sâmbătă, 5 decembrie 2009

Bogdan Glăvan: Este exagerată producţia de doctori în economie?

Departamentul de economie al Universităţii din Louisville (nu sună prea cunoscut, nu?) a scos la concurs un post de profesor (candidaţii trebuie să deţină titlul de doctor). Comisia de concurs va avea treabă serioasă deoarece până acum s-au primit nu mai puţin de 490 de CV-uri. Ceea ce îmi provoacă două întrebări:
1. Oare recentul boom s-a manifestat şi în industria educaţiei, mai precis în producţia de doctori în economie, iar acum asistăm la manifestarea dezechilibrului? SUA livrează anual 950 de doctori în economie, iar oficial toată lumea spune că numărul acestor este redus.
2. Oare vom avea vreodată o piaţă atât de concurenţială în învăţământul superior românesc?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Mihai Marcu: Cum va fi după ziua de 7 decembrie?

7 decembrie. Indiferent de rezultatul votului, intram intr-o noua realitate economica.

Cea mai buna reteta de indestulat electoratul nu s-a schimbat: paine si circ! In anul 2008 am avut mult circ, insa si multa paine imprumutata.

Alegerile din 2008 au inghetat practic economia, prin cresterea uriasa a arieratelor statului. In anul 2008 s-a blocat lucrul la pasajul Basarab, la pasajul Baneasca, la autostrada Transilvania, s-au sistat plati pentru nenumarate lucrari de infrastructura, s-au amanat rambursarile de TVA. Totul pentru alegeri si totul cu un deficit bugetar inconstient. Economia in 2008 a crescut din inertie; ca o piatra aruncata in aer, a inceput sa cada apoi in 2009.

In 2009, situatia economica a fortat luarea unor decizii economice nepopulare. Cuvantul cheie este "fortat" - altfel nu se poate intampla nimic. Dezbaterea economica a confirmat un punct pe care l-am discutat de nenumarate ori pe blog - cursul de schimb valutar EUR/RON a fost principala masura de protectie sociala. Imprumutul de la FMI a permis evitarea unei situatii greu suportabila de electorat.

Daca in ianuarie 2009, trezirea din mahmureala electorala a anului 2008 a fost dificila, ce se va intampla in continuare? Dupa 7 decembrie, nu mai exista presiunea alegerilor. Intrebarea care se pune: cat de dura va fi trezirea?

- Vor creste taxele din 2009?
- Se va reduce tinta de deficit bugetar pentru 2010, cu consecintele de rigoare? (somaj, reducere a activitatii).

Cifrele pentru 2009 par acum mai optimiste: deficitul bugetar este de 6% (estimat) la noiembrie, dar nu stim ce urmeaza in decembrie, cand in toti anii au fost derapaje majore. ING estimeaza ca economia va scadea cu doar 6.5%, insa posibile masuri de austeritate bugetara din anul viitor vor scadea sansele unei reveniri rapide.

Cel mai rau scenariu ar fi cel al alegerilor parlamentare anticipate. Nu cred ca economia mai suporta al treilea an consecutiv de campanie electorala.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Bogdan Glăvan: Economia SUA îşi revine sau nu, depinde la ce ne uităm

Comenzile în industria din SUA au cotinuat să crească în luna octombrie, cu 0,6%, ceea ce pară să susţină optimismul oficialilor americani. Dacă privim însă dincolo de această cifră, nu prea sunt motive de bucurie. În primul rând, creşterea anunţată este mai mică decât cea raportată în septembrie – 0,6% faţă de 1,6% – ceea ce pare să sugereze încetinirea revirimentului. În al doilea rând, dacă ne uităm la componentele cererii industriale vedem că aceasta este alimentată exclusiv de cererea pentru produse petroliere şi alimentare (creştere cu 1,6%) care compensează scăderea comenzilor pentru echipamente şi bunuri durabile (scădere cu 0,6%).

Practic, este vorba doar de creşterea pentru bunuri non-durabile, fenomen asociat mai degrabă cu creşterea consumului nu a investiţiilor sau, aşa cum remarcă şi alţi comentatori, cu cheltuielile speculative – determinate de scumpirea petrolului. Iar scumpirea petrolului nu anunţă neapărat reluarea creşterii economice ci, aşa cum ne-a învăţat istoria, lichiditatea excesivă din economie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Un bancher în familia Clinton

Chelsea Clinton, fiica fostului presedinte american Bill Clinton ( si fireste a sotiei acestuia, Hillary) a anuntat vineri printr-un email trimis prietenilor ca se va marita in vara viitoare cu actualul ei prieten, bancherul de investitii Marc Mezvinsky. Marc, mai mare cu doi ani decat Chelsea (el 31, ea-29 de ani) i-a fost coleg Chelseei la Stanford Univ si este fiul unui vechi prieten al familiei Clinton, Ed Mezvinsky.
Viitorul socru tocmai a iesit de dupa gratii dupa o pedeapsa de 5 ani de puscarie pentru frauda bancara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Bancherii britanici invadează site-urile de dating. Motivul? Vor să fie iubiţi!

Pentru a se simti iubiti, bancherii britanici au invadat in ultima vreme site`urile de dating, incercand astfel sa mai “spele” din imaginea de inamic public “lipita” de ei. Asta arata un studiu al unei agentii de dating din Marea Britanie (IllicitEncounters) Proprietarii site-ului, care are la activ aproape 400.000 de persoane inscrise, spun ca sectorul bancar este unul dintre cele mai bine conturate pe site, cu peste 20.000 de inscrisi.
IllicitEncounters a intrebat sub protectia anonimatului care au fost motivele care i-a impins catre o relatie extraconjugala, raspunsurile bancherilor fiind „dorinta de a fi iubiti, motivata de criza care le-a alterat consistent imaginea”, urmata de gustul aventurii si de o motivatie mult mai aproape de meseria lor: riscul. „Toata ziua asta facem: ne asumam riscuri reale. De ce sa n-o facem si in spatiul virtual?, au raspuns alti bancheri. Urmeaza apoi alte motive „marunte”. „Vrem sa evitam un divort costisitor”, „pe ce altceva sa ne dam banii?” samd.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP