miercuri, 9 decembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Flamingo cere insolvenţa subsidiarei Flanco

Prin intermediul unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, Flamingo International SA a anunţat că a cerut intrarea în reorganizare judiciară a companiei Flanco International SRL. Acest demers este urmarea eşuării negocierilor cu principalul creditor al Flanco, ING Bank, care a demarat executarea silită pentru o parte a bunurilor companiei.

Relativ la această cerere de insolvenţă, Ziarul Financiar titrează în mod greşit Flamingo cere insolvenţa. ING începe să ia marfa din magazine.

În comunicatul Flamingo se arată: "În ciuda eforturilor intense, negocierile cu ING au eşuat, solicitarea de reducere suplimentară a datoriei fiind refuzată, banca luând decizia de a demara astăzi executarea silită a stocurilor aflate în unele magazine ale companiei. În acest context, în ciuda faptului că întreg planul de redresare a companiei se află în stadiu final de implementare, am luat decizia de a proteja compania împotriva creditorilor prin declanşarea procedurilor de reorganizare judiciară (insolvenţă)."

Bursa de Valori Bucureşti a oprit de la tranzacţionare acţiunile Flamingo International (FLA), listată la categoria a doua a BVB, având în vedere gradul ridicat de integrare a afacerilor acesteia cu subsidiara Flanco.

Ieri, tocmai am comandat un frigider de la www.eflamingo.ro şi am decis să nu plătesc prin card sau ordin de plată, ci să plătesc la primirea coletului cei circa 2.000 lei. Am făcut bine

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Bogdan Glăvan: Cum evoluează veniturile bugetare ale României faţă de media europeană

Am reprezentat grafic evoluţia veniturilor bugetare în Uniunea Europeană, zona euro şi România. Interesant este faptul că trendul încasărilor bugetare în România nu se sincronizează cu evoluţia veniturilor bugetare în celelalte state europene. Mai precis, în vreme ce media europeană creşte pe parcursul unui an calendaristic (încasările bugetare ating punctul de maxim în trimestrul IV), în România veniturile bugetare scad de-a lungul anului (ating punctul de minim în trimestrul IV).

Nu reuşesc să găsesc răspunsul potrivit. Este oare atât de diferită maniera de colectare a impozitelor în România faţă de restul statelor europene? Este oare economia României atât de sezonieră, în sensul că PIB-ul se îngraşă înainte de Crăciun (ceea ce face ca impozitele plătite la stat la începutul anului următor să fie neobişnuit de mari), iar vara lumea stă picior peste picior la plajă (astfel încât impozitele plătite spre finalul anului scad)? De remarcat, de asemenea, fluctuaţia foarte mare a veniturilor bugetare pe parcursul anului, de aproape 10% din PIB – fenomen care este mult atenuat în celelalte ţări. În fine, o ultimă observaţie, criza pare să-şi fi pus amprenta mai puternic asupra veniturilor bugetare în România decât în ţările occidentale: se vede clar cum impozitele încasate scad faţă de perioada de boom; atenţie, vorbim de scădere relativă (% din PIB)!

Mulţumiri anticipate oricui poate găsi o justificare pentru aceste constatări.

Venituri buget


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Bancherii: Perspectivele pe termen scurt de depreciere sunt datorate riscurilor politice de proporţii

Coroana ceha, zlotul polonez si forintul aghiar au pierdut ieri 0,6%, 1% si respectiv 1,7%. “Nu reusim sa explicam aceasta diverengra regionala semnificativa decat prin interventii valutare mai ales in avand in vedere ca pare posibil ca perceptia investitorilor sa se fi deteriorat in ultima perioada pe fondul inflamarii tensiunilor politice. Pare posibil ca leul sa inregistreze inca o sedinta calma astazi insa nu este exclus ca acesta sa se aprecieze pe fondul unor posibile interventii valutare sau a unei corectii regionale.

Ne-am imbunatatit perspectiva pentru evolutia monedei nationale datorita aparentului control ferm exercitat de BNR. Totusi, ne asteptam ca evolutia leului sa urmeze un profil similar. Perspectivele pe termen scurt de depreciere sunt conturate datorita riscurilor de proportii din sfera politica”, se arata in Raportul financiar al ING de azi.
Potrivit documentului, ratele de dobanda au continuat sa creasca in sedinta de ieri. Cele pentru scadente pe termen scurt au depasit pragul de 9% in timp ce ratele de dobanda pentru scadentele 1M-3M s-au apropiat de 10%. Evolutia acestora este in linie cu asteptarile, insa potentialul continuarii acestui trend pare limitat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Înmatriculările auto cresc în noiembrie pentru a doua lună consecutiv

In luna noiembrie, au fost inmatriculate un numar de 8.490 autoturisme noi si 14.932 autoturisme second hand, in crestere cu 12.1% respectiv 7.5% comparativ cu luna septembrie.

Fata de luna noiembrie 2008 insa, scaderea este de 38.1% in cazul masinilor noi si de 63% in cazul celor uzate.

De la inceputul anului, au fost inmatriculate 104.699 de autoturisme noi si 193.157 autoturisme vechi, in scadere cu 60.7% respectiv 21.7% comparativ cu primele unsprazece luni ale anului trecut, datele mai jos, click pe grafic pentru marire.


Luna trecuta au fost inmatriculate 2828 de autoturisme Dacia, 811 Skoda, 595 VW, 586 Renault, 544 Ford, 415 Opel si 408 Peugeot.

Cand va ajunge piata auto la valorile din 2007, respectiv 312.000 masini noi inmatriculate? Nu cred ca mai devreme de 2013.

Sursa

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat în octombrie cifra de afaceri în comerţ

Institutul National de Statistica a comunicat astazi ca in luna octombrie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) fata de luna precedenta a crescut ca serie bruta cu 1,0% si a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,5%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul este mai redus atat ca serie bruta cu 11,9% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 9,1 %.

Daca luam in considerare si piata auto, cresterea fata de luna septembrie este de 5.4% ca serie bruta, insa ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 1.5%.

In primele zece luni, cifra de afaceri in comert fara a lua in considerare piata auto, a scazut cu 10.8% ca serie bruta si cu 10.9% ca serie ajustata comparativ cu primele zece luni ale anului trecut, iar daca adaugam si piata auto, scaderea bruta este de 39.3% iar cea ajustata de 37.8%, datele mai jos, click pentru detalii.


In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a scazut atat ca serie bruta cu 15,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 13,4%.

Comertul si serviciile au o pondere insemnata la formarea PIB, iar evolutia in ultimele trei trimestre a fost urmatoarea: in primul trimestru, acest sector a scazut cu 7.6% ca serie bruta fata de T1.08, in trimestrul doi cu 11.4%, iar in trimestrul trei cu 11.3% si luand in considerare evolutia din octombrie, este posibil ca in trimestrul patru, scaderea sa fie mai mica decat il T2 si T3.

Comertul nu va trece pe plus mai repede de trimestrul doi al anului viitor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Daniel Cazangiu: Ce ne aşteaptă în 2010 - certitudini

1. Codul Fiscal la art 34 - plata impozitului, prevede că aceşti contribuabili (firmele) urmează să aplice din 2010 sistemul plăţilor anticipate la plata impozitului pe profit, reperul fiind nivelul impozitului declarat pentru perioada precedentă. Altfel spus, fiscul vrea banii înainte de termen, chiar dacă vânzările scad şi siguranţa că voi realiza profit în perioada următoare nu mai există.

Rezultatele vor fi: o scădere a colectării bugetare, continuarea trendului de suspendare sau încetare a activităţii firmelor româneşti, şi ce este cel mai important - şomajul va creşte. Faptul că piaţa este extrem de imprevizibilă face din plata anticipată a impozitului pe profit un impozit pe trecut. Mergând pe aceeaşi logică, finanţele ar putea să ne propună ca plata tva-ului să se facă anticipat, fiecărui salariat urmând să i se reţină la sursă 19% din venitul net :-)

2. De remarcat faptul că o dată cu creşterea deficitelor bugetare este posibil ca subvenţiile pentru agricultură să scadă sau să nu mai existe. Reacţia va fi în lanţ: creşterea costurilor la producători - creşterea preţurilor la raft. Echilibrul pieţei cred că se va stabili la un nivel al vânzărilor mai redus ca în prezent, cu preţuri unitare mai mari. Apreciez că preţurile la alimente nu vor creşte spectaculos datorită lipsei de lichidităţi din piaţă, dar cu certitudine vor creşte.

3. Somajul real din sectorul privat va continua să crească, cu toate consecinţele de rigoare în domeniul vânzărilor, bancar, imobiliar, ... .

4. Preţurile în imobiliare vor continua să mai scadă, cel puţin cele de ofertă. Dar o dată cu creşterea restanţelor la rambursarea creditelor de orice fel ne apropiem de acel procent critic, care va determina orice bancă să treacă la executarea clienţilor restanţieri.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Bogdan Glăvan: Sunt primele 10 bănci din România “too big to fail”?

După cum a arătat istoria, băncile mari sunt sortite să supravieţuiască oricărei crize, în virtutea faptului că magnitudinea restructurării economice care ar urma potenţialului faliment al unei asemenea instituţii este prea mare pentru a fi acceptabil din punct de vedere politic. De aceea, practic, costurile implicite asociate cu funcţionarea marilor bănci sunt mult mai mari decât costurile lor explicite, punându-ne în faţa unei probleme tipice de externalitate negativă. Aceste costuri invizibile în timp de prosperitate devin evidente în vremuri de criză, când statul intervine pentru a ţine băncile în viaţă, preluând la datoria publică „activele toxice”. În prezent, unii economişti susţin limitarea prin lege a mărimii băncilor, tocmai pentru a rezolva externalitatea.

În ceea ce mă priveşte nu sunt de acord cu această metodă. Situaţia too big to fail este o consecinţă a hazardului moral creat de stat care nu poate fi reparat tot de către stat. Rezultatele nocive ale unei intervenţii nu sunt niciodată atenuate printr-o altă intervenţie, din contră (este ceea ce Ludwig von Mises a numit „dinamica intervenţionismului”). Mărimea băncilor este rezultatul talentului antreprenorial şi al calculului economic. Acest calcul este distorsionat de intervenţia statului, astfel încât nu putem spune cât de mari ar fi băncile într-o economie liberă. Însă nici nu putem afirma, din principiu, că este optim ca băncile să fie mai mici. Am putea afla doar într-un singur fel: dacă am anula politica too big to fail şi am pune toţi bancherii în poziţie de egalitate în faţa riscului de faliment.

Cert este însă că discuţia referitoare la sporirea reglementării bancare avansează, iar unii economişti au venit şi cu o estimare a mărimii optime a băncilor. Ei spun că datoriile băncilor nu ar trebui să depăşească 2% din PIB, pentru că altminteri, statul va fi foarte tentat să le privilegieze, scăpându-le de un teoretic faliment pe spinarea contribuabilului. În SUA, pentru a intra în această categorie, băncile nu ar trebui să deţină pasive mai mari de 300 miliarde dolari. Care este situaţia în România?

Am calculat ponderea activelor primelor 10 bănci în PIB (nu posed date privind datoriile băncilor, dar consider activele ca proxy, pe motiv că activele sunt egale cu pasivele, iar cea mai mare parte din pasive este formată din datorii), pe baza datelor de la mijlocul anului 2009. Graficul de mai jos arată că toate aceste bănci sunt too big – au active care depăşesc 2% din PIB-ul României.

Banci


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Mihai Marcu: Cine va fi "elevul problemă"?

In timp ce in Romania inca se mai digera rezultatul alegerilor, economia evolueaza intr-un alt context.

Recesiunea din Vest a fost atenuata de un incredibil stimul public. Mai pe scurt, guvernele au pompat bani in economie, impreuna cu FED sau BCE. Deja ne aflam in perioada cand se doreste retragerea ajutorului public din economie, deoarece datoriile publice dau semne de nesustenabilitate. BCE a dat semnale de schimbare a politicii monetare. Ramane o mare intrebare - cum vor rezista economiile dezvoltate cand balonul de oxigen al stimulului public se va intrerupe?

Un grafic excelent (obtinut via The Money Game) ne arata ca estimarile de rating ale datoriilor statelor dezvoltate ies din zona AAA in orizontul anului 2013.
Zona EURO are deja o vulnerabilitate majora - Grecia; este o lectie pentru BNR si politicienii romani in primul rand: nu poti minti (economic) pentru a intra in zona euro, nota de plata vine inevitabil. Astazi, Grecia este foarte aproape de un faliment suveran, cu efecte asupra increderii in zona euro si a rezistentei altor state slabe: Portugalia, Irlanda, Spania.

In contextul acestui climat instabil este nevoie de o lectie data "elevilor problema", care cred ca bugetele nationale sunt pusculite pentru politicienii zilei si se regleaza din pix. Sper ca aceasta lectie sa fie Grecia, nu Romania sau alta tara din Europa de Est. Aceasta lectie ar avea rolul de a evidentia slabiciunea economiei mondiale si de a scoate de pe agenda strategiile de reducere a stimulului fiscal.

Din pacate, dupa Dubai, frica investitorilor vine din Europa de Est; sper doar ca situatia confuza din Romania sa nu fie declansatorul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Rata şomajului a ajuns la 7.5%

Conform datelor ANOFM prezentate de Business Standard, la sfarsitul lunii noiembrie, numarul total al somerilor a fost de 683.123, in crestere cu 29.184 de persoane fata de sfarsitul lunii octombrie, in timp ce rata somajului a crescut cu 0.4%, ajungand la 7.5%, datele mai jos, click pe grafic pentru detalii.


Aceasta crestere de 0.4% este surprinzatoare daca ne gandim ca in octombrie, numarul somerilor a crescut cu o cifra similara (28.799) fata de septembrie, dar rata somajului a crescut cu doar 0.2%, nu cu 0.4% ca acum.

Cele mai mari rate ale somajului se inregistreaza in judetele Mehedinti (13,7%), Vaslui (13,3%) si Alba (12%), iar cele mai mici valori in Bucuresti (2,2%), Ilfov (2,3%) si Timis (4,4%).

Dupa toate probabilitatile, vom incheia anul cu maxim 710-720.000 de someri si cu o rata a somajului de pana in 7.8%, care poate parea mare in comparatie cu cea din urma cu un an (4.9%), insa procentul este totusi unul dintre cele mai mici din UE.

Stiu ca sunt discutii legate de acuratetea acestor cifre, insa in lipsa altor date, cu acestea trebuie sa lucram.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Ce am reţinut azi dimineaţă din presa străină

*Se confirma ce scriam acum peste o saptamana, anume ca Grecia are niscaiva probleme economice, mai serioase decar pareau acum o luna.Drept pentru care ratingul de tara le`a fost coborat

*Vaticanul este banuit ca ar fi spalat un mizilic de 180 de milioane de dolari. Suma e mica la cati bani se invart acolo, dar bancheri centrali din Italia spun ca e dovedita. Pentru cei care nu stiu, Vaticanul a afisat in 2007 un deficit de 9 mil de euro. Micul stat are insa rezerve financiare care il fac sa stea confortabil. In 2008, Vaticanul dispunea de 340 mil. euro cash, 520 mil. euro in obligatiuni, o tona de aur, bunuri imobiliare de 1,4 miliarde de euro inafara tarii si de 424 mil. euro in interiorul ei.

*Numarul celor supraindatorati in Franta a crescu cu 10 %

*Un fost amploaiat al HSBC Geneva a furat cateva mii de date ale clientilor si le`a vandut Frantei. Chestiunea va face valuri, intrucat discutam de spalare de bani (din partea clientilor ale caror date au ajuns ilegal in mana procurorilor), furt de informatii (din partea angajatului care acum s`a refugiat in jurul Parisului, in mare secret)

*In Elvetia, taximetristii vor protesta azi impotriva unei legi care ii obliga ca din 1 aprilie 2010 sa fie obligati sa instaleze scaune de copii in masini. E mai mult de povestit aici, da` sunt si chestii haioase, cum ar fi definitia copilului . “Persoana care are mai putin de 12 ani si sub 1,50 inaltime”. Iata, marimea conteaza.

*6 din 10 belgieni s`au declarat impotriva minaretelor, scrie presa de azi. Probabil prefera majoretele…

*Pana si in Congo, bugetul a fost votat. Evident, pe partea de venituri se mizeaza pe petrol, care asigura 70 la suta din incasari.
Aaaa…ca era sa uit. Poate ca o sa scriu despre industria congoleza de cacao (pe bune, fara …) care e intr`o vrie de nedescris. Nu se stie cata cacao iese din tara, oficialii congolezi sunand in porturile in care cacaoa ajunge pentru a intreba cantitatile si a le trece in acte. E haioasa povestea…

*Visa si Mastercard au mai achitat 1,1 miliarde de dolari la 600.000 de comercianti americani, in urma scandalului legat de preacticile anticoncurentiale.

*Titluri de presa din Maroc, de azi dimi:” Record istoric la exportul de acid fosforic!” sau “Vanzari record de ciment:peste 130.000 de tone!”

*Azi e ziua internationala a anticoruptiei.

*In Madagascar, potrivit unui raport, se vinde la negru lemn in valoare de 460.000 dolari. Pe zi. Fara nicio legatura cu asta, acordul Madagascar -FMI a deraiat si va fi incheiat unul mai trainic si mai frumos.

*exceptional textul lui Plesu azi, din Adevarul

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Răzvan Pascu: Oare economia României mai contează?

In ultimele zile nu vezi altceva pe TV decat politica. Pana acum erau discutii despre moguli, acum sunt discutii despre fraude, alegeri anticipate sau alegeri repetate. Pare ca nimanui nu-i pasa de situatia economica si asa foarte grea in care ne aflam. Si in care ne adancim cu voia noastra, pe zi ce trece.

Luni, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, Bursa a scazut cu peste 4%, iar institutiile financiare cu peste 5%. Marti institutiile financiare listate la Bursa (SIF-urile) au continuat sa scada. Astazi, vom vedea… Cursul euro/leu rezista totusi, probabil multumita lui Mugur Isarescu care isi face in continuare bine treaba. Toata presa straina scrie ca a doua cea mai saraca tara din UE risca sa se scufunde si mai mult in recesiune. Iar analistii ING preconizeaza ca in cazul alegerilor anticipate, cursul euro/leu poate ajunge pana spre 4,6 RON/euro. Asta inseamna rate neplatite, bani mai putini pentru toata lumea, institutii bancare cu bani din ce in ce mai putini, economie cu lipsa de lichiditati, firme fara bani care implicit se transforma in firme fara angajati….si spirala continua.

Sunt convins ca toti cei responsabili stiu asta si sunt convins ca nu le pasa. Nu inteleg de ce oamenii nu au demnitate in Romania, de ce acela care pierde nu stie sa piarda, de ce acela care castiga nu reuseste sa fie un lider adevarat, de ce unii cred ca alegerile se castiga prin minciuni si denigrari, de ce alegatorii “pun botul” la un pachet de faina si altul de malai, de ce mereu suntem in situatia de a alege raul cel mai mic, de ce toata lumea se preocupa de politica, de ce televiziunile si emisiunile care denigreaza au cel mai mare rating, de ce oamenii politici urasc cu atata patima…. Iar ceea ce chiar nu pot intelege este cum poti sa te numesti barbat adevarat si om de stat, sa promiti ceva si sa nu te tii de cuvant.

Ni s-a promis mentinerea cotei unice si eliminarea impozitului forfetar incepand din 2010, iar din 2011 scaderea cotei unice la 14%. Asta a promis castigatorul acestor ultime alegeri.

Credeti ca se va tine de cuvant sau vom auzi ca “economia nu ne permite” ? Credeti ca vom avea Guvern (nu mai zic de buget) inainte de sfarsitul anului? Eu chiar nu stiu ce sa mai cred si sincer, prefer sa urmaresc National Geographic…care nu ma scarbeste…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP