vineri, 18 decembrie 2009

Dan Popa: La cine mai visează apropiaţii lui Boc, ca ministru de Finanţe

Nu trece o ora sa nu se vanture variante pentru postul de Finantist sef, in cazul in care Vladescu refuza partia facuta de Boc (ca sa ma exprim schiistic). Ultimul nume vehiculat de un foarte apropiat al premierului, este nimeni altul decat economistul sef al BNR, Valentin Lazea. Cand am auzit, prima reactie a fost sa izbucnesc in ras. Pai Lazea este cu 5 clase deasupra lui Boc, din toate punctele de vedere. A`l pune pe Boc seful lui Lazea e ca si cum ai pune o martzoaga sa invetze un cal de curse cum sa alerge. Si nu exagerez.

PS Ma astept ca pe lista de rezerve pentru Finante sa mai figureze Isarescu, Bernanke, sau chiar seful FMI, care stie aproape tot atat de multe lucruri despre buget, cat domnul Boc.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Oficiali ai Băncii Mondiale, către Emil Boc: ”Raţionalizaţi cu prioritate cheltuielile cu personalul!”

Apropiati ai Bancii Mondiale ii sugereaza premierului trei lucruri urgente: rationalizarea cheltuielilor de personal, orientarea investitiilor catre proiectele cu randament ridicat si o reforma a administrarii taxelor. Nu stiu daca Boc va lua in calcul aceste recomandari – inclin sa cred ca nu, la cum s-a comportat in precedentul mandat. Una peste alta, un apropiat al Bancii Mondiale mi-a raspuns in aceasta dimineata, rugandu-ma insa sa nu il citez pentru a nu influenta in vreun fel politica Guvernului.
“Prioritatea ar trebui sa fie aducerea deficitului bugetar pe o traiectorie sustenabila pe termen mediu, in linie cu acordul cu FMI-EC, prin promovarea unor masuri fiscale centrate pe reducerea cheltuielilor curente, in special a celor de personal.
In acelasi timp, ar fi necesara rationalizarea cheltuielilor de capital si orientarea investitiilor publice catre proiectele care asigura un randament economic ce le-ar justifica existenta si ar genera locuri de munca (exemplu, proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice, precum reabilitarea termica a cladirilor, la o scara mult mai mare decat ce se deruleaza acum). Elemente de performance-based budgeting tb introduse gradual. Reformarea administrarii taxelor ar genera resurse aditionale substantiale, ceteris paribus, insa pe termen mediu. Reforma trebuie inceputa acum.

Nu as anula forfetarul, deocamdata. Este o politica de taxare second best, insa reducerea deficitului structural tb sa primeze. E legata de reforma administrarii taxelor. Nu as scadea CASul acum, desi este printre cele mai ridicate din Europa, din acelasi motiv”, spune oficialul citat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Bancherii recomandă viitorului ministru de Finanţe reduceri de taxe, a TVA şi o mai bună colectare a veniturilor la buget

Am schimat in dimineata asta circa 15-20 de emailuri cu oameni din top managementul bancar, al pietei de capital si mediului de afaceri. Ce e musai sa faca viitorul ministru de Finante?
I`am intrebat pentru ca exista viziuni foarte diferite in MFP fata de banci. MFP nu vrea sa auda de scaderi de taxe, ci dimpotriva. MFP nu vrea sa auda de reducerea TVA la unele produse de baza, ci dimpotriva.
Economistii sefi din banci sunt de alta parere. Si cum intotdeauna e bine sa asculti si ce zic altii…
“Iata un exemplu de cheltuieli pe care cred ca nu ni le putem permite: bugetele locale cheltuie sume semnificative cu amenajari peisagistice, sunt schimbate rondurile de flori de 3-4 ori pe an in aceeasi suprafete de teren, etc. De ce s-au plantat panselute in decembrie? Cine suporta cheltuielile cu alpinistii utililari si cu beculetele de Craciun pe care le vedem pe unele institutii publice? Daca as face eu asta la banca mea, m`ar zbura in doua secunde. Pe timp de criza incerci sa mentii doar cheltuielile strict necesare”, marturiseste unul dintre bancherii cu care am discutat.

Materialul a aparut aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: ING: ”Majoritatea ce susţine guvernul este fragilă şi face dificilă implementarea unor reforme dure”

“Moneda locala s-a depreciat ieri fata de EUR la inceputul tranzactionarii conform evolutiilor inregistrate in regiune – dupa ce Fed a vorbit despre imbunatatirea activitatii economice din SUA. Actiunile BNR au prevenit insa castiguri semnificative ale perechii. Situatia politica mai favorabila a avut in mod evident impact pozitiv, insa, avand in vedere ca monedele regionale au ramas sub presiune, intarirea leului fata de EUR poate fi pusa, mai degraba, pe seama interventiilor bancii centrale.

In aceasta dimineata sentimentul este mixt si perechea este la 4,2130. Stresul din piete persista, insa inclinatia este catre imbunatatire. Mai mult, banca centrala ar putea ajuta leul. In plus, daca indicatorul Ifo din Germania va creste peste asteptarile pietei – asa cum prognozam – am putea vedea leul intarindu-se fata de EUR.
Prim ministrul desemnat a spus ca PNL nu va sprijini noul guvern ceea ce este usor negativ fiindca majoritatea ce va sustine guvernul este fragila si va fi dificila implementarea unor reforme dure.
Ratele de dobanda pe termen scurt au fost neschimbate ieri, desi de dimineata s-a putut sesiza din nou o tendinta descendenta. Probabil din cauza interventiilor BNR, ratele de dobanda au urcat la loc. Ratele de
dobanda pe termen lung au ramas nemodificate.
Pentru termenul scurt ne asteptam in continuare la scaderea ratelor de dobanda, insa pentru termenul lung, ca urmare a ilichiditatii specifice apropierii sarbatorilor, eventualele scaderi ar putea fi reduse ca magnitudine
pana la inceputul noului an.
MF a atras 0.36 miliarde lei la un randament maxim de 10%. Licitatia nu a fost un succes fiindca se intentiona atragerea a 0.85 miliarde lei. Tinand cont ca jumatate din 2.3 miliarde EUR de la FMI va finanta deficitul bugetar – cel mai probabil in februarie 2010, necesarul de finantare al MF ar trebui sa fie mult redus in primul trimestru al anului viitor”, se arata in Raportul financiar zilnic al ING.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Deficitul bugetar între 1990 şi 2010

In acest an, guvernul va cheltui cu peste 8 miliarde de euro mai mult decat va incasa, astfel ca deficitul bugetar va fi de 7.3%, cel mai mare de dupa Revolutie, depasind recordul domnului Tariceanu din 2008, an in care deficitul bugetar a fost de 5.4% la o crestere economica de 7.1%.

In 2010, vom avea din nou un deficit semnificativ (5.9% din PIB), ceea ce inseamna ca in trei ani, autoritatile vor cheltui cu aproximativ 23 de miliarde de euro mai multi bani decat colecteaza din taxe si impozite.

Cum au evoluat PIB-ul si deficitul bugetar din 1990 si pana in 2009 se poate vedea in graficul de mai jos, click pentru marire.


A se observa ca nu am mai avut excedent bugetar de la inceputul anilor `90.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Chavez, capitalismul şi mediul

Hugo Chavez a avut la Conferinţa de la Copenhaga un discurs furibund împotriva capitalismului (detalii aici). În opinia sa acest sistem economic este cauza problemelor de mediu actuale. Ca o maximă ironie a sorţii, să observăm că Venezuela – pe care o păstoreşte în mod socialist Chavez – este un important producător de petrol şi, ca atare, una din principalele surse ale răului (adică, poluării) din lume. În fond şi la urma-urmei, Chavez este acelaşi gen de capitalist ca şi bancherii pe care îi invidiază că au fost salvaţi de guvernele occidentale. Adică, un personaj pentru care economia nu este altceva decât… politică, „primul bancher” al Venezuelei, cineva interesat de alocarea resurselor pe criterii clientelare, nu de piaţă.

Mi-aş dori ca Chavez să ne arate cât de ecologist este şi să oprească începând de mâine producţia de petrol. Poate că nu va salva toată calota arctică, despre care Al Gore zice că se va topi în următorii 5 ani, dar un gheţar-doi acolo tot va reuşi; plus nişte specii de animale pe cale de dispariţie. Mă îndoiesc însă că se va întâmpla, pentru că principiul fundamental care a stat la baza întâlnirii de la Copenhaga este: „participanţii se exclud de la salvarea planetei, să-i facem pe alţii să plătească pentru asta”.

Update
Apropos de invidie, tocmai am aflat că primul ministru al Etiopiei a cerut ca ţările bogate să dea bani celor sărace, pentru a le ajuta să lupte mai eficient cu schimbările climatic, se înţelege. El s-ar mulţumi cu 30 de milliarde rapid (pe termen scurt) şi încă 70 miliarde mai târziu (în următorii 10 ani). Ha, ha, ha!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Două cazuri din Credit Agricole

Procurorul Patrick Mathè a dispus ieri retinerea unui functionar bancar de 32 de ani, care a deturant circa 4,5 milioane de euro de la Credit Agricole, dar i-a acordat circumstante atenuante. „Femeia traia cu un barbat cu dubla cetatenie, franco-americana, care a manipulat-o, profitand de fragilitatea ei sentimentala”, a precizat procurorul.
Barbatul, care traia majoritatea timpului in Spania, a convins-o pe fosta angajata a bancii (intre timp a fost data afara) sa bage mana in banii clientilor si sa i`i trimita lui. Femeie nu a ezitat foarte mult, iar acum Credit Agricole va trebui sa isi diminueze profitul cu suma datorata clientilor.

Acest caz vina la scurta vreme dupa ce, la aceeasi banca, un alt functionar (tot femeie, 31 de ani, divortata cu un copil) a fost prinsa deturnand bani din conturile clientilor, dupa ce le obtinea semnatura punandu`i sa semneze diferite acte.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: De vineri dimineaţa...

· Am facut acum ceva timp o declaratie in care spuneam ca bancherii n-ar putea convinge Luna de pe cer sa-si faca un card de credit. As dori sa retrag aceasta afirmatie.
· Stiu cativa oameni in banci care au doua caracteristici comune cu cobaii. Sunt multi si nu se ataseaza intre ei. Diferenta este ca cei din banci fac uneori niste lucruri pe care cobaii nu le-ar face niciodata.
· Fericirea este atunci cand vezi numarul Biroului de Credit pe ecranul telefonului tau care tocmai suna, si dupa ce raspunzi, afli ca e greseala.
· Intotdeauna am crezut ca inaintea startului la proba de sprint, un spiridus invizibil le citeste atletilor prevederile unui contract de credit
· In formularele pentru cererea unui card de credit, erau doua intrebari : daca ai cat de cat un salariu si daca ai avut nebuni in familie. Ei bine, pe ultima au scos-o.
· Multi consilieri de clientela pe care i`am cunoscut erau oameni admirabil. Iubeau viata si admirau inteligenta, in ciuda felului in care aceasta si`a batut joc de ei.
· Cum sa nu mai existe bancheri negri ? Stiu eu unul, chiar daca dupa ce a vazut volumul restantelor acumulate, s-a albit imediat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP