Bogdan Glăvan: Cine s-a născut azi?(6) – Mancur Olson - Bloguri economice

vineri, 22 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Cine s-a născut azi?(6) – Mancur Olson

În 22 ianuarie 1932 s-a născut Mancur Olson, economist pe care îl încadrez în categoria must reading. Citiţi Creşterea şi decăderea naţiunilor tradusă la Humanitas şi veţi înţelege de ce. Mancur Olson s-a dedicat studiului acţiunii colective şi problemei bunurilor publice, iar titlul primei sale cărţi este elocvent: The Logic of Collective Action: Public Goods and the Theory of Groups.

Vă ofer câteva citate foarte interesante (devastatoare chiar):
• “Chiar dacă toţi indivizii aparţinând unui grup mare sunt raţionali, au interese comune şi au şansa de a reuşi dacă acţionează ca grup în vederea atingerii obiectivului comun, ei nu acţionează de bunăvoie în vederea atingerii respectivului interes comun. Ideea potrivit căreia grupurile de indivizi acţionează pentru a-şi atinge interesele comune, departe de a fi consecinţa logică a faptului că indivizii din grup îşi urmăresc în mod raţional interesele personale, intră în contradicţie cu această ipoteză.”
• „Membrii grupurilor mici au o capacitate de organizare disproporţionată în beneficiul acţiunii colective, disproporţie care, în societăţile stabile, se reduce în timp dar nu dispare.”
• „Odată cu trecerea timpului, societăţile stabile tind să acumuleze mai multe coluziuni şi organizaţii având ca scop o acţiune colectivă.”
• „Una peste alta, grupurile de interese speciale reduc eficienţa şi venitul global al societăţilor în care operează.”
• „Înmulţirea coaliţiilor de distribuţie duce la creşterea complexităţii reglementărilor şi a rolului guvernului, modificând direcţia evoluţiei sociale.”

Dacă din cele de mai sus aţi înţeles măcar de ce sindicatul Metrorex a obţinut întotdeauna ce a vrut pe când profesorii s-au ales mai mereu cu praful de pe tobă (la împărţirea pomenilor guvernamentale), atunci este bine. Dacă aţi mai înţeles şi că “integrarea României în structurile euro-atlantice” nu presupune vreo schimbare instituţională mai importantă decât schimbarea blănii lupului, atunci este foarte bine. Iar dacă aţi înţeles că interesele de grup nu pot fi atinse dacă oamenii sunt umanoizi fără valori spirituale, oricît de raţionali ar fi, atunci este de-a dreptul excelent. Dacă nu, atunci trebuie neapărat citite cărţile – ceea ce oricum este un exerciţiu fascinant, după cum am zis.

Ce este cu adevărat superb este că Mancur Olson, fără a fi vreun suporter prea vocal al liberalismului, le-a dat efectiv lecţii unor economişti “de dreapta” celebri, precum James Buchanan, George Stigler şi Gary Becker (toţi premiaţi cu Nobel). A spus explicit că statul nu este altceva decât un bandit – ce-i drept un bandit “staţionar” (nu unul care dă lovitura şi fuge), adică un hoţ cu 5 clase peste şmenarii de rând – care, în loc să omoare găina cu ouăle de aur, preferă să o hrănească pentru a extrage treptat o avuţie mult mai mare. E adevărat că a adăugat că democraţia este un mechanism de aliniere a funcţionării statului la interesele oamenilor. Însă Olson este la ani lumină de Buchanan şi alţii care chiar cred că guvernarea este rodul unui “contract social” sau aşa ceva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP