marți, 8 decembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Impozitul pe venitul microîntreprinderilor, desfiinţat

Aflu din Financiarul că guvernul Boc a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a stabilit că, începând din 2010, microîntreprinderile vor fi obligate să plătească impozit pe profit de 16%, nemaiavând posibilitatea să opteze pentru impozitul pe venitul microîntreprinederilor, care în 2007 a fost de 2%, în 2008 de 2,5%, iar în 2009 de 3%, peste care s-a adăugat mult hulitul pe drept impozit minim (greşit caracterizat drept impozit forfetar). În ciuda aparenţelor, acest lucru va favoriza microîntreprinderile în perioada de criză, dacă se va renunţa la impozitul minim. Având în vedere că cele mai multe microîntreprinderi sunt în această perioadă pe pierdere, ele nu vor mai plăti deloc impozitul pe profit. Dacă, însă, impozitul minim va fi menţinut, nu va exista nicio diferenţă. Când se va reveni, însă, la creştere economică, impozitul pe venit va redeveni o povară.

Aşa cum a făcut în nenumărate rânduri, guvernul condus de Emil Boc a dat această ordonanţă hoţeşte, fără să facă comentarii pe marginea ei. Parlamentul a adoptat ordonanţa, aşa că lucrurile vor rămâne aşa, cel puţin o vreme.

Actualizare: Daniela Daraban, purtător de cuvânt al Ministerului Finanţelor Publice, pretinde că, în anul 2010, se va menţine cota de 3% ca impozit pe venitul microîntreprinderilor, anunţă AvocatNet.ro. Aşa este în România, nu ştie stânga ce face dreapta. Şi nu mă refer la politică

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Ce pierdem când nu ştim să pierdem?

Intr-un scenariu pesimist, Basescu va fi declarat invingator, va incerca sa impuna un premier care (in buna traditie politica locala) nu va fi acceptat si se va ajunge la alegeri anticipate. Acesta este, recunosc, cel mai prost scenariu pentru Romania.

Posibilele alegeri anticipate (sper din suflet sa nu aiba loc) ar da peste cap eforturile de tintire a inflatiei, ar adanci deficitul bugetar si ar pune sub semnul intrebarii seriozitatea politicilor fiscale asumate de Romania.
Un efort electoral va taia o factura economiei noastre al carei pret s-ar putea sa nu fim in stare sa il platim. Deficitul bugetar va fi adancit, iar inflatia va urca. Singura parte buna este aceea ca, pentru a convinge electoratul, se vor repara strazi, se vor face investitii, lucruri pe care oamenii le asteapta de multa vreme. Dar, cum Guvernul si asa are facturi intarziate de achitat, acestea toate se vor duce in deficitul bugetar, dinamitand fragilul acord pe care il dezvoltam cu FMI.
Pe langa cheltuielile de reparatii si celelalte pomeni electorale, o mare parte din bani se duc pe cheltuielile de organizare, plata membrilor comisiilor, bani a caror destinatie ar fi putut fi una mult mai utila. Exista trei mari efecte in cazul anticipatelor, arata studiile si experienta Romaniei, coroborate. Primul, vine din partea masurilor populiste, care insotesc alegerile. Se promit bani care , neavand acoperire in cererea si oferta de bunusri si servicii reale, alimenteaza inflatia. Al doilea efect este semnalul prost dat de autoritatile romane, ca nu ne putem guverna singuri. Ca fara FMI, CE, UE, crapam. Nu mai zic de gestionarea fondurilor europene, si asa precara. S-ar crea o paralizie in sistem, cu urmari greu de controlat. Nicaieri in lume, alegerile anticipate nu au constituit un bun semnal pentru economia unei tari. Intr-acolo ne indreptam si, dupa cum procedeaza Geoana si ai lui, ii doare exact in fesa stanga de economia Romaniei. Pana la urma, Biblia avea dreptate. Cel care nu stie sa piarda, nu va putea nici sa isi castige respectul.

Efectele unor posibile alegeri anticipate

· Adancirea deficitului bugetar
· Cresterea inflatiei
· Finantarea unor masuri populiste
· Semnalul prost dat de autoritatile romane, ca nu ne putem guverna singuri si ca fara FMI, UE,CE, crapam
· Paralizarea absorbtiei de fonduri de la UE

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Rating-ul Greciei a fost în sfârşit scăzut

După ce ieri Standard & Poor’s a pus sub observaţie rating-ul Greciei (A-), astăzi, Fitch l-a scăzut la BBB+. Cum era de aşteptat, bondurile guvernamentale au luat-o la vale serios.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Va fi 2010 anul reformei?

Până de curând mă gândeam că viitorul guvern va fi unul de sacrificiu. România are nevoie de asanarea finanţelor publice, de economisirea banului – public şi privat deopotrivă. Cineva mai înţelept decât mine mi-a spus însă că se aşteaptă la perpetuarea status-quo-ului, la absenţa măsurilor reformiste, la agravarea problemelor economice. Spun mai înţelept deoarece îmi sugera implicit următoarea întrebare (pont): de ce ar fi următorul guvern mai econom decât actualul sau fostul guvern?

Aparent, dacă judecăm după avântul reformist al clasei politice ar trebui să privim cu optimism anul care vine. Această atitudine nu se justifică. Logica economică ne spune că guvernele răspund la stimulente la fel ca oricare dintre noi. În ultimii ani constrângerile bugetare au fost slabe, fie pentru că boom-ul economic asigura suficiente venituri la bugetul de stat, fie pentru că, atunci când creşterea economică s-a făcut ţăndări, FMI a intervenit acordându-ne un răgaz preţ de aproape jumătate din bugetul de stat anual. Această operaţiune, naiv numită „salvare” nu a făcut decât să amâne restructurarea şi revenirea politicii bugetare mai aproape de traseul dictat de raţionalitatea economică. Răgazul cumpărat pe datorie mai durează, teoretic, încă un an. În aceste condiţii, constrângerile bugetare pe care le va înfrunta viitorul guvern vor fi la fel de slabe ca şi cele pe care le-au cunoscut guvernele anterioare. Şi atunci, de ce ar adopta măsuri dure viitorul cabinet? Va fi oare el mai binevoitor şi mai preocupat de interesul general decât cele dinaintea sa?

Câtă vreme spectrul crizei globale nu dispare, FMI va fi reticent în a lăsa o ţară să cadă. Spuneam mai demult că am ajuns too big to fail, măcar pentru Europa de Est. Dacă economiile occidentale îşi accelerează creşterea iar boom-ul din Asia continuă, atunci FMI va putea adopta o atitudine mai dură. Altminteri nu văd de ce Fondul – care, la rândul său, este stimulat/constrâns de ambiţiile acţionarilor săi – ar deveni brusc îngrijorat de risipirea banilor în România şi nu ar mai continua momirea guvernanţilor de la Bucureşti cu alte miliarde de euro, precum a făcut în această vară. Cu atât mai rău pentru noi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: E nevoie nu doar să ne asumăm adoptarea euro, ci şi ca BNR şi MF să facă ceva în acest sens

….Vrem sa adoptam euro, dar nu exista o dezbatere pe acest subiect, nu am vazut studii ale BNR sau ale Finantelor pe aceasta tema.Atata vreme cat ele nu exista, credibilitatea calendarului de adoptare a euro e redusa. Avem si probleme pe partea fiscala, dar atunci cand vom fi evaluati si la cum arata lucrurile in momentul de fata…
Asta e unul dintre fragmentele discutiilor de la Conferinta Analistilor Financiari Bancari de azi.
Aveti aici cateva prezentari (o sa pun mai tarziu si altele): Rozalia Pal, Tony Lybek, Valentin LAZEA

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Industria confirmă trendul pozitiv, construcţiile confirmă trendul negativ

Conform Institutului National de Statistica, in luna octombrie, indicele productiei industriale ajustat sezonier a crescut cu 0.2% comparativ cu luna septembrie, insa a scazut cu 1.5% fata de octombrie 2008.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat cresteri în industria bunurilor de capital (+2,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,6%) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-6,5%), industria energetica (-0,4%) si industria bunurilor intermediare (-0,1%).

In primele 10 luni, productia industriala a scazut cu 7.9% comparativ cu primele 10 luni din 2008, iar comenzile noi din industrie au scazut in octombrie cu 12.5%, graficul mai jos, click pentru marire.


In trimestrul trei, Industria a scazut cu 3.5% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, si este foarte probabil ca in trimestrul patru, acest sector sa contribuie in mod pozitiv la formarea PIB.

In ceea ce priveste sectorul constructiilor, acesta a scazut in octombrie cu 25.3% ca serie bruta si 22.4% ca serie ajustata fata de octombrie 2008, iar in primele 10 luni, scaderea bruta a fost de 15.7%, iar cea ajustata de 11.3%, detalii mai jos.

Tinand cont de aceasta evolutie, cred ca sunt slabe sanse ca acest sector sa isi revina mai devreme de trimestrul doi al anului viitor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Mihai Marcu: Adevăratele pomeni electorale

Victoria lui Basescu e pusa pe seama romanilor din diaspora sau a celor din Ardeal. Totusi ambii candidati au mai primit un ajutor electoral considerabil din partea BNR.


Daca au mai existat si alte teme decat economia in campania electorala, atunci aceasta se datoreaza BNR, care a pastrat locomotiva pe sine.

Citez din Ziarul Financiar:

Economistii ING Bank estimeaza ca in ultimele doua luni banca centrala a cheltuit circa 800 mil. euro pentru a sustine leul, interventiile pe piata ale BNR fiind explicatia principala a dealerilor pentru aprecierea din ultima perioada a monedei nationale. Euro a fost cotat vineri la 4,2062 lei, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimele doua luni. Interventiile BNR vin in conditiile in care un leu mai puternic va ajuta banca centrala sa se incadreze in tinta de inflatie stabilita, mai apreciaza analistii ING Bank.

La fel ca in 2008, situatia economica a fost stabilizata cu orice cost, amanand pentru dupa alegeri deciziile grele. Ma intrebam ce se va intampla dupa 7 decembrie: economic, programul castigatorului nu este rau, dar trebuie sa existe o "stare de urgenta" care sa reduca deficitul bugetar si sa reia acordul cu FMI. Deja suntem in luna decembrie, si cu fiecare zi ce trece, ne apropiem vertiginos de deficitul bugetar de 7.3%. Depasirea acestei tinte ar amplifica masurile dure care vor fi luate in anul urmator.

Daca tot se fac analize ale votului pe varste, educatie, saraci/bogati, ar fi interesant de stiut: cu cine au votat restantierii la credite?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Dan Popa: Comunicat al uniunii mediatorilor bancari

Uniunea Mediatorilor Bancari a fost infiintata în data de 11 noiembrie 2009 din initiativa unor mediatori autorizati in conditiile legii nr. 192/2006 de catre Consiliul de mediere, inscrisi in ,,Tabloul mediatorilor autorizati”, avand ca activitati de baza promovarea medierii si medierea conflictelor din sistemul bancar, al societatilor de leasing si al asigurarilor.

(…)
Obiectivele Uniunii Mediatorilor Bancari urmaresc: reprezentarea si apararea intereselor membrilor sai, perfectionarea pregatirii lor profesionale, promovarea principiilor medierii în domeniile de interes general si in special in domeniul financiar/bancar, colaborarea cu institutii si asociatii nationale si internationale in domeniu.
Activitatea Uniunii Mediatorilor Bancari se va materializa în sprijinirea membrilor sai in activitatea de mediere, elaborarea de propuneri pentru perfectionarea cadrului legal, promovarea medierii prin toate mijloacele, realizarea unui dialog permanent si o buna cooperare cu institutii precum Consiliul de Mediere, asociatiile profesionale ale mediatorilor autorizati, Asociatia Romana a Bancilor, Banca Nationala a României, Institutul Bancar Roman, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, A.N.P.C., UNBR, UCCJR, Asociatia Oamenilor de Afaceri, Asociatia Clientilor Bancilor, Ministerul Finantelor Publice, s.a.
Pe agenda Uniunii Mediatorilor Bancari sunt incluse programe de perfectionare în domenii de interes pentru mediatorii autorizati specializati in medierea conflictelor din sistemul bancar, leasing – ului si al asigurarilor, participarea la seminarii si conferinte interne si internationale, derularea unor proiecte comune de mediere a conflictelor la nivelul sistemului financiar – bancar.
Uniunea Mediatorilor Bancari considera ca medierea este cea mai convenabila cale de solutionare a conflictelor intre banci si clientii lor, iar prin formele de exercitare a profesiei exercitate de membrii sai va contribui, ca si in alte state, in mod real la stingerea conflictelor aparute intre banci, societatile de leasing, societatile de asigurare-reasigurare si clientii acestora.
Indiferent de existenta altor autoritati sau instantelor de judecatã, partile conflictului au posibilitatea sa solutioneze conflictul dintre ele pe cale amiabila, prin mediere, cu ajutorul mediatorilor bancari, gasindu-se o solutie reciproc acceptata, cu avantaje pentru ambele parti, mai rapida, mai putin costisitoare, confidentiala, ca alternativa la hotararile institutiilor cu atributii judiciare sau jurisdictionale deja existente in Romania.
In aceste conditii, medierea poate fi utilizata in fiecare moment al unei dispute si permite totodata pastrarea unei bune relatii intre banci si clientii lor.
Uniunea va incepe constituirea de filiale in toate orasele din Romania in care sunt concentrate unitati bancare, societati de leasing si societati de asigurare-reasigurare, prin membrii sai, mediatori autorizati ale caror date de contact vor fi transmise si afisate la toate bancile si care vor urma stagii scurte de specializare in domeniu.
In a doua decada a lunii decembrie 2009 Conducerea Uniuni Mediatorilor Bancari va organiza o festivitate de lansare oficiliala a uniunii, urmata de o conferinta de presa.
Programul,participantii,locatia,data si ora desfasurarii festivitatii de deschidere si al conferintei de presa vor fi anuntate in urmatoarea perioada de timp.
Pentru detalii si alte informatii putem fi contactati la:- telefon/fax: 0216281218- mobil: 0745515542 – e-mail: mediatorbancar@yahoo.com
- site: http://www.mediatorbancar.ro. Presedinte Tudor Tatu

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP