joi, 19 noiembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Se amână târguri imobiliare

Redau mai jos un e-mail primit în această seară:

Consecvente propriilor misiuni declarate, de a contribui activ la dezvoltarea pietei imobiliare din Romania, agentiile Admedia (organizator Timon) si DMI au decis amanarea Targului Imobiliar National Timon. Decizia a fost provocata de actuala situatie economica si de campania electorala, acesti factori reducand drastic posibilitatea de a creea un eveniment de succes.
In calitate de participanti activi la activitatea pietei imobiliare romanesti, cele doua agentii au incercat, in ultima perioada, mai multe idei de revigorare a acestui segment pentru a ajunge, intr-un final, la concluzia ca, de fapt, intreaga situatie este semnalul dat de o piata in covalescenta, suprapopulata cu targuri imobiliare.
Totodata, refuzul dezvoltatorilor de a participa la acest eveniment ce obisnuia sa dea tonul pietei imobiliare a fost interpretat ca un semnal al unei piete imature si nepregatite pentru un eveniment de o asemenea amploare.
Targul Imobiliar National - Timon va fi reprogramat pentru primavara anului 2010, urmand ca atunci sa stabilim directiile de urmat pentru o piata imobiliara matura.
Multumim partenerilor nostri, jurnalistilor care au fost alaturi de noi si tuturor jucatorilor din domeniul imobiliar. Timon este si va ramane targul cumparatorilor, pentru ca cele mai multe tranzactii imobiliare se fac la noi!

Cu respect,

Vlad Vlasceanu
Director Timon

Şi încă unul:

Mai este doar o saptamana pana cand Targului Imobiliar PROJECT EXPO “ Exclusiv” isi va deschide pentru ultima oara in acest an portile.

Incheiem in forta anul 2009 printr-o editie speciala in care persoanele interesate de achizitionarea unei locuinte vor fi intampinate in cadrul Targului Imobiliar PROJECT EXPO „Exclusiv” de o abundenta de oferte prezentate in exclusivitate de catre dezvoltatori imobiliari de renume.

Obiectivul urmarit este acela de a reuni elita dezvoltatorilor imobiliari sub cupola unui eveniment exclusivist ce pune accentul in special pe consistenta ofertelor propuse.

Intregul segment de public interesat de achizitionarea unei locuinte se va putea regasi in calitatea si accesibilitatea propunerilor imobiliare prezente in cadrul acestui eveniment de referinta. Vizitatorii, fie ei in cautarea unei locuinte ce poate fi achizitionata prin programul guvernamental prima casa, fie ca doresc sa achizitioneze un imobil din segmentul de lux, vor beneficia in cadrul Targului Imobiliar PROJECT EXPO Exclusiv de o minutioasa selectie a ofertelor imobiliare ce este realizata cu menirea de a satisface o vasta paleta de nevoi si dorinte.

Targul Imobiliar PROJECT EXPO Exclusiv va aduce un plus de valoare peisajului imobiliar autohton prin reunirea companiilor active si puternice, ce sunt capabile sa reziste chiar si in conjunctura actuala a pietei.

Palatul Copiilor din Bucuresti va gazdui acest eveniment imobiliar timp de trei zile, iar perioada 27–29 noiembrie 2009 trebuie subliniata in calendarul fiecarei persoane dornice sa achizitioneze un imobil!

Fără comentarii, deocamdată.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Link Fest

1. Ce se va intampla in cazul in care cel mai prost scenariu pentru economia mondiala va deveni realitate. Un raport al Societe Generale.

2. SUA versus China in cifre

3. The most amazing bubbles in history si legat de acelasi subiect, in 2000, capitalizarea bursei americane (NASDAQ + NYSE) a reprezentat echivelantul a 180% din PIB-ul SUA

4. Preturile materiilor prime se inflameaza din nou

5. Euro va cobori sub pragul de 4 lei la finele anului viitor

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: OECD: revenirea economiei globale va fi mai puternică decât s-a crezut anterior

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ce cuprinde 30 dintre cele mai dezvoltate tari ale lumii, a anuntat astazi ca ritmul de crestere al economiilor tarilor membre va fi mai puternic decat s-a anticipat anterior, astfel ca in 2010, PIB-ul va creste cu 1.9%, iar in 2011 cu 2.5%. In acest an, scaderea economica va fi de 3.5%.

Somajul va ramane insa o problema mult timp de acum inainte, la nivelul OECD rata medie a somajului urmand sa ajunga la 9% anul viitor si 8.8% in 2011, in timp ce deficitul bugetar al zonei va creste de la 8.2% in 2009 la 8.3% in 2010 si va scadea la 7.6% in 2011.

De asemenea, comertul international isi va reveni puternic dupa scaderea de 12.5% din 2009, ritmul de crestere fiind de 6% in 2010 si 7.7% in 2011.

Insa, toate aceste performante economice vin cu un cost foarte mare - majorarea datoriilor publice. Astfel, in 2011, datoria publica a tarilor membre OECD va depasi 100% din PIB, in crestere cu aproape o treime fata de 2007.

Detaliile raportului OECD aici, datele principale in graficele de mai jos, click pentru marire.


In ultima vreme, tot mai multe rapoarte vin sa confirme faptul ca ceea ce a fost mai greu a trecut, insa de acum inainte, principala grija a guvernelor nu va mai fi cresterea economica, ci somajul si datoria publica, iar sustenabilitatea expansiunii economiei mondiale va depinde de modul in care autoritatile vor stii sa rezolve aceste doua probleme.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Olanda va introduce taxa de poluare pe km

Guvernul olandez va schimba impozitarea deţinătorilor de automobile, înlocuind taxele existente cu un impozit calculat în funcţie de tipul automobilului şi de distanţa parcursă cu acesta. Astfel, fiecare maşină va fi echipată cu un sistem electronic GPS care calculează numărul de kilometri parcurşi într-o anumită perioadă şi zonă, transferând informaţia către autoritatea fiscală. Pentru o maşină din clasa medie, impozitul va fi de 3 eurocenţi pe kilometru.

Susţinătorii privatizării infrastructurii rutiere (despre care am scris aici şi aici) au demonstrat de mult timp cum această tehnologie poate fi folosită pentru plata preţului cerut de furnizorii de drumuri, însă tot timpul au fost contrazişi cu argumentul Nu se poate aşa ceva, este prea complicat. Ei bine, se pare că nu e complicat atunci când este vorba de impozitele percepute de stat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Datoria publică a ajuns la 28% din PIB

Conform Ministerului Finantelor Publice, la sfarsitul lunii septembrie, datoria publica totala a Romaniei a fost de 140.09 miliarde lei, in crestere cu 27,6% comparativ cu sfarsitul anului trecut, ponderea acesteia in PIB ajungand astfel la 28.17%.

Faptul ca in acest an, datoria publica a crescut puternic nu este in sine o surpriza pentru ca la nivel mondial, putine sunt tarile care nu s-au confruntat cu un asemenea fenomen, insa la noi banii au fost cheltuiti cum nu se poate mai prost.

Cu alte cuvinte, daca guvernele altor tari si-au asumat o crestere a datoriilor pentru a avea fonduri cu care sa isi ajute propriile economii (vezi uriasele programe anticriza implementate in diverse tari), in Romania datoria publica a crescut din cauza ca guvernul s-a imprumutat masiv pentru a avea banii necesari platii salariilor si pensiilor.

Acesta este si motivul pentru care foarte multe economii au iesit deja din recesiune, in timp ce noi vom fi nevoiti sa mai asteptam cel putin inca un trimestru.

Mai mult, o eventuala trecere pe plus a economiei Romaniei in trimestrele urmatoare nu se va datora programelor stralucite aplicate de actualul Guvern, ci in special revenirii economiei mondiale.

Partea buna a lucrurilor este ca in ciuda acestor cheltuieli, ponderea datoriei publice in PIB este inca mica, dar viteza cu care creste ar trebui sa ingrijoreze autoritatile.

Probabil ca pana la sfarsitul lui 2009, datoria publica va reprezenta mai mult de 30% din Produsul Intern Brut, iar anul viitor nu poate decat sa creasca din moment ce deficitul bugetar de 5.9% preconizat pentru 2010 trebuie finantat de undeva.

Sa nu mai vorbim despre faptul ca nu am avut niciun fel de program anticriza (sau am avut prea multe?!?), astfel ca aceasta crestere a datoriei publice nu a ajutat cu nimic economia Romaniei in afara faptului ca a sustinut la un anumit nivel consumului populatiei.

Mai jos evolutia datoriei publice si ponderea ei in PIB in ultimii 10 ani. Sursa: BNR, EurostatCiteşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Leul ar putea intra azi pe depreciere, iar ratele de dobândă pe termen scurt, pe scădere

Leul a inchis sedinta de ieri la 4,2705/EUR insa a deschis sesiunea de astazi printr-o miscare de depreciere, o evolutie in linie cu dinamica burselor de la nivel international. “O continuare a acestei corectii pare probabila in restul sedintei de astazi fiind posibil ca leul sa se apropie de nivelul de 4,29/EUR”, se arata intr-un raport financiar al unei banci locale.

Ratele de dobanda pe termen scurt au coborat ieri la 7% pe piata swapurilor valutare. Aceasta tendinta ar putea continua in urmatoarele sesiuni pe masura ce ne apropiem de finalul perioadei de observare a rezervei obligatorii (23 noiembrie). Ratele de dobanda pentru scadente mai lungi au fost statice. Randamentele implicite 1M si 3M s-au situat in jurul nivelelor de 9,2% si 10%.
Astazi MF redeschide o licitatie pentru titluri de stat 3Y intentionand sa vanda instrumente in valoare de 0,85mld RON. Pare posibil ca acesta va plati din nou randamente pana la nivelul de 10% si este posibil ca cererea sa fie in jurul nivelului intentionat avand in vedere ca instrumentele pe termen lung raman o oportunitate interesanta in contextul asteptarilor inflationiste favorabile, perspectivei de convergenta si datorita ecartului semnificativ fata de instrumente similare regionale.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Graţiela Iordache: “Da, eu am cerut simulările pe creşterea TVA, dar nu vă pot spune care e impactul acestei măsuri”

Am scris despre asta aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Trimisă de un bancher

Un sef de departament dintr-o banca de top 10 mi`a trimis un link catre un joc. E un joc mai altfel, de natura a imbunatati cultura financiara. Jocul, fainutz dealtfel, e promovat chiar de Banca Centrala a Marii Britanii, pe pagina ei de net. Practic, cu ajutorul unui balon – reprezentand dobanda-cheie- pe care jucatorul il poate urca sau cobori, controlezi inflatia.

Poate ca n`ar strica sa angajeze si BNR un programator care sa faca asemenea joculete. Ar fi un semnal pe care apoi si celelalte banci ar putea sa`l preia….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Mihai Marcu: Schimbare de direcţie la BCE

Declaraţiile BCE ne dau de înţeles că începând cu luna decembrie va începe ciclul de întărire a politicii monetare.

Cel mai probabil în luna decembrie vom afla oficial că zona euro a ieşit din recesiune, iar BCE va trebui să sterilizeze excesul de lichiditate.

Nu este o veste bună: băncile străine şi-au păstrat încă expunerile pe România deoarece pot plasa banii la dobânzi excelente; să se explică relaxarea cu care Guvernul a primit amânarea fondurilor de la FMI - există bănci cu exces de euro, gata să mai ofere încă un club loan. . Odată ce va apare posibilitatea că şi în ţările de originesa se obţină dobânzi mari cu riscuri mai mici, atractivitatea ţărilor emergente va scădea. Implicit şi banii disponibili pentru ele.

Întărirea dobânzilor în zonă euro ar fi cea mai proastă veste pentru Guvern şi populaţia cu credite în valută. Va dispărea centură de siguranţă (rezervele în exces ale băncilor) pentru centura de siguranţă oficială (împrumutul de la FMI). Declaraţiile verbale ale băncilor despre păstrarea expunerii nu vor valora prea mult în faţă unei logici normale de business.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP