Bogdan Glăvan: Cine s-a născut azi (2)? - Bloguri economice

vineri, 8 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Cine s-a născut azi (2)?

În data de 8 ianuarie 1922 s-a născut economistul american Don Patinkin. A fost preocupat atât de studiul economiei cât şi de cel al religiei – interes parţial explicabil datorită originii sale evreieşti.

Don Patinkin a fost cel mai influent gânditor din domeniul monetar din anii 1950. Participant important în dezbaterea privind determinarea cererii de bani, a intrat în conflict ideatic cu Ludwig von Mises – susţinător al teoriei regresiei. Să încerc o scurtă explicaţie.

O problemă mult timp nerezolvată în ştiinţa economică a fost incompatibilitatea dintre teoria valorii (mărfurile au valoare în funcţie de preferinţele indivizilor) şi teoria monetară (valoarea monedei depinde de ce?). Aşa că exista un clivaj neplăcut în interiorul economiei: valoarea banilor era explicată total diferit de modul în care era explicată valoarea celorlalte bunuri. Se părea că teoria valorii nu este deloc una „generală” (iar Patinkin a fost deranjat de acest lucru – nemulţumirea sa fiind consacrată sub numele “Patinkin controversy”). Mises a rezolvat această problemă – şi aş pune această performanţă în „Top 3 contribuţii la teoria monetară”. Rezolvarea problemei a presupus depăşirea unui punct nevralgic din gândirea Şcolii Austriece, aşa-numita “circularitate austriacă”.

Să luăm un exemplu: oamenii cumpără pâine pentru că pâinea le este în mod direct utilă. Valoarea pâinii depinde de evaluările diferite ale indivizilor, care ţin cont de utilitatea pâinii; aceste evaluări preced formarea preţului pâinii. În schimb nu acelaşi lucru se poate spune despre monedă. De ce “cumpără” (păstrează) oamenii bani? Evident, nu pentru a-i consuma, ci pentru a-i schimba pe alte bunuri la un moment incert în viitor. Banii sunt utili în mod indirect. Astfel, lumea păstrează bani pentru că ştie că îi poate schimba ulterior pe piaţă, adică tocmai fiindcă banii au deja o valoare. Şi aşa ajungem la un raţionament circular: valoarea banilor depinde de cererea de bani, dar cererea de bani depinde de valoarea banilor!

Aici intervine soluţia a lui Mises. El a arătat că cererea de bani de astăzi depinde de valoarea banilor de ieri, care a fost determinată de cererea de bani de ieri care, la rândul ei, depindea de valoarea banilor dinainte. Iar acest raţionament nu este circular, nici nu „regresează” la infinit, ci merge înapoi în timp până la momentul apariţiei monedei. Adică până la momentul în care bunul care în prezent serveşte drept monedă nu îndeplinea această funcţie, ci una exclusiv de consum/producţie (de exemplu, sarea, cămila sau aurul erau folosite doar pentru alimentaţie, transport sau bijuterii).

Revenind la Patinkin, acesta a criticat teoria misesiană pentru presupuse confuzii existente în detaliile acesteia. Însă observaţia sa nu este corectă (pentru mai multe amănunte, citiţi una din lucrările de referinţă despre teoria banilor, apoi acest articol care detaliază câteva aspecte ale disputei Patinkin-Mises).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP