Cristian Orgonaş: Avatar versus Titanic - Bloguri economice

vineri, 29 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Avatar versus Titanic

In urma cu cateva zile Avatar a devenit filmul cu cele mai mari incasari din istorie, depasind Titanic in mai putin de sase saptamani de la lansare.

Mai mult, la sfarsitul acestei saptamani probabil ca vom discuta despre spargerea barierei de $2 miliarde de dolari incasati din vanzarea de bilete, iar veniturile totale generate de acest super-film sunt asteptate sa se apropie de $3 miliarde.

Avand in vedere faptul ca va mai trece mult timp pana cand o alta productie va depasi Avatar, cred ca merita sa realizam o comparatie mai detaliata intre aceste doua filme.

Costuri si incasari

Titanic a costat $200 de milioane si a generat incasari de $1.84 miliarde la nivel mondial, ceea ce inseamna ca incasarile au depasit de sase noua ori costurile initiale.

Avatar a costat aproximativ $450 milioane (productie plus marketing) si a generat pana in acest moment incasari de $1.89 miliarde, multiplul fiind de 4.2, insa va ajunge probabil la 5.5-6.

Daca discutam despre principalele piete, Titanic a generat cele mai mari venituri in: SUA ($600 mil), Japonia ($201 mil) si Germania/Franta (cate $130 milioane fiecare), iar pentru Avatar principalele piete au fost SUA ($561 mil), Franta ($125 mil), China ($103 mil in doar 3 saptamani, filmul fiind lansat aici mai tarziu), Rusia+CSI ($96 mil) si Germania ($95 mil), detalii in graficul alaturat, click pentru marire. Datele complete pentru fiecare tara aici si aici.

Numarul biletelor vandute in SUA

Desi in SUA, Avatar mai are putin si depaseste Titanic la incasari, probabil nu il va depasi niciodata la numarul de bilete vandute – in acest moment, scorul este de 75 de milioane la 128 milioane. De departe, pe locul 1 in se afla “Pe aripile vantului” cu 202 milioane de bilete vandute in 1939-1940.

In acest clasament, Titanic se afla pe locul 6, iar Avatar pe locul 26.

Incasarile ajustate cu pretul biletelor

Cum pretul biletelor a crescut de-a lungul anilor, iar acest lucru a influentat incasarile, daca facem o comparatie intre Avatar si Titanic din punctul de vedere al incasarilor ajustate cu pretul biletelor ajungem la un scor de $561 mil la $957 mil, fiind putin probabil ca Titanic sa fie intrecut.

In SUA, “Pe aripile vantului” a adus echivalentul a 1.5 miliarde dolari, fiind pe locul intai in acest top.

In Romania

Titanic a avut in Romania 1.2 milioane de spectatori iar incasarile s-au ridicat la aproape 2 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca in 1997, pretul mediu al unui bilet de cinema a fost de 1.6 dolari sau ~13.000 de lei vechi.

Pe de alta parte, Avatar a avut pana acum incasari de $4.3 milioane si un numar de 583.000 de spectatori, de unde rezulta ca pretul unui bilet a fost de $7.3, sau 21 de lei, de 16 ori mai mult decat pe vremea Titanicului.

Concluzia tuturor cifrelor de mai sus? Asteptam cel putin inca doua continuari…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP