sâmbătă, 19 decembrie 2009

Bogdan Glăvan: Ce aţi face dacă aţi fi bancher?

Întrebarea de mai jos este preluată şi adaptată de aici.

Să presupunem că sunteţi bancher şi aveţi 1 milion de dolari la dispoziţie. Ce este bine să faceţi?
a. să folosiţi această sumă pentru a credita micii întreprinzători
b. să cumpăraţi titluri de stat (cu dobândă modică) în valoare de 1 milion
c. să folosiţi milionul pentru lobby la Washington, încercând să obţineţi favoruri politice
d. să cumpăraţi obligaţiuni ale Fannie Mae (cu dobândă ceva mai mare decât au titlurile de stat

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Ţările sărace nu ar trebui să exporte apă?!

Nu toţi socialiştii sunt mulţumiţi de Conferinţa de la Copenhaga. Deşi s-au făcut progrese notabile în condamnarea crimelor capitalismului, unii au reclamat faptul că problema apei a fost uitată aproape complet. Criza apei care afectează miliarde de oameni, plus multe alte miliarde de animale şi plante, nu s-a situat pe agenda discuţiilor.

Lăsând gluma la o parte, “criza” nu este decât un sinonim pentru “penurie” – acea situaţie în care preţul unei resurse este prea mic pentru a echilibra cantitatea cerută cu cea oferită. De multe ori acest preţ este chiar zero, pentru că, în absenţa unor drepturi de proprietate asupra respective resurse, nu există piaţă şi nici preţ. Ceea ce creează o discrepanţă uriaşă între cantitatea cerută şi cea oferită: toată lumea se abonează să consume, pentru că este gratis, nimeni nu se angajează să producă… din acelaşi motiv! Soluţia evidentă este creşterea preţului respectivului bun; acest lucru presupune adesea mai întâi instituirea proprietăţii private în respectivul domeniu.

Privatizarea (împroprietărirea) şi piaţa pot rezolva toate crizele: şi cea a sângelui din spitale şi cea de organe pentru transplant şi cea a spaţiului aeroportuar şi cea a orbitelor pentru sateliţi şi, desigur, cea a apei. Dar, vai, ce ne facem, că vin unii experţi care au ratat principiile fundamentale ale economiei şi care afirmă că:

• “Dacă transformăm aerul şi apa în bunuri, atunci este ca şi cum întreaga viaţă ar deveni o marfă, iar democraţia ar fi privatizată… Dacă facem aşa ceva, atunci democraţia devine o minciună”
• “Dacă apa ajunge o marfă atunci în multe părţi ale lumii fermierii vor vinde mai degrabă apă decât să producă hrană, pentru că aşa ar fi mai profitabil”.
• “ Nicio ţară din Sud-ul în dezvoltare nu ar trebui să exporte în Nord-ul industrializat produse care presupun consumul de apă… Este ca şi cum ar exporta apă, iar asta este una din problemele cele mai grave cu care se vor confrunta în viitor”

Experţii nu ne explică de ce exportul de apă ar fi rău, în afară de precizarea că ar fi cumva nedemocratic (?!), însă prin analogie ar trebui să condamne multe alte exporturi; de pildă, exportul de petrol, despre care mulţi spun că oricum se va epuiza mai repede decât apa. Să-i spună cineva lui Chavez. Nici nu ne explică experţii cum te poţi îmbogăţi fără să produci ceea ce este profitabil, dar bănuiesc că soluţia pe care o au în vedere este exproprierea bogaţilor şi redistribuirea avuţiei către săraci (ceea ce ei numesc în mod eronat „democaţie”, dovedind că au ratat şi fundamentele ştiinţei politice) – ceea ce nu face decât să agraveze problema, ba chiar la un nivel mai general, dar who cares? Mai presus de toate, nu ne explică de ce prin valorificarea raţională (nu raţionalizarea!) apei, „întreaga viaţă” ar ajunge o marfă?! Capitalismul înseamnă că fiecare este liber să facă ce doreşte cu proprietatea sa. Dacă unii vor să urmeze un trai autarhic – adică să trăiască de pe urma a ceea ce produc ei înşişi, fără să intre în schimburi cu restul lumii – atunci sunt liberi să o facă. Capitalismul nu înseamnă exportul de apă, ci libertatea de a exporta apă. Cei care vor să progreseze în izolare nu au decât să încerce.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: ATM-urile franceze, în pericol să rămână goale de sărbători

Cu numai o saptamana inaintea Craciunului, angajatii firmelor insarcinate cu alimentarea bancomatelor din Franta vor sa intre in greva si, pe cale de consecinta, sa lase goale ATM`urile. Ei cer o crestere a salariilor ramase la nivelul lui 2006, fara ca patronatul firmelor de transport valori sa le satisfaca revendicarile. In Franta din cele circa 50.000 de ATM`uri, cam 20.000 sunt operate de firmele de transport valori, iar restul de banci. Si in Romania lucrurile stau cam la fel, cel mai tare jucator pe piata alimentarilor bancomatelor fiind din cate stiu, G4S.

In Franta acestui an au fost inregistrate 55 de atacuri asupra bancomatelor, majoritatea constand in smulgerea lor din perete cu ajutorul unor masini de mare putere. Cei care alimenteaza ATMurile in Hexagon vor de fapt o crestere a primei de risc, dar de la cat au cerut- 400 de euro in plus, li s-a oferit doar 130.
Ma uitam zilele trecute, ca veni vorba de bancomate, peste un raport referitor la ce scot din bancomatele romanesti ramase blocate, firmele care se ocupa de intretnierea lor. De la hartii, carpe, fise…te si miri de cat de ne-educati, ca sa nu le spun altcumva, sunt unii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP