duminică, 20 decembrie 2009

Bogdan Glăvan: Conferinţa despre încălzirea globală s-a încheiat la timp, înainte de viscol

După cum aţi aflat deja dacă următiţi buletinele de ştiri, summit-ul de la Copenhaga convocat pentru găsirea unor soluţii la extrem de presanta încălzire globală s-a încheiat fix înainte ca iarna să pună categoric stăpânire asupra Europei şi Americii de Nord. Oricum, bănuiesc că stabilirea datei şi a locului pentru această conferinţă este rezultatul unui sabotaj; doar un capitalist maniac putea să cheme crema politicii mondiale să dezbată efectul de seră şi emisiile de CO2 (care, nu-i aşa, aproape au distrus calota glaciară) la Copenhaga, la mijlocului lui decembrie, în plină iarnă. Nici nu vreau să mă gândesc ce gânduri îl înfierbântau pe Obama atunci când Air force One se pregătea să aterizeze pe ninsoare în capitala daneză.

Întâlnirea s-a încheiat însă exact la fix pentru a-i scuti pe participanţi de căderea într-un ridicol total: în Europa iarna s-a aşternut până pe malurile Mediteranei, iar americanii înfruntă una din cele mai grele ierni din ultimii ani. Deşi mi-ar fi plăcut ca Chavez să rămână un pic blocat de nămeţi, pentru a cugeta la rece despre fantoma încplzirii globale.

winterx-large

europe-coldx-largeCiteşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: 2010 în 10 întrebări şi răspunsuri

1. Reluarea activitatii va putea alimenta cresterea economica in mod sustenabil?
Da, daca Guvernul va gasi acele initiative fiscale care sa „mute” motorul cresterii dinspre consum catre export sau orice altceva. Nu cred ca 2010 va aduce crestere economica, ci in cel mai bun caz o crestere zero. Va urma o perioada de „linistire” a restantelor la banci, dar abia catre finalul anului. In prima parte a lui 2010 vor mai fi convulsii.

2 Si-a atins somajul, punctul maxim?
Nici pe departe. Somajul ar putea urca la 10% sau chiar 12%, pe fondul efectului de panica. In 2009, multe companii private au dat oameni afara pe fondul fricii si al imitatiei, nu pentru ca in mod necesar ar fi fost obligati sa faca asta. Lucrurile trebuie nuantate. O preluare a somerilor de la stat de catre sectorul privat, insotita obligatoriu de facilitati fiscale acordate angajatorilor, ar putea atenua somajul.

3 Cresterea Chinei ce va insemna pentru pretul resurselor?
Economia mondiala se va relua evident in 2010. Unul dintre motoare va fi cresterea cu peste 10 % a Chinei, care va antrena , in combinatie cu un dolar american slab, va urca pretul resurselor. Cu toate consecintele care decurg de aici.

4 Bursele sunt pregatite pentru o noua corectie?
Distorsiunile inregistrate in 2009 se vor reduce ca amplitudine in 2010. Evident ca ritmul\rile de crestere din anii trecuti nu se vor mai inregistra, iar randamentele se vor alinia la valori decente. Daca SUA estimeaza ca Bursa va creste in 2010 cu 10 %, iar Canada- cu 6%, puteti sa va faceti o idee despre cat va creste bursa locala.

5 Piata imobiliara se va mai dezumfla?
In primele luni din 2010, sansele de a vedea miscari consistente pe segmentul imobiliar sunt reduse. In a doua parte a anului, in functie de cum va evolua situatia politica, am putea vedea o stabilizare si poate catre finalul anului, o revenire a acestui sector.

6 Cand va mari BCE dobanda cheie?
In functie de revenirea economiilor vestice, probabil ca vom asista in vara la cresterea nivelului dobanzii cheie. Urmatoarele cresteri vor fi graduale si vor aduce scumpirea creditelor ancorate la euro.

7 . Cum va evolua leul in 2010?
In prima parte a anului e posibil sa asistam la o usoara depreciere, dupa care leul va castiga teren in fata euro, pe fondul apropierii de zona euro.

8 Ce se va intampla cu dolarul american?
Inca operioada, se va deprecia. Cand pietele vor realiza ca in Europa, Anglia sau Japonia, economiile nationale cresc mai lent ca cea a SUA, dolarul se va intari.

9. Cand se va relua creditarea firmelor si populatiei?
Cand economia isi va reveni. Bancile refuza sa dea credite unor entitati care nu pot face estimari cu privire la businessul lor din urmatoarele 3-4 luni. Deocamdata se multumesc sa faca afaceri cu Statul. Poate din ultima parte a anului viitor am putea asista la un reviriment al creditului.

10. Va fi acest Guvern unul stabil?
E obligat sa reziste macar pana prin vara. Probabil ca vom asista la remanieri in timpul lui 2010, din cauza unor masuri impopulare. Daca Opozitia nu intelege ca trebuie sa lasam impresia de stabilitate politica, lucrurile se vor inrautati. O sustinere neconditionata a actualului Guvern ar fi insa o la fel de mare prostie. Raman inca cu gustul amar lasat de lipsa de ingeniozitate politica a lui Basescu, care nu a gasit pe altcineva pentru functia de premier. O lectura a programului de guvernare de pe siteul gov.ro spune totul despre capacitatea autorilor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Dubai – „miracolul economic” într-o poză

În acest articol am găsit multe detalii interesante despre mersul afacerilor în Dubai în timpul boom-ului economic – înainte de criză, cum s-ar zice. Merită citit. Însă poza care însoţeşte textul face cât 10 asemenea articole.

UnitedArabEmiratesBeforeAndAfter


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Daniel Cazangiu: Tips and tricks

Pentru că suntem într-o perioadă de criză în care grijile se înmulţesc, timpul liber se micşorează, iar nevoia de informaţie este mai mare ca oricând, vă propun câteva schimbări care pot duce la creşterea eficienţei, atât a utilizării timpului şi resurselor, cât şi a informării.

1. Informaţi-vă eficient. Majoritatea dintre noi are câteva site-uri pe care le citeşte de câte ori are ocazia, cărora le-a acordat încredere. Timpul petrecut în faţa calculatorului poate fi scurtat utilizând un program care vă prezintă articolele/ ştirile nou apărute pe site-urile pe care le urmăriţi (arată ca un ziar electronic care conţine numai ce vă interesează). Puteţi să optaţi între prezentarea titlului sau a titlului şi a câtorva fraze din ştire. Unul dintre aceste programe este FeedDemon, care poate fi descărcat gratuit de pe net. Dar înainte de a începe să-l folosiţi, trebuie să vă faceţi o listă cu site-urile care prezintă interes pentru dvs. Şi aici apare următoarea problemă.

2. Încercaţi să vă informaţi cât mai bine. Ce site-uri urmăresc? Cât de mult mă pot baza pe informaţia culeasă de pe net în luarea unei decizii? Întrebări de acest tip trebuie să-şi pună fiecare, însă un lucru este cert: consecinţele deciziei ne aparţin în totalitate. Pentru a evita pe cât posibil să luăm o decizie eronată, trebuie să avem în vedere câteva aspecte:
- totdeauna trebuie să vedeţi care sunt şi argumentele contra, şi să cântăriţi bine consecinţele. Exemplu - dacă acum câţiva ani nu acordaţi destulă încredere celor care vă recomandau să cumpăraţi imobiliare, astfel încât să aflaţi şi părerile contrare, astăzi poate nu eraţi atât de îndatoraţi.
- după ce cunoaşteţi argumentele pro şi contra, trebuie să vă alcătuiţi o gândire proprie, să filtraţi prin gândirea voastră informaţiile. Aici trebuie să ţineţi cont şi de sursele de informare. De exemplu, dacă vreţi să vă schimbaţi economiile din lei în valută, nu vă bazaţi exclusiv pe recomandările făcute de jucătorii pe piaţa monetară, de bănci sau alte entităţi care au un interes legat de evoluţia cursului. Totdeauna, puţină suspiciozitate nu strică.
- niciodată să nu vă panicaţi datorită unei informaţii şiacţionaţi. Chestii de genul 'ofertă limitată', 'cel mai bun preţ', 'dacă nu cumperi acum, pierzi', 'toată lumea cumpără', ..., sunt doar fumigene de marketing. Dacă nu există siguranţă şi oscilaţi, mai bine mai amânaţi momentul punerii în practică.

3. În acestă perioadă ştirile negative sunt preponderente, tendinţa fiind aceea de a exagera. Alăturând conjunctura economică personală, de multe ori negativă, în care ne aflăm obţinem un tablou depresiv. Pe de altă parte, starea de spirit care ne domină ne influenţează deciziile. Fie că devenim exagerat de prudenţi şi refuzăm orice risc, fie că nu mai acordăm încredere nici unei informaţii sau suntem dezorientaţi şi acţionăm haotic, modul în care percepem realitatea este definitoriu. Tonusul psihic necesar unei reflectări cât mai clare a realităţilor este influenţat de mai multi factori, printre care cel mai important este tonusul fizic. La nivel biologic, starea psihicului este strâns legată de starea fizică generală. Încercaţi să practicaţi un sport care vă face plăcere şi astfel dobândiţi un tonus psihic bun.

4. Eficientizaţi cheltuielile. Economisirea pe timp de criză este necesară, iar cheltuielile trebuie bine dimensionate.

5. Nu alocaţi energie şi timp unor dezbateri sterile pe teme diverse, de la politică la virtualul armaghedon economic care ne paşte de la o zi la alta. Dpdv politic lucrurile sunt clare. Dpdv economic, şirul schimbărilor este la început de drum.

Fără să am pretenţia că am epuizat sfaturile practice şi utile care pot aduce un plus vieţii de zi cu zi, vă invit să continuaţi lista de mai sus.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Cristian Orgonaş: Roşia Montană – statul român câştigă prea puţin de pe urma acestui proiect

In mod surprinzator, prima masura anuntata de noua putere nu a avut legatura cu reducerea cheltuielilor din sectorul public sau cu vreun program anticriza, ci a avut ca subiect extrem de controversatul proiect Rosia Montana, pe care dl Videanu doreste sa il puna cat mai rapid in practica.

Imi amintesc ca una dintre intrebarile adresate d-lui Basescu la celebra intalnire cu dl Geoana a fost legata de acest proiect, iar presedintele a spus ca nu se va pronunta pana cand nu va vedea rezultatul unor studii aflate in plina desfasurare.

Iata insa ca dl Videanu se grabeste, iar aceasta graba ma face sa ma intreb daca nu cumva RMGC a finantat campania domnului Basescu, cerand acum la schimb mai multa “intelegere” de la autoritati fata de proiectul in cauza.

Cat valoreaza aurul si argintul de la Rosia Montana? La cotatiile actuale, valoarea celor 9 milioane de uncii de aur si 29 milioane de uncii de argint este de aproximativ 10 miliarde de dolari, insa in functie de evolutia preturilor din urmatorii ani, suma poate fi chiar mai mare.

Banii sau mediul?

Exista doua tipuri de abordare privitoare la acest proiect:

1. Banii nu conteaza – si daca ar fi vorba despre $100 de miliarde, Rosia Montana ar trebui sa ramana neatinsa - abordare emotionala pe care nu o impartasesc.

2. Banii conteaza, dar extragerea aurului trebuie sa nu implice riscuri pentru mediul inconjurator – abordare rationala pe care o sustin si eu.

Cum eliminam riscurile? Aici este marea problema – cel putin pana in acest moment, nu exista studii care sa fi fost acceptate de catre toti cei implicati in proiect, metoda de extragere a aurului pe care RMGC intentioneaza sa o foloseasca fiind vehement contestata de catre organizatiile ecologiste.

Cat castiga statul din afacerea asta?

Dincolo de ingrijorarile legate de mediul inconjurator, mai este o problema – banii care revin statului roman din aceasta afacere. Teoretic, in economia romaneasca ar intra 4 miliarde de dolari (suma ar putea fi mai mare daca luam in considerare noul pret al aurului), din care 1.8 miliarde din dividende, redevente, taxe si impozite, plus 2.2 miliarde reprezentand cheltuielile pe care RMGC le va face in Romania.

Avand in vedere ca acele 2.2 mld dolari reprezinta practic cheltuieli de exploatare (resurse umane, energie electrica, transport, constructii, reactivi pentru procesare, piese de schimb etc) – daca le scadem din cele $10 miliarde cat pot fi incasate din vanzarea aurului si a argintului, ramanem cu un profit net de cel putin 6 miliarde de dolari (am scazut impozitul pe profit si investititiile realizate inainte de inceperea proiectului).

Din acest profit net, doar ~1.2 miliarde vor reveni statului roman (19.3%), iar RMGC va lua “caimacul”, adica $4.5-5 miliarde.

Concluzii

1. Cota de profit (19.3%) si nivelul redeventelor (2%) ar trebui renegociate.

2. Pana nu vom avea un studiu acceptat de toata lumea prin care sa se demonstreze ca mediul inconjurator nu are de suferit, proiectul ar trebui sa ramana on-hold.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP