Bogdan Glăvan: Cine s-a năcut azi (3)? - Bloguri economice

luni, 11 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Cine s-a năcut azi (3)?

În data de 11 ianuarie 1938 s-a născut Fisher Black. Black face parte din masiva categorie de „economişti” care, de fapt, nu sunt economişti deloc. De formaţie matematician, Black a descoperit că economia este un teritoriu foarte prielnic pentru exersarea abilităţilor de calcul şi a fanteziilor matematice. Şi atât de bun a fost Black în, scuzaţi expresia, econometrie, încât dacă mai trăia un an ar fi luat cu siguranţă Premiul Nobel.

Fisher Black este părintele celebrei formule Black-Scholes. În ultimele decenii, nimeni nu a putut intra în grupul magilor financiari dacă nu învăţa din prima modelul CAPM sau ecuaţii precum cea inventată de Black. Însă odată ce deveneai expert în “finanţe cantitative”, se părea că eşti pe cel mai scurt drum către bogăţie – cel puţin până la colapsul LTCM.

Puteţi realiza şi singuri în ce măsură Black a înţeles economie dacă vă spun că, de exemplu, a susţinut că politica monetară este irelevantă în sensul că expansiunea monetară nu face nici bine nici rău (!) şi că fluctuaţiile economice sunt aleatoare (!).

Problema cu modelarea matematica este că portretizează o economie aflată în echilibru, populată de indivizi mimetic, roboţei cu preferinţe dinainte stipulate. În realitate, economia nu este niciodată în echilibru (keynesienii să nu aplaude încă!), ci universul mişcat de publicul ale cărui preferinţe evoluează permanent şi imprevizibil. Econometria nu poate decât să reducă realitatea la un model abstract, iar analizele efectuate pe baza acestui model pot fi sublime, dar rămân nerealiste.

Modelarea matematică a economiei nu a produs nimic util. Economia nu poate fi redusă la un set de ecuaţii, deoarece între acţiunile umane nu există relaţii constante. Ceea ce nu înseamnă că nu putem vorbi despre ştiinţă, despre existenţa unor legi în economie (am câteva exemple la îndemână, pe care îmi place să le repet: legea utilităţii marginale descrescânde, legea avantajului comparativ, legea optimalităţii masei monetare). Doar că legile economice sunt diferite de legile din fizică: nu se referă la constante numerice. Ştiinţa economică nu se bazează pe ecuaţii. Un înţelept mi-a spus cu ani în urmă: tot ce include un model poate fi explicat verbal, însă nu tot ce poate fi explicat verbal poate fi inclus într-un model matematic. Şi atunci, la ce bună modelarea?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP