatul publicat pe site-ul instituţiei.

În contextul amânării intrărilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental în ultima parte a anului curent concomitent cu păstrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea condiţiilor de finanţare din sistemul bancar autohton. Prin urmare, CA al BNR a hotărât reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30 la sută la 25 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009. Decizia CA al BNR se înscrie totodată în procesul de aliniere graduală a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din România la standardele Băncii Centrale Europene.

Oficiali ai BNR, citaţi de Money.ro, apreciază că suma eliberată prin reducerea RMO la pasivele în valută cu scadenţe reziduale de pînă la doi ani va elibera în piaţă circa 1 mld.€.

Iată că BNR grăbeşte calendarul de micşorare a rezervelor minime obligatorii pentru a ajuta statul român, aflat într-o situaţie aproape imposibilă. Capacitatea statului român de a se împrumuta a scăzut mult, din următoarele motive:
- băncile comerciale care funcţionează în România se apropie vertiginos de gradul maxim de expunere faţă de un singur client;
- lichiditatea de pe piaţa interbancară nu stă grozav, drept dovadă mărirea dobânzilor la care se tranzacţionează pe această piaţă;
- accesul la pieţele externe este limitată de dobânzile prohibitive pe care ar trebui să le plătească România, cauzate de ratingul inferior, instabilitatea politică şi întârzierea tranşelor împrumuturilor contractate de România ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate, printre care neadoptarea legi bugetului de stat pe anul 2010.

Într-un orizont scurt de timp, statul român va fi obligat să obţină circa 5 mld.€ pentru acoperirea deficitului bugetar. În aceste condiţii, BNR vine să dea o mână de ajutor, însă care nu va avea efecte prea mari din cauza motivelor de mai sus. Singura uşurare ar putea fi o micşorare a dobânzilor de pe piaţa interbancară prin mărirea lichidităţii, ceea ce va permite statului român să se împrumute în condiţii mai bune.

Potrivit calendarului anunţat anterior, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 ianuarie 2010.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: O întâlnire cu ministrul Pogea. Un fleac, m-a forfetat!

De cum il vezi, ti`e clar ca e un om obosit si aproape hartuit. Fuge sa iti deseneze cum sta treaba cu masa salariala din 2009 si 2010 si iti povesteste cum el nu i`a facut nimic, dar oamenii rai de dinaintea lui au ranit`o. Nu admite in ruptul capului ca forfetarul e ceva rau. Dimpotriva, i-a adus bani la buget, zice fluturand tabelele. Nu ai cum sa nu il crezi, ca`i ditamai ministrul. Ii spui ca uite dom` ministru, 3 prieteni de`ai mei si`au inchis firma din cauza forfetarului dumitale. “Nu cred,zice. Inseamna ca nu lucrau legal si isi treceau iahtul pe cheltuieli”. Iti spune ca numai firmele care oricum nu lucrau, s`au inchis. Si e tare mandru de asta. Ii spui ca fie si asa, tot nu e normal. E ca si cum ai refuza sa ii dai unui copil o jucarie, daca nu se joaca minim doua ceasuri pe zi cu ea. Poate copilul ala vrea s`o tina in vitrina si s`o mangaie seara, inainte de a se culca. Asa si patronul roman. Poate vrea o firma pentru cand i se va face copilul marisor si va putea sa faca un business, iar tac`su i`a facut`o din timp, ca cine stie cat vor fi peste 5 ani costurile de infiintare.
Alearga sa iti scrie mare pe o coala ca 5000 plus 5000 egal zece mii si te intreaba daca ai inteles. Cum dreaq sa nu intelegi, dar il lasi sa creada ca faptul ca ti`a desenat chestia asta e o magie a finantistilor. O chestie pour les connaiseurs, e clar.
Ii spui ca leul se va deprecia si iti zice verde`n fata ca nu are cum. Are rezerve BNR`ul. Are, da` nu mai poate interveni la infinit sa tina leul, ii spui soptit. Rade relaxat. “Comandante, zice, leul nu va fi mai volatil decat a fost pana acum”. Doar ca bancile astea……Ce`i cu bancile il intrebi. Pai dom`ne, cat are BNR dobanda? 8 la suta, nu? Pai si mie de ce imi iau 10 % si ar vrea sa`mi ia chiar si 12 %? Pai, zici, de aia ca ai nevoie mare de bani. Ai cererea cat casa, asa ca vin si ei cu oferta…..In loc sa`mi dea si o prima….Ce prima? Pai prima pentru ca platim la timp, pentru ca… Si intelegi pe data. Statul e bun, privatul musai sa fie la picioarele lui. Dar nu e, f***`i mama ma`sii. ..

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Creşterea bursei americane privită din perspectivă istorică

De la minimele atinse in martie, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a crescut cu aproape 60%, ceea ce poate parea spectaculos la o prima vedere, insa privita din perspectiva istorica, aceasta crestere se situaza sub medie, atat ca durata, cat si ca intensitate.

Analistii de la chartoftheday.com au pus intr-un grafic toate cele 27 de raliuri bursiere care au avut loc intre 1900 si 2009, iar concluziile sunt:

- in ultimii 109 ani, a existat in medie un rally la fiecare 4 ani;

- 73% dintre aceste cresteri au generat castiguri intre 30% si 150%, iar durata trendului ascendent s-a situat intre 200 si 800 sedinte de tranzactionare (zona albastra pe grafic);

- actualul trend crescator are deja o durata de 179 de sedinte de tranzactionare si o crestere de 60%, ambele sub medie;

Graficul de mai jos poate fi citit astfel: pe orizontala avem durata in zile a trendului crescator, iar pe verticala cresterea DJIA inregistrata la finalul fiecarui trend. Situatia din acest moment corespunde punctului cu comentariul “you are here”.


Desi personal cred ca bursa americana a crescut cam repede in ultimele luni, acest grafic arata ca actualul trend mai are potential de crestere.

Ramane insa de vazut in ce masura rezultatele economice inregistrate in acest trimestru de companiile cotate, vor justifica o continuare a trendului crescator inceput in 10 martie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Din SUA, un sondaj otrăvit privind mediul

O organizaţie non-guvernamentală din SUA, Institute for Policy Integrity (sună foarte, foarte credibil) a realizat un sondaj printre economişti pentru a vedea ce părere au aceştia în legătură cu efectele modificărilor de mediu asupra economiei. Au ales – nu la întâmplare, ci după o profundă analiză – 289 de experţi (bine, inţial era vorba de 312, dar când să livreze întrebările în plic au descoperit că 23 muriseră deja sau nu li se ştia adresa).

În fine, au realizat studiul, obţinând desigur ceea ce căutau de fapt: că economiştii sunt îngroziţi în legătură cu efectele schimbărilor climatice asupra economiei. Partea cea mai interesantă mi se pare a fi cea în care participanţilor la sondaj li s-a cerut să estimeze „costul social al emisiilor de carbon”. Media obţinută a fost 120 000 dolari, însă având în vedere că cifrele avansate variau îngrozitor de la individ la individ (unul a spus 10 000, altul a spus 10 000 000), au încercat să facă treaba şi mai serioasă, eliminând din sondaj răspunsurile extreme şi, astfel au ajuns la un cost mediu de, atenţie, doar 107 dolari! Dar, atenţie din nou, „şi această cifră a rezultat dintr-un spectru uriaş de răspunsuri şi sugerează că… cel mai bun răspuns poate fi nimeni nu ştie.”

După care studiul se încheie apoteotic afirmând că “economiştii au arătat că au multe de spus (sic!) în ceea ce priveşte costurile şi beneficiile care rezultă din luarea de măsuri pentru contracararea schimbărilor climatic. În multe privinţe, experţii au ajuns clar la un consens. Sperăm că presa, guvernul şi societatea vor ţine cont de aceste lucruri.”

Mi-a scăpat mie ceva, sau e un sondaj otrăvit?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Învăţăturile unei bănci către managerii ei:” Evitaţi afirmaţii de tipul “Eu…” în caz de conflict”

“Trebuie stabilite trei pana la cinci obiective pentru fiecare individ. Obiectivele nu trebuie sa fie nici prea greu de atins, dar nici prea usor. O performanta foarte buna pe post nu presupune automat si existenta unui potential, insa este mai putin probabil sa ai potential inalt si sa nu ai o performanta foarte buna pe post. In alta ordine de idei, managerii trebuie sa retina ca statistic, o persoana care obtine in mod constant calificative excelente in evaluare, transmite un semnal foarte clar ca intentioneaza sa evolueze in cariera, sa realizeze o schimbare. Dar angajatii cu mai putin de 3 luni vechime nu au dreptul la premii, nici pentru obiective , nici pentru competente

De aceea, este important ca in aceste cazuri in mod special, managerul sa sondeze permanent nivelul de motivatie al angajatului, sa observe daca acesta manifesta dorinta de mobilitate si sa incerce sa asigure un nivel ridicat de implicare al acestuia”

Cum trebuie evaluati angajatii?

* Crearea unei atmosfere de colaborare.
La inceputul fiecarei intalniri, managerii ar trebui sa creeze o atmosfera de colaborare, eliminand eventuale bariere si indepartand temeri. Limbajul trupului si modul de a vorbi pot ajuta la crearea unei atmosfere relaxate. Cereti permisiunea de a va nota punctele importante ale discutiei.

* Intai intrebati dumneavoastra
Managerii ar trebui sa se informeze despre opinia angajatilor inainte de a o expune pe cea proprie (de ex: “In ce arie ai dori sa imbunatatesti…?”, “Ce crezi despre…?”, “Care e opinia ta in legatura cu…”, “Ce ai prefera…?”, “Ce intentionezi…?”, “Cum ai trata situatia…?”). Este de asemenea necesar sa va faceti notite, sa fiti interesati si sa puneti intrebari suplimentare.

* Asigurati-va ca timpul de discutie este impartit echitabil intre participanti
Partile distincte ale fiecarei intalniri trebuie sa fie scurte, atentia fiind concentrata pe interlocutor. Nu uitati ca este imposibil sa invatati ceva nelasandu-i pe ceilalti sa vorbeasca! Cuvantarile lungi pot genera resentimente, iritare si agresivitate in cei ce trebuie sa astepte prea mult pentru a le veni randul sa vorbeasca. Adesea motivele cuvantarilor lungi sunt nesiguranta sau lipsa de pregatire a intalnirii. Este recomandat ca timpul de discutie sa fie distribuit echitabil intre angajat si manager, rata fiind de 50:50. Transferand treptat accentul de pe atitudinea activa a angajatului catre crestere si auto evaluare, se obtine in mod obisnuit un nivel ridicat de responsabilizare si o calitate crescuta a intalnirii.

* Asigurati-va ca intalnirea este realista si ca obiectivele sunt respectate
Ambii participanti trebuie sa se concentreze pe fapte si sa respecte cu strictete obiectivul intalnirii. Pentru aceasta, cei doi ar trebui sa aiba o relatie buna, in caz contrar orice argument faptic poate fi folosit ca arma de atac. Incurajati comportamentul constructiv. Recunoasteti lucurile bine facute de angajati! Managerii trebuie sa arate ca au observat lucurile facute corect, apreciind si sustinand dorinta subordonatilor de a invata si de a creste profesional. Discutati despre lucruri ce pot fi schimbate. Angajatii trebuie sa fie pregatiti sa discute atat despre reusite, cat si despre nereusite, concentrandu-se pe cum vor progresa.

* Incepeti cu prezentarea faptelor si abia apoi treceti la evaluare
Este recomandabil ca intai sa prezentati fapte, observatii si rezultate, continuand cu interpretarea, abia apoi trecand la evaluare. Oamenii care emit judecati de valoare (de ex : “Nu e bine pentru ca…”) de obicei vor sa-i domine pe ceilalti. Aceasta se aplica in special obiectiilor (de ex: “Daca luam in considerare ca …. aceasta solutie nu pare sa fie cea buna”). Atat managerii cat si angajatii trebuie sa pregateasca inainte de toate fapte si rezultate pentru evaluare.

* Evitati afirmatii de tipul “Eu…” in caz de conflict
“Eu cred…”, “In opinia mea …”, “Eu sunt convins ca…” sunt expresii mai putin adecvate, ce nu conduc la consens. Nimeni nu-si va schimba optica personala ca rezultat al opiniilor fortate. In plus, aceasta maniera de a discuta ii face pe oameni sa-l atace pe emitentul opiniilor in loc sa se concentreze pe diferitele aspecte ale problemei. Concentrarea ar trebui sa fie aprecierea comportamentului manifestat si nu pe aprecieri la adresa persoanei.

* Nu folositi cuvinte cu inteles absolut, cum ar fi “intotdeauna” si “niciodata”.
Nu faceti acuzatii. Nu puneti etichete.
Nimanui nu ii place sa fie invinovatit. O analiza detaliata a greselilor rareori conduce la rezultate pozitive, provocand contraatacuri si comportament agresiv. In schimb descrieti comportamentul asteptat pe viitor si obiectivele, specificand cum pot fi ele atinse si completati planul cu detalii.

* Invatati din greseli
Greselile pot servi drept instrumente de orientare cu conditia gasirii cauzelor si specificand modul de a le evita pe viitor. O constiinta incarcata poate fi o povara ce nu va schimba nimic. Concluzionarea unor idei de aplicat pe viitor este mult mai importanta decat evaluarea trecutului. De aceea este mai bine sa privim greselile ca pe o oportunitate de a invata.

sursa: Sistemul dfe performanta si dezvoltare profesionala al unei ban ci din top5

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Ştirile dimineţii, mai în glumă, mai în…

*Economia Japoniei a înregistrat în trimestrul trei din 2009 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, depăşind estimările analiştilor, conform datelor oficiale date publicităţii luni, transmite AFP. Guvernul roman s`a aratat dispus sa`i ofere japonezilor pe Emil Boc si pe Mugur Isarescu, pentru a tempera aceasta crestere nesustenabila, care ar putea duce la supraincalzirea economiei.

*Stire locala de azi dimineata. Maramureş: Trafic îngreunat de ceaţă „Traficul este mult îngreunat din cauza cetii, iar vizibilitatea este sub 100 de metri.” , spune un politist maramuresean. Probabil ca dupa risipirea cetii, traficul se va face in conditii bune, iar traficantii vor pleca si ei cu un banut in plus, acasa.

*Capitala argentiniană Buenos Aires a imitat duminică festivităţile desfăşurate cu şase zile mai înainte la Berlin cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, organizând căderea a 200 de piese de domino uriaşe pictate de 800 de copii, în cadrul unui acord cultural între cele două oraşe, informează AFP. Intrucat bugetul nu a mai permis, festivitatile care imita sfarsitul Razboiului Mondial si primul zbor pe luna nu au mai putut avea loc, dar guvernul argentinian a promis ca va organiza spre sfarsit de an festivitatile care au precedat caderea Lehman Brothers.

*Moscova ofera francezilor de la Renault controlul asupra Avtovaz (unde Renault detine 25 %), desi seful companiei franceze a declarat ca nu e interesat sa isi creasca participatia in compania rusa. Intrucat Putin insusi va face o vizita in noiembrie la Paris, este asteptat ca seful Renault sa isi schimbe radical declaratiile, intrucat e foarte dificil sa ii refuzi pe rusi atunci cand acestia iti ofera din inima, dar cu Kalashnikovurile la tampla.

*O directoare de banca din Franta a fost rapita si sechestrata in acest final de saptamana. Atacatorii i`au pus in jurul taliei o centura cu explozivi, au luat`o cu ei pana la sediul bancii, unde au obligat`o sa le dea 14.000 de euro.
Femeia le`a dat, iar ei au plecat. Toate ok pana aici. Explozivii si costurile atasate operatiunii (supravegherea femeii timp de doua saptamani, procurarea si confectionarea centurii de explozivi si celelalte costuri cu oraganizarea disparitiei atacatorilor) au fost de 15.000 de euro.
Profit net: – 1.000 euro. Inca vreo 3 atentate de astea si o sa se puna singuri sub protectia legii falimentului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Când va ieşi economia României din recesiune?

In al treilea trimestru al acestui an, economia Romaniei s-a contractat cu 7.1% fata de acelasi trimestru al anului anterior, evolutie ce a depasit prognozele majoritatii analistilor, care se asteptau la o scadere de peste 8%.

In acelasi timp, atat UE 27 cat si Zona Euro au iesit oficial din recesiune, inregistrand in T3 o crestere economica de 0.4% respectiv 0.2% fata de T2, insa in comparatie cu 2008, se afla la -4.3% respectiv -4.1%.

Luand in considerare evolutia economiei mondiale din ultimele luni, putem trage sperante ca si Romania va iesi in curand din recesiune, iar pentru a vedea cat de curand, sa aruncam o privire asupra situatiei in care se afla principalele ramuri ale economiei nationale.

Industria

Ponderea acestui sector in PIB este de aproximativ 23%, iar in primele trei trimestre, productia industriala a inregistrat o scadere de 8.5% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2008.

Anul trecut, industria a fost unul dintre primele sectoare afectate de criza (observati scaderea din august), volumul afacerilor scazand in perioada octombrie-decembrie intr-un ritm extrem de alert, graficul de mai jos este elocvent.


Tocmai aceasta prabusire va determina insa intrarea pe plus inca din ultimul trimestru al anului curent, baza de comparatie fiind foarte jos.

Afacerile din industrie au fost si vor fi trase in sus de cererea externa, nu de cea interna, un lucru bun fiind faptul ca in ultimele patru luni, productivitatea a crescut cu mult peste salarii, am vorbit despre asta aici.

Comertul

Comertul, in special cel auto, a fost unul dintre domeniile cele mai lovite de criza, astfel ca in primele noua luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului anterior, scadere datorata in special prabusirii sectorului auto cu 47.8%. Fara auto, scaderea dupa 9 luni a fost de 11%.

Dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos, in ultimele trei luni ale anului trecut comertul a scazut, deci baza de comparatie va fi ceva mai jos decat a fost pana acum, insa nu imi imaginez ca acest sector economic va trece pe plus in T4, cel mai probabil asta se va intampla in T1-T2.2010.

De mentionat totusi ca cifrele par sa sugereze ca in iunie s-a atins fundul sacului, fiind posibil sa asistam la o crestere a volumului cifrei de afaceri din comert in T4 comparativ cu T3.

Constructiile

Constructiile contribuie cu aproximativ 10% la formarea PIB, iar in primele noua luni din 2009, scaderea a fost de 14% fata de primele noua luni ale anului trecut.

In mod sigur, constructiile nu vor trece pe plus in acest an, avand in vedere ca primele semne ale crizei si-au facut aparitia abia la inceputul lui 2009, deci in T4 baza de comparatie inca se afla foarte sus, click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Daca discutam despre evolutia de la un trimestru la altul, este posibil ca in august sa fi avut loc scaderea maxima, insa data fiind volatilitatea acestui sector, este greu de spus ce se va intampla in acest trimestru.

Concluzii

Ce sanse ar fi ca economia sa creasca in T4 comparativ cu T3 si astfel sa iesim oficial din recesiune? Cred ca sansele sunt 50/50, si ma bazez pe faptul industria va creste puternic in ultimul trimestru iar comertul va ramane constant, insa nu stim cum vor evolua constructiile, agricultura si impozitele nete.

Daca discutam insa despre evolutia comparativ cu anul precedent, nu cred ca vom intra pe crestere mai repede de T2 2010. Nu am vazut nicio prognoza prin care sa sa se sugereze ca vom avea scadere economica si in 2010.

Trebuie sa fac totusi o precizare: a nu se confunda iesirea din recesiune cu iesirea din criza! De ce? Pentru ca si daca in T4 economia va creste usor fata de T3, tot vom fi la -6 sau -7% fata de 2008, deci cresterea de la un trimestru la altul va fi ca o frectie la picior de lemn.

De remarcat totusi ca Romania va iesi din recesiune fara ca autoritatile sa fi facut (aproape) nimic pentru a ajuta economia. Asta da performanta!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP