Bogdan Glăvan: Situaţia valutară actuală văzută prin prisma evenimentelor din octombrie 2008 - Bloguri economice

vineri, 15 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Situaţia valutară actuală văzută prin prisma evenimentelor din octombrie 2008

Rata dobânzii pe piaţa interbancară a scăzut azi până la 3,5%, mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 7,5%. Să însemne acest lucru faptul că bancherii consideră iminentă intervenţia BNR pentru a stopa aprecierea leului?

Vă mai amintiţi ce s-a întâmplat la sfârşitul lui octombrie 2008? Multă lume a pariat pe deprecierea leului (ceea ce s-a şi întâmplat, însă după câteva luni), dar intervenţia BNR care a descărcat euro din rezerva valutară retrăgând în consecinţă lei de pe piaţă a oprit degringolada. Speculanţii care vânduseră la termen lei au pierdut şi a început o goană în sens invers, după leii care deveniseră prea rari. Consecinţa: rata dobânzii a urcat la 100%, chiar la 500%, după unele surse.

Acum avem de-a face cu o anomalie inversă. Asistăm în prezent la fenomenul opus? Oare carry-traderii care au cumpărat lei se grăbesc acum să scape de ei deoarece consideră nivelul de 4,1 leu pentru un euro drept graniţa pe care BNR este decisă să o apere? Asistăm în prezent la fenomenul opus celui din octombrie 2008?

Părerea mea este că BNR ar trebui să lase piaţa valutară liberă şi să permită leului să se aprecieze – fenomen care, aşa cum am spus într-un articol anterior, este normal, dată fiind politica inflaţionistă a statelor dezvoltate. Aprecierea leului ne-ar proteja oarecum de efectele acestei politici, împiedicând translatarea directă a boom-ului inflaţionist din spaţiul occidental în economia României. Din păcate, sunt convins că BNR va interveni pentru a menţine cvasi-stabilitatea cursului. Aşa a făcut şi în trecut, cumpărând oricât de multă valută a fost necesar şi, în consecinţă mărind corespunzător masa monetară internă. Are acum mai multe motive ca oricând să facă acest lucru: are un guvern de finanţat şi nişte exportatori de ajutat, altminteri PIB-ul se duce de râpă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP