sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Dan Popa: O bancă a facut tombolă ca să vândă propriilor angajaţi produsele care nu aveau trecere pe piaţă

Am primit acum pe mail o chestie haioasa. Sa spunem ca o banca are deficit de vanzare la un produs. Adica vanzarile nu au mers din cauza crizei, a marketingului prost sau a lipsei cererii pur si simplu. Ce face banca? O tombola, ce sa faca si ea? Tombola e destinata personalului propriu, sau mai pe intelesul tuturor, angajatilor care achizitionau produsul propriei banci. Luai produsul care nu se vindea si pac!, erai inscris la tombola.
“Premii: 10 televizoare LCD, marca LG, diagonala 81 cm, HD Ready, livrabile in unitatea unde lucrezi

•Conditii: Eligibilitate: anagajatii … si ai subsidiarelor sale din Romania si membrii familiilor lor (si sot/sotie, fii/fiice).
Trimiti de pe adresa ta de e-mail profesionala, la adresa …. urmatoarele: numarul contractului ….(IBAN de pe contract) semnat conform conditiilor de mai sus, nume si CNP anagajat, numar de telefon contact angajat, nume titular – pentru membrii familiei tale”
Normal ar fi fost sa trmita asemenea emailuri si angajatilor de la concurenta. Ce nu face un om pentru un HD ready?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O scrisoare

Atasez o scrisoare venita din Ardeal, destinata unei banci. E haioasa si merita citita macar pentru a vedea ca in lupta pentru cota de piata, unii angajati ai bancilor ii prosteau pur si simplu pe oamenii de la tara, pentru a raporta indeplinirea exemplara a creditarii.


si respectiv


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Conform unor calcule realizate de americani, in 1969, PIB-ul Chinei era doar de două ori mai mare decât cel al României

In 1969, Produsul Intern Brut la nivel mondial calculat in dolari 2005 era de 15.025 miliarde, suma in care ponderea SUA era de 28.3%, cea a Uniunii Europene formata din 27 de state era de 38%, iar ponderea Chinei era minuscula, respectiv 0.68%.

In acelasi timp, PIB-ul Romaniei avea o valoare de 53.85 miliarde dolari, ceea ce reprezenta 0.36% din total.

De remarcat ca in 1969, PIB-ul Chinei era dublu fata de cel al Romaniei, in timp ce populatia era de 20 de ori mai mare (va dati seama ce saracie era acolo…), iar intre 1969 si 2009, economia Romaniei a crescut in termeni reali de aproape doua ori si jumatate, in timp ce economia chineza a crescut de peste 30 de ori*.

Dupa 40 de ani, respectiv 2009, PIB-ul mondial este de peste trei ori mai mare (48 mii de miliarde dolari 2005), insa schimbarile care s-au produs in ceea ce priveste ponderile diverselor zone geografice, sunt semnificative.

Astfel, economia Uniunii Europene nu mai reprezinta decat aproximativ 29% din total, ponderea SUA a ramas relativ constanta, in timp ce zona Asiei si Oceaniei, care include si China, a ajuns sa reprezinte 25.6% din PIB-ul mondial, dupa ce in urma cu 40 de ani nu reprezenta decat 14.6%.

China singura, si-a crescut ponderea de la 0.68% in 1969, la aproape 7% in 2009.

In graficul de mai jos se poate observa evolutia ponderilor diverselor tari si zone in acesti 40 de ani, precum si o proiectie a situatiei din 2030, click pe grafic pentru marire.


Concluzii

1. Superioritatea modelului de business american in comparatie cu cel european este evidenta, iar faptul ca in acesti 40 de ani, ponderea SUA a ramas relativ constanta in timp ce UE a pierdut serios teren, arata faptul ca europenii vor mai avea foarte mult de muncit daca vor sa ii ajunga din urma pe americani;

2. SUA si EU genereaza impreuna 55.6% din PIB-ul mondial, desi populatia lor nu reprezinta decat 11.8% din populatia lumii;

3. Zona Asiei si Oceaniei (care include printre altele China si India) va depasi in urmatorii 4-5 ani atat SUA cat si UE ca pondere in economia mondiala, devenind de departe cea mai puternica zona economica a lumii. In 2030, China si India vor genera peste 20% din PIB-ul mondial.

4. Africa, cea mai saraca zona a lumii, nu reprezinta decat 2.5% din economia mondiala, desi are 14.6% din populatie, iar in anii urmatori, lucrurile nu se vor schimba prea mult.

Toate aceste date legate de PIB, populatie si altele, au fost facute publice de guvernul SUA si le puteti gasi aici.

*Foarte importante sunt ratele de schimb folosite pentru transformarea monedelor nationale in dolari 2005 - le gasiti aici

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: PwC : Ca să îşi achite dările la stat, un român are nevoie de 202 ore pe an

Romania se afla in topul tarilor cu cele mai birocratice modalitati de plata a taxelor, cele mai stufoase si mai multe taxe datorate Statului, arata un un raport al IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Pricewaterhouse Coopers si BM.

Potrivit documentului, romanii « au sansa » sa petreaca printre cele mai multe ore la ghisee ca sa isi achite darile la stat, unde au de achitat un numar urias de taxe, statului.
Raportul vine sa ii strice teoriile ministrului de Finante Gheorghe Pogea, care sustinea ca in Romania, presiunea fiscala este una dintre cele mai scazute din Europa. „Romania are impozit pe profit 16%, in timp ce media in tarile UE este 19%. Impozitul pe venit 16%, in timp ce media in UE este 31%. Taxa pe Valoarea Adaugata este 19% in Romania, fata de 20% cat e media in UE. Este adevarat ca nivelul contributiilor este mai mare in Romania, 44%, fata de 39,5% cat este in restul statelor”, sustine ministrul interimar al Finantelor.
Raportul Bancii Mondiale, spune insa altceva. In Romania, numarul taxelor care trebuie platite Statului este de 113 (sint 7 taxe “pe munca”, platite de 12 ori pe an, samd..), iar timpul petrecut la ghiseu pentru a le plati este de 202 de ore, similar locuitorilor din Sri Lanka sau Tunisia. Pentru comparatie, in lumea civilizata nu se depasesc 6-7 ore pe an (in tarile cele mai avansate, in 2-3 ore iti platesti toate darile catre Stat).
Situatia tine din pacate de politica si de lipsa vointei de restructurare. Un numar masiv de functionari, a caror gura trebuie sa mananca si ea ceva, dar si o insuficienta vointa in a implementa un sistem electronic prin care sa nu fii nevoit sa stai la cozi interminabile, la capatul carora niste functionari abulici te privesc tamp, rugandu-se in gand sa te mai poata plimba pe la alte 8 ghisee.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP