luni, 7 decembrie 2009

Dan Popa: Familia Ionescu şi prima Casă

Familia Ionescu are o fiica. Fiica domnului si doamnei Ionescu a dorit sa isi cumpere un apartament si s`a inscris in Programul Prima Casa. A depus dosarul prin septembrie si fireste, a mai trebuit la intervale regulate sa se mai prezinte ba cu o adeverinta, ba cu o cerere, ba in persoana sa semneze cate ceva…In fine, s`a facut decembrie. Luna cadourilor.

Domnul si doamna Ionescu au aflat ca s`a pre-aprobat dosarul si ca nu mai e decat un mizilic de facut. Sa isi inchida overdraftul facut la o banca, pentru a nu fi raportati cu credite luate si sa isi faca un cont curent la banca la care au depus cererea pentru Prima Casa. Doamna Ionescu, care lucreaza tot in sistemul bancar, s`a dus la banca X, a intrebat frumos cat are de achitat ca sa isi inchide overdraftul, a platit, a luat chitanta, a plecat la banca Y, a deschis un cont si…
Ei bine, banca X, a raportat`o la Biroul de Credit amproasta, cum ca are datorii la ea. De ce? Pentru a nu raporta scaderea numarului de clienti. Banca Y, care voia sa raporteze cresterea numarului de clienti, a raportat`o si ea la biroul de credit. Pentru un imprumut de nevoi personale, care e absolut fictiv, neexistand nicio solicitare in acest sens.
Doamna Ionescu e siderata. S`a dus la banca Y si a cerut radierea idioteniei. I s`a promis ca se va rezolva, dar nu s`a rezolvat. A fugit la banca X cu chitanta, aratand ca nu are nicio datorie si sa faca bine sa o stearga din Biroul de Credit. Si banca X a promis ca se rezolva.
Pana la ora 16, doamna Ionescu figura la BC cu doua credite restante. Overdraftul deja platit si creditul de nevoi personal pe care nu`l ceruse si habar nu avea de el.
A dat telefoane, s`a revoltat, le`a explicat imbecililor ca e colega cu ei, ca nu e un amarat pe care sa`l jupoaie cum au ei obiceiul..

Banca i`a zis sa stea linistita, daca mai vrea creditul de prima Casa si sa nu faca scandal. Doamna Ionescu pierde vreo 20.000 de euro dati deja ca avans.
Banca Y i`a zis ca musai sa fie clienta lor, daca vrea creditul. Nimeni nu rezolva situatia. Doamna Ionescu m`a sunat si mi`a aratat toate documentele. I`am promis ca daca pana maine nu i se rezolva problema, o sa cam apara in presa si banca X si banca Y. Si credeti`ma, despre ambele banci sunt atatea de spus…..

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: De ce scade BVB astăzi?

Cristian Orgonaş scrie astăzi articolul Bursa nu sărbătoreşte victoria lui Traian Băsescu, în care acreditează ideea că principalii indici bursieri de la Bursa de Valori Bucureşti ar scădea "Pentru că cei care au pierdut, dau tot mai multe semnale că nu ştiu să piardă şi vor contesta alegerile. Ce înseamnă asta? Incertitudine!" (am respectat grafia autorului, cu virgulă între subiect şi predicat).

Îl contrazic vehement întrucât, ca unul care investeşte pe bursă de vreo 12 ani, ştiu cum reacţionează piaţa de capital în varii situaţii. Nu este vorba nicicum de faptul că cei care au pierdut vor contesta alegerile. Problema este în altă parte: ultimele luni au dovedit că Traian Băsescu, actualul şi probabil viitorul preşedinte, a pus la mezat problemele economice ale ţării în încăpăţânarea lui de a numi doi prim-miniştri din sau apropiaţi de partidul din care provine, amânând nepermis de mult formarea unui guvern legitim, în condiţiile în care se formase o altă majoritate. Probabil că această atitudine se va menţine şi după alegeri, când Băsescu se simte pe cai mari. Cred că sunt mari şanse să ajungă la dizolvarea parlamentului, ceea ce va prelungi criza politică, timp în care, fără guvern legitim, economia se va duce pe tobogan.

În condiţiile în care guvernul condus de Emil Boc a gestionat cum nu se poate mai prost criza, nu avem motive să credem că un guvern similar, în ipoteza în care ar obţine votul parlamentului, ar avea o performanţă mai mare. Să ne amintim de reacţiile politicienilor în toamna anului 2008, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, negând că România ar putea fi afectată de criză, în frunte cu probabilul viitor preşedinte.

De aceea scad indicii bursieri. Singurul lucru cu care sunt de acord cu Cristian Orgonaş este incertitudinea, dar din cu totul alte motive decât crede el.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: O nouă scrisoare din Credit Europe Bank

Buna tuturor,

Se pare ca lucrurile se incalzesc din in ce mai mult in aceasta banca, si eu sunt ex staff….

Sunt de acord cu cele afirmate de Ana C, este exact asa..pot sa spun ca la mine in departament si a ramas colega mea in detrimentul meu. Nici o problema am luat si salariile mi-am gasit si job…Problema este ca persoana care a ramas este clar ca este acolo ori din bafta ori din preferinta…Fata asta m-a intrebat un an jumate cum se ruleaza un anumit raport care trebuia scos in fiecare luni…Am rugat-o sa noteze, sa imi puna posted nimic…in final, la o zi dupa ce am plecat ma suna sa me intrebe ce credeti…cum se ruleaza acel raport…dupa 1 an jumate … dragutz nu?
Dep de HR dezastru ca in multe cazuri ale corporatiilor din Romania… ex de conversatie HR si angajat: sunand cu problema incheierii contractului de munca doamna de la HR incepe cu”Am incercat sa te sunt sapt trecuta la birou si tu ce faci, erai in concediu?!!!!” Si atunci bineinteles reactia mea a fost “Ma scuzi daca ai target de concediere de 30 de oameni pe zi nu crezi ca ar trebui sa stii mkr statusul fiecaruia???”…Raspuns “Si ce nu am voie sa te sun?” Supppeeeeer ….

Nu cred ca exista o problema in esenta cu companiile care sunt in Romania ci cu personalul care este in pozitie de management. Daca HR-ul din CEB dorea sau avea ca scop obtinerea demisiilor comportamentul oamenilor care trebuiau sa faca asta a lasat mult de dorit…atitudinea trebuia sa fie exemplara in opinia mea pentru ca se merge pe gheata foarte subtire.

Si apropos de actiunea in instanta, oamenii care au fost hartuiti in a-si da demisia ar trebui sa faca o actiune colectiva…eu ma anunt de acord.
Sper ca ITM sa se auto sesiseze in aceasta problema…este necesar un control intern serios vis a vis de aceste “acorduri” de ambele parti de desfacere a contractelor.

Problema nu se pune pe cele 3 salarii oferite si pe modalitatea de abordare, hartuirea constanta, ignoranta personalului care face aceasta treaba si ilegalitatea procedurii…90% din persoanele puse in aceasta situatie se vor gandi la binele personal si vor accepta plecarea cu cele 3 salarii compensatorii…insa aici deja intervin probleme legate de Drepturile Omului…se poate aborda din multe parti.

Si ca ultim expemplu, ca fost angajat, cu conturi deschise de peste 1 an jumatate am fost in imposibilitatea de a ridica EUR de la casierie datorita lipsei unui specimen de samnatura. De fapt nimeni nu putea gasit specimenul in sistem. Si asa am ajuns sa discut cu directoarea de sucursala care imi tot repeta ca nu este vina ei …insa orice sucursala reprezinta la nivel de terminal banca ca si entitate. Deci responsabilitatea revine in egala masura in orice sucursala de a servi si ajuta un client. Sugestiile de rezolvare a problemei au fost: reveniti, aveti rabdare, duceti-va la sucursala de care apartineti, retrageti banii in lei de la bancomat si infamul “si ce vreti sa va fac eu” sau “veniti dvs cu o solutie!!!”, am fost intreabata inclusvi daca nu cumva ma stie cineva pe la sucursala de care apartin.
Si am intrebat deci pe timpul meu pe banii mei nu aveti specimen de semnatura, nu sunteti in pozitia in care sa ma puteti ajuta pt o operatiune simpla iar solutiile oferite sunt toate in detrimentul meu ca si client … as vrea sa rog sa rezolvati probleme deoarece reprezentati banca si nu ma intereseaza cine este vinovat ma intereseaza sa ma ajutati.

Si aici lovitura de final: nu va putem ajuta nici cum, eu ca si directoare nu reprezint banca ci responsabilitatea mea este strict pe aceasta sucursala, nu este problema mea samd.
Cred ca la noi nu se intelege un lucru: cand lucrezi sub un brand, sub un nume detii o responsabilitate a acelui nume. Nimic nu absolva incapacitatea de a solutiona si asta afecteaza la nivel macro. Nici un client nu va spune vaaaai ce sucursala proasta, va spune vaaaaaai ce BANCA proasta si va evita cu desavarsire sau va incheia colaborarea.

Deci DA este necesara o evaluare atenta si sustinuta interna in aceasta banca. Ar fii iesit mult mai bine din situatia proasta in care se afla daca se facea un plan concret de evaluare si apoi scaderea costurilor prin eliminarea personalului excesiv sau necalificat….insa asa ceva nu in Romania!

Mult noroc tuturor…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Bursa nu sărbătoreşte victoria lui Traian Băsescu

Cel putin pana in acest moment, bursa pare sa nu sarbatoreasca victoria domnului Basescu din moment ce indicele BET scade cu peste 2% dupa o ora si jumatate de tranzactionare, in timp ce BET-FI scade cu peste 4%.


De ce scade bursa?* Pentru ca cei care au pierdut, dau tot mai multe semnale ca nu stiu sa piarda si vor contesta alegerile. Ce inseamna asta? Incertitudine!

Negocierile pentru formarea noului guvern vor fi intarziate, credibilitatea institutiilor statului va fi pusa la indoiala, iar imaginea externa va avea de suferit.

Este exact situatia de care aveam nevoie pentru a ne face de ras.

PS: mi se pare de-a dreptul regretabil modul in care diaspora este acum improscata cu noroi de catre o parte a politicienilor care apar la TV.

Ne prind bine miliardele de euro pe care romanii de dincolo le trimit in fiecare an, dar cand nu voteaza asa cum trebuie, spunem ca sunt prosti.

* Nota – o parte din scadere poate fi explicata si prin faptul ca bursele europene au inceput ziua pe minus

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: Economia cere un guvern de sacrificiu

Indiferent cine va fi primul ministru, daca guvernul sau isi propune sa reziste pana in 2012, atunci esecul sau va fi unul garantat, garnisit cu pomeni pentru populatie.

Economia cere un guvern de sacrificiu. Chiar daca conform lui Cristian Tudor Popescu alegerile au fost castigate de "frica de ziua de maine", niciun guvern nu poate oferi solutii economice populiste pe termen lung.

Noul guvern va trebui sa opreasca hemoragia bugetara fara sa adanceasca (cu mult) recesiunea. Daca se doreste pastrarea status-quo-ului economic este necesara continuarea acordului cu FMI, acord care solicita reducerea deficitului bugetar in 2010. Deficitul bugetar va scadea doar cu convulsii in aparatul public si foarte probabil cu mari costuri sociale.

Actualul (inca) presedinte a calculat politic corect pe termen scurt cand a blocat guvernul Johannis, dar a pierdut electoral pe termen lung prin inducerea unui sentiment de nesiguranta: "nu are solutii".

Deja posibila numire a lui Klaus Johannis, desi doar un aranjament politic local, este vazuta ca o piatra de hotar in ceea ce inseamna politica in zona balcanica, zona unde a fi minoritar este deja un handicap enorm; acest articol din New York Times ilustreaza foarte clar punctul de vedere al unui observator extern, detasat de politica damboviteana. Din pacate este si o palma pentru statul roman, care si-a vandut minoritarii sasi la kilogram, ca niste vite furajate, ca sa descopere acum in 2009 cat de multa nevoie are de ei.

Indiferent de noul presedinte si majoritatea parlamentara care-l va numi, un guvern de sacrificiu ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea intampla economiei. Erodarea sa electorala ar trebui sa fie rapida, deci inlocuirea primului ministru la un moment dat nu ar trebui sa fie o misiune imposibila.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP