duminică, 6 decembrie 2009

Dan Popa: Timothy Geithner: “Trebuie să terminam epoca marilor bonusuri bancare iresponsabile”

“Trebuie sa terminam epoca marilor bonusuri bancare iresponsabile “, a avertizat aecretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner, intr-un interviu acordat televiziunii Bloomberg.
“Este foarte important sa schimbam modul in care sefii bancilor sunt platiti”, a mai adaugat Geithner, inainte cu cateva zile ca bancherii sa plateasca traditionalele bonusuri si prime cu ocazia finalului de an.
Continuare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Lucian Davidescu: Iată că a venit şi deflaţia! Aşteptăm ieftinirile.

Datele PIB din trimestrul al treilea confirmă că România ar putea ieşi în curând din recesiune. Reţeta: producţie mai mare la preţuri mai mici.

pib-productie-consum

Produsul intern brut a scăzut în trimestrul al treilea cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2008 (şi cu 0,6% faţă de trimestrul anterior), potrivit INS. Asta, ca volum.

Surpriza apare la ajustarea cu preţurile: avem şi aici o scădere, de 0,5% la nivel anual, prima de acest fel din istoria modernă a României. Fenomenul se numeşte “deflator negativ” şi este, după cum îi spune şi numele, o rudă apropiată a deflaţiei. Însă dacă deflaţia în sens strict se referă la preţurile de consum, deflatorul PIB ia în calcul toate preţurile din economie.

0,5% este o scădere mică, însă ea reprezintă o medie între cifre extreme. Ele denotă schimbări masive de structură în economie. Cum se împarte “paguba” pe cele două tipuri de date PIB:

A. Metoda producţiei (agricultură+industrie+comerţ+servicii+impozite)

1. Agricultură. Primul sector care a ieşit din recesiune, cu creştere atât faţă de trimestrul al doilea (15,1%), cât şi faţăd e trimestrul al treilea din 2008 (2,4%). Însă cu ce preţ? Unul mai mic cu aproape 14%. Ieftinirile masive se traduc, pentru unii, în creştere de productivitate, iar pentru alţii – în faliment.

2. Industrie. Creşte faţă de trimestrul anterior şi a ajuns aproape de trimestrul III din 2008. Asta înseamnă că este posibil să vedem o revenire completă în trimestrul al patrulea. Din nou, asta se întâmplă pe fond uşior deflaţionist.

3. Construcţii. Scăderea de 17% a pieţei cuplată cu menţinerea pieţei arată că firmele care n-au dat faliment merg acum mai bine decât înainte.

4. Comerţ şi servicii. Volumul a scăzut cu 12%, dar încasările au crescut uşor. Ca şi în cazul dinainte, cine s-a pregătit din timp va creşte după criză.

5. Activităţi financiare. Scădere de nici 4%, în principal din intermedierile imobiliare care sunt incluse tot aici. Preţurile cresc, peste nivelul inflaţiei. Aici se acumulează capital.

B. Metoda consumului (consum+investiţii+exporturi-importuri)

1. Consumul gospodăriilor. Consumul a scăzut cu 13%, cheltuielile au crescut cu 1%. Ce s-a întâmplat cu diferenţa de la 14% la 5% cât este inflaţia oficială? Banii au ajuns în bănci, fie sub formă de majorări de rate, fie sub formă de economii.

2. Consumul administraţiei: După creşterile masive de la început de an, consumul public a trecut în sfârşit pe minus. În plus, preţurile au scăzut substanţial. Un prim semn că se poate elimina risipa.

3. Investiţii, aka formarea brută de capital:. Scădere mare în volum, scădere mică la preţ, în principal de pe urma deprecierii leului, care a făcut mai scumpe investiţiile în tehnologie.

4. Exporturi: Uşoară creştere în volum, 4,3% scădere de preţuri. Asta înseamnă că leul slab, care a dus la o ieftinire în euro, n-a fost în stare să-i susţină de unul singur pe exportatori, care a trebuit să taie şi din preţul în lei.

5. Importuri: Scădere mare în volum, dar foarte uşoară ca preţ – diferenţa corespunde deprecierii de curs. Asta înseamnă că scăderea importurilor n-a lăsat foarte mulţi bani disponibili pentru producţia internă.


Sector mld. Euro volum preţuri
Agricultură 2,9 +2,4% -13,9%
Industrie 6,8 -3,5% -1,4%
Construcţii 2,8 -17,4% -0,2%
Comerţ, servicii de piaţă 6,3 -11,3% +2,2%
Activităţi financiare 3,8 -3,8% +6,6%
Servicii publice etc 4,2 -2,6% -0,6%
Impozite nete pe produs 2,9 -14,9% +2,4%
PIB 29,7 -7,1% -0,5%
Consumul gospodăriilor 19,5 -12,7% +1,4%
Consumul administraţiei 1,8 -0,9% -8%
Investiţii 10,3 -13,7% -2,5%
Exporturi 9,0 1,6% -4,3%
Importuri 11,0 -15,3% -3,6%


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP