Bogdan Glăvan: După 20 de ani de experienţă, ce putem învăţa de la Japonia? - Bloguri economice

luni, 4 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: După 20 de ani de experienţă, ce putem învăţa de la Japonia?

No, you can’t! Oricât de mulţi bani ai pompa în economie, oricât de mult ai reduce rata dobânzii – capitol la care Japonia, mare performeră mondială, a fost ajunsă din urmă abia recent de către SUA (însă viitorul sună bine), în fine, ţara în care guvernele lansează programe de stimulare nu în fiecare mandat, nu în fiecare an, ci în fiecare anotimp de aproape două decenii – producţia se desfăşoară după alte legi. Producţia este condiţionată de profit, iar profitul depinde nu de iluziile monetare răspândite de guvern, ci de relaţia dintre preţul de vânzare şi costul de producţie. Victimă a boom-ului investiţional din anii 1980, când, nu-i aşa „Japonia cumpăra lumea” (pentru că „Japonia spunea nu” economiei de piaţă), ţara de la capătul Orientului suportă încă povara supra-capacităţii de producţie.

Japonia GDP

Drept urmare PIB se află în picaj, iar Japonia (culmea, economia în care bancherii cei lacomi şi speculanţii de investitori nu prea şi-au făcut de cap în ultima vreme!) riscă să fie piatra de moară atârnată de firava revenire globală.

Norocul României este că guvernul nu face nimic. Desigur, e păcat că nu face nimic bun. Însă, cel puţin, este extraordinar că nu face nimic prost. Toată lumea se lamentează că proiectul de buget pe 2010 nu conţine nicio măsură de stimulare economică, de ieşire din criză. Perfect. Asta ne mai lipsea. Vezi Japonia.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP