Bogdan Glăvan: Impozitul pe avere este impozit pe muncă - Bloguri economice

duminică, 17 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Impozitul pe avere este impozit pe muncă

Am auzit de la susţinătorii introducerii impozitului pe avere că acesta nu penalizează munca, deci nu va avea niciun efect asupra productivităţii, investiţiilor şi creşterii economice. Curată păcăleală! Conform aceleiaşi logici, nici impozitul pe dividende, nici impozitul pe economisirile bancare, nici taxa pe valoarea adăugată şi nici accizele la tutun nu penalizează munca. În consecinţă, toate aceste impozite nu fac decât să aducă bani la buget fără să descurajeze nimic! Total absurd, desigur.

Demonstraţia că lucrurile nu stau aşa se face prin reducere la absurd. Să presupunem că impozitul pe avere nu descurajează munca. Ei bine, atunci hai să punem impozit nu de 0,5%, ci de 95% pentru averile ce depăşesc 500 000 euro. Să vedem cine mai munceşte ca să acumuleze această avere.

Pe de altă parte, ce nu înţelege multă lume este că toate impozitele penalizează munca. Impozitele sunt suportate de producători, adică de cei care muncesc, de proprietarii factorilor de producţie (muncă, pământ, capital – cum munca intră obligatoriu în combinaţie cu ceilalţi doi factori, ea este descurajată indirect oricând impozitarea ţinteşte direct proprietarii de pământ sau de capital). Impozitele nu reprezintă altceva decât prelevarea unei părţi din producţia (avuţia) societăţii în scopul redistribuirii. Ca atare, orice impozit pică pe umerii producătorilor, ai tuturor celor care prestează ceva. Dacă de mâine încolo nimeni nu ar mai munci, atunci venitul încasate de stat prin impozitare ar ajunge la zero, iar asta spune tot.

Confuzia în care trăim astăzi este rezultatul a decenii de propagandă etatistă. „Experţii” în economie au făcut o treabă grozavă, să recunoaştem. Nu au fost în stare să reţină ceva din Marx (la urma-urmei, lecturarea „Capitalului” nu este chiar la îndemâna oricui, ştiţi câte pagini are?), dar au învăţat rapid că poţi ameţi publicul să cotizeze mai mult la buget învrăjbind grupurile sociale; au pus ieri o taxă pe vânzări susţinând că o vor suporta negustorii, azi un impozit pe dividende argumentând că doar capitaliştii vor fi afectaţi, iar mâine un impozit pe avere. Iar „săraca” plebe votează cu elan, doar-doar or ajunge şi alţii la fel de „necăjiţi” ca ea.

Câtă vreme lumea crede că impozitul pe avere nu face rău nimănui, cu excepţia celor care oricum sunt prea bogaţi, putem să ne pregătim de ce este mai rău. Înainte de ultimele alegeri, am auzit o doamnă oferind următoarea replică unei partenere de dialog care tocmai o anunţa că intenţionează să voteze cu un candidat care promitea reducerea impozitării: „bineînţele că votezi cu el, fiindcă eşti bogată!” Aceşti oameni trăiesc cu iluzia că dacă cei mai bogaţi decât ei sunt expropriaţi, ei o vor duce la fel de bine, ba poate chiar mai bine dacă punem la socoteală beneficiul psihic survenit din satisfacerea invidiei. Acestor oameni nu pot decât să le propun următorul exerciţiu de imaginaţie: să presupunem că de mâine cei mai bogaţi decât ei (de exemplu, jumătate din populaţie) nu doar că vor fi impozitaţi agresiv, ci vor fi de-a dreptul deportaţi în Siberia; credeţi că o veţi duce mai bine? Good luck.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP