marți, 22 decembrie 2009

Bogdan Glăvan: Iniţiativa privată vs. intervenţia statului: cazul blocajului de la Cotorca

Citiţi vă rog acest editorial semnat Sorin Ioniţă. Este superb, mai ales prin prisma concluziei degajate: statul şi-a dovedit încă o dată ineficienţa în cel mai grav caz de blocare a traficului rutier din cauza viscolului înregistrat în România în ultimii ani. Serviciile pentru “situaţii de urgenţă” au arătat că sunt incapabile să acţioneze exact atunci când este nevoie de ele, adică în situaţii grave neprevăzute, în care viaţa multor oameni este ameninţată. Poliţia merită amendată pentru că nu a oprit traficul atunci când ninsoarea a împotmolit circulaţia; Jandarmeria s-a făcut de râs, datorită lopeţilor din dotare cu care a încercat să dezăpezească sute de autovehicole; primarul din Urziceni – cel mai apropiat oraş – a căzut în ridicol prin oferta adresată victimelor urgiei naturii de a se deplasa pe jos 15 km până la el, urmând să primească la sosire o cană de ceai cald ş.a.m.d. În schimb, ţăranii din satele din apropiere au salvat aproape o treime din persoanele prinse în ambuteiaj, contribuind decisiv la degajarea Drumului Naţional 2 de nămeţi. În schimbul unui preţ sau mânaţi de altruism, sătenii şi-au coordonat eficient tractoarele grele şi ATV-urile pentru a rezolva problema.

Bună lecţie pentru teoreticienii externalităţilor. Cu imagini destul de sugestive aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Lucian Davidescu: Cum arăta economia românească în 1989

Şi ce s-a schimbat în România, în 20 de ani de economie liberă:

pib-1989-2009

800 de miliarde de lei, adică 53 de miliarde de dolari la cursul oficial de 15 lei, a fost Produsul Intern Brut al României în 1989. Faţă de 1988, economia scăzuse cu 5,8%.

În 2009, PIB este 165 de miliarde de dolari adică triplu.

Structura economiei în 1989: 14,5% agricultură, 46% industrie, 5,5% construcţii, restul comerţ şi servicii. După 20 de ani: 6,5% agricultură, 23,5% industrie, 10% construcţii, 60% comerţ şi servicii.

8,3 milioane de salariaţi primeau o leafă medie de 3500 de lei brut, adică 3000 de lei net. La cursul oficial, asta însemna 200 de dolari. Pe piaţă, însemna un pachet de Kent pe zi.

În 2009, salariul mediu net a ajuns la 460 de dolari, adică cinci pachete de Kent pe zi. Număr de joburi: 4,4 milioane.

Exporturile scăzuseră uşor, până la 10,5 miliarde de dolari, iar importurile crescuseră la 8,5 miliarde. Excedent comercial: două miliarde de dolari. În ultimele 12 luni, exporturile au fost 28 miliarde de euro, iar importurile 39 de miliarde.

Bugetul avea venituri de 348,5 miliarde de lei (44% din PIB) şi cheltuieli de 288,4 miliarde de lei, deci un excedent de 7,5% din PIB. Anul acesta, veniturile au scăzut spre 30% din PIB, iar 7% va fi cifra deficitului.

După ce România a anunţat în februarie 1989 achitarea datoriei externe, la sfârşitul anului activele externe nete ajunseseră de 50,5 miliarde de lei, adică 3,3 miliarde de dolari. O mare parte însemnau datoria Irakului, de aproximativ două miliarde de dolari, pe care n-am mai primit-o înapoi niciodată. Valuta din rezerva BNR s-a consumat în 1990, alimentând piaţa cu dolari ieftini care migrau în ţările calde, la schimb cu portocale.

După 20 de ani, datoria externă este 78 de miliarde de euro, din care 17 miliarde datorie publică (inclusiv banii deja traşi de la FMI). În schimb, rezervele internaţionale ale BNR au ajuns la 31,3 miliarde de euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

Dan Popa: Dacă BNR rămâne in afara pieţei şi azi, leul ar putea continua deprecierea

Moneda nationala a inceput ziua intarindu-se fata de EUR – conform evolutiilor din regiune – insa a fost incapabila de a inregistra castiguri suplimentare fiindca banca centrala nu a mai aparut in piata valutara. Intre
timp, monedele regionale se apreciau in cea mai mare parte pe masura cresterilor inregistrate pe pietele bursiere europene. Perechea a incheiat ziua la 4,22.

Pietele asiatice indica faptul ca sentimentul a ramas pozitiv, insa o inversare a acestuia nu trebuie exclusa. Daca BNR ramane in afara pietei si azi, leul ar putea continua deprecierea. Ratele de dobanda in scadere la care ne asteptam ar putea, de asemenea, sa duca la slabirea leului. EUR/RON este acum la 4,2250. Ne asteptam ca datele la nivel global sa aiba un impact usor pozitiv, ceea ce ar putea ajuta leul catre finalul sedintei de tranzactionare.
Ratele de dobanda pe termen scurt au scazut usor pana la 10.75/11.25% si randamentele implicite au descris aceeasi tendinta (desi noi ne asteptam ca scaderea sa vina chiar mai repede). Ratele de dobanda pe termen lung au ramas nemodificate pe fondul unei lichiditati reduse. In aceasta dimineata ratele de dobanda sunt la circa 10% si ne asteptam ca acestea sa scada in continuare. Doar interventia bancii centrale pe piata
valutara ar putea inversa tendinta. Daca nu se va intampla astazi, atuncimaine este posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa scada catre facilitatea de depozit.
MF a atras 671 milioane lei prin titluri de stat pe un an la un randament maxim de 10%, desi intentiona sa atraga 500 milioane lei. Din moment ce situatia politica s-a stabilizat si acordul cu FMI pare sa mearga in directia cea buna, un randament de 10% pare atractiv. Cu toate acestea, cererea de titluri de stat ramane slaba la 10% (in mod normal MF emitea titluri de stat de 1-1.2 miliarde lei per licitatie).”, se arata in Raportul financiar zilnnic al ING.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: De ce nu se prăbuşeşte leul acum după alegeri?

In urma cu jumatate de an, unul dintre subiectele economice “de senzatie” era legat de rata de schimb leu/euro, multi analisti indicand drept inevitabil un curs de 4.5, 4.7 sau chiar 5 lei pe euro la sfarsitul lui 2009, aceasta evolutie fiind cu atat mai probabila cu cat se credea ca BNR va tine cursul stabil pana la alegeri, dupa care…potopul.

Iata insa ca nu s-a intamplat asta si mai mult, leul a castigat teren in aceasta luna, nefiind exclus sa vedem si un curs de sub 4.2 lei/euro pana in 31 decembrie. Cum explicam aceasta evolutie?

Am demonstrat de nenumarate ori in ultimele luni ca nu exista motive plauzibile sa credem in prabusirea monedei nationale in conditiile in care:

1. BNR are suficiente rezerve pentru a apara orice nivel de curs (detalii aici), iar pierderile Bancii Nationale generate de lupta cu speculatorii s-au transformat in…castig (detalii aici);

2. deficitul de cont curent a scazut dramatic – de la 14.4 miliarde euro in primele 10 luni din 2008 la 3.9 miliarde in primele 10 luni din 2009, iar deficitul comercial (import-export) a scazut de la 15.5 mld euro la 5.4 mld euro, importatorii avand acum mai putine plati externe de facut, ceea ce inseamna ca presiunile pe curs au fost semnificativ mai mici.

3. romanii care muncesc in strainatate au continuat sa trimita bani in tara (detalii aici) iar investitiile straine, desi au scazut la jumatate, au reusit sa acopere in intregime deficitul de cont curent (in 2008 proportia a fost de 53.5%)

4. datoria externa pe termen scurt s-a redus cu 7.2 miliarde in 2009, o mare parte din banii “fierbinti” parasind Romania la inceputul acestui an (detalii aici)

5. deficitul bugetar nu a scapat de sub control, guvernul Boc incadrandu-se in tinta convenita cu FMI (7.3%) iar perspectivele pentru 2010 sunt incurajatoare.

Luand in considerare toate cele de mai sus, este de asteptat ca si in perioada urmatoare leul sa ramana relativ stabil, variatiile de +/- 2-3% fiind normale.

Mai jos se poate observa evolutia a 4 monede din zona CEE in comparatie cu euro, leul avand cel mai mult de pierdut de pe urma acestei crize, deprecierea fata de sfarsitul anului trecut fiind de 7.6%, in timp ce coroana ceha s-a apreciat cu 5%.


Din declaratiile bancherilor, intelegem ca multi investitori straini pariaza acum pe aprecierea monedei nationale, tinta fiind de 4.1 lei pe euro, insa BNR nu poate permite a apreciere prea mare pentru ca astfel exportatorii vor avea de suferit.

Citeste in Ziarul Financiar cum explica analistii evolutia leului din ultima perioada.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Minimax şi propaganda pe stomacul gol

În plin capitalism feroce copiii sunt expuşi propagandei socialiste, ştiaţi?

Puţin după ora 8 dimineaţa, fetiţa mea îşi începe ziua cu o porţie de desene animate, drept pentru care deschid televizorul pe Minimax. Nimerim fix în mijlocul unui film ciudat pe care ea îl priveşte dezinteresată, iar eu cu stupoare: „A fost odată… pământul”. Este propagandă ecologistă fără menajamente, direct pentru copii. Cea mică reacţionează mai brusc decât mine şi îmi spune că vrea să se uite la Tinker Bell. Butonez telecomanda cu satisfacţie, după care mă apuc să cercetez problema.

Rezultatul? Aş putea oferi un link către rezumatul filmului, dar e prea puţin. Merită citit neapărat:

“Tinerii noştri eroi, deşi sunt în vacanţă, sunt indignaţi de toate evenimentele care afectează planeta, prezentate zi de zi în ziare şi la televizor, dar uitate a doua zi. Încălzirea globală, lipsa de apă, mările poluate, pescuitul excesiv, terminarea surselor de energie, copiii obligaţi să muncească, precum şi condiţia femeii în lume.

Alături de prietenii lor de la alte şcoli, ei doresc să înfiinţeze un ziar care să facă publice toate abuzurile şi nedreptăţile, copiii asumându-şi rolul de reporteri. Ei vor încerca să ia măsuri şi să-i aline pe cei aflaţi în suferinţă, iar înţeleptul lor prieten, profesorul Maestro, îi va ajuta.”

Nu e nevoie să ne amintim de propaganda comunistă privind munca voluntară, colectarea castanelor, hârtiei, economisirea banilor care fac pui la CEC etc. Avem propagandă şi aici, în capitalism, ba chiar mai nocivă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: De marţi dimineaţa…

Care criza? In fiecare an, Guvernul Boc ofera tuturor romanilor o excursie gratuita in jurul soarelui.

As aprecia un Cabinet in care membrii lui sa poata fi treziti la orice ora in caz ca se iveste o urgenta. Chiar si atunci cand sunt in sedinta de Guvern


Guvernul Boc a promis sa elimine birocratia din firmele de stat. Asta a si facut. A carat-o cu el la Guvern.

Uneori, cate un politician da senzatia unei gaini careia tocmai i s`a taiat gatul. Mai topaie isteric, desi asta nu`i va ajuta foarte mult in viitor.

Solutiile anticriza propuse de Guvern au pe alocuri o inteligenta atat de discreta incat trece aproape neobservata

Toata lumea vorbeste despre inteligenta Guvernului, dar nimeni nu face nimic in privinta ei

Ar trebui vorbit cu unii politicieni, sa isi lase creierul mostenire science fictionului

De ce sa lase Guvernul ceva pentru posteritate, cata vreme nici posteritatea nu va lasa ceva pentru el?

Toti politicienii vor sa scoata Romania din criza. Sigur ca daca asta inseamna sa iti angajezi neamurile la Stat si sa iei licitatii dedicate, cu atat mai bine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP