vineri, 4 decembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Au candidaţii la preşedinţie viziune economică?

Iată că turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se apropie cu repeziciune. După o campanie furibundă, presărată cu mahalagisme, atacuri la persoană şi limbaj suburban, începem să ne punem întrebări în legătură cu viziunea candidaţilor, în special economică, dată fiind criza severă pe care o traversăm.

Desigur, atribuţiile prezidenţiale în domeniul economiei sunt limitate, dar, prin influenţa pe care o poate exercita preşedintele, o viziune economică este absolut necesară.

Cei trei candidaţi nu au reuşit să creioneze vreo viziune economică coerentă şi fundamentată.

Traian Băsescu, care s-a dat în stambă în nenumărate rânduri prin părerile sale jalnice în domeniul economic (dobânzi, politică monetară, agricultură, etc.), nici nu s-a silit prea tare să reflecteze la o viziune economică. A preferat să dea a se înţelege că va continua politica economică dusă de guvernul Boc, o politică literalmente catastrofală, dată fiind apropierea sa de partidul condus de Emil Boc şi preferinţa sa ca, în orice guvern, acest partid să fie vioara întâi.

Mircea Geoană, deţinător al unui doctorat în economie, a preferat mesaje economice de stânga, privind mărirea pensiilor, menţinerea bugetarilor pe posturi, scădera contribuţiilor sociale şi altele asemenea, dar şi renunţarea la impozitul forfetar şi introducerea impozitului progresiv. Desigur, Mircea Geoană nu numai că a omis să menţioneze sursele pentru măsurile sale de stânga, dar nici nu a găsit cu cale să sugereze o viziune economică pentru ieşirea din criză.

Crin Antonescu a încercat să fie original, prin adoptarea unor măsuri ca renunţarea la impozitul forfetar, menţinerea cotei unice şi micşorarea acesteia la 10%, reducerea contribuţiilor sociale. Nici el nu a reuşit să dea o imagine coerentă a concepţiilor economice ale echipei sale şi nu a indicat sursele prin care s-ar acoperi asemenea măsuri.

Este regretabil şi iresponsabil faptul că problemele economice nu şi-au găsit locul în această campanie electorală şi, când au fost amintite, nu erau decât populism electoral.

Din păcate, perioada care urmează va fi extrem de dificilă pentru România şi, indiferent cine va ajuge preşedinte, nu se întrevăd semne ale unei abordări coerente a crizei.

Printre temele care ar fi trebuit abordate, se numără: cum se va realiza reducerea bugetară de 10% în 2010, modalităţile de îndeplini criteriile nominale de convergenţă pentru aderarea la zona euro, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor comunitare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Bogdan Glăvan: Din ce se formează PIB în principalele economii ale lumii?

Structura PIB în Europa, SUA şi Japonia diferă. SUA conduce detaşat la capitolul “Consum”, element a cărui pondere în PIB depăşeşte cu 10 p.p. consumul următoarei clasate, Japonia. În mod aproape firesc, SUA este codaşă la capitolul “Investiţii”, care deţine o pondere în PIB mai redusă cu circa 5 p.p. în raport cu investiţiile celorlalte mari economii. Premiul pentru „Statul minimal” revine tot SUA, care este economia cu cele mai mici cheltuieli guvernamentale raportate la PIB. Atât în Europa, cât şi în Japonia sau SUA, comerţul exterior nu are nicio importanţă în calculul PIB, exporturile fiind sensibil egale cu importurile.

PIB


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Piraeus Bank întinde o mână demisionarilor din Credit Europe

Demisionarii departamentului Direct Sales din CEB li s-a intins o mana de catre Piraeus bank, acestia fiind invitati sa ia legatura cu Vlad Basca (vlad.basca@gmail.com) in vederea initierii unor discutii. Vlad mi-a scris confirmandu-mi ca asteapta mailurile celor interesati. “Noi suntem intr-o perioada in care intentionam sa ne largim echipa de Direct Sales. Asa ca suntem interesati sa purtam o discutie si sa vedem in ce masura poate fi benefica pentru ambele parti”, spune Vlad.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Recesiune în formă de W?

Se pare că optimismul prezicătorilor oficiali din SUA care au tot trâmbiţat că scăpăm de criză seamănă tot mai mult cu genul de „exuberanţă iraţională” pe care o condamnă cu tărie. Lucrurile stau destul de prost dacă până şi Paul Krugman este pesimist. Ultima ştire este că activitatea non-industrială a scăzut în noiembrie, ceea ce ameninţă să scufunde din nou economia. Nouriel Roubini rămâne acelaşi pesimist pe care îl ştim, arătând că economia mondială nici nu a apucat bine să se revigoreze că şi arată semne de slăbiciune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Când vor creşte americanii şi europenii rata dobânzii?

Banca Centrală Europeană a decis să conecteze rata dobânzii la împrumuturile pe termen lung (socotite „de urgenţă”) cu rata dobânzii cheie – ceea ce reprezintă, în opinia analiştilor, începutul sfârşitului expansiunii monetare. În momentul în care BCE va creşte rata dobânzii, mişcarea va avea un impact mai mare pentru că va afecta toate tipurile de credite de refinanţare.

Deocamdată oficialii BCE neagă intenţia de a creşte rata dobânzii, însă recenta decizie arată preocuparea crescândă pentru excesul de lichiditate din piaţă, spre deosebire de Fed, ai cărei conducători par să ignore pericolul inflaţiei. Întrebare este dacă BCE va creşte rata dobânzii înaintea americanilor, trecând peste pericolul aprecierii euro, care s-ar accentua în aceste condiţii. Personal, cred că Fed şi BCE vor frâna expansiunea monetară în tandem, coordonându-se la fel de bine cum au făcut-o şi până acum. Aşa că vor negocia momentul: Fed va încerca să tragă de timp, iar BCE să pună presiune pe dolar.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Mihai Marcu: Stress Test pentru "Prima Casă"

Programul Prima Casa a decolat si deja un numar important de romani au accesat astfel de credite. Va invit in continuare sa cititi un simulator de rate pe care nu-l veti vedea la nicio banca.

Programul "Prima Casa" este legat de EURIBOR (dobanda influentata in principal de BCE - Banca Centrala Europeana) la care se adauga o marja. Variatia EURIBOR 3M in perioada 2008 - 2009 este urmatoarea:EURIBOR 3M a atins un maxim de 5.393%, in timp ce scaderea din ultima perioada este explicata de recesiunea zonei EURO.

Premisele de calcul

Am luat un credit maxim de 57.000 EUR, cu o durata de rambursare de 30 ani. Conform CONSO.RO DAE pentru astfel de credit variaza intre 4.87% si 6.27%. Bancile care au acordat cele mai multe credite tip "Prima Casa" sunt BCR si BRD, cu un DAE aproximativ identic de 5.3%. EURIBOR 3M este acum la o valoare de 0.7%, deci rezulta o marja efectiva de 4.6%.

Scenarii cu rata dobanzii

Am recalculat rata lunara pentru un credit de 57.000 de EUR, pentru 30 ani, cu o marja de 4.6%, pentru diferite valori ale EURIBOR 3M - de la 0% la 5%. Rezultatul este urmatorul.Scenarii cu cursul de schimb

In conditiile de mai sus, am presupus 3 scenarii: un scenariu optimist in care EURO revine la 3.5 lei, unul cand situatia se pastreaza constanta si un scenariu pesimist cand EURO ajunge 5 lei. Rezultatele sunt urmatoarele:Analiza de mai sus are ca singur scop sa permita o decizie informata, stiind ce se poate intampla cand lucrurile vor merge mai bine sau mai rau.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP