Bogdan Glăvan: CSAT şi campionii lui energetici - Bloguri economice

joi, 21 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: CSAT şi campionii lui energetici

CSAT a aprobat reorganizarea industriei energetice în două companii. Am arătat care sunt motivele şi efectele acestei măsuri cu luni în urmă. Practic, activele nerentabile sunt scoase în afara bilanţului bugetar, iar guvernul se poate prezenta în faţa contribuabilului şi a Comisiei Europene zicând că nici subvenţii nu acordă, nici poluare nu face. Realitatea economică nu se schimbă cu absolut nimic prin acest artificiu contabil, deoarece eventuala încetare a subvenţionării termocentralelor va fi compensată prin renunţarea la profitul obţinut de unităţile rentabile din domeniu, în speţă Hidroeletrica. Câtă vreme industria energetică rămâne de stat, ea va continua să funcţioneze pe buzunarul contribuabililor, că doar nu o s-o finanţeze extratereştrii. Cu aşa conglomerate mamut, nu mă îndoiesc că socoteala cheltuielilor va fi ţinută mai bine ca înainte. Să vedeţi de acum încolo… atacuri energetice la buzunarul fiecăruia.

Măsura CSAT denotă doar parţial rea-intenţie; restul este prostie. Căci argumentul creării campionilor naţionali „având ca obiectiv creşterea siguranţei şi a securităţii energetice” este un schelet scos din dulapul cu sofisme mercantiliste. Nici nu ştiu de unde să încep mai întâi cu criticile.

În primul rând, sintagma “campion” este importată fraudulos în vocabularul politicii economice. „Campion” ne trimite cu gândul la supremaţie în concurenţă. Ce fel de campion este o companie care se sprijină pe cârjele oferite de contribuabili? Campionii creaţi în eprubeta CSAT strălucesc doar dacă prin supremaţie înţelegem suprimarea competiţiei. Teoretic mai avem de aşteptat investigaţia deschisă de Consiliul Concurenţei, dar sunt sigur că o mână a statului o va investiga şi spăla pe cealaltă cu foarte mult talent.

În al doilea rând, ce este aşa de important cu securitatea energetică? Vi se pare mai importantă decât securitatea alimentară? Sau decât cea imobiliară? Păi atunci nu ar fi bine să creăm campioni în fiecare domeniu al economiei, de la agricultură până la construcţii (în industria auto avem deja, deci o scoatem din calcul)? Nu ar fi bine să se cartelizeze/monopolizeze fiecare industrie?

Dar să nu le dăm idei politicienilor; la urma-urmei, de la campionii în energie la statul corporatist mussolinian nu e mare distanţă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP