Bogdan Glăvan: Vreau un preşedinte ca în Islanda - Bloguri economice

miercuri, 6 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Vreau un preşedinte ca în Islanda

Nu putem să-l importăm pe preşedintele Islandei? Măcar pentru o zi? Dacă ar fi pentru o zi preşedinte, ne-ar scăpa de povara “centurii de siguranţă” cu care ne-au amanetat buzunarele guvernanţii – acordul de împrumut cu FMI. Căci preşedintele Islandei a respins prin veto legea prin care statul islandez garanta deponenţilor străini că-şi vor recupera banii încredinţaţi inventivilor bancheri islandezi. Cu alte cuvinte a refuzat socializarea pierderilor private.

Sute de mii de britanici, dar şi instituţii publice din regat şi-au pierdut investiţiile (miliarde de lire sterline) în momentul în care au devenit clienţii unei bănci (Landsbanki) care a găsit cea mai simplă metodă de extindere: atragerea de depozite pe internet (Icesave). Despre boom-ul fenomenal din Islanda – cunoscut până acum câţiva ani drept “miracolul islandez”am scris în cartea mea. Escaladarea expansiunii creditului a fost atât de intensă încât chiar şi mintea românului trecut prin criză o poate cu greu înţelege. La momentul colapsului, băncile islandeze acumulaseră datorii externe care depăşeau de 7 ori PNB-ul Islandei! Pierderile sistemului financiar sunt echivalente cu întreaga producţie a ţării pe 1 an, ceea ce înseamnă că pentru acoperirea acestora talentatul popor de pescari ar trebui să muncească pe gratis, fără casă fără masă, timp de 1 an! Doar legea respinsă zilele trecute de preşedinte punea pe spinarea fiecărui contribuabil un bir de 12000 de euro.

Acordul încheiat de România cu FMI îndatorează fiecare român productiv cu aproape 5000 de euro. Acesta este preţul plătit pentru salvarea unor bancheri de la faliment, preţ pe care autorităţile l-au plătit cu ochii închişi. În Islanda 60000 de persoane (adică 20% din populaţie) au ieşit în stradă pentru a protesta. La noi câtă lume s-a prins?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP